Úterý 27. listopadu 1990

Ďalej je tu interpelácia pána poslanca Devátého, ktorá bola prednesená ústne 1.10. - tlač odpovedi 270. Je pán poslanec Devátý spokojný? Áno.

Chce sa niekto k tejto otázke vyjadriť zo Snemovne národov? Nie. Berieme teda túto odpoveď na vedomie.

Ďalej je tu interpelácia pána poslanca Kudláčka, prednesená takisto ústne - je to tlač 280. Pán poslanec Kudláček nie je prítomný.

Kto zo Snemovne ľudu má nejaké výhrady voči tejto odpovedi? Nikto. Snemovňa ľudu teda berie na vedomie túto odpoveď.

Ďalej sú tu interpelácije na pána ministra Langoša, ktorý príde neskr, takže by sme prerokovali interpelácie na pána ministra Klausa. On sa ospravedlnil, pretože má skutočne veľmi vážne rokovanie, ale povedal, že poverí pána ministra Dlouhého alebo niekoho iného zo svojich kolegov vo vláde, aby reagovali na eventuálne otázky. Mžeme to, pán podpredseda vlády, prerokovať? Ide o odpovede na interpelácie pána ministra Klausa. (Ano.)

Je tu pán minister Dlouhý a bude reagovať na tieto odpovede.

Interpelácia pána poslanca Patočku - tlač č. 286. Pýtam sa pána poslanca Patočku, či je spokojný s odpoveďou.

Poslanec SN J. Patočka: Chci jen připomenout, že šlo o spojení mladoboleslavské automobilky s cizím partnerem, aby se srovnala majetková situace. Odpověď mě i pracující automobilky plně uspokojila a situace je prakticky vyřešena. Tímto panu ministrovi děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Chce sa niekto zo Snemovne národov k tomu vyjadriť? Nechce. Berieme na vedomie.

Interpelácia pani poslankyne Samkovej - tlač 296. Ste spokojná, pani poslankyňa? (Ano.) Áno.

Ďalej tlač 287. Ste spokojná? (Ano.) Áno. Chce sa niekto zo Snemovne národov vyjadriť? Nechce. Snemovňa národov berie na vedomie.

Ďalej je tu interpelácia pána poslanca Kříža - tlač 309. Pán poslanec, ste spokojný?

Poslanec SL E. Kříž: Já bych jen doporučil sněmovnám, aby si prostudovaly odpovědi pánů ministrů. Jedná se o otázku bytů, bytový problém, zejména o odpověď pana ministra Klause, kde jsou specifikovány určité zásady, které budou včleněny do připravovaného zákona, jež by se měl schvalovat v polovině příštího roku. Jsou to dosti důležité věci a zřejmě se na ně dost často budou ptát i voliči. Bylo by dobré, kdyby podle nich poslanci postupovali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Chce sa niekto vyjadriť k tejto interpelácii? Nechce. Snemovňa ľudu berie na vedomie.

Ďalej je tu tlač 314 - interpelácia pána poslanca Tomisa. Pán poslanec, ste spokojný?

Poslanec SN V. Tomis: Nemohu to posoudit, až to posoudí ti, kterým to chci dát a jichž se to týká.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To je zvláštna situácia. Pán poslanec Tomis hovorí, že to nemôže posúdiť, pretože nevie, ako sa vyjadria tí, ktorí ho požiadali o túto interpeláciu. Myslím, že to poslanec musí vedieť posúdiť.

Poslanec SN V. Tomis: Vážení kolegové, jedná se totiž o případ, kdy Třinecké železárny vlastnily sportovní a kulturní zařízení, kde ročně musely vynaložit na údržbu a opravy dvacet miliónů Kčs. V současné době, v novém tržním mechanismu, nemohou těchto dvacet miliónů dávat a chtěly to předat národním výborům. Městský národní výbor v Třinci toto po konzultaci na okrese nemůže převzít, protože na to nemá peníze. Na dopis panu ministru Klausovi přišla odpověď, že to mají převést jako komercionalizované hospodářství, to znamená dát fotbalové hřiště a Koupaliště soukromníkovi, aby to tam provozoval. Když to vypočítali, tak by vstupenka na koupaliště musela stát asi dvacet osm Kčs a na fotbal 56,50 Kčs, aby se mohli při současných návštěvách do toho vejít. Když jsme dali všechno dohromady, tak jsem interpeloval znovu pana ministra. Přišla odpověď, které po všech stránkách nerozumím, a samozřejmě že ji potřebuji konzultovat s místními odborníky, kteří už poprvé k tomu zaujali stanovisko a nebyli spokojeni. Jakmile konzultaci provedu - protože jsem dostal odpověď nedávno - tak samozřejmě dám k tomu stanovisko.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Čiže zatiaľ výhrady nemáte? Nie. Má niekto výhrady zo Snemovne národov voči tejto odpovedi alebo sa chce vyjadriť? Nie. Odporúčam, aby túto odpoveď vzala Snemovňa národov na vedomie.

Ďalej je tu interpelácia pána poslanca Váňu - tlač 320. Pán poslanec, ste spokojný?

Poslanec SN V. Váňa: Jedná se o interpelace dvě - tisk 110 a 278 ve stejné záležitosti.

Abych osvěžil paměť sněmovnám, připomenu, že jde o státní podnik Mesit v Uherském Hradišti, kterému před lety spadla ne vlastní vinou výborní hala, na které měl s.p. Mesit přislíbenou od bývalých vlád na novou výstavbu dotaci 140 milionů korun. Naše nové vlády si tento problém přehazovaly jako horký brambor a nakonec na ni neměli dostat nic. Tak jsem byl nucen provést interpelaci na pana ministra Klause. Ten nám do jisté míry vyhověl tím, že zajistil, aby se zárukou státu dostali polovinu ze 110 milionů korun půjčky jako zaručenou, tu druhou polovinu jako nezaručenou. Jim se ovšem tu nezaručenou sehnat nepodařilo. Proto jsem interpeloval znovu. Dopadlo to tak, že je nyní státem zaručena i ta druhá polovina, ale úplata úroků, které dělají 22,5 % ročně je jen za tu první polovinu a o tom jsem dopoledne s panem ministrem Klausem hovořil. Budeme o tom hovořit snad ještě tento týden znovu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Predbežne ste spokojný? Celkove áno. Chce sa vyjadriť poslanec Malý.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, měl bych jen dotaz. Mám pocit, že poslední dvě interpelace spíše spadají do kompetence české vlády. Chtěl bych apelovat na kolegy poslance. Jestliže takto bude pokračovat dál, tak si za chvíli budeme na půdě Federálního shromáždění stěžovat i federální vládě na to, že nás ruší štěkot sousedovic psa. (Smích.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Podporujem váš názor. Dnes prerokúvame "len" 35 odpovedí na interpelácie. Minimálne, ak to nie je viac.

Chcete sa pán minister Dlouhý vyjadriť k tomuto problému? Nie. Myslím, že v tejto chvíli je spokojnosť, vezmeme ako Snemovňa národov túto odpoveď na vedomie. Mžeme pokračovať ďalej.

lnterpelácia pána poslanca Kulana, ktorú predniesol ústne 24. 10. - tlač 321. Pán poslanec Kulan nie je v tejto chvíli prítomný. Pýtam sa ostatných členov Snemovne národov, či majú nejaké výhrady voči tejto odpovedi. Nemajú výhrady. Považujem to v snemovni za prerokované a odporúčam vziať túto odpoveď na vedomie.

Interpelácia pána poslanca Humla na ministerstvo zahraničného obchodu - tlač 282. Pán poslanec Huml, ste spokojný?

Poslanec SL O. Huml: Jen pro upřesnění. lnterpeloval jsem vlastně tři členy vlády, ode všech jsem dostal odpovědi, s nimiž jsem plně spokojen. Jen bych doplnil, že na základě své interpelace jsem byl přizván k dvoustrannému jednání o majetkoprávním vypořádání v souvislosti s odchodem sovětských vojsk. Jednání trvalo týden. Po zkušenostech, které jsem tam získal, mi nezbývá než vyjádřit svůj hluboký obdiv těm členům vlády, kteří mají co do činení se sovětskou stranou. (Potlesk.)

Předsedajíci místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánovi poslancovi Humlovi. Má ešte niekto zo Snemovne ľudu nejaké výhrady voči tejto odpovedi? Nemá. Takže Snemovňa ľudu berie na vedomie túto odpoveď.

Prosím, hlási sa poslanec Váňa.

Poslanec SN V. Váňa: Já bych chtěl jenom panu poslanci připomenout, že to byl podnik, který byl zaměřen na válečnou měřící techniku, a který se sám svojí snahou bez dotací přeměnil již z poloviny na výrobu mírovou ve spolupráci se západoněmeckým, švýcarským a francouzským průmyslem. Za to s.p. Mesit opravdu nemůže. Je to tedy státní podnik a jako takový spadá pod federální vládu, tak jako hliníkárna v Žiari nad Hronom, která půjčku 500 milionů dostala. Proč ne také celou částku s.p. Mesit?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Já myslím, že můžeme pokračovať. Je tu interpelácia pána poslanca Kříža na pána ministra Dlouhého, tlač 273. Pán poslanec Kříž bol spokojný?

Poslanec SL E. Kříž: V této poloze, jak byla podaná interpelace, samozřejmě ano, ale bohužel se problematika hnědouhelných dolů a briketáren Sokolov dostala do jiné polohy, ale to už bylo předmětem našeho společného jednání s panem ministrem, takže s odpovědí jsem spokojen.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ďalej je tu interpelácia skupiny poslancov Gebasa, Novotného, Vodehnala atď. - tlač 275. Sú páni poslanci spokojní? Pán poslanec Novotný sa chce vyjadriť. Prosím.

Poslanec SL I.Novotný: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, odpověď pana ministra ze dne 31. 10. na naši interpelaci jsme pečlivě prostudovali. Seznámili jsme se s tím, že záměr státu v oblasti ochrany vnitřního trhu a trhu potravin před nekontrolovaným dovozem zemědělských surovin a potravinářského zboží na úseku zemědělského družstevnicví...

S touto odpovědí jsme spokojeni. Ale měl bych ještě jednu poznámku.

V současné době je v našem zemědělství situace stále napjatější. Nejsou totiž stanoveny přesně některé ekonomické nástroje. Vzniká určité nebezpečí plynulého zásobování potravin, neboť zemědělci v poslední době přestávají obhospodařovat některé, pro ně nevýhodné pozemky. Týká se to především oblastí horských, podhorských a pohraničí. Tyto oblasti totiž vyžadují zvýšenou péči o půdu. Pro naše životní prostředí jsou však tyto oblasti existenčně důležité, protože plní důležité funkce životního prostředí, například krajinotvornou funkci, etickou funkci, jsou to i zásobárny vody. Zde bude nutné od vlády zaujmout zásadní stanovisko k ekonomickým dotacím do těchto oblastí, jako je tomu v jiných evropských státech. K této problematice si dovolíme připravit novou interpelaci.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, chcel by sa pán minister k tomu vyjadrit? Nie. Tak prosím, aby sme túto odpoveď vzali na vedomie s tým, že k časti, s ktorou bola určitá nespokojnosť, bude podaná nová interpelácia.

Ďalej je tu interpelácia pána poslanca Zlochu z 1. 10. - tlač 334. Ste spokojný, pán poslanec? Áno. Snemovňa národov nemá pripomienku? Nemá. Ďakujeme, berieme to na vedomie.

Ďalej je tu interpelácia pána poslanca Kanisa na ministra práce a sociálnych vecí Českej a Slovenskej Federatívnej Relubliky - tlač 218. Pána poslanca Kanisa sa nemžem spýtať, či je spokojný, pretože nie je prítomný. Snemovňa národov nemá pripomienky k tejto odpovedi? Nemá, súhlasí s odpoveďou. Ďakujem.

Ďalej je tu tlač č. 274, interpelácia pána poslanca Kříža. Prosím, pán poslanec.

Poslanec SL E. Kříž: Děkuji panu ministrovi za odpověď, jsem spokojen.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Kříž je spokojný, Snemovňa ľudu tiež, nikto nemá pripomienky a výhrady. Berieme na vedomie.

Ďalej je tu interpelácia na ministra dopravy Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky pána inžiniera Nezvala. Je to interpelácia pána poslanca Wagnera, tlač 250. Pán poslanec nie je prítomný, má Snemovňa ľudu nejaké námietky voči tejto odpovedi? Nemá. Berieme na vedomie.

Ďalej je tu interpelácia pána poslanca Kříža - tlač 185. Odpoveď máte v tlači 263. Prosím, pán poslanec.

Poslanec SL E. Kříž: Jedná se o situaci na hraničních přechodech do Německa. Situace se zlepšila poté, co byly otevřeny hraniční přechody pro osobní automobily. Doufám, že se brzy vyřeší i situace v kamiónové dopravě. Jinak jsem s odpovědí spokojen.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chcete, aby sa pán minister k tým kamiónom vyjadril? Nie. Snemovňa ľudu je spokojná s týmto vyjadrením? Áno. Ďakujem. Berieme na vedomie.

Ďalej je tu interpelácia pána poslanca Cuhru na pána ministra Vavrouška, predsedu Federálneho výboru pre životné prostredie. Pán poslanec Cuhra nie je prítomný. Pýtam sa poslancov Snemovne národov, či sú spokojní s touto odpoveďou? (Ano.) Snemovňa národov berie túto odpoveď na vedomie.

Zostali nám len interpelácie na pána ministra Langoša. Interpelovali dvaja poslanci - poslankyňa Snemovne národov pani Samková, tá tu má dve interpelácie. Pani poslankyňa, ste spokojná s odpoveďou? Nemusíme čakať na pána ministra? Nie. Ďakujem pekne. Chce sa niekto k tomu vyjadriť zo Snemovne národov? Nikto. Berieme na vedomie.

Ďalej je tu interpelácia pána poslanca Kesslera - tlač 277. Pán poslanec Kessler je spokojný? Snemovňa ľudu je spokojná? Áno, nie sú výhrady k tejto odpovedi.

Pán poslanec Devátý si praje slovo.

Poslanec SN S. Devátý: Je škoda, že zde pan ministr Langoš není, poněvadž já bych projevil jenom urgenci interepace, kterou jsem podal na 6. schůzi, tak na ní do dnešního dne nemám odpověď.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán minister príde o 16. hodine, tak mu budeme túto urgenciu tlmočiť.

.

Tým sme prebrali všetky odpovede, ktoré do tejto chvíle prišli na interpelácie, ktoré ste adresovali členom vlády.

Prosím, pán poslanec Mlynárik.

Poslanec SN J. Mlynárik: V súvislosti s tragédiou v Polišne, kde boli zavraždení štyria Rómovia, som podal ústnu interpeláciu pánu ministrovi Millerovi a bola tiež adresovaná pánu predsedovi vlády. Neviem, kde sa to zdržalo, nebola ani v tlači, ani v zázname.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ani interpelácia nebola v tlači? Komu ste ju posielali?

Poslanec SN J. Mlynárik: To bola ústna interpelácia. Týkala sa rómského problému, navrhol som vytvorenie parlamentnej komisie, ktorá by sa rómskou otázkou zaoberala.


Předsedající místopředseda FS J. Stank: V každom prípade musíme dať odpoveď poslancovi Mlynárikovi, čo sa s interpeláciou stalo. Prosím, aby pracovníci KFZ pripravili stanovisko a informovali poslanca Mlynárika najneskr zajtra, ako sa s jeho interpeláciou naložilo.

Poslankyně SN K. Samková: Měla bych dvě záležitosti. Dne 6. 8. jsem podala interpelace na pana ministra zahraničních věcí pana Dienstbiera ve věci přesídlení Volyňských Čechů z Malé Zubovštiny zpět do Československa. 21. 9. jsem obdržela odpověď, se kterou jsem nebyla spokojena a 4. 10. jsem podala písemně přes sekretariát Sněmovny národů dopis, ve kterém jsem žádala, abych byla průběžně informována o jednáních, která se vedou v této věci. Dosud jsem žádnou odpověď nedostala ani jsem nebyla zpravena o žádných jednáních v této záležitosti. Jestli se to nějak nevyřeší, budu nucena pokračovat v interpelacích až do úplného uinterpelování vlády.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP