Pátek 20. července 1990

Při debatách, které se vedly ohledně těchto částek a ohledně původního návrhu, bylo zvažováno ohodnocení práce, možnost se jí plně věnovat i vyřadit potřebu hledání jiného zajištění u poslanců právě pro výkon poslanecké činnosti.

Bylo vzato v úvahu to, o čem bylo hovořeno panem předřečníkem, totiž o předpokladech, které by Federální shromáždění jako servis mělo poskytovat. Všichni bychom raději uvítali, kdyby tento servis existoval.

Pokusili jsme se reagovat i na řadu návrhů, které jsme dostali z vnějšku do tohoto parlamentu navrhovala i nějaké dočasné finanční úspory s tím, aby tento servis mohl být vybodován. Nicméně to je otázka dvou let a my potřebujeme udělat asi 400 předpisů na výši zákona, a to je příliš mnoho práce, abychom si mohli dovolit dělat je nezodpovědně. Nezbývá tedy než kousnout do trpkého a spokojit se s tím, jaká skutečnost je, když tento servis není.

Na druhé straně je třeba respektovat obecnou situaci a došlo tedy k tomu, že platy za výkony, kopie, materiály, literaturu, úhradu daně případných pracovníků, expertíza domácí i zahraniční, cestovní výdaje vozem a další informační servis, který si pracovníci budou obstarávat jako poslanci sami bude regulován na částku 4000 Kčs. O mzdě, resp. o platu nehovoříme, vycházíme z obecných předpokladů, to je asi vše. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Stomemu. Další písemné přihlášky nejsou. Hlásí se ještě někdo do rozpravy.

Poslanec SL M. Soldát: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, včera, když bylo jednáno ve výborech pro životní prostředí o tomto návrhu zákona, tak výbory pro životní prostředí se dohodly na znění § 8. Za svou osobu tedy předkládám tento návrh: odst. 1, § 8 "úprava pracovněprávních vztahů mezi poslancem a jeho dosavadním zaměstnavatelem je předmětem jejich vzájemné dohody."

Odstavec 2: "Při výkonu poslanecké funkce není zaměstnavatel povinen poslanci zachovat pracovní poměr a vytvářet mu refundaci mzdy."

Domnívám se, že toto ustanovení je naprosto v pořádku, protože pokud budeme chtít přechod k tržní ekonomice a lidé budou mít sami nejistotu s pracovními místy a bude vytvářen trh pracovních míst tak sami jako poslanci bychom měli jít příkladem a nevytvářet si takové pracovní jistoty v tom smyslu, že i půl roku po skončení funkce nemůžeme být propuštěni.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Soldátovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? (Nikdo se nehlásil). Nikdo. Prohlašuji tedy rozpravu za skončenou. Žádám, aby byly pozměňovací návrhy prezentovány v takové formě, abychom se mohli rozhodnout před hlasováním.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Toman: Vážené Federální shromáždění, celkem bylo podáno 5 samostatných pozměňovacích návrhů, takže je budu předkládat jeden po druhém.

První pozměňovací návrh předložil pan poslanec Zeman a týkal se ustanovení § 7, kde požaduje nahradit čtyři a tři jednací dny výborů sněmoven v odstavci 1) na dva jednací dny výborů a sněmoven současně a v odst. 2 osm až šest jednacích dnů výborů a sněmoven na čtyři jednací dny výborů a sněmoven.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Domnívám se, že bychom mohli hned o těchto návrzích hlasovat, abychom postupovali racionálně.

Budeme nejprve hlasovat ve Sněmovně lidu. Vyslechli jsme pozměňovací návrh k návrhu poslanců FS o platech o náhradách výdajů poslanců Federálního shromáždění. Prosím tedy poslance Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! Jde o pozměňovací návrh podaný poslancem Zemanem. (Hlasuje se). To je většina. Kdo je proti? (Třináct.) Třináct. Zdržel se někdo hlasování? (Dvacet jedna.) Dvacet jedna. Pozměňovací návrh poslance Zemana byl přijat.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh? (Hlasuje se.) To je vizuální většina. Je někdo proti? (Sedm.) Sedm. Zdržel se někdo hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct. Ze 122 přítomných poslanců hlasovalo proti 21, zdrželo se 14, takže návrh byl přijat.

Obě sněmovny přijaly pozměňovací návrh poslance Zemana.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Toman: Druhý pozměňovací návrh předložila poslankyně Šormová a týká se § 6. Tento by zněl podle návrhu: kromě nároku podle § 5 mají předseda FS, 1. místopředseda FS a místopředsedové FS po dobu výkonu těchto funkcí: a) právo používat, nemají-li bydliště v sídle Federálního shromáždění byt v sídle Federálního shromáždění za úhradu nájemného. Písmeno b) by zůstalo nezměněno rovněž ve společné zprávě písmeno c).

Předsedající předseda SL R. Battěk: Chce se ještě někdo vyjádřit k tomuto protinávrhu? Hlásí se poslanec Zdeněk Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Mám jen faktickou připomínku. Já jsem pražský poslanec, takže mě se to netýká. Myslím, že tento návrh skutečně není správný. V rámci toho, jak rychle se tyto věci dojednávají, se obávám, že dojde k řadě nekonsekventností v rámci právní úpravy.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Jičínskému. Připomínku má ještě zpravodaj.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Toman: Mám připomínku k právní čistotě, aby tam nebyl termín "za úhradu nájemného", který v právních předpisech neexistuje, nýbrž "za úhradu podle obecných předpisů".

Předsedající předseda SL R. Battěk: To je textová úprava pozměňovacího návrhu poslankyně Šormové.

Dávám o tomto pozměňovacím návrhu poslankyně Šormové hlasovat ve Sněmovně národů. Hlasuje celá sněmovna najednou. Kdo je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) (Dva.) Dva.

Kdo je proti? (Většina.) Většina.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Pozměňovací návrh nebyl Sněmovnou národů přijat.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Ve Sněmovně lidu je přítomno 119 poslanců.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro navržený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku((Hlasuje se.) (Pět.) Pět poslanců je pro.

Kdo je proti? (Většina.) Většina.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet devět.) Dvacet devět.

Ani Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh neschválila.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Toman: Přicházíme ke změnám, které navrhl poslanec Stome. První se týká § 1, kde by částka 9 tis. Kčs měla být změněna na částku 7 tis. Kčs.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat o tomto protinávrhu. Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh poslance Stomeho, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) To je vizuální většina.

Kdo je proti? (Dva.)

Kdo se zdržel hlasování? (Patnáct.) Patnáct.

Tento pozměňovací návrh byl poslanci Sněmovny lidu schválen.

Budeme hlasovat ve Sněmovně národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro návrh tak, jak byl přednesen zpravodajem, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) To je vizuální většina.

Kdo je proti? (Dva.)

Kdo se zdržel hlasování? (Čtrnáct.) Čtrnáct.

Pozměňovací návrh získal většinu hlasů i ve Sněmovně národů a byl schválen. Děkuji.

Jsou ještě další pozměňovací návrhy?

Společný zpravodaj výboru SN poslanec P. Toman: Další pozměňovací návrh se týká ustanovení § 5 - nahradit částku 5 tis. Kčs částkou 4 tis. Kčs.

Předsedající předseda SL R. Battěk: S připomínkou se hlásí poslanec Malý. Dávám mu slovo.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové poslanci, mám dotaz. Chtěl bych vědět, kdo nechal rozšířit tento tisk, který je nám dáván do lavic. Považuji to za manipulaci a ovlivňování poslanců při jejich rozhodování, za ovlivňování v hlasování. (Potlesk.) Považuji to za nepřípustné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nesouvisí to s projednáváním našeho bodu. (Výkřiky ze sálu: Souvisí.) Pokud poslanci na tom trvají, měli bychom pravděpodobně zjistit, jakým způsobem byl tento text rozdán. (Hlasy ze sálu: Ano!) Vzhledem k tomu, že předseda Federálního shromáždění k tomu chce něco říci, dávám mu slovo.

Předseda FS A. Dubček: Mám len technickú poznámku. Prichádzajú sem mnohé dopisy, telegramy a ďalekopisy. Niektoré prichádzajú na moju adresu, niektoré na iných predstaviteľov Federálneho zhromaždenia. Dal som pokyn predkladať všetko ústavno-právnym výborom a pretože ústavnoprávne výbory nezasadajú, povedal som, aby poslanci boli priebežne informovaní o pošte, ktorá dochádza do Federálneho zhromaždenia. Je možné, že tento list je jedným z takých dopisov, ktoré sa nedostali zapracovať do bulletinu, ktorý ste dostávali o ohlasoch, ktoré sem prichádzajú z verejnosti. Ak sa to vzťahuje na túto záležitosť, nemožno za tým vidieť žiadnu manipuláciu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Považuji vysvětlení pana předsedy Federálního shromáždění za natolik dostatečné, že se tím nemusíme nadále zabývat. Všestranná informovanost poslanců je jistě v zájmu nás všech, tak bychom se neměli divit, že se nám do rukou dostávají i takovéto texty k dispozici.

Budeme tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu dr. Stomeho k ustanovení § 5 - nahradit částku 5 tis. částkou 4 tis. Kčs.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku! (Hlasuje se.) To je většina.

Kdo je proti? (Dva.) Dva.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet jedna.) Třicet jedna.

Konstatuji, že Sněmovna národů tento pozměňovací návrh přijala.

Prosím nyní o hlasování poslance Sněmovny lidu.

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro pozměňovací návrh tak jak byl přečten zpravodajem nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Opět jasná vizuální většina. Děkuji.

Kdo je proti? (Pět.) Pět poslanců je proti.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet dva.) Třicet dva poslanců se zdrželo

hlasování.

Protože přítomných poslanců bylo 118, v tom případě Sněmovna lidu pozměňovací návrh schválila.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Toman: Poslední pozměňovací návrh přednesl poslanec Soldát a tyká se ustanovení § 8. Tento § by měl dva odstavce:

odstavec 1 by zněl: "Úprava pracovně právních vztahů mezi poslancem a jeho dosavadním zaměstnavatelem je předmětem jejich vzájemné dohody."

Odstavec 2 by zněl: "Při výkonu poslanecké funkce není zaměstnavatel povinen poslanci zachovat pracovní poměr a vytvářet mu refundaci mzdy."

Já bych se k tomu chtěl vyjádřit jako zpravodaj. Podle mého názoru odpovídající je vložený nový § 8, který jsme navrhli ve společné zprávě, nehledě k té závažné skutečnosti, že toto navrhované znění je v příkrém rozporu s ustanovením § 66 zákoníku práce.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nicméně dám o tomto protinávrhu hlasovat. Kdo z poslanců Sněmovny lidu Je pro navržené znění pozměňovacího návrhu, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Dva. Takže dále hlasovat nenechám, návrh přijat nebyl.

Prosím poslance ve Sněmovně národů, vyjádřete se k navrhovanému pozměňovacímu návrhu, zda ho přijímáte, prosím hlasujte zvednutím ruky. (Hlasuje se.) (Osm.)

Pro pozměňovací návrh se přihlásilo 8 poslanců. Také Sněmovna národů pozměňovací návrh nepřijala.

Tím jsme uzavřeli dílčí hlasování k příslušným pozměňovacím návrhům a měli bychom přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako celku. Lze předpokládat, že znění zákona ve znění pozměňovacích návrhů, tak jak zde byly přečteny, jsou vám jasné a srozumitelné. Dám tedy hlasovat o návrhu poslanců Federálního shromáždění o zákonu s názvem O platu a náhradách výdajů poslanců Federálního shromáždění podle tisku 27 tak, jak byl pozměněn podle příslušných pozměňovacích návrhů. Budeme hlasovat tedy nejdříve ve Sněmovně národů.

Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro takto upravený a předkládaný návrh zákona, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.)

Je to opět většina. Děkuji.

Kdo je proti tomuto návrhu? (Čtyři.) Čtyři poslanci.

Kdo se zdržel hlasování? (Dvacet.) Dvacet poslanců se zdrželo.

Konstatuji, že Sněmovna národů příslušný návrh zákona schválila.

Žádám teď o hlasování poslance Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro návrh zákona o platech a náhradách výdajů poslanců Federálního shromáždění tak, jak zde byl podán ve znění příslušných pozměňovacích návrhů, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) Je to opět jasná většina. Děkuji.

Kdo je proti? (Deset.) Deset poslanců.

Kdo se zdržel hlasování? (Třicet dva.) Třicet dva poslanců se zdrželo hlasování.

Vzhledem k tomu, že hlasovalo celkem 117 poslanců, byl tento návrh ve Sněmovně lidu schválen.

Konstatuji tedy, že obě sněmovny Federálního shromáždění tento návrh zákona o platech a náhradách výdajů poslanců FS schválili. Děkuji.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 16, SL č. 40, SN č. 38.)

Jistě uznáte, že předsedající v tomto punktu se nemýlil, a že tento bod programu jsme schválili včas.

Hlásí se do rozpravy poslanec Moric mimo téma, které jsme projednali. Jako člen předsednictva má právo na své vystoupení.

Poslanec SN V. Moric: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, páni a dámy, vážení hostia, dovoľte mi vystúpiť v mene Klubu, teda poslancov Klubu Slovenskej národnej strany. Na zajtra pripadá 110. výročie narodenia veľkého syna slovenského národa - Milana Rastislava Štefánika. Prosím vás, aby sme povstaním uctili pamiatku velikána nášho národa.

(Poslanci povstávají.)

(Poslanci usedají.)

Ďakujem vám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Moricovi. Poslanec Šolc se svého příspěvku vzdal. Nicméně, také se domnívám, že bychom měli přejít k dalšímu bodu našeho jednání, kterými jsou

18

Interpelace poslanců.

Na programu tohoto bodu jsou tyto interpelace.

Interpelaci podal poslanec SL J. Kačer. Je z 11. 7. 1990 tisk 32.

Poslanec M. Prokop, tisk 35.

Poslanec P. Dostál za SN a poslanec G. Adam za SL, tisk 37.

Poslanec SN J. Svoboda, tisk 39.

Poslanec SL M. Pohanka, tisk 42.

Jsou zde ještě nějaké další interpelace, ale nejsem si jist, zda tisky byly rozdány, proto nepředpokládám, že budou na programu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP