Pátek 16. listopadu 1990

K ostatným návrhom. Boli tu niektoré návrhy, ktoré sa týkali paragrafu 6. Myslíme, že formulácia, ktorá je použitá, to znamená novovyrábané typy - aby sa dostali do predaja nezáleží na tom, či už začala výroba, alebo nie, ale odskúšanie typu je charakterizované tým, že sa musí dostať do obehu až po schválení typu. Čiže nie je to motivované tým, že je to začatím alebo nezačatím výroby. Je to uvedením meradla na trh v tej patričnej forme, v ktorej má meradlo slúžiť. Považujeme našu charakteristiku, ktorá je uvedená v odstavci, ako novovyrábaný typ, alebo typ novovyrábaného meradla za dostatočnú.

Ďalej mal pan poslanec Gyimeši pripomienku k § 19 druhý riadok, kde navrhuje nahradiť termín "úradný merač" termínom "úradný metrológ". Tento pojem je širší. Zostal u nás zo zákona, ktorý platil až do teraz a je v likvidácii. Sú tam termíny "úradný vážnik", "úradný merač". Kedysi boli takéto úradné osoby v jednotlivých obciach, ktoré napríklad vážili výsledok úrody, ktorý sa odovzdával, ale nemali charakter úradného metrológa. Ten majú len pracovníci štátnych metrologických stredísk. Preto bysme odporúčali rozšírenie tohto pojmu neprijímať, pretože v skutočnosti sa vydáva toto označenie len pre jeden spôsob merania, ktorý táto osoba vykonáva.

K § 21 odst. D. Navrhovaný odstavec bol v pôvodnom znení asi v tej dikcii, ktorú predniesol pán poslanec Gyimeši s tým, že sa hovorilo o metrologickom výkone, čiže o tom, čo je nazývané inou formuláciou. Sú určité metrologické výkony. Chceli sme ten odstavec trochu upresnit a to sa nám vo výboroch podarilo a došli sme k záveru, že pokutovať môžeme prakticky len vtedy, keď sa poruší štátny metrologický výkon. A tým bol i tento odstavec D doplnený.

Ťažko by sme si asi dokázali predstaviť, že tam, kde štát nevyžaduje metrologickú kontrolu, by sme mohli pokutovať toho, kto by ju urobil bez nášho súhlasu. Odporúčam ponechať odsek v znení, v akom bol navrhnutý.

Ďalšie pripomienky sa týkali vyhlášky. Vyhláška bola spracúvaná ešte v dobe, kedy v zákone nedochádzalo k zmenám. O návrhu pána poslanca je možné uvažovať, avšak pri prerokúvaní na úrovni vlád bola táto otázka nastolená a vo všetkých troch vládach i v legislativnych orgánoch sme došli k záveru, že nejde o otázku metrologických zákonov, ale o otázku priestupkového zákona a zákonníka. Z toho dôvodu sme pôvodne uvažované priestupkové záležitosti do tohto zákona nedávali. Myslíme si, že to nepatrí do správnej oblasti metrológie, ale do iných správnych oblastí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ďakujem predsedovi Sulíkovi. Pýtam sa spravodajcov, či chcú ešte vystúpit,?

Společný zpravodaj výborů SL F. Magyar: K diskusnému príspevku poslanca Vosčeka, uvádzam, že odseky 2 a 3 spracovávali poslanec Čičmanec a dr. János až po schôdzi ústavnoprávnych výborov, chcem povedať, že na tej schôdzi sme o nich rokovať nemohli. Odporúčam, aby odsek 1 tam zostal.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pýtam sa, či budeme hlasovať o návrhu zákona ako celku alebo o pozmeňovacích návrhoch?

Poslanec SL P. Čičmanec: Je pravda, že sme to spracovávali po tej schôdzi, ale s tým, že nám na schôdzi bolo uznesením určené, že tam bude ten zákon zakotvený, že tam bude jeho základné poslanie. Preto sme sa od začiatku obmedzili len na jeden odsek, v ktorom bola jeho definícia, a v druhom bolo základné poslanie. Ten druhý odsek potom legislatíva rozdelila z formálnych dôvodov na dva. V zákone je takmer 30 paragrafov a podľa navrhovateľa by sa tam nenašlo miesto pre vrcholnú odbornú inštitúciu, ktorá robí v tejto oblasti výskum a je nositeľom hlavnej medzinárodnej spolupráce v metrológii. Ide o ústav, ktorý má paralelné ústavy vo všetkých vyspelých krajinách. Na jednej strane bojujeme o dva odseky pre taký ústav a na druhej strane sa tam vojde 30 paragrafov, ktoré idú do metrologických detailov.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pán poslanec, čo navrhujete ako pozmeňovací návrh?

Poslanec SL P. Čičmanec: Navrhujem, aby to bolo prijaté v znení, ktoré predniesla spravodajkyňa Kovaříková.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Žiadam spravodajcov, aby sa dohodli, v akom poradí a o čom budeme hlasovať; buď o pvodnom znení zákona ako celku, alebo musíte sformulovať pozmeňovacie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec F. Magyar: Môj návrh bol hlasovať o tom, či ponechať odseky 2 a 3 v § 14 a 15 v znení tlače 293.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ďakujem. Ak nie sú žiadne návrhy, budeme najprv hlasovať o odseku č. 3.

(Hlas ze sálu: Je to návrh poslance nebo zpravodaje?) V podstate je to návrh spravodajcu, čo je, samozrejme, dosť prekvapujúce.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec F. Magyar: Ja ako spravodajca som vám povedal, že mám zápis vo svojich poznámkach, že sme sa dohodli, že sa tam uvedie len existencia tejto inštitúcie a nebude tam jej činnosť. Ja to tam mám. Pripúšťam však, že som sa mohol mýliť a preto navrhujem, aby sa o tom hlasovalo.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovať najprv o vypustení odseku č. 3. S poznámkou sa ešte hlási kolega Šútovec.

Předseda SN M. Šútovec: Ja nie som ani zďaleka metrologický odborník. Pozrel som sa na text spoločnej správy a vidím isté sémantické rozdiely medzi odsekom 2 a 3 v § 14 a v § 15. Z môjho pohľadu sa mi zdá, že odsek 3 v oboch paragrafoch je sémanticky do značnej miery vágny, aspoň v úvodných dvoch riadkoch. Preto podporujem myšlienku, aby sme hlasovali najprv o tom, či odsek 3 by mal zostať v zákone. Potom môžeme prejsť k odsekom druhým. Prosím, abyste sa na vec pozreli z toho hľadiska. Som pre to, aby sa odsek č. 3 vypustil a ponechali v oboch prípadoch odseky 1 a 2.

Poslanec SL L. Vrchovský: Já se omlouvám, ale budu hovořit ještě k jednomu nutnému doplňku, na který jsme přišli při práci v hospodářském výboru. Buďte tak laskaví a nalistujte si stranu 17 návrhu zákona. Část 6 má název Úhrady a pokuty". My jsme v hospodářském výboru společně s předkladateli řešili příklad, kdy dojde vlivem použití nesprávného měřidla k větší škodě. Dohodli jsme tam takový závěr, že "Úhrady, pokuty a náhrady škod" by měl být název části 6 s odkazem na obchodní zákoník v § 23 znění, které navrhuji jako doplnění § 23/6 na straně 18. Odstavec 6 by zněl: "Povinnost náhrady škody stanoví příslušné ustanovení obchodního zákoníku."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já mám jiný tisk.

Poslanec SL L. Vrchovský: Já jsem dostal text po zapracování připomínek poslance Čičmance. Omlouvám se.

(Hlas ze sálu: Tento tisk nemáme.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já bych prosil pana poslance Poslúcha, aby uvedl svoji poznámku pro plénum.

Poslane SN M. Poslúch: Ja sa chcem len spýtať, aký je to "Obchodný zákoník"?

Poslanec SL L. Vrchovský: Jde o připravovaný obchodní zákoník.

Poslanec SN M. Poslúch: To, bohužiaľ, nie je možné. Do schvaľovaného zákona nie je možné zapracovávať normu, ktorá neexistuje.

Poslanec SL L. Vrchovský Omlouvám se. V tom případě upozorňuji na tuto důležitou část ústavně právní výbor, aby to nepustil ze zřetele, až se bude pracovat na obchodním zákoníku.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Navrhuji, aby se zpravodajové o přestávce sešli s navrhovateli, aby to v klidu prošli a připravili celkový návrh.

Přerušuji jednání na jednu hodinu.

(Jednání přerušeno v 17.30 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 18.39 hodin.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pokračujeme v projednávání vládního návrhu zákona o metrologii.

Žádám zpravodaje, aby přednesli své zpravodajské zprávy po dohodě s navrhovateli. Prosím, sledujte paní poslankyni Kovaříkovou.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně D. Kovaříková. Po dohodě zpravodajů a navrhovatelů jsme dospěli k těmto závěrům - doporučujeme hlasovat pro tyto protinávrhy:

Ve společné zprávě v tisku 293 vypustit v § 14 odst. 3. To je první protinávrh.

Další protinávrh v § 15 vypustit odstavec 3.

Dále v původním návrhu tisk 151 v § 6 v první větě odstavec 1 bude znít takto: "Nové vyráběné typy stanovených měřidel podléhají povinnému schvalování ještě před zahájením výroby." Jedná se celkem o tři pozměňovací návrhy.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat o prvním pozměňovacím návrhu. Prosím, přečtěte ještě jednou pozměňovací návrh.

Společná zpravodajka SN poslankyně D. Kovaříková: První pozměňovací návrh: ve společné zprávě, tisk 293, § 14 vypustit odst. 3.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Žádám poslance Sněmovny národů, aby hlasovali. Táži se vás, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko! (Sedmdesát jedna.) Sedmdesát jedna.

Kdo je proti? (Deset.) Deset.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct.

Sněmovna národů pozměňovací návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko! (Osmdesát.) Osmdesát.

Je někdo proti? (Devět.) Devět.

Zdržel se někdo hlasování? (Devět.) Devět.

Také Sněmovna lidu první pozměňovací návrh přijala. Přečtěte druhý pozměňovací návrh.

Společná spravodajka výborů SN poslankyně D. Kovaříková: Druhý pozměňovací návrh zní: v tisku 293 § 15 vypustit ods. 3."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jste pozměňovací návrh, o kterém bude hlasovat nejprve Sněmovna národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro tento druhý pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko! (Osmdesát.) Osmdesát.

Je někdo proti? (Devět.) Devět.

Zdržel se někdo hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct.

Sněmovna národů přijala i druhý pozměňovací návrh.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro druhý pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a zmáčkne tlačítko! (Osmdesát.) Osmdesát.

Je někdo proti? (Deset.) Deset.

Zdržel se někdo hlasování? (Třináct.) Třináct.

Také Sněmovna lidu přijala druhý pozměňovací návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně D. Kovaříková: Třetí pozměňovací návrh je v původním návrhu zákona v tisku 151, § 6 odstavec 1. První věta zní: "Nově vyráběné typy stanovených měřidel podléhají povinnému schvalování typů ještě před zahájením výroby."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vyslechli jste třetí pozměňovací návrh.

Opět bude hlasovat Sněmovna národů. Táži se poslanců, kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (Osmdesát osm.) Osmdesát osm. Děkuji.

Kdo je proti? (Dva.) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvanáct.) Dvanáct. Děkuji.

Sněmovna národů přijala i tento třetí pozměňovací návrh.

Hlasovat bude nyní Sněmovna lidu. Táži se poslanců Sněmovny lidu, kdo je pro tento třetí pozměňovací návrh. (Hlasuje se.) (Osmdesát jedna.) Osmdesát jedna. Děkuji.

Kdo je proti? (Tři.) Děkuji. Tři.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet.) Děkuji. Dvacet.

Také Sněmovna lidu schválila i tento třetí pozměňovací návrh.

Nyní budeme hlasovat o celém návrhu zákona. Bude hlasovat Sněmovna národů o celkovém znění návrhu zákona ve znění pozměňovacích návrhů.

Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro toto znění návrhu zákona, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Jedno sto tři.) Děkuji. Jedno sto tři.

Kdo je proti? Děkuji. Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Tři.) Děkuji. Tři.

Sněmovna národů návrh zákona schválila.

Hlasovat bude Sněmovna lidu. Kdo je pro předložený návrh zákona, nechť zvedne ruku a zmáčkne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. Jedno sto jedna poslanec.

Kdo je proti? (Nikdo.) Děkuji. Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (Šest.) Děkuji. Šest.

Také Sněmovna lidu návrh zákona schválila.

Konstatuji, že vzhledem k souhlasnému usnesení obou sněmoven Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky schválilo zákon o metrologii.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 59, SL č. 102, SN č. 95)

Nyní máme na programu

7

Vládní návrh ústavního zákona o vrácení majetku Komunistické strany Československa lidu České a Slovenské Federativní Republiky - (tisk 204) - a společná zpráva Sněmovny lidu a Sněmoven národů - (tisk 301).

Prosím přítomného místopředsedu federální vlády pana Pavla Rychetského, aby návrh odůvodnil.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, vláda České a Slovenské Federativní Republiky mě pověřila, abych zde uvedl návrh ústavního zákona o navrácení majetku KSČ lidu České a Slovenské Federativní Republiky.

Předložený návrh není rozsáhlý, ale jeho význam přesahuje většinu ústavních zákonů i ostatních aktů, které byly v tomto plénu dosud přijaty. Přiznávám, že původní záměr vlády byl předložit text ještě stručnější. Ústavní text podobný onomu ústavnímu zákonu, který přijalo první Národní shromáždění Československé republiky, a který zněl: T.G. Masaryk - zasloužil se o stát.

Předložená osnova se asi nevyznačuje zmíněnou stručností, ale podle názoru vlády ČSFR má vpravdě historický dopad. Jde o akt, vyjadřující nikoliv pouze vůli tohoto zákonodárného sboru, ale patrně i vůli celé české a slovenské veřejnosti. Připomínám 25. společné zasedání sněmoven Federálního shromáždění, které přijalo 14. března 1990 své usnesení č. 147. Z usnesení cituji: "Federální shromáždění vyzývá vládu, aby mu urychleně předložila návrh zákona o vyvlastnění a rozdělení majetku nespravedlivě nabytého politickými stranami a společenskými organizacemi v období po 1. lednu 1948. Návrh ústavního zákona byl tomuto sboru předložen až v říjnu tohoto roku, neboť mezi tím předsednictvo FS přijato zákonné opatření č. 177/1989 Sb. o některých opatřeních týkajících se politických stran hnutí a společenských organizací. Na základě provedeného opatření provedly tehdejší výbory lidové kontroly dnešní ministerstva kontroly, důkladnou prověrku, která se zaměřila jednak na způsoby nabytí majetku a jednak na rozsah takto získaného majetku, zejména majetku, který získala v minulých letech KSČ. V rámci této prověrky se zjistilo, že docházelo i v posledním období k řadě dispozic s majetkem, které směřovaly k obejití principů zmíněného zákonného opatření. Výsledky prověrky ministerstva kontroly vám byly předány v samostatném materiálu a shrnuty jsou v důvodové zprávě předloženého ústavního zákona. Budu proto stručný. Na přímých dotacích získala KSČ ze státního rozpočtu pouze za posledních 20 let 5.6 miliard Kčs. Na nepřímých dotacích, které jsou v důvodové zprávě specifikovány, takto získala za stejné období 26 miliard Kčs. S ohledem na tyto skutečnosti mi dovolte zdůraznit jednoznačný závěr. Předložený návrh ústavního zákona není aktem odplaty, není aktem revanš. Není ani aktem konfiskačním. Sečteme-li dluhy, závazky KSČ vůči naší společnosti, jednoznačně přesahují vysoko částku, která by měla nejmíň být vrácena lidu ČSFR. Kromě toho nenajdeme žádnou protipoložku. Společnost Komunistické straně Československa nedluží nic. Základní filozofií předloženého návrhu tedy není konfiskace majetku, ale myšlenka restituce. Restituce jak aktu směřujícího k obnovení principů právního státu, k obnovení stavů, který odpovídá dobrým mravům a demokratickým principům. Naše země je jedinou zemí ze střední a východní Evropy, která se rozhodla k realizaci principů restituce přikročit.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP