Pátek 16. listopadu 1990

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: K tomu, co tady bylo řečeno panem poslancem Balgavým, bych chtěl říci, že to máme zapsáno a takto to bude doplněno po dohodě s panem poslancem Romanem.

Ještě, prosím vás, zbývá hlasovat o dvou protinávrzích. První je protinávrh pana poslance Kanise, který navrhuje odročit toto jednání a druhý je návrh pana poslance Jansty, který žádá o úpravu nebo o vymezení lhůty pro archiv, kterým mají být vydány z majetku komunistické strany státu. Za zpravodaje se ani s jedním z těchto navrhů nemohu ztotožnit a nedoporučuji jejich přijetí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pokud jde o odročení jednání, to není pozměňovací návrh k návrhu zákona. O tom nebudeme hlasovat. Ale chtěl bych, aby bylo jasno, o jakém konkrétním pozměňovacím návrhu máme hlasovat, aby poslanci věděli.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Poslanec Jansta navrhuje, aby v § 3 odst. 1 bylo doplněno "archiválie ve vlastnictví politických stran za osoby"..., a to je ten jeho doplněk - od pětadvacátého února 1948 do listopadu 1989 přecházejí ..." atd. Čili omezuje vydání těchto archivů pouze na období od 25. února 1948 do listopadu 1989. Důvody, proč by to takto nemělo být omezeno, vysvětlil poslanec Kučera a jako zpravodaj se s ním ztotožňuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, rozprava již byla skončena. Pan poslanec Svoboda.

Poslanec SN J. Svoboda: Dámy a panové, já bych chtěl pouze požádat, aby zpravodaj citoval návrh pozměňovacího návrhu nebo návrh usnesení, které přednesl poslanec Kanis. On nenavrhl odročit. To znění bylo přece daleko širší.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Poslanec Kanis navrhl toto usnesení: "Společná schůze SL a SN bere na vědomí prohlášení předsedy KSČS Pavla Kanise a člena klubu komunistických poslanců o vydání majetku KSČS státu do 31. 12. 1990. Ukládá předsednictvu FS jmenovat parlamentní komisi, která stanoví obsah a rozsah majetku potřebného k činnosti KSČS". Takhle to předložil a já jsem z toho měl dojem, že jde o protinávrh pana předsedy Kanise.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je nutno stručně konstatovat, že bodem jednání je návrh ústavního zákona. To není žádný pozměňovací návrh. To je návrh usnesení, které nezapadá do koncepce návrhu ústavního zákona. Já se domnívám, že není o čem hlasovat. Ale otevíráme znovu rozpravu. Prosím, to není možné.

(Hlas z pléna: To není snad správně pochopeno. To je v podstatě organizační hlasování o tom, jestli budeme dál tento zákon projednávat jako ústavní, nebo jestli vezmete nabídku komunistické strany k tomu, že ten majetek vydá...)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Bodem programu je návrh zákona a nanejvýš jeho pozměňovací návrhy k tomuto návrhu zákona. Návrh tohoto usnesení je mimo projednávaný bod programu. Já žádam pana zpravodaje, aby, pokud jsou opravdu nějaké pozměňovací návrhy, aby je přednesl.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Pozměňovací návrh poslance Jansty jsem přednesl. Ten se týka § 3, kde se vkládá "za období od 25. února 1948 do listopadu 1989". Tato vsuvka je předmětem protinávrhu pana poslance Jansty.

Předsedající předseda SL R. Battěk: -Tedy máme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu. Upozorňuji, že se jedná o hlasování o ústavním zákoně, kde je potřebná třípětinová většina v odděleném hlasování ve Sněmovně národů, to znamená v české části i slovenské části. Dávám tedy o tomto pozměňovacím návrhu hlasovat nejprve ve slovenské části Sněmovny národů.

Žádám poslance zvolené ve slovenské části Sněmovny národů, aby se vyjádřily k pozměňovacímu návrhu.

Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Jeden.) Jeden.

Kdo je proti? (Čtyřicet devět) Čtyřicet devět.

Kdo se zdržel hlasování? (Jeden.) Jeden.

Děkuji. Slovenská část Sněmovny národů tento pozměňovací návrh nepřijala.

Hlasovat budou nyní poslanci zvolení v české části Sněmovny národů.

Táži se, kdo je pro tento pozměňovací návrh? (Jedenáct.) Jedenáct.

Kdo je proti? (Padesát tři.) Padesát tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Děkuji. Také v české části nebyl pozměňovací návrh přijat.

Hlasovat budou nyní poslanci Sněmovny lidu jako celek. Táži se tedy poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro pozměňovací návrh? (Devatenáct.) Děkuji. Devatenáct.

Kdo je proti? (Devadesát sedm.) Děkuji. Devadesát sedm.

Kdo se zdržel hlasování? (Pět.) Děkuji. Pět.

Pozměňovací návrh nebyl přijat ani v jedné části sněmovny. Prosím pana zpravodaje, aby přednesl další.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Protinávrh přednesený docentem Čičmancem a akceptovaný zástupcem navrhovatele, aby do § 1 byl zařazen nový odstavec, a to označený jako 4, v tomto znění:

"(4) Ustanovení § 1 odst. 3, se nevztahuje na věci, peněžité prostředky a majetková práva, která byla bezplatně převedena do vlastnictví jiných osob s povolení federálního ministerstva financí" s odkazem pod čarou na článek 1, odst. 3 zákonného opatření předsednictva Federálního shromáždění č. 177/1990 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Tento doplněk ve shodě s navrhovatelem doporučuji, aby byl přijat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Technická poznámka.

Poslanec SL M. Benčík: Ide o vylepšený mnou predložený návrh. Ja s ním súhlasím s jednou poznámkou, že tam odporúčam doplniť slova "pokiaľ bol potrebný súhlas". Konkrétne Lidový dům, ktorý som spomínal, bol prevedený na Sociálnu demokraciu ešte pred platnosťou zákonného opatrenia. Takto by to asi mohlo byť spresnené.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Toto zpřesnění je možné akceptovat.

(Hlasy z pléna: Nemožno.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Bylo zde konstatováno, že toto zpřesnění je možno akceptovat. To řekl pan zpravodaj, ovšem ozvaly se hlasy proti.

Já prosím, aby znovu byl přečten pozměňovací návrh. Musíme vědět přesně, o čem hlasujeme.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Ustanovení § 1 odst. 3 se nevztahuje na věci, peněžité prostředky a majetková práva, které byly bezplatně převedeny do vlastnictví jiných osob s povolením federálního ministerstva financí - a Dr. Benčík to navrhuje doplnit - pokud takový souhlas byl potřebný, protože toto ustanovení o souhlasu federálního ministerstva bylo vydáno později, než strana převedla majetek sociální demokracii bezúplatně.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Rozjeli bychom mašinérii protinávrhů k protinávrhům.

Navrhuji, abychom hlasovali o původně předneseném protinávrhu. (Potlesk.)

Hlasovat budou poslanci Sněmovny národů zvolení v slovenské části. Hlasuje se o předneseném pozměňovacím návrhu. Hlasují poslanci ve Sněmovně národů ve slovenské části. Táži se jich, kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zmačkne tlačítko a zvedne ruku! (Padesát čtyři.) Děkuji. Padesát čtyři.

Kdo je proti? (Jeden.) Děkuji. Jeden.

Kdo se zdržel hlasování? (Tři) Děkuji. Tři.

Pozměňovací návrh ve slovenské části Sněmovny národů byl přijat.

Hlasovat budou poslanci v české části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro přednesený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko! (Šedesát jedna.) Děkuji. Šedesát jedna.

Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Dva.) Děkuji. Dva.

Také česká část Sněmovny národů pozměňovací návrh přijala.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Táži se jich, kdo je pro pozměňovací návrh? (Jednosto jedenáct.) Děkuji. Jedno sto jedenáct.

Kdo je proti? (Šest.) Děkuji. Šest.

Kdo se zdržel hlasování? (Čtyři). Děkuji. Čtyři.

Konstatuji, že Sněmovna lidu rovněž přijala pozměňovací návrh.

Prosím, aby byl přednesen další navržený pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Poslední pozměňovací návrh je poslance Romana k § 4, který akceptoval zástupce navrhovatele, a to změna v textu: "Vláda České a Slovenské Federativní Republiky upraví po dohodě "- místo "po projednání" - (Potlesk.)" s vládami České republiky a Slovenské republiky podrobnosti a postup při provádění tohoto ústavního zákona."

V důvodové zprávě pak v dohodě s poslancem Romanem bude upraven požadavek, aby do 31. 3. 1991 Federálnímu shromáždění byl předložen přehled o rozdělení těchto prostředků. Doporučuji tento návrh přijmout.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlasovat budou poslanci ve slovenské části Sněmovny národů. Táži se jich, kdo je pro přednesený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a zmačkne tlačítko! (Padesát.) Děkuji. Padesát.

Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Jeden.) Děkuji. Jeden.

Návrh byl ve slovenské části Sněmovny národů přijat.

Hlasuje česká část Sněmovny národů. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh? (Padesát pět.) Děkuji. Padesát pět.

Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.) Děkuji. Nikdo.

Také česká část Sněmovny národů pozměňovací návrh přijala.

Hlasovat budou poslanci ze Sněmovny lidu. Táži se jich, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh? Hlasuje se. (Jedno sto.)

Kdo je proti? (Nikdo.) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (Dva.) Děkuji. Dva.

Také poslanci Sněmovny lidu tento pozměňovací návrh přijali.

Tím jsme uzavřeli hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím, hlásí se poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Pán predsedajúci, napriek tomu, že komunistickí poslanci opustili sál, žiadam, aby sme hlasovali o návrhu Dr. Benčíka. Pán Rychetský ako predkladateľ s jeho návrhom súhlasil, nevidím dôvod prečo by sme o tomto návrhu nehlasovali.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, abychom diskusi na toto téma nerozšiřovali. Pane kolego, chtěl jste něco dodat? (Hlas ze sálu. Návrh byl podán mimo rozpravu.)

Poslanec SL M. Jansta: Myslím, že návrh byl podán včas, mělo by se o něm hlasovat, diskutovalo se o něm. Navrhovatel s ním souhlasil. Nevím, o čem se tady diskutuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím legislativce, aby se vyjádřili. Je to ryze procedurální záležitost, nejsme si jisti, zda to bylo dáno mimo rozpravu. Prosím, aby se k tomu vyjádřili zpravodajové. Je tu návrh, abychom o tomto pozměňovacím návrhu dali hlasovat. Rozhodně budeme postupovat rychleji, dáme-li o něm hlasovat. Prosím pana zpravodaje, aby ho přednesl.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Protinávrh k § 1 odst. 4 obsahoval ještě dodatek tam, kde se převod stal se svolením ministerstva. Dr. Benčík navrhoval doplnění "pokud takový souhlas byl požadován". Odůvodnil to tím, že v době, kdy převáděli majetek do vlastnictví sociálně demokratické strany, učinili tak bezplatně v době, kdy ještě neplatil požadovaný souhlas ministerstva.

Podstata doplňku Dr. Benčíka spočívala v tom, že za takto přijatý a formulovaný protinávrh, který jsme přijali na návrh našeho kolegy byl ještě přičiněn dovětek "pokud k takovému bezplatnému převodu byl souhlas FMF zapotřebí". Argumentoval tím, že v době, kdy bezplatně převáděli sociální demokracii asi dva objekty a jeden jiné společenské organizaci, takový souhlas FMF se v té době nevyžadoval. Jeho argumentace spočívala v tom, že tak učinili bezplatně bez souhlasu ministerstva financí, který se tehdy nevyžadoval.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se místopředseda Sněmovny lidu pan Valko.

Místopředseda SL E. Valko: Vážené dámy a páni, dovoľte, aby som objasnil ešte jednu vec. To, čo je v § 1 odsek 4, sme schválili preto, aby bolo zamedzené opätovnému uhradeniu, že by komunistická strana to musela ešte raz zaplatiť. Je tam odkaz na § 1 odsek 5 zákonného opatrenia predsedníctva. Chápem to tak, že vzhľadom na to, že účinnosť tohto opatrenia - pretože tam je ten odkaz - je až od 15. mája, to znamená automaticky, že ak to previedli do 15. mája, tak ten súhlas predsa nemuseli mať. Takže tým odkazom sa to vyriešilo. Preto je, podľa môjho názoru, tá požiadavka nadbytočná.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Budeme hlasovat. Sčítací zařízení je zaměřeno na slovenskou část Sněmovny národů.

Prosím, kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Nikdo.) Nikdo.

Kdo je proti? (Čtyřicet sedm.) Čtyřicet sedm.

Zdržel se někdo hlasování? (Dva.) Dva.

Slovenská část neschválila tento návrh.

Hlasovat nyní bude česká část Sněmovny národů.

Táži se poslanců, kdo je pro tento pozměňovací návrh?

(Hlasuje se.) Nikdo.

Kdo je proti? (Padesát dva.) Padesát dva.

Kdo se zdržel hlasování? (Tři.) Děkuji. Tři.

Také česká část Sněmovny národů návrh nepřijala. Hlasovat bude Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Osm.) Osm.

Kdo je proti? (Osmdesát pět.) Osmdesát pět.

Zdržel se někdo hlasování? (Devět.) Devět.

Také Sněmovna lidu pozměňovací návrh nepřijala.

Předpokládám, že jsme vyčerpali všechny pozměňovací návrhy a doporučuji, abychom hlasovali o celém navrženém zákonu podle sněmoven.

Byl jsem požádán, abych vyzval poslance, aby se dostavili do jednací síně. Jsou-li poslanci mimo jednací síň, ať se prosím dostaví. Pokud jsou, zřejmě se dostavit nechtějí.

Takže dávám hlasovat o vládním návrhu ústavního zákona o vracení majetku KSČ lidu ČSFR.

Jde o ústavní zákon vyžadující třípětinovou většinu.

Sčítací zařízení je připraveno pro hlasovaní.

Táži se poslanců Sněmovny narodů zvolených ve Slovenské republice, kdo z nich je pro přijetí zákona?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP