Středa 24. října 1990

Pokud byly otázky konkrétní na oblast financí, případně na oblast práce a sociálních věcí, prověříme úplnost odpovědi a doplníme ji.

Poslanec SL L.Voleník: Děkuji, jsem spokojen.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Je zde poslední přihlášený, a sice pan poslanec Lis.

Poslanec SN L. Lis: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, chtěl bych přednést interpelaci na ministra vnitra, federálního ministra obrany a federálního ministra práce a sociálních věcí, a sice v tom smyslu, aby urychleně přezkoumali a novelizovali právní normy upravující náležitosti příslušníků ozbrojených složek při ukončení služebního poměru s cílem přizpůsobit je praxi odměňování v civilních povoláních.

Podle platných právních norem náleží příslušníkům ozbrojených složek po ukončení služebního poměru nárok na odchodné, které se poskytuje podle délky trvání služebního poměru, tzv. platové vyrovnání, které se poskytuje příslušníkům, jejichž služební poměr skončil uvolněním ze závažných osobních nebo rodinných důvodů, nebo propuštěním. Příspěvek za službu náleží příslušníkům, jestliže služební poměr skončil uvolněním nebo propuštěním, a to příspěvek 20 % z příjmů nebo 30 % z příjmu podle délky odpracovaných let.

Jestliže ve stejné době dochází k uvolňování pracovníků z ozbrojených složek, mělo by se na ně vztahovat stejné kritérium už proto, že odcházejí nejen z důvodů nadpočetnosti, ale i z důvodů mravních.

Za druhé, aby urychleně přezkoumali a novelizovali právní normu o výši a věkové hranici přiznávání starobního důchodu příslušníkům ozbrojených sil, s cílem odstranit neodůvodněnou preferenci vůči civilnímu povolání. Dále nepřipustit v praxi, aby léta odpracovaná v aparátu KSČ, byla započítávána do první důchodové kategorie.

Přiznání starobních důchodů u pracovníků ozbrojených složek vychází sice z obecně platného zákona, ale je specifikováno interními předpisy federálního ministerstva vnitra a federálního ministra obrany. V praxi to znamená, že v těchto složkách je plošně přiznáván důchod první kategorie nejen pracovníkům, u nichž je při výkonu služby vystaven riziku život i zdraví, ale i úředníkům, kteří pracují v řídícím a administrativním aparátu. V praxi to znamená, že např. pracovník účtárny bere starobní důchod, jaký se přiznává horníkovi nebo lidem pracujícím v ohrožených provozech.

Tento fakt je nutno odstranit a důchod 1. kategorie přiznávat jen vybraným profesím. Stejně tak nemorální je, že u pracovníků aparátu KSČ byla léta odpracovaná v tomto aparátě považována za léta první důchodové kategorie.

  1. Jednotlivě posoudit výši přiznaných starobních důchodů všech příslušníků ozbrojených sil a pracovníků aparátu KSČ, kteří nesou přímou odpovědnost za deformace 50. let a období tzv. normalizace, a navrhnout jejich snížení. Ozbrojené složky, stranický a státní aparát, byly nosnými sloupy totalitního režimu. Kromě obecně známých důsledků způsobil totalitní režim 50. let v tzv. období normalizace ztráty na životech, utrpení a strádání nevinným lidem. Přitom iniciátoři, organizátoři a vykonavatelé těchto nezákonných aktů pobírají vysoké starobní důchody. Naproti tomu jejich oběti, lidé s podlomeným zdravím, pobírají důchody hluboko pod existenčním minimem. Tento nenormální stav je třeba urychleně změnit. Právní normy nedovolují revidovat výši důchodů se zpětnou platností. Je proto nutné hledat formu, jak snížit výši přiznaných důchodů nositelům nezákonností pro současné i budoucí období. Konkrétní řešení musí mít formu právní normy, kterou by mělo zpracovat federální ministerstvo práce a sociálních věcí. Uplatnění uvedených opatření by mělo nejen mravní, ale i ekonomický dosah. Z takto vytvořených finančních zdrojů by bylo vhodné vytvořit rehabilitační fond, který by mohl být dán k dispozici Konfederaci politických vězňů, která by ho používala ke zlepšení situace sociálních poměrů nezákonně postižených osob z období 50. let a totalitní moci minulého období. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Lisovi.

/Hlas z pléna: Paní a pánové, rád bych to doplnil. Stavím se zcela za interpelaci Ladislava Lise, ale je ještě jedna kategorie pracovníků, kteří mají také nezaslouženě vysoké důchody - jsou to prokurátoři a soudci, zejména ti, kteří soudili lidi v 50. letech. Myslím, že právě prostředky na zvýšení důchodů obětí z 50. let by se měly hledat v této oblasti. Proto bych žádal, aby ministerstvo práce a sociálních věcí se zabývalo i tímto aspektem problému./ (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Vzhledem k tomu, že interpelovaní ministři nejsou přítomni, táži se pana náměstka, zda se k tomu chce vyjádřit.

Předpokládá se ovšem písemné vyjádření. Pane poslanče, jste s tím spokojen? (Hlas: Ano)

Před vyhlášením přestávky bych chtěl ještě vyřídit některé interpelace z minula. Přečtu tento záznam:

2. října 1990 nepřijalo Federální shromáždění odpověď místopředsedy vlády ČSFR Jozefa Mikloška - 78 tisk na interpelaci skupiny poslanců - tisk 46 - s tím, že žádá, aby do 22. října 1990 vláda ČSFR seznámila Federální shromáždění s konkrétními opatřeními k problematice informovanosti veřejnosti o průběhu a připravovaných kroků k ekonomické reformě. Interpelace zejména žádala, aby Československá televize dávala dostatečný prostor odborníkům, kteří se na přípravě ekonomické reformy podílejí. Interpelující žádali o vysvětlení, jaký konkrétní postup televize přijme.

Vláda do stanoveného termínu nepředložila písemné stanovisko. Ptám se tedy místopředsedy vlády pana Mikloška, zda může seznámit Federální shromáždění s konkrétními požadovanými opatřeními vlády.

Místopředseda vlády ČSFR J. Mikloško: Pokiaľ sa pamätám, spracovali sme materiál po rozhovoroch s pánom riaditeľom Kantůrkom a riaditeľom Slovenskej televízie pánom Zemanom, a priznám sa, že neviem, kde tento materiál je. Až bude odpoludnia zasadanie pokračovať, tak vám o tom poviem presnejšie. Pokiaľ, viem, materiál mal byť odoslaný.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Tuto interpelaci zatím odkládáme.

Mám zde další interpelaci poslance Svobody v tisku 39 - tisk 73 byl odpovědí. Šlo o odpověď ministra financí a ministra - předsedy Federálního výboru pro životní prostředí. Pokud je zde pan ministr dopravy, mohl by se ujmout slova.

Ministr dopravy ČSFR J. Nezval: Vážený pane předsedající, vážené dámy a páni poslanci, k této interpelaci vám mohu říci, že jsme na ni reagovali společnou odpovědí federálního ministra financí, ministra - předsedy Federálního výboru pro životní prostředí a mně byla odpověď na interpelaci předána v pondělí do parlamentu krátkou cestou.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Je pan poslanec Svoboda spokojen s odpovědí? (Poslanec Svoboda nebyl přítomen.) Dále se hlásí poslanec Kováč.

Poslanec SN M. Kováč: Ak sa pamätám, na minulom pléne bola požiadavka, aby bol pozvaný riaditeľ televízie do parlamentu. Pýtam sa, či je to splnené?

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tato interpelace nebyla zodpovězena a bude se ještě o ní jednat.

Pokud se týká interpelace poslankyně Kláry Samkové - tisk 68 - dostala odpověď v tisku č. 141 ministra J. Dienstbiera a v tisku 161 odpověď místopředsedy pana Jozefa Mikloška. Je poslankyně Klára Samková přítomna? (Nebyla přítomna.)

Dále jde o interpelaci poslankyně Evy Novákové - tisk 61. Odpověď byla od ministra Nezvala, ministra zdravotnictví Slovenské republiky, ministra školství České republiky a současně odpověď ministra školství, mládeže a tělovýchovy Slovenské republiky, ministra školství České republiky a současně odpověď ministra školství, mládeže a tělovýchovy Slovenské republiky. Je zde poslankyně Nováková? (Nebyla přítomna.) Samozřejmě, poslanci mají povinnost být přítomni při projednávání. Odkládám to tedy jako vyřízenou záležitost, že odpověď byla dodána.

Interpelace k tisku č. 55 Kláry Samkové - odpověď ministra Nezvala byla podána tiskem č. 83.

Dále je zde interpelace poslance Senjuka - šlo o ústní interpelaci, ale odpovědi byly písemně tiskem č. 79, 80 a 81. Odpovídal ministr Dlouhý, ministr Klaus a ministr Vavroušek. Je zde poslanec Senjuk? (Nebyl přítomen.) Není, já mu děkuji.

Je zde další interpelace č. 126 poslance Jiřího Bureše - byla zodpovězena tiskem č. 189 pana Jozefa Mikloška. Je pan poslanec Bureš spokojen s odpovědí?


Poslanec SN J. Bureš: Ano.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Tisk 111 - šlo opět o interpelaci pana poslance Jiřího Bureše. Byla zodpovězena rovněž panem Mikloškem tiskem číslo 188. Táži se vás, zda jste také spokojen? (Ano.) Děkuji.

V tisku číslo 105 šlo o interpelaci poslance Alfréda Haška. Písemně byla zodpovězena tiskem číslo 171 ministrem Vladimírem Dlouhým. Táži se, pane poslanče, zda jste spokojen s písemnou odpovědí? (Ano.) Děkuji.

Dále je zde interpelace tisku č. 96 poslance Ladislava Kvasničky. Odpověď na ni byla tiskem číslo 142 ministra Vacka a tiskem číslo 155 ministra Millera.

Poslanec SN L. Kvasnička: Neviem, prečo sa znovu interpelácia dostala na pretras, pretože už bola dokončená minule, bola už na programe.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, tak se omlouvám těm, kteří připravovali materiál. Ale pokud je v pořádku, tak vám děkuji.

Tiskem číslo 70 interpeloval pan poslanec Brůžek. Odpověď tiskem 120 byla poslána ministrem Nezvalem. Ptám se poslance Brůžka, zda je s písemnou odpovědí spokojen. (Ano.) Děkuji.

Tisk 32 - interpelace poslance Kačera, odpověď tiskem 90 pana ministra Dlouhého. Je přítomen pan poslanec Kačer? (Ne.) Není. Budu to považovat za vyřízené.

Tisk poslance Voleníka. Tím, že jsme to uvedli na dodatečné zodpovězení, odkládám to s tím, že vám, bude ještě odpovězeno na otázky, na které odpovězeno nebylo.

Tisk číslo 48 - interpelace pana poslance Brodského. Písemná odpověď tiskem č. 71 ministra Dienstbiera, tiskem č. 100 odpověď ministra Klause. Pane poslanče, jste spokojen? (Ano.) Děkuji.

Tisk číslo 50 - interpelace poslance Jána Mlynárika. Není přítomen. Odpověď ale byla podána písemně tiskem 134 ministra Jána Langoše.

Tisk číslo 54 - interpelace poslance Mandlera, zodpovězena tiskem č. 121 předsedou vlády Čalfou. Pan poslanec Mandler není přítomen.

Tiskem číslo 62 byla podána interpelace poslance Bohuslava Hubálka. Odpověď ministra Dienstbiera v tisku 145. (Poslanec nebyl spokojen.) Mohl byste stručně vyjádřit svoji nespokojenost?

Poslanec SL B. Hubálek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, odpověď pana ministra Dienstbiera, podle tisku č. 145, považuji za nevyhovující. Má interpelace se týkala jeho výroku před uruguayskými novináři v červenci tohoto roku. Pan ministr prohlásil, že v Československu nikdy nebyl socialismus, ale pravicová stalinská diktatura.

Toto stanovisko se mě hluboce dotklo, protože hrubě zkresluje všeobecně známé skutečnosti a zkušenosti. Naše i světová veřejnost hodnotí demokratizační proces ve Střední Evropě z roku 1989 jako naprostý krach socialismu. To lze podrobně doložit publikovanými stanovisky předních i řadových politiků.

Navzdory tomu pan ministr Dienstbier poučuje a přesvědčuje, že to nezkrachoval levicový socialismus, ale naopak, jakási pravicová diktatura!

Je to podobné matení pojmů - podobné poválečným létům - kdy hoši ve svazáckých košilích nebo s legitimací KSČ tvrdili, že jsou mládí světa a socialismus, že je nadějí lidstva. Proto u nich demokracie byla pouze buržoazní, zahnívající a hlavně pravicová. Na úkor zbývající společnosti prošli tito lidé, tito levicoví hoši a dívky v různých společensky exponovaných funkcích, prošli tuzemskem i zahraničím. Z mnoha tzv. "reakcionářů", tedy z řad demokratických sil - obecně řečeno z "pravičáků" - demonstrativně a s určitým patosem povstali jacísi političtí skinheadi: s oholenými hlavami nás nahnali do uranových šachet, do kriminálů. Ptám se tedy pana ministra, o jakou diktaturu vlastně šlo, o pravicovou?

Pro drtivou většinu naší veřejnosti je socialismus synonymem pro legalizované bezpráví, pro otrockou práci - to vše jako součást plánované genocidy určitých vrstev obyvatelstva! Socialismus pro nás znamená relativní úpadek hospodářství i morálních hodnot, jakož i téměř absolutní devastaci životního prostředí i životních podmínek.

Taková je poznaná tvář socialismu, jako katastrofické vyústění ne pravicové, ale levicové doktríny!

Proto pranýřuji takový výrok, který apologeticky očišťuje nelidský systém. Programově tím otevírá dvířka k opakování zhoubných socialistických experimentů - a nutně pak i k jejich totalitním následkům!

Pan ministr zahraničních věcí a současně i místopředseda federální vlády svým výrokem v citlivé oblasti jižní Ameriky nepřímo obhajoval horlivé stoupence a zastánce zmíněného socialismu, soudruhy Ortegu a Castra. U nás, ve vztahu k začínajícím podnikatelům a zemědělcům, tím nutně zpochybňuje perspektivy jejich existenčních jistot - neboť socialismus okradl už jejich otce a dědy: okradl je nejenom o majetek, ale i o společenské postavení a lidskou důstojnost!

Vážené dámy, vážení pánové, vzhledem k dalším souvislostem našeho politického života, žádám o vaše zamyšlení a o přiměřenou reakci zde, ve Federálním shromáždění. Předem vám za to děkuji (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, pane poslanče. Považuji vaše vystoupení za prohloubení ideově politického postoje k odpovědi ministra Dienstbiera, ale domnívám se, že bude přece jen muset odpovědět sám. Bylo by dobré, kdybyste případně toto vaše expozé mu umožnil k nahlédnutí. Hlásí se poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Omlouvám se, že vstupuji do debaty, ale všiml jsem si, že se vrátil ministr pro životní prostředí pan Vavroušek. Vzhledem k tomu, že byla vznesena interpelace výborů pro životní prostředí - jak Sněmovny lidu, tak Sněmovny národů - ohledně vodního díla Gabčíkovo- Nagymaros, chtěl bych jej požádat, jestli by se k této problematice nemohl vrátit a vyjádřit se k ní.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Přestože skupina otázek a interpelace ústní byla uzavřena, rád bych dokončil tyto spisy.

Tisk č. 69 - poslankyně Klára Samková. Písemná odpověď došla od ministra Vacka v tisku č. 165. Paní poslankyně, jste spokojena s písemnou odpovědí?

Poslankyně SN K. Samková: Jedná se o odpověď na moji interpelaci, týkající se studentů na vysokých vojenských školách. Poněkud mne zarazila jedna skutečnost, a to, že jsou tyto záležitosti prohlašovány za tajné a že jsem byla požádána, abych je nezveřejňovala. Domnívám se, že by Federální shromáždění k tomu mělo zaujmout nějaké stanovisko a vysvětlit, jaké máme pravomoci, co můžeme. Žádný protokol o utajovaných skutečnostech jsem nepodepisovala. Byla bych ráda, kdyby mně to zde někdo vysvětlil.


Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji vám, já se obávám, že vám to nikdo nevysvětlí, ale máme nového ministra obrany, ale není přítomen. Já se domnívám, že on by měl tuto vaši otázku zodpovědět. Můžeme v této poloze vaši interpelaci zatím považovat za vyřízenou? (Ano.) Děkuji.

Tisk č. 77 - interpelace poslance Dostála. Odpověď tisk č. 158 a 161, v prvém případě od ministra vnitra Langoše, ve druhém případě od místopředsedy Mikloška. Pane poslanče Dostále, považujete to vy za vyřízené? Děkuji.

Tisk č. 89 - interpelace poslance Rudolfa Zukala. Odpověď ministra Dienstbiera tisk č. 146. Pan poslanec Zukal není přítomen.

Tisk č. 94 - interpelace poslanců Bratinky, Skalického, Kroupy. Odpověď ministra Dienstbiera v tisku č. 157. Prosím, je zde někdo z interpelantů? Považujete to za vyřízené? (Ano.) Děkuji.

Tisk č. 97 - interpelace poslance Pavla Jégla. V tisku č. 147 odpověď ministra obrany a v tisku č. 195 odpověď místopředsedy vlády pana Rychetského. Pan poslanec Jégl je přítomen, jste spokojen? (Ano.) Děkuji.

Tisk č. 101 - interpelace poslance Vojtěcha Filipa. Odpověď, tiskem č. 173 ministra Václava Klause. Pane poslanče, jste spokojen? (Ano.) Děkuji.

Tisk č. 106 - interpelace poslance Jiřího Bureše. Odpověď č. tisku 176 pana ministra Klause. Pane poslanče Bureši, jste spokojen? (Ano.) Děkuji.

Tisk č. 107 - interpelace poslance Pavla Dostála. Odpověď ministra Vacka tiskem č. 163. V pořádku.

Tisk č. 110 - interpelace pana poslance Vladimíra Váni - odpověď - v tisku č. 192 pana ministra Klause. Pan poslanec Váňa? Není přítomen.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP