Čtvrtek 19. července 1990

V současné době, kdy se s vazbou poměrně šetří, hodně lidí je stíháno na svobodě, odhaduji, že asi 1/3, možná čtvrtina všech lidí ve vazbě má horní hranici soudu 8 let. Tato výjimka by se týkala velkého počtu obviněných. Velmi často obviněných pro majetkovou trestnou činnost, kde společenská nebezpečnost, vzhledem ke změněným společenským poměrům, poklesla. Proto navrhujeme, aby byly vybrány pouze ty trestné činy, které my považujeme za nejzávažnější. Jsou to trestné činy teroru podle § 93 a 93a), nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů podle § 187 odst. 3 v kvalifikované verzi, vraždy podle § 219, loupeže podle § 234 odst. 2, 3 - tedy opět kvalifikované - braní rukojmí podle § 234a) odst. 3, znásilnění podle § 241 odst. 2, 3, pohlavního zneužívaní podle § 242 odst. 3, 4, to je vše.

My se domníváme, že také veřejnosti bude srozumitelnější, jestliže tyto trestné činy vyjmenujeme a ona posoudí, že naše starost je vedena tímto směrem. Mám na mysli nedávné případy, které se staly a veřejnost značně pobouřily, to ale nestačí. Toto nikoli prodloužení vazby, ale upřesnění, přelívání jedné ve druhou je nedostačující. Přesto by mohli být propuštěni pachatelé nebo lidé, kteří jsou podezřelí, ale kteří de facto pachateli těchto trestných činů jsou. Proto navrhujeme, aby byl trestní řád v onom odst. 71 rozšířen ještě o šestý odst., který by zněl................... Já to znění zde nemám, má jej u sebe poslanec Stome, který bohužel není přítomen. Tento odst. zruba zní: "ve zvlášť závažných případech rozhodne o vazbě na návrh generálního prokurátora České republiky, nebo na návrh generálního prokurátora Slovenské republiky, nebo na návrh předsedy Nejvyššího soudu České republiky, resp. předsedy Nejvyššího soudu Slovenské republiky Federální shromáždění. Rozhodovali bychom tedy my. Domníváme se, že by to přicházelo do úvahy asi jedenkrát za rok. O takovém závažném případě, kdy se jedná o velmi závažný trestný čin a přesto ten člověk by měl být propuštěn na svobodu i podle tohoto poněkud uvolňujícího návrhu novely, který máte před sebou. Podle reference Pavla Rychetského je v mezinárodním právu resp. v právu cizích států toto obsaženo. Existuje totiž situace, že by mohly být námitky na integraci Československa do Evropy, z toho důvodu, že bychom právo na nadzákonnou délku vazby svěřovali soudu, nebo dokonce prokurátorovi. Zákonodárný sbor země, Federální shromáždění, je dostatečným garantem oboustranného posouzení celého případu v těchto výjimečných situacích. Tento návrh, který předkládáme vám - a podle jednacího řádu jsme se dohodli, že bude ještě zapotřebí, aby se k tomuto našemu návrhu, proti kterému jsou v ústavně právním výboru námitky, sešel ústavně právní výbor, aby o něm jednal a přednesl také vám své vyjádření. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem poslancovi Uhlovi. Po vypočutí výkladu a spravodajských správ ešte môžeme otvoriť rozpravu. Kto má nejaké otázky k tomuto? Písomné prihlášky som nedostal. Prosím vás, ak nie sú, odporúčam, aby sa zajtra zišli obidva výbory a potom sa po ich správe dalo hlasovať.

Tým dnešné zasadanie vyčerpalo program. Mám tu ešte nejaké oznámenie. Predsedníctvo FZ sa zíde hneď po ukončení schôdze v miestnosti č. 214. Zajtra začne rokovanie o 9 hodine. Výbory by sa mali zísť (ústavno-právne) o 7.30 hodine.

(Schůze přerušena v 17.38 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP