Pátek 16. listopadu 1990

Když jsem vyjádřil stud za naše předchůdce, chci poznamenat, že dnes jsme se všichni shodli v názoru, že tehdy to byl skutečně neprávní režim. Jsem rád, že tu zaznělo prohlášení, že nejde o akt odvety a revanš a vážím si toho, že toto vystoupení zaznělo.

Jinak bych chtěl říci za sebe jako člena výboru sociálního a kulturního - vzhledem k tomu, že v úvodu je napsáno, že výbory doporučí schválit ústavní zákon v tomto znění - že toto znění nebylo výborem projednáno, a je to zcela jiné znění, než které jsme ve výboru projednávali a doporučovali ke schválení. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mluvili jsme před chvílích o mírách a měřeních. Nyní jde také o měření. Měření toho, jak pevná je čs. demokracie, o které mluvíme už celý rok. Nejlépe si to ukážeme na srovnání proklamovaných cílů z minulého roku a dnešní situace.

Václav Havel, prezident ČSFR, v době, kdy byl hlavním mluvčím Občanského fóra - dovoluji si ho citovat - druhého prosince minulého roku ujistil: "Občanské fórum nikoho z veřejného života nechce vylučovat a samozřejmě počítá se všemi komunisty," a dodal: "Celá ta vzpoura... která je symbolizována Občanským fórem, není vůbec vzpurou proti komunistům". Připomínám také, že Václav Havel se vyjádřil na adresu komunistů ve zmíněném rozhovoru z 2. 12. 1989, tehdy jako hlavní mluvčí Občanského fóra, dnes jako symbol a prezident této země, že komunistům se revolucí "ulevilo stejně jako celé společnosti, protože cítí šanci, že budou slyšeni. A je to pro tuto společnost velmi důležité. "Zdá se mi - říká V. Havel - že úkolem komunistů je, co nejrychleji obrodit svou stranu, aby se z ní stala moderní strana, která vstoupí do budoucího pluralitního demokratického systému tak jako každá jiná politická síla." O to myslím nám jde, ale předkládaný návrh ústavního zákona to, aby KSČ mohla vstoupit jako každá jiná politická síla do pluralitního systému této země, znemožňuje. Jaký je smysl předkládaného zákona?

Řekl bych, že smysl je především politický. Máme za sebou zhruba rok změn v této zemi. Změn, které přinesly především ekonomické neúspěchy, rozklad ekonomického systému naší země - a nepochybně od těchto je třeba odpoutat pozornost. Toto sleduje podle mého názoru i předkládaný návrh zákona. (Klepání do lavic.)

Za druhé je tu zřetel k volbám. Předkladatelé nepochybně sledují záměr zastavit úpadek Občanského fóra a prestiže jednotlivých politických osobností.

Za třetí je politickým cílem předkládaného zákona zničit zákonně uznanou parlamentní stranu, která ve svobodných volbách získala téměř 14% odevzdaných hlasů.

A jde o to zničit komunistickou stranu především ekonomicky. Předkládaný návrh by vedl k jejímu zadlužení a jsme toho názoru, že vystoupení navrhovatelů, tak jak jsme ho byli svědky v jednotlivých výborech, obsahuje řadu vyslovených nepravd. Jde o to zbavit se opozice a vyloučit Komunistickou stranu Československa z veřejného života. Já osobně bych rád předkladatelům přece jenom vyslovil určitý dík. Dík za to, že ukázali věrnost svým slibům z konce minulého roku a principům demokracie. A na jejich adresu bych připomněl výrok Tacitův, že právo se tolikrát zmenšuje, kolikrát se zvětšuje moc.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tak to byl poslanec Ransdorf. Do rozpravy je dále přihlášen poslanec Muška.

Poslanec SN M. Muška: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, ja osobne patrím tiež k tým komunistom, k tým ľudom, ktorí považujú predkladaný návrh za správny v tom zmysle, že všetok nepotrebný majetok KSČ je potrebné odovzdať tomu, komu patrí a kto ho využije. S návrhom ako celkom však v plnom rozsahu nesúhlasím a nepovažujem ho za najšťastnejšie riešenie. Náš názor vyjadril poslanec Kanis, náš predseda, takže sa k tomu nebudem vracať. Chcem však v rámci rozpravy vzniesť otázku na predkladateľa, o ktorej si myslím, že súvisí s obsahom samotného návrhu ústavného zákona. Vychádzam z návrhu názvu ústavného zákona, že sa majetok má vrátiť ľudu ČSFR. Chcem sa predkladateľa opýtať, akým spôsobom si toto navrátenie predstavuje? V zákone už totiž potom nie je ani zmienka o ľude, je tam len zmienka o tom, že sa majetok odovzdá štátu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ďakujem. Do rozpravy sa ešte prihlásil poslanec Suchán.

Poslanec SN P. Suchán: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, vzhľadom na vyhlásenie pána predsedu KSČ, kolegu Kanisa, vzhľadom na priebeh rozpravy, ktorá sa rozvinula a vzhľadom na stanoviská, ktoré zazneli z tejto tribúny dovolím si predniesť návrh, aby sme dali priestor k 30 minútovému stretnutiu politických klubov, pretože ide o veľmi dôležitú otázku, ktorú by bolo potrebné prerokovať na úrovni politických klubov. Prosím predsedajúceho, aby dal o tomto návrhu hlasovať.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je zde návrh, který by znamenal přerušení rozpravy. Dám o tomto návrhu hlasovat. Vyzývám všechny poslance, aby se dostavili do sálu. Budeme hlasovat o návrhu poslance Suchána, abychom přerušili schůzi zhruba na 30 minut, aby se mohly sejít poslanecké kluby a rozhodnout o dalším postupu.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich souhlasí s návrhem na přerušení schůze ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Devadesát devět.) Devadesát devět.

Kdo je proti? (Tři.) Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Patnáct.) Patnáct.

Sněmovna národů návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro přerušení našeho jednání, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. (Hlasuje se.) (Jedno sto sedm.) Jedno sto sedm poslanců je pro.

Kdo je proti? (Tři.) Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Nikdo.) Nikdo.

Obě sněmovny jsou pro přerušení schůze. Přerušuji schůzi na 15 minut.

(Jednání přerušeno v 19.35 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 20.13 hodin.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Zahajuji další pokračování schůze. Po přerušení bude pokračovat rozprava, pokud se někdo přihlásí. Mám zde dvě přihlášky do rozpravy. Přihlásil se poslanec Vojtěch Filip, prosím, aby se ujal slova. Poté chce vyjádřit připomínku k zákonu poslanec Jansta.

Poslanec SL V. Filip: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, chtěl bych, aby bylo protokolováno, že společná zpráva nebyla odsouhlasena ve výboru pro plán a rozpočet a tento text pod číslem parlamentního tisku 301 není ani výboru znám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nyní bude hovořit poslanec Jansta.

Poslanec SL M. Jansta: Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, nechci diskutovat o celém zákonu, myslím, že argumentů tady padlo dost. Jako právník si o nich myslím své. Jako občan tohoto státu se těším, jak budu obohacen. Chci dát připomínku k § 3. Týká se archiválií. Dával jsem stejnou připomínku na výboru, protože tento zákon jsem dostal dnes ráno. V důvodové zprávě jsem se o § 3 moc nedočetl. Chtěl bych argumentovat předáním archiválií do vlastnictví státu.

Komunistická strana byla státní stranou podle Ústavy od roku 1960. Když budeme brát dogmaticky marxisticko-leninskou filozofii, budeme brát tento faktický stav od 25. února 1948. Navrhoval bych, aby archiválie strany, které byla státní, byly předány za dobu, kdy ona byla státní, do vlastnictví státu. Myslím si ovšem, že tato strana má nárok, aby si ponechlala věci, které se týkají vzniku a činnosti za první republiky a za války. Proto navrhuji, aby v § 3 odst. 1 bylo doplněno: " Archiválie ve vlastnictví politických stran uvedených v § 1 odst. 1, a doplnil bych - vzniklé v období od 25. února 1948 do 30. listopadu 1989" a pak by pokračoval další text.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Žádnou písemnou přihlášku do rozpravy zde již nemám. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Petr Kučera, člen předsednictva.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, reaguji na předřečníka, kterého si jinak osobně vážím. Jsem proti změně, kterou navrhoval, protože jako historik vím, že to, co musíme napravit, je především obraz o minulých letech. Budeme k tomu potřebovat archiv strany, která se na falzifikaci naší historie podílela naprosto rozhodujícím způsobem? (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já bych k tomu dodal, že pokud budou všechny příslušné archiválie uloženy ve státním archivu, jisté nebudou nepřístupny i členům komunistické strany.

Poslanec Jansta má ještě připomínku.

Poslanec SL M. Jansta: Vy jste řekl v podstatě to, s čím já souhlasím, ale to samé se týká i ostatních, kteří budou chtít přístup do archiválií. To znamená, když si zažádají a půjdou do archivu, tak si myslím, že tady bude právní stát a historikům bude umožněn vstup do archivu komunistické strany.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Domnívám se, že jde o rozdíl kvality. Nebudu ho vysvětlovat.

Poslanec SL O. Huml: Mám technickou připomínku. Před tímto důležitým hlasováním bych chtěl upozornit žurnalisty, že v předsálí jsou průběžně vyvěšovány seznamy poslanců s tím, jak který hlasoval.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Mohu dodat, že to nemělo znít jako hrozba, ale hlasování je samozřejmě veřejné a my se nemáme za co stydět.

Poslanec SN J. Mečl: Mám dotaz na náměstka předsedy vlády. Byl tady již pozměňovací návrh k § 1 odst. 3. Přiznám se, že ustanovení, které cituji, jsem beze zbytku pochopil až ke konci dnešního jednání VÚP, protože jsme návrh dostali ráno. Když si pečlivě přečtete odst. 3 § 1 tak tady hrozí evidentní nebezpečí, že KSČ se může hluboce zadlužit a že nebude schopna do 30 dnů tento svůj dluh vypořádat. Kolega Benčík na to upozornil v jednom aspektu. Je tam ještě druhý moment. Nejde mně o krytí jakýchkoliv spekulativních prodejů nebo přesunů majetku. Jde mně o to, zda je rozumné a spravedlivé, aby pokud jde o skutečně seriózní prodej, seriózní převod v tomto období, že strana má opravdu vracet hodnotu věci k 31.12., anebo snad by nebylo spravedlivější, aby vrátila cenu, za kterou tuto věc, o které se tu mluví nebo majetkové právo, převedla. Jinak tady vzniká a může vzniknout obrovský rozdíl. Navíc bych chtěl upozornit, že společenské organizace, včetně politických stran neprováděly odpisy.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ješté se hlásil pan poslanec Čičmanec.

Poslanec SL P. Čičmanec: Vážené poslankyne a poslanci, k tomu, čo som už tu povedal, dávam spresnený protinávrh. Do § 1 vytvoriť nový odsek 4 takéhoto znenia: Ustanovenia § 1 ods. 3 sa nevzťahujú na veci, peňažité prostriedky a majetkové práva, ktoré boli bezplatne prevedené do vlastníctva iných osôb s povolením ministerstva financií. Odôvodnenie: KSČ by nemala platiť za veci, ktoré už bezplatne odovzdala. Buď majiteľovi, alebo zákonnému zástupcovi, alebo štátu. Predpokladám, že tie veci, ktoré už boli fyzickým alebo právnickým osobám vydané, boli vydané so súhlasom ministerstva financií. Prosím našich právnikov, aby skontrolovali vhodnosť a právnu čistotu tohto návrhu a aby bolo potom o ňom hlasované.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To měl být protinávrh? (Ano.) Hlásí se poslanec Roman.

Poslanec SN L. Roman: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, navrhujem zmenu § 4, a to v tomto znení:

"Vláda Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky upraví nie po prerokovaní, ale po dohode s vládami Českej republiky a Slovenskej republiky podrobnosti a postup pri uskutočňovaní tohto ústavného zákona. Najneskôr do 31. 3. 1991 predloží Federálnemu zhromaždeniu správu o majetkovom vysporiadaní tohto majetku".

Ešte by som sa chcel spýtať na jednu vec. Pokiaľ viem, v dôvodovej správe pri majetku Socialistického zväzu mládeže je majetkoprávne vysporiadanie medzi republikami 2:1. Som za to, aby sa to zakotvilo aj u tohto zákona, a to aspoň do dôvodovej správy s tým, že by vláda, keď bude predkladať v marci správu, aby v nej bolo aj toto majetkoprávne vysporiadanie v rámci republík.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. O slovo se hlásí pan poslanec Uhl.

Poslanec SN P. Uhl: Jako poslanec požaduji, aby návrh poslance Romana byl rozdělen, protože ho rozdělit lze. Chci hlasovat zvlášť o návrhu, kde pozměňuje slovo, že to musí být po dohodě, a zvlášť o jeho návrhu na doplnění příkazu vlády, že má dát zprávu do 31. března. Stavím se plně za první návrh, druhý návrh je nepřijatelný, protože nepatří do textu zákona. My si to můžeme vyžádat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S poznámkou vystoupí poslanec Němec, po něm vystoupí poslanec Kanis.

Poslanec SN I. Němec: Kolega Roman navrhoval druhou variantu jen do důvodové zprávy. Takže není o čem hlasovat.

Poslanec SN P. Kanis: Pán predsedajúci, ja som sa domnieval, že o mojom protinávrhu budeme hlasovať skôr. Využijem túto príležitosť predsa len ešte v rámci rozpravy povedať k tomuto problému pár slov.

Vážené poslankyne, vážení poslanci, návrh ústavného zákona, ktorý nám bol predložený a o ktorom zrejme idete hlasovať, nie je - ako si zrejme mnohí uvedomujeme - dokumentom právnym, ale politickým rozhodnutím, o čom svedčí už prvá veta jeho textu.

Nejde mi len o vrátenie majetku KSČS ľudu, ale štátu, rozrastajúcemu sa novému byrokratickému leviatanovi.

Pokiaľ bude návrh prijatý Federálnym zhromaždením, Federálne zhromaždenie de facto vynáša politický rozsudok nad Komunistickou stranou, stranou, ktorá existuje zo zákona, a pre ktorú hlasovalo takmer 1,5 mil. voličov. Nechcem dnes polemizovať s tým, čo bolo po roku 1948 a novembri 1989. Všetci dobre viete, že táto strana má aj dnes dôveru určitej časti našich občanov, čo potvrdili aj slobodné voľby. Prosím, aby ste pred hlasovaním o celkovom zákone si uvedomili, že prípadným schválením ústavného zákona beriete na seba zodpovednosť za meno tohto parlamentu nielen pred súčasným svetom, ale aj pred históriou našich národov. (Potlesk.) (Předsedající předseda SN R. Battěk: Nech žije história!) Nielen historici, ale aj ľud tejto krajiny v budúcnosti zrejme posúdi, kto dnes v tomto období bol skutočne pre politiku národného porozumenia. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má poslanec Ruml.

Poslanec SL J. Ruml: Proti vlastnímu přesvědčení jsem se přece jen donutil, že vystoupím, původně jsem nechtěl vystupovat. Ale to, co jsem zde vyslechl od pánů poslanců komunistické strany, mne ještě více přesvědčuje o tom, že je třeba o tomto zákonu hlasovat, protože budeme hlasovat proto, pro co už předtím hlasovaly statisíce lidí na všech náměstích po celé republice. Po slovech pana poslance Ransdorfa - zvláště bych doporučoval Československé televizi, aby vysílala celý projev pana poslance - mne to utvrdilo v tom, že budu pro tento zákon hlasovat. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Jestli se nikdo nehlásí do rozpravy, dal bych závěrečné slovo místopředsedovi vlády ČSFR Pavlu Rychetskému.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vážený pane předsedající, dámy a pánové! V souladu s jednacím řádem, jménem federální vlády, vyslovuji stanovisko vlády k pozměňovacím návrhům. Odezněly zde tři. Návrh pana poslance Čičmance je na doplnění § 1 odst. 4 ve znění ustanovení odst. 3 se nevztahuje na věci peněžité, prostředky a majetková práva, které byly bezplatně převedeny do vlastnictví jiných osob s povolením federálního ministerstva financí. Jménem vlády mohu říci, že s tímto návrhem jako předkladatel plně souhlasíme. Druhý návrh je návrh pana poslance Romana na změnu ustanovení článku 4, kde by se nahradilo slovo "projednání" slovem "v dohodě". Jako předkladatel vyslovuji též souhlas k doporučení přijetí tohoto pozměňovacího návrhu. Třetí pozměňovací návrh nebyl formulován tak, aby se o něm hlasovalo, byl to návrh pana poslance Mečla -zvážení změny odst. 3 § 4. I zde mohu říci, že se domníváme, že není co zvažovat, neboť § 4 sám o sobě zmocňuje všechny tři vlády, aby stanovily podrobnosti a postup při provádění zákona. Není tedy věcí vlastního textu ústavního zákona, aby se zabýval cenami. Mohu vás ubezpečit, že všechny tři vlády přistoupí k tomuto úkolu objektivně. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji místopředsedovi vlády panu Rychetskému. K procedurální otázce se ještě hlásí pan poslanec Balgavý.

Poslanec SL P. Balgavý: Pán Roman navrhol zaradiť do dôvodovej správy a textáciu majú i páni spravodajcovia. O tom netreba hlasovať, ale my podporujeme pána Romana, aby toto bolo v dôvodovej správe zahrnuté. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Ptám se zpravodajů, zda se chtějí vyjádřit.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP