Pátek 16. listopadu 1990

V pondělí večer je svoláno mimořádné zasedání federální vlády s jediným bodem programu - projednání návrhu zákona o mimosoudní rehabilitaci, projednání návrhu zákona, kterým chceme zmírnit následky křivd, následky majetkové újmy, následky těch aktů, kterých se dopustilo minulé státní a politické vedení této země na občanech této země. Smyslem restituce je obnovit důstojnost občana, obnovit majetkové poměry, obnovit to, co jsem před chvílí nazval situací právního státu odpovídající dobrým mravům. Chceme-li tedy alespoň zmírnit následky škod, kterých se minulý režim dopustil na občanech, musíme současně přikročit k opačné stránce mince - provést restituci ohledně majetku, který KSČ získala na úkor lidu této země.

Dovolte mi proto na závěr, abych vyjádřil i stanovisko federální vlády k pozměňovacím návrhům, které vzešly z pléna tohoto zákonodárného sboru.

Federální vláda projednala tyto návrhy a změněný text na svém včerejším zasedání, vyslovuje s ním souhlas a doporučuje FS, aby navrženou osnovu ústavního zákona přijalo. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji místopředsedovi federální vlády panu Rychetskému. Konstatuji, že návrhy projednaly výbory ústavně právní, hospodářské, pro plán a rozpočet, sociální a kulturní Sněmovny lidu a Sněmovny národů. Žádám teď poslance Sněmovny lidu Zdeňka Kesslera, aby přednesl zpravodajskou zprávu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové. Jak už bylo řečeno, výbory Federálního shromáždění projednaly předložený vládní návrh zákona, a to tak, že všechny připomínky, které byly jak ze zákonodárných orgánů republik, tak z veřejnosti kolektivů pracujících i jednotlivců jako připomínky vzneseny pro zpřehlednění při projednávání, zapracovali do tisku číslo 301, který je souhrnem všech připomínek, které jsme považovali za vhodné a účelné do této vládní předlohy zapracovat. Prosím vás proto, abyste při projednávání brali za základ tisk č. 301, který je upraven a pro vaše zjednodušení jsou v něm zapracovány všechny připomínky výborů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Kesslerovi. Za Sněmovnu národů promluví poslanec Igor Němec.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec l. Němec: Pane předsedající, dámy a pánové. Budu též stručný, protože předložený návrh je též pomérně stručný a je zřejmé, o co jde. Sněmovnám se předkládá návrh ústavního zákona o navrácení majetku Komunistické strany Československa lidu České a Slovenské Federativní Republiky. Jedná se o vydání movitých i nemovitých věcí, peněžních prostředků a majetkových práv, které měla bývalá KSČ v držení k 31. prosinci 1989. Návrh zákona projednaly zákonodárné orgány obou republik, Česká národní rada a Slovenská národní rada a doporučují jej přijmout. Výbory Federálního shromáždění, kterým byl návrh zákona přikázán k projednání, rovněž doporučují návrh zákona přijmout i když v některých výborech jedné ze sněmoven nebylo dosaženo potřebné nadpoloviční většiny pro nepřítomnost některých poslanců, kteří se zúčastnili paralelně probíhajících jednání.

Dámy a pánové, máte před sebou tisk číslo 301, jehož schválením bychom měli alespoň částečně odstranit následky stavu, který nastal po uchopení moci v roce 1948 komunistickou stranou, kdy tato strana považovala stát za své vlastnictví a s majetkem všeho lidu nákládala jako s vlastním.

Jak již zde bylo řečeno, podporuje také vláda České a Slovenské Federativní Republiky přijetí zákona, a to též v souvislosti s datem 17. listopadu, což se zde ostatně setkalo se společným souhlasem, a byl proto tento tisk zařazen jako bod programu.

Jako zpravodaj Sněmovny národů i já se připojuji a doporučuji návrh zákona schválit. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Igoru Němcovi. Zahajuji nyní rozpravu k návrhu ústavního zákona. Do rozpravy se písemně přihlásili pan poslanec Pavol Kanis a pan poslanec Jozef Bakšay. Uděluji slovo poslanci Kanisovi.

Poslanec SN P. Kanis: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia. K pôvodnému návrhu ústavného zákona o vyvlastnení majetku Komunistickej strany Československa bez náhrady prijal 23. októbra klub komunistických poslancov tohoto zhromaždenie vyhlásenie, ktoré vám bolo rozdané do lavíc. Predtým i potom sa predstavitelia našej strany ohľadne tohto problému obrátili na pána prezidenta Václava Havla, na pána predsedu Federálneho zhromaždenia Alexandra Dubčeka, na pána predsedu Federálnej vlády Mariána Čalfu a vedúce osobnosti ďalších politických strán a hnutí. Vo vyhlásení klubu, ako aj v listoch sme vyjadrili potrebu vysporiadania majetku Komunistickej strany Československa so štátom a navrhli riešiť tento problém politickým rokovaním.

Teraz je predložený návrh, spoločná správa (tlač č. 301), obsahujúci návrh zákona, ktorého kvalitu označil spôsob jeho prípravy. Aj podľa vyhlásenia podpredsedu federálnej vlády pána Rychetského v jednom z výborov ide o ojedinelé československé riešenie, ktoré vzhľadom na naše ústavne zásady, najmä na článok IX Ústavy, je zákon č. 100, ktorý sme tu prijali na jar, ktorý vylučuje znárodnenie bez náhrady, tento návrh predložený vybočuje z normálnej ústavnej praxe. Zároveň tento návrh zákona vytvára určitý precedens pokiaľ ide o úroveň ochrany vlastníctva v Českej a Slovenskej Federatívnej Republike a nemusí byť dobre prijatý ani v zahraničí.

Pri rokovaní zástupcu našej strany s príslušným výborom Rady Európy pre nečlenské krajiny Európskeho parlamentu bolo zdôraznené, že pre členstvo ľubovoľnej krajiny v Rade Európy sú stanovené tri zásadné podmienky:

politická pluralita, právny štát, dodržiavanie ľudských práv. Prosím, zvážte, či predložený návrh ústavného zákona nie je v rozpore najmenej s dvoma uvedenými zásadami.

Len pre zaujímavosť chcem uviesť jeden fakt, že Komunistická strana Československa dosiaľ z majetku, ktorý mala k 31. 12. 1989, ktorý činil 12305 mld. Kčs, už odovzdala viac ako 85 %. Mohol by som uviesť stručne príklady: československému štátu boli v Českej republika odovzdané s výnimkou Okresného výboru Louny, ktorý odmietla prevziať Rada Okresného národného výboru, a Okresného výboru Vsetín, kde nie sú doriešené majetkové vzťahy, všetky sekretariáty, ktoré neboli zúčtované s československým štátom. Celkove 430 mil. Kčs.

Ďalej boli českoslovenkému štátu odovzdané bývalé tlačové podniky KSČ, konkrétne Typos, Typografia, Delta, čo činilo 2.2 mld. Kčs. Súčasne s odovzdávaním majetku, ktorý strana mala v trvalom užívaní, bolo odovzdávané vlastníctvo našej strany 463 mil. Kčs.

Ďalším politickým stranám a hnutiam a spoločenským organizáciám bolo odovzdané: Lidový dům Sociálnej demokracii - 35 mil. Kčs, Hořalka-Sociálnej demokracii - 2.67 mil. Kčs, vydavateľstvo Panoráma Koordinačnému centru OF - 58 mil. Kčs, rekreačné zariadenie Donbas Javorina Slovakoturistu - 195 mil, spolu 291 mil. Kčs.

Chcel by som zároveň uviesť, že návrh zákona, ktorý je predložený, je pre nás úplne nový. Za jednu hodinu nemožno domyslieť a zvážiť všetky, ba ani základné právne, politické súvislosti a ekonomické dopady vyplývajúce z tohto zákona.

Ctené dámy, vážení páni, chýba tomuto zákonu zároveň akýkoľvek finančný prepočet alebo rozbor.

V mene klubu komunistických poslancov a v súlade s názorom federálnej rady Komunistickej strany Československa vyhlasujem, že Komunistická strana Československa vydá do 31. 12. 1990 majetok štátu. Dovolím si preto navrhnúť, aby sme ďalej návrh ústavného zákona neprerokúvali a stiahli ho z programu. Preto dávam protinávrh, aby spoločná schôdza Snemovne národov a Snemovne ľudu prijala toto uznesenie:

Spoločná schôdza Snemovne národov a Snemovne ľudu berie na vedomie vyhlásenie predsedu Komunistickej strany Československa Pavla Kanisa a členov klubu komunistických poslancov o vydaní majetku Komunistickej strany Československa štátu do 31. decembra 1990.

Ukladá Predsedníctvu Federálneho zhromaždenia menovať parlamentnú komisiu, ktorá stanoví obsah a rozsah majetku, potrebného pre činnosť Komunistickej strany Československa. Ďakujem vám za pozornosť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Kanisovi.

Do rozpravy je dále přihlášen poslanec Jozef Bakšay. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec SL J. Bakšay: Vážený pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia, dámy a páni, dovoľte mi, aby som sa k vám prihovoril v mene poslancov poslaneckých klubov Občianskeho fóra, Kresťanskodemokratického hnutia a Verejnosti proti násiliu, ktorí ma týmto poverili.

Domnievame sa, že Komunistická strana Československa mala 12 mesiacov času na to, aby sama vrátila občanom nášho štátu to, čo jej predchodcovia našim spoluobčanom ukradli. Nestalo sa tak. (Potlesk.) Nástupcovia Komunistickej strany Českoslovenka dokonca opäť okradli našich občanov. Obrali ich o čas, o čas, ktorý poslanci Federálneho zhromaždenia museli venovať prerokovaniu navrhovaného zákona, o čas, ktorý sme mohli venovať podstatne dôležitejším ekonomickým zákonom. Mrzí nás to.

Keďže poslancom Občianskeho fóra, Kresťanskodemokratického hnutia a Verejnosti proti násiliu je problematika navrátenia toho, čo nepatrí a nikdy nepatrilo Komunistickej strane Československa, ale patrí všetkým občanom našej vlasti, absolútne jasná, zdrží sa diskusia k navrhovanému zákonu. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má poslanec Svoboda.

Poslanec SN J. Svoboda: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolím se vás chvilku zdržet několika věcnými poznámkami.

Od začátku září probíhalo jednání o možnosti politického řešení majetku komunistické strany. 26.9. byl předán vládě konkrétní návrh jako podklad k dalšímu jednání. Tento podklad byl schválen výkonnými výbory Komunistické strany Čech a Moravy, Komunistické strany Slovenska i Komunistické strany Československa. Rešení tímto návrhem předkládané představuje zhruba 3,5 % majetku k 31.12.1989. Jde mi však především o to, že o tomto návrhu nikdy nebyla informována veřejnost. I pan poslanec Bakšay řekl, že jsme nebyli ochotni za dvanáct měsíců se s tímto problémem vyrovnat.

Hned po nástupu do funkce předsedy Komunistické strany Čech a Moravy jsem dopisem prezidentu republiky navrhl a potvrdil obdobné řešení v duchu jednání sjezdu.

Vůči společnosti je však vytvořeno zdání neochoty komunistické strany přistoupit k majetkoprávnímu vyrovnání dobrovolně vůči státu a společnosti. Bude-li tento zákon přijat ve znění, jak je předloženo v tisku 301, budou předloženy k proplacení i vydavatelství Panorama, které bylo bezplatně předáno OF obdobně Lidový dům, bezplatně předaný Sociální demokracii, stejně jako zařízení Javorina, předané bezplatně Slovakoturistu pro veřejnost.

Nemohu přitom dnešní jednání abstrahovat od včerejších souvislostí. Dne 15. 11. byla provedena prohlídka OV KSČM v České Lípě bez jakéhokoli výsledku. Téhož dne ve večerních hodinách byl před vlastním domem přepaden a hrubě zbit kandidát na poslance za KSČ do obecního zastupitelstva v Berouně, ing. Jiří Kareš, 26 let. Pachatelé se ho snažili fyzickým násilím přinutit k odstoupení z kandidátky za komunistickou stranu. Jmenovaný je uveden na prvním místě. V současné době je hospitalizován v nemocnici s podezřením na natrženou slezinu.

Byl bych vskutku rád, kdyby dnešní usnesení parlamentu nebylo vnímáno jako akt sociálního revanše, jak řekl místopředseda vlád pan JUDr. Rychetský. Plně se stavím od počátku jako poslanec, a od 13. 10. jako předseda KSČM za vyrovnání oprávněných nároků společnosti vůči naší straně. Nemohu však souhlasit s tím, aby se tak stalo na samé hranici ústavnosti, za situaci, kdy naše strana ústy nejvyšších představitelů nabízí ústavní a pravně čisté vypořádání, tedy dohodu, jako společenský princip nadřazený aktu vypořádání většiny s menšinou. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: To byl pan poslanec Svoboda. Do rozpravy dál přihlásil poslanec Michal Benčík.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, vážení páni poslanci, vzhľadom na spôsob a obsah návrhu zákona nehodlám vecne argumentovať, pretože čokoľvek poviem, je dopredu odsúdené na neúspech, a to preto, že vládnúce politické zoskupenie v parlamente rozhodlo, že zákon bude prijatý, a rozhodlo, že bude prijatý eště dnes. Môžem len ľutovať, že rovnaký cieľ sa mohol dosiahnuť politickým a nie právnym riešením a nie som zástancom odstránenia nesprávnosti nesprávnymi prostredkami.

Čisto z prozaických dôvodov odporúčam doplnit § 1 odsek 3 predloženého návrhu, a to z toho dôvodu, že ako už povedal pán poslanec Svoboda, niektoré majetkové veci boli prevedené iným organizáciám, konkrétne čo sa týka Lidového domu, neodkladne. Návrh ods. 3 je formulovaný tak, že napr. Lidový dům má Sociálna demokracia, ale komunistická strana by mala zaplatiť štátu do 30 dní hodnotu tohto domu. Zrejme zákonodarca túto analogičnosť nechcel, preto odporúčam taký návrh do prvého odseku dať.

Čítam: "...alebo o veci a majetkové práva, ktoré boli riadne prevedené na iné právnické osoby bezplatne alebo so súhlasom ministerstva financí, pokiaľ bol potrebný." So súhlasom ministerstva financí napr. sociální demokracii už po moratóriu bolo odovzdané 10 mil. Kčs. Prosím, aby tento návrh bol považovaný za návrh, o ktorom navrhujem hlasovať.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Benčíkovi. Kdo se ještě hlásí do ropravy? Pan poslanec Čičmanec.

Poslanec SL P. Čičmanec: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne poslankyne a kolegovia poslanci, analogický protinávrh, než povedal môj predrečník, je i v zákone o odovzdaní majetku SZM československému ľudu. Je to v § 2 bod 6: "ustanovenie odsedku 4 sa nevzťahuje na veci, peňažité prostriedky a majetkové práva, ktoré boli bezplatne prevedené do vlastníctva iných osôb s polením FMF".

Odporúčam, aby ste analogický odsek zaradili i do tohto zákona. Teda podporujem návrh, ktorý dal môj predrečník.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Ano, pan poslanec Lux.

Poslanec SN J. Lux: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, neměl jsem v úmyslu vystupovat, ale protože kolega Bakšay ve výpočtu stran a hnutí podporující tento návrh opomněl Křesťansko demokratickou unii, jako stávající předseda klubu KDU vyslovuji tomuto návrhu podporu. Děkuji. (Potlesk.)

Poslanec SL Z. Vysloužil: Jako stávající předseda klubu Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko. Vyslovuji návrhu podporu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, hlásí se poslanec Tomsa.

Poslanec SL J. Tomsa: Dámy a pánové, slyšeli jsme tady pozoruhodné věty z úst komunistických poslanců. Pozoruhodné v tom smyslu, že se dnes chtějí vyrovnat cestou ústavní, politickou. Nechápu, jak je možné, že dnes se dovolávají demokracie lidé, kteří 40 let nedělali nic jiného, než že demokracii a ústavnost porušovali. Komunisté hospodařili s majetkem tohoto státu. Tento stát pokládali za jakýsi vlastní, soukromý majetek strany. Po celou dobu své vlády devastovali životní prostředí a rabovali přírodní bohatství tohoto státu, takže okradli nejenom nás, ale i naše děti a naše vnuky. Pan poslanec Svoboda se tady pozastavoval nad jedním případem, kterého je mně osobně také líto jako křesťanovi, že se to stalo - že byl kdesi zbit jakýsi komunista. Zřejmě šlo o problém osobní msty. Je mi to jako křesťanu líto. Ale zeptal bych se, prosím vás, litovali někdy komunisté ty, které při výslechu mučili, do nichž kopali, a které ve věznicích mučili? (Potlesk.) Vyslovili někdy slovo lítosti nad těmi lidmi, nad svými vlastními obětmi? Komunisté vyrabovali přírodní bohatství. Kdyby ho měli nahradit, ani za tisíc let by ho nesplatili. Takže když dojde dnes k odejmutí majetku komunistické strany, vrací tato strana jenom velice málo z toho, oč vlastně tento lid, a především pracující lid, kterého se tolik dovolává a který už dávno okradla. (Potlesk.)

Poslanec SN J. Slota: Ako predseda klubu poslancov Slovenskej národnej strany, tiež vyjadrujem názor nášho klubu, že sme pre uvedený návrh zákona.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Slovo má poslanec Sedlák.

Poslanec SL J. Sedlák: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, pokud budu mít hlas poněkud vzrušený, omlouvám se vám. Je to shodou okolností mé první vystoupení v plénu od léta. Nečekal jsem sám, že dnes vystoupím a že zrovna v této věci se bude odehrávat první vystoupení. Abych nemohl být podezříván, byl jsem mezi těmi komunisty, kteří od začátku letošního roku prohlašovali, že majetek komunistické strany - s výjimkou nezbytného majetku, který potřebuje pro svou základní činnost - musí být státu odevzdán.

Při dnešním jednání se skutečně vzdávám naděje, že lze věcně argumentovat a že je někdo ochoten věcným argumentům naslouchat.

Hluboce se stydím za naše předchůdce, myslím tím předchůdce nás, dnešních komunistů, jestli takovým způsobem likvidovali po roce 1948 svou opozici. Vyjadřuji svůj stud za tyto své předchůdce. (Potlesk.)

Dále bych se chtěl zeptat pana místopředsedy vlády, který řekl pozoruhodnou větu, že tento návrh vyjadřuje vůli celé naší české a slovenské veřejnosti. Chtěl bych, aby aspoň ti, kteří hlasovali pro komunistickou stranu ve volbách měli právo na svůj názor, aby nebyli vydáváni za celou naši veřejnost.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP