Čtvrtek 19. července 1990

Kto sa zdržal hlasovania? (Jeden.) Jeden.

Aj poslanci Snemovne ľudu uznesenie schválili.

Vzhľadom na súhlasné uznesenie obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schvaľuje podľa čl. 58 odsek 4 ústavného zákona 4. 143/1968 Zb., o čs. federácii, zákonné opatrenie Predsedníctva Federálneho zhromaždenia zo dňa 29. mája 1990 č. 207 Zb., o vyčleňovaní príslušníkov Pohraničnej stráže a vojakov vojsk ministerstva vnútra pre plnenie úloh Verejnej bezpečnosti.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 11, SL č. 35, SN č. 34)

12

Ďalej je na programe

Správa predsedu Federálneho zhromaždenia o zákonnom opatrení Predsedníctva Federálneho zhromaždenia, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 47/1990 Zb., o voľbách do Federálneho zhromaždenia (tlač č. 9).

Aj toto zákonné opatrenie musí byť schválené na najbližšom zasadnutí Federálneho zhromaždenia, inak stráca ďalšiu platnosť.

V parlamentnej tlači č. 9 sa navrhuje schvaľovacie uznesenie, týkajúce sa zákonného opatrenia, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 47/1990 Zb., o voľbách do Federálneho zhromaždenia.

Môžeme pristúpiť k hlasovaniu.

(Hlasy ze sálu: Nemáme usnesení. Máme jen zprávu.)

Pri tomto zákonom opatrení išlo o výnimku vo voľbách.

(Hlas z pléna: Paní poslankyně, páni poslanci, musíme se omluvit, že někteří poslanci nedostali tento tisk do lavic. Nejde jen o formální záležitost, protože volební zákon zatím platí a výjimka se týkala před volbami případu, kdy na severní Moravě a v Ostravě žádali o výjimku v započetí voleb. Pokud na tom trváte, já to přečtu. (Přečetl pak zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění, tisk č. 9.)

(Hlasy ze sálu: zákonné opatření máme, ale usnesení nemáme.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Mám tu odporúčanie, že hlasovanie o tomto zákonnom opatrení odložíme na zajtra (nesouhlas v sále). Tlač 480 prečíta poslanec Masopust.

Poslanec SL Z. Masopust: Dámy a pánové, jakožto jeden z iniciátorů návrhu zákonného opatření si vám dovolím přečíst znění, jak bylo předloženo a projednáno a schváleno předsednictvem. Je to zákonné opatření předsednictva Federálního shromáždění, kterým se mění a doplňuje zákon č. 47/1990 Sb., o volbách do Federálního shromáždění.

Předsednictvo Federálního shromáždění se usneslo podle článku 58 odstavec 3 ústavního zákona číslo 143/1968 Sb., o čs. federaci na tomto zákonném opatření:

Článek I. Zákon číslo 47/1990 Sb. o volbách do Federálního shromáždění se mění a doplňuje takto:

1. Paragraf 23 odstavec 4 zní: Konají-li se volby ve dvou dnech, stanoví se začátek voleb na 14. hodinu a konec voleb na 22. hodinu prvního dne. Druhého dne začínají volby o 7. hodině a končí o 14. hodině. Pokud to místní poměry vyžadují, může rada místního národního výboru stanovit začátek voleb na dřívější hodinu, nejdříve však na 12. hodinu prvého dne a 5. hodinu druhého dne. Lhůty uvedené v ustanovení § 21 a § 22 se i v těchto případech počítají do 14. hodiny prvého dne voleb.

2. Paragraf 29 odstavec 3 první věta zní: "Voliče, který se dostavil k hlasování."

Článek II. Toto zákonné opatření nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

Tím, myslím, jsou splněny nezbytné formální předpoklady, abychom mohli předložený návrh schválit. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Môžeme pristúpiť k hlasovaniu?

V zasadacej miestnosti je prítomných 106 poslancov Snemovne ľudu, 58 poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike a 53 poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Obe snemovne sú uznášaniaschopné.

Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne národov. Kto z nich súhlasí s návrhom uznesenia uvedenom v parlamentnej tlači, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Hlasuje sa. To je evidentná väčšina.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Jeden.) Jeden.

Poslanci Snemovne národov uznesenie schválili.

A teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu.

Kto z nich súhlasí s návrhom uznesenia uvedeným v parlamentnej tlači, nech zdvihne ruku! (Hlasuje se.) Ďakujem. Kto je proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dva.) Dvaja. Aj poslanci Snemovne ľudu uznesenie schválili.

Vzhľadom na súhlasné uznesenie obidvoch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schvaľuje podľa článku 58 odsek 5 ústavného zákona číslo 143/1968 Zb., o československej federácii, zákonné opatrenie Predsedníctva Federálneho zhromaždenia z dňa 29. mája 1990 číslo 208 Zb., ktorým sa mení a dopĺňa zákon číslo 47/1990 Zb., o voľbách do Federálneho zhromaždenia.

(Poznámka redakce: usnesení S č. 12, SL č. 36, SN č. 35)

Ďalej na programe

14

Návrh zákona, ktorým sa dopĺňa zákon číslo 54/1963 Zb., o Československej akadémii vied, v znení zákonného opatrenia Predsedníctva Federálneho zhromaždenia číslo 26/1970 Zb., zákona číslo 91/1977 Zb. a zákona číslo 164/1990 Zb. - (tlač 30).

Za navrhovateľa, poslanca Zdeňka Jičínského, Vladimíra Mikuleho a Mariána Poslucha podá výklad predloženého návrhu poslanec Vladimír Mikule.

Poslanec SN V. Mikule: Vážený pane předsedo, pane předsedající, kolegyně, myslím, že zdůvodnění nemusí být obsáhlé, protože v důvodové zprávě, kterou máte před sebou, je v podstatě celý problém naznačen.

Přece jen několik slov. V zákoně o Československé akademii věd, který je z roku 1963, je v § 11 odstavec 1 stanovena povinnost akademiků a členů-korespondentů tvůrčím způsobem pracovat ve svých vědních oborech, napomáhat realizaci výsledků vědeckého výzkumu, účastnit se činnosti akademie, plnit úkoly, které jim akademie uložila, jakož i svědomitě vykonávat funkce, k nimž byli povoláni. Od samého začátku - tedy od roku 1963 - zákon také stanovil sankci za neplnění těchto povinností. Při projednávání novely tohoto zákona na jaře letošního roku přišel podnět z České národní rady, aby tato část ustanovení § 12 - tam se navrhovalo, aby bylo možné zbavit členství v akademii toho člena akademie, který soustavně a bez náležitého důvodu neplní úkoly vyplývající z jeho členství v akademii - byla vypuštěna, protože se zdálo, že není v souladu s nynějším demokratickým chápáním postavení akademie a jejích členů. Stalo se, že skutečně výbory našeho Federálního shromáždění i sněmovny tento podnět z České národní rady akceptovaly a tato část věty se do novelizovaného znění zákona už nedostala. Hned poté však jsme dostali námitky prezídia Československé akademie věd, ve kterých se uvádělo, že vládou byla v předchozích letech jmenována řada akademiků a členů-korespondentů, nikoliv v souvislosti s jejich vynikající vědeckou činností, nýbrž odměnou za jejich politické postoje a služby těm, kdo tehdy byli u moci.

Tito lidé také údajně zpravidla neplnili povinnosti uvedené v § 11 odst. 1, jak jsem je přednesl, a tím, že se vypustila ta část věty z § 12, vzala se akademii možnost, aby z neplnění těchto povinností vyvodila důsledky.

V ústavně právních výborech jsme tuto otázku na podnět prezídia akademie projednávali za účasti pana akademika Knappa, a bylo nám přesvědčivě zdůvodněno, že skutečně je potřeba tímto způsobem, který je navrhován v tisku 30, zákon o ČSAV opět doplnit (tedy vlastně vyhovět úvodnímu návrhu vlády, který byl zde v parlamentě na jaře letošního roku uvedeným způsobem modifikován).

K odstranění této nežádoucí situace je předkládán návrh pod č. 30. Myslím, že to stačí k objasnění celé situace.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Návrh prerokovali ústavno-právne výbory, výbory sociálne a kultúrne oboch snemovní. Prosím spoločného spravodajcu SĽ posl. Z. Masopusta, aby predniesol spravodajskú správu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Vážené Federální shromáždění, dámy a pánové, to, co teď přednesu, bude zřejmě jedna z nejkratších zpravodajských zpráv, které v této jednací síni zaznějí.

Smysl novely, myslím, byl dostatečně zdůvodněn předsedou ústavně právního výboru SN JUDr. Mikule a sotva co k tomu dodat.

ČSAV nezbytně potřebuje zkvalitnění. To zkvalitnění bude především realizováno pozitivním způsobem, tzn. tak, že členy ČSAV se stanou významní vědci, kteří svým vědeckým i morálním profilem budou hodní členství v akademii věd.

Zkvalitňování bude nepochybně vyžadovat i určité použití metod negativních, tzn. s těmi z dosavadních členů, kteří těmto vysokým standardům nevyhovují. To je, stručně řečeno, smysl této novely.

K tomu snad je možno dodat už jen jedinou větu: výbory sociální a kulturní a výbory ústavně právní obou sněmoven tento návrh projednaly, plně se s jeho obsahem i záměrem ztotožnily a nevznesly k němu žádné připomínky a žádné pozměňovací návrhy.

Proto mohu jen stručně toto říci a skončit výzvou, abyste s plným pochopením návrh novely přijali a pro ni hlasovali.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Slovo má ešte spoločný spravodajca výborov SN poslanec M. Macek.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec M. Macek: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych se jako společný zpravodaj výborů SN připojil ke stanovisku společného zpravodaje výborů SL pana poslance Z. Masopusta a doporučil SN schválit předložený návrh zákona (tisk 30). Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Písomne sa do rozpravy nikto neprihlásil. Teraz sa hlási poslanec Mlynárik.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážené predsedníctvo, vážení kolegovia, mám doplňujúci návrh k § 12: "člen Akadémie stráca členstvo rozhodnutím vlády ČSFR na návrh Valného zhromaždenia Akadémie, ak sa..." Tu by som chcel doplniť vetu: "Ak členstvo získal za službu totalitnej politickej moci, spreneveril sa vedeckej cti atď."

Myslím si, že za Husákovho režimu, predovšetkým v spoločenských vedách, bolo za servilnú službu politickej moci vymenovaných mnoho členov Akadémie, ktorí tam nemajú čo robiť. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Chcú zaujať stanovisko spravodajcovia?

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Masopust: Dámy a pánové, snad není třeba mnoho slov, abych demonstroval nadbytečnost tohoto doplňovacího návrhu. Z toho, co zde bylo řečeno, je celý záměr zákonodárce, celý smysl novely. Samozřejmě s tím záměrem a smyslem je to všechno přijímáno. S tím záměrem a smysl také výbory návrh novely projednaly a ztotožnily se s ním.

Sám považuji (a nyní mluvím za sebe) doplňující návrh za nadbytečný, nenormativním jazykem formulovaný a ve svém meritu plně obsažený v textaci, jak je vám předkládán. Myslím, že by bylo možné od pozměňovacího návrhu ustoupit, aniž by navrhovatel měl dojem, že jeho záměr nebyl v novele naplněn. Děkuji vám. (Potlesk.)

Poslanec SN V. Mikule: V zastoupení navrhovatelů, tedy iniciátorů, se plně připojuji k tomu, co říkal kolega Masopust. Snad bych dodal jen to, že navrhované znění bylo inspirováno akademií věd jako takovou, samotnou, čili předpokládám, že pánové - členové akademií - vědí, čeho chtějí dosáhnout touto formulací. Domnívám se, že to, co je navrhováno, dostatečně postačí k tomu, aby bylo možné řešit ty problémy, které zde jsou. Doporučil bych, aby pozměňovací návrh přijímán nebyl.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážení prítomní, myslím, že síce kolega Masopust hovorí právnickou rečou ako v rímskom senáte, ale ja si myslím, že je treba vyslovene zdôrazniť, že sa musíme rozísť s ľuďmi, ktorí členstvo získali členstvo v akadémii službou totalitnej politickej moci. Toto musí byť zdôraznené, pretože sa tento človek spreneveril vedeckej cti... To je termín veľmi všeobecný a veľmi ťažko identifikovateľný. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Prihlásil sa poslanec Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené kolegyně, kolegové, potlesk, který tu zazněl, svědčí o tom, že to, co říkal poslanec Mlynárik, je všem sympatické. Nemám nic proti tomu, co obsahově řekl, ale jsem skutečně zásadně proti tomu, abychom řeč právních předpisů, která musí být přece jen formulována jazykem odlišným od, řekl bych, argumentace politicko-ideologické, abychom tyto dvě roviny, nebo dvojí způsob vyjadřování, zcela směšovali. To, co uvádí poslanec Mlynárik, by snad bylo možno dát do důvodové zprávy, ale rozhodně to v žádném případě nepatří do normativního textu zákona.

Znovu vyzýváme poslance, aby si uvědomili tento moment. Není tady skutečně žádný obsahový rozdíl v tom, co se tímto ustanovením sleduje. To, myslím, bylo jasně řečeno ve stanovisku navrhovatele, já jsem jedním z nich, takže to znovu potvrzuji.

Potvrdily to obě zpravodajské zprávy, potvrzuje to i stanovisko vedení akademie, které poslanec Mikule jako navrhovatel navrhl, takže o smyslu věci tu skutečně není pochyb. Neměli bychom ale v nějaké nové podobě obnovovat to, co bylo právě typické pro různé normy za starého režimu, kdy do právních předpisů se dostávalo mnoho politicko-ideologických výzev. Chceme-li budovat právní stát, měli bychom i v tomto směru právní předpisy vytvářet způsobem odpovídajícím vyspělé kultuře.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem pánovi poslancovi Jičínskému.

Chce ešte niekto z poslancov vystúpiť? (Nikdo.) Nikto.

Vyhlasujem preto rozpravu za skončenú.

Pýtam sa navrhovateľa, poslanca Mlynárika, či trvá na svojom doplňujúcom návrhu?

(Poslanec Mlynárik: Tento návrh sťahujem.) (Potlesk.)

Ďakujem. Môžeme pristúpiť k hlasovaniu.

V zasadacej miestnosti je prítomných 110 poslancov Snemovne ľudu, 54 poslancov Snemovne národov v Českej republike, 50 poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike.

Konštatujem, že obe snemovne sú uznášaniaschopné.

Najskôr prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov. Kto z nich súhlasí s návrhom zákona podľa odporúčania spoločného spravodajcu výboru Snemovne národov, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Hlasuje sa.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Pět.) Päť.

Konštatujem, že poslanci Snemovne národov zákon schválili.

Teraz prosím o hlasovanie poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s návrhom podľa odporúčania spoločného spravodajcu výborov Snemovne ľudu, nech zdvihne ruku. (Hlasuje se.) Ďakujem.

Je niekto proti? (Nikdo.) Nikto.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Šest.) Šesť.

Konštatujem, že poslanci Snemovne ľudu zákon schválili.

Vzhľadom na súhlasné uznesenie oboch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schválilo zákon, ktorým sa dopĺňa zákon č. 54 z roku 1963 Zb., o Československej akadémii vied, v znení zákonného opatrenia Predsedníctva Federálneho zhromaždenia č. 26 z roku 1970 Zb., zákona č. 91 z roku 1977 Zb. a zákona č. 164 z roku 1990 Zb.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 14, SN č. 37, SL č. 38)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP