Úterý 4. prosince 1990

Tady bych odkázal na preambuli § 8, která se o tom obecně zmiňuje a na slovo "zejména". Jde o demonstrativní výčet a nejde o to, demonstrativní výčet nějakým způsobem rozšiřovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přerušuji hlasování. O slovo se přihlásil poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Vzal bych si na chvilku slovo k § 8, protože je tady celá řada pozměňovacích návrhů. Většina návrhů je správných a smysluplných, ale znovu opakuji to, co zde bylo řečeno, že se jedná o demonstrativní výčet, čili nic nebrání tomu, aby pod tento paragraf byly zahrnuty další kategorie, aniž by se výčet musel rozšiřovat dál. Ve výborech byly z různých národních rad a podobných institucí celé řady dalších připomínek, které tady ani nepadly. Paragraf 8 má v podstatě deklarativní charakter. Nikoho k ničemu nezavazuje. Tady se jen konstatuje, že se věnuje zvýšená péče uchazečům atd. V čem bude péče zvýšena, jakým způsobem se to projeví, to je na vůli úřadů. Urputný zápas o to, kolik dalších kategorií obyvatelstva tam bude nebo nebude, je žabomyší vojnou o nic, protože výsledek bude záviset na praxi územních úřadů. Proto si dovolím ještě jednou apelovat na několik navrhovatelů doplňků § 8, aby vzali své návrhy zpět, aby se o nich nemuselo zbytečně hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je nám jasno, o čem hlasujeme?

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Ještě jednou to zopakuji. Jde o doplnění § 8 o písmeno h) ve znění: "Občané, kteří mají omezenou možnost pracovního uplatnění pro svůj zdravotní stav."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasují poslanci v české části Sněmovny národů. Kdo z nich je pro uvedeny pozměňovací návrh? (Patnáct.) Patnáct.

Kdo je proti? (Devatenáct.) Devatenáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Návrh nebyl schválen.

Hlasují poslanci ve slovenské části Sněmovny národů.

Kdo je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku! (Devatenáct.) Devatenáct.

Kdo je proti? (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Patnáct.) Patnáct.

Sněmovna národů návrh nedoporučila. Hlasovat bude nyní Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Třicet tři.) Třicet tři.

Kdo je proti? (Čtyřicet osm.) Čtyřicet osm.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasují poslanci v české části Sněmovny národů. Kdo z nich je pro uvedený pozměňovací návrh? (Patnáct.) Patnáct.

Kdo je proti? (Devatenáct.) Devatenáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Návrh nebyl schválen.

Hlasují poslanci ve slovenské části Sněmovny národů.

Kdo je pro uvedený návrh, ať zvedne ruku! (Devatenáct.) Devatenáct.

Kdo je proti? (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Patnáct.) Patnáct.

Sněmovna národů návrh nedoporučila.

Hlasovat bude nyní Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku! (Třicet tři.) Třicet tři.

Kdo je proti? (Čtyřicet osm.) Čtyřicet osm.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet osm.) Třicet osm.

Také Sněmovna lidu neschválila uvedený pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Dále je zde pozměňovací návrh kolegy Vrchovského k § 8. Jde o doplnění odstavce f) o text: "Uchazeči o zaměstnání s naplněnou nejvyšší přípustnou expozicí". Jde o tutéž námitku, že jde o výčet, čili platí totéž, co v předcházejícím doplnění.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasují poslanci v české části Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Patnáct.) Patnáct.

Kdo je proti? (Třináct.) Třináct.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet osm.) Dvacet osm.

Nyní bude hlasovat slovenská část Sněmovny národů. Táži se poslanců, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Kdo je proti? (Osm.) Osm.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Sněmovna národů pozměňovací návrh neschválila.

Hlasovat nyní bude Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Třicet devět.) Třicet devět. Děkuji.

Kdo je proti? (Devatenáct.) Devatenáct.

Zdržel se někdo hlasování? (Padesát šest.) Padesát šest. Děkuji.

Ani Sněmovna lidu uvedený pozměňovací návrh neschválila.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Do třetice rozšíření demonstrativního vyčtu, pozměňovací návrh kolegy Pohanky, opět § 8, rozšířit odstavec c) a doplnit konec věty: "nebo kteří mají vyživovací povinnost uloženou soudem".

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasují opět poslanci Sněmovny národů v české části. Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Sedm.) Sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet.) Dvacet.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet.) Dvacet. Děkuji.

Hlasovat budou nyní poslanci slovenské části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Jedenáct.) Jedenáct.

Kdo je proti? (Deset.) Deset.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet dva.) Třicet dva.

Sněmovna národů návrh neschválila.

Táži se poslanců ze Sněmovny lidu, kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Dvacet dva.) Dvacet dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet osm.) Dvacet osm.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát čtyři.) Šedesát čtyři.

Ani Sněmovna lidu návrh neschválila. Prosím další.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Věnujte nyní pozornost § 10. Je zde pozměňovací návrh kolegy Mandlera, aby se do § 10 doplnil odstavec 4 ve znění: "Stát bude podporovat, a to i finančně, všechny soukromé projekty, které osvětovou činností, zejména semináři a vyučováním, přispějí k potřebné rekvalifikaci pracovníků". Samozřejmě tu jde o deklarativní paragraf s patronizací státu. Podle mého názoru by tyto výhody měly být spíš v daňové soustavě.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasovat budou poslanci v české části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Pět.) Pět. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet osm.) Dvacet osm.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet tři.) Dvacet tři, děkuji.

Nyní budou hlasovat poslanci ve slovenské časti Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Jedenáct.) Jedenáct, děkuji.

Kdo je proti? (Třináct.) Třináct.

Zdržel se někdo hlasování? (Třicet.) Třicet. Děkuji.

Sněmovna národů uvedený pozměňovací návrh nepřijala.

Táži se poslanců ve Sněmovně lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Dvacet sedm.) Dvacet sedm. Děkuji.

Kdo je proti? (Třicet devět.) Třicet devět. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (Padesát.) Padesát.

Také Sněmovna lidu uvedený pozměňovací návrh neschválila.

Prosím pana zpravodaje o další.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Budeme se delší čas věnovat § 12. Máme tady pozměňovací návrh kolegy Kováče, aby v § 12, odstavec 2a) byl změněn text první věty z "péče o dítě ve věku do 3 let" na "péče o dítě ve věku do 14 let". Věk do 3 let je tady jako u sociálního zabezpečení, jde tady o oblíbenou licitační záležitost.

Poslanec SN M. Kováč: Dovolím si pred hlasovaním upozorniť poslancov, že táto zmena na 14 rokov absolútne nezasiahne do štátneho rozpočtu, aby si teda nemysleli, že schválením 14 alebo 7 rokov pôjdu zo štátneho rozpočtu nejaké peniaze.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Samozřejmě rozpravu nemohu připustit, nicméně, pokud pan ministr chce stručně něco sdělit, abychom nebyli zcela dezorientovaní, může.

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Zeptal bych se pana poslance, z čeho ty peníze bude brát. Z příspěvků za nezaměstnanost? Vytváříme tím uměle velký nárůst. Nechápu, kde na to chcete vzít peníze.

Poslanec SN M. Kováč: Pokúsim sa to znovu vysvetliť. V zákone je napísané, že matka, ktorá bude do troch rokov veku dieťaťa doma a poberá rodičkovský príspevok, môže nastúpiť do zamestnania, a keď ho nezoženie, berie podporu v nezamestnanosti. Pýtam sa, kde sú matky, ktoré zostanú dobrovoľne bez rodičovského príspevku pri deťoch do 14 rokov a budú chcieť teraz nastúpiť do zamestnania? Nezoženú prácu, pôjdu na úrad práce, ale ten nie je povinný ich zahrnúť už od tejto doby do poberania príspevku v nezamestnanosti. 14 rokov sa bude venovať výchove, to je viac, ako keby pracovala.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, přesně to jste řekl před obědem. Poslanci jsou informováni, vyzývám je, aby přistoupili k hlasování. Mám černou obrazovku, asi není zapojen počítač, mohu vás uklidnit, za minutu to poběží. Jsou to minuty vhodné k rozjímání nad pozměňovacím návrhem.

Hlasuje česká část poslanců Sněmovny národů. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. (Sedmnáct.) Sedmnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Patnáct.) Patnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet pět.) Dvacet pět.

Hlasovat bude slovenská část Sněmovny národů. Táži se poslanců, kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Třicet šest.) Třicet šest. Děkuji.

Kdo je proti? (Jeden.) Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna.

Sněmovna národů uvedený pozměňovací návrh neschválila.

Připraví se k hlasování Sněmovna lidu. Táži se poslanců ze Sněmovny lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Dvacet.) Dvacet. Děkuji.

Kdo je proti? (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Šedesát osm.) Šedesát osm. Děkuji. Obě sněmovny uvedený pozměňovací návrh neschválily.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Kolega Kováč má pro tento případ v záloze ještě další změnu § 12 odstavce 2a) a to ve znění: "Péče o dítě ve věku do 7 let."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasují poslanci ve Sněmovně národů v české části. Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Třicet dva.) Třicet dva. Děkuji.

Kdo je proti? (Čtyři.) Čtyři. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Devatenáct.) Devatenáct. Děkuji.

Nyní hlasují poslanci slovenské části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Čtyřicet jedna.) Čtyřicet jedna. Děkuji.

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji. Zatímco slovenská část návrh schválila, poslanci v České republice Sněmovny národů návrh neschválili.

Bude hlasovat Sněmovna lidu. Táži se poslanců ve Sněmovně lidu, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko. (Sedmdesát.) Sedmdesát. Děkuji.

Kdo je proti? (Osm.) Osm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet devět.) Třicet devět. Děkuji. Vzhledem k tomu, že Sněmovna národů pozměňovací návrh neschválila, nebyl schválen Federálním shromážděním jako celkem. Prosím, aby byl přednesen další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Stále se věnujeme § 12. Je zde pozměňovací návrh kolegy Jedináka, aby v § 12 odstavec 2 bylo doplněno písmeno n) ve znění: "U žáků základních škol nastupujících do prvního zaměstnání se započítává i doba studia". Rozprava o tom byla.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já upozorňuji, že ke schválení části Sněmovny národů je potřebných 38 hlasů, protože v případě majorizace se musí počítat poslanci všichni, ne jenom přítomní. O tomto pozměňovacím návrhu hlasují nyní poslanci české části Sněmovny národů.

Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh. (Šest.) Šest. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet devět) Dvacet devět.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet.) Dvacet.

Nyní hlasují poslanci ze slovenské části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Osmnáct.) Osmnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (Dvacet čtyři.) Dvacet čtyři. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet pět.) Dvacet pět. Děkuji.

Sněmovna národů návrh neschválila.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? (Čtrnáct.) Čtrnáct.Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP