Středa 27. června 1990

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedo, moje věcná poznámka bude jednovětá a bude reagovat na poslance komunistické strany pana Oleje, který nám před chvíli doporučil, abychom respektovali rozhodnutí politických sil o obsazení funkce místopředsedů a rozhodnutí politických stran o tom, koho do těchto funkcí navrhnout. Ptám se, proč tedy my vůbec máme volit? (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Ptám se poslanců a poslankyň, zda chtějí mluvit, než se rozhodnou, sám bych chtěl říci jednu poznámku procedurálního rázu.

Myslím, že by bylo dobře, kdybychom věcnou rozpravu ukončili, protože mám za to, že už nejsou vznášeny žádné nové argumenty, které by nějak podstatné změnily to, co zde už bylo řečeno.

Pokud jde o procedurální postup, doporučoval bych přejít k volbě předsedy Federálního shromáždění, v mezidobí, než bude vykonána volba a ověřeny výsledky, bude jistá doba, kdyby se mohli sejít zástupci politických klubů a projednat otázku asi v tomto smyslu. Protože zde bylo dáno několik pozměňovacích návrhů, jednání o nich by mohlo být komplikované. Myslím, že by bylo možné toto jednání zjednodušit, kdyby se zástupci politických stran a hnutí zastoupených v parlamentě sešli z hlediska ujasnění procedury, tak, aby se dohodlo, zda budeme o návrhu na další dva místopředsedy, jak zde byli navrhováni - pokud jde o počet místopředsedů. Pak, aby se posoudila otázka, protože zde řada poslanců měla vážné námitky proti navrhovanému zástupci komunistické strany. K tomu, co říkal poslanec Olej, bych poznamenal, že samozřejmě návrh zde lze vznést, ale rozhodují o něm poslanci. Čili zda komunistická strana neuváží novou situaci, která tu vznikla, a event. personální návrh za předpokladu, že by se dospělo k tomu, že je vhodné trvat na jednání o obsazení dalších dvou funkcí místopředsedů, zda tedy komunistická strana nenavrhne někoho jiného. Pak by bylo možné o těchto věcech hlasovat, aby se postup příliš nekomplikoval.

Ptám se tedy, má ještě někdo něco do rozpravy?

(Hlas z pléna: Vážení poslanci, vážené poslankyně, chtěl bych navázat a doplnit to, co zde řekl pan předsedající. Máme už alternativy na zástupce, a přitom se zde stále ozývá hlas z pléna, že vůbec nevíme, zda budeme rozšiřovat o dva poslance nebo ne.

Pokud jde o případné hlasování, jednoznačně za sebe mohu podpořit stanovisko pana poslance Zemana, že o tom, kdo tam bude sedět, rozhodneme my.

Na druhé straně obdobná situace vznikla v dopoledních hodinách ve Sněmovně národů, kde se alternativní poslanec sám kandidatury vzdal. Takže se domnívám, že je na místě, aby i tito alternativní poslanci se vyjádřili, zda vůbec chtějí kandidovat nebo nechtějí, abychom věděli, o čem vlastně budeme hlasovat. Děkuji.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: O slovo se hlásí poslanec Kučera.

Poslanec SL S. Kučera: Vážený pán predseda, vážené kolegyne a kolegovia. Pretože nie je určený počet zástupcov, podpredsedov Federálneho zhromaždenia, doporučoval by som za Kresťansko-demokratické hnutie navrhnúť za jedného z podpredsedov pána Ursínyho. Ďakujem.

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Myslím, že je jasné, že se počet nemůže zvětšovat. To bychom jednání skutečně příliš komplikovali. Nevím, zda tento návrh máme brát vážně.

Zeptal bych se, zdali jsou nějaké vážné námitky proti postupu, který jsem doporučil? (Nikdo se nehlásil.) Souhlasí tedy poslanci ve Sněmovně lidu, abychom přikročili k volbě předsedy Federálního shromáždění? (Hlasuje se.) Děkuji. Je někdo proti? (Ne.) Ne. Zdržel se někdo hlasování? (Jeden.) Jeden.

Hlasovací lístky k volbě předsedy budou poslancům rozdány do lavic. Volby se uskuteční vložením hlasovacích lístků do schránky. Poslanci Sněmovny lidu tak učiní v místnosti číslo 030 v přízemí, poslanci Sněmovny národů tak učiní v místnosti číslo 026 v přízemí, kde jsou připraveny podmínky pro provedení tajné volby.

Žádám komise pro zjišťování výsledků voleb, aby se ujaly své funkce. Ve Sněmovně lidu je předsedou komise pro zjišťování voleb poslanec Bobovnický, předsedou komise ve Sněmovně národů je poslanec Josef Olej.

Po provedení volby prosím poslance, aby se opět vrátili na svá místa.

Prosím poslance, členy KSČ, aby - jakmile provedou akt volby - se sešli v místnosti číslo 274.

(Probíhá tajná volba předsedy FS.)

(Jednání opět zahájeno ve 20.35 hodin.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Vážené paní poslankyně, vážení poslanci, zaujměte svá místa, budeme pokračovat v našem jednání. Následuje vyhlášení výsledků volby předsedy Federálního shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky. Prosím předsedu komise pro zjišťování výsledků voleb Sněmovny lidu pana poslance Bobovnického, aby nás seznámil s výsledky.

Předseda komise pro zjišťování výsledků voleb SL poslanec J. Bobovnický: Vážené panie poslankyne, vážení poslanci, komisia poslancov pre zisťovanie výsledkov volieb Snemovne ľudu oznamuje, že na voľbu predsedu Federálneho zhromaždenia bolo poslancom vydaných 134 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila: hlasovania sa zúčastnilo 130 poslancov. Hlasovania sa zdržali 4 poslanci, celkove bolo odovzdaných 130 platných hlasovacích lístkov. Neplatný hlasovací lístok nebol.

Pre navrhnutého kandidáta poslanca Alexandera Dubčeka bolo odovzdaných 110 hlasov a proti 20 hlasov.

Komisia poslancov pre zisťovanie výsledkov volieb oznamuje, že navrhnutý kandidát na funkciu predsedu Federálneho zhromaždenia bol zvolený 110 prítomnými poslancami Snemovne ľudu. V Prahe dňa 27. 6. 1990. Podpísaný predseda komisie pre zisťovanie výsledkov volieb dr. Bobovnický a 8 ďalších členov komisie. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Nyní prosím předsedu komise pro zjišťování výsledků voleb Sněmovny národů poslance J. Oleje, aby přečetl zápis o volbě ve Sněmovně národů.

Předseda komise pro zjišťování výsledků voleb SN poslanec J. Olej: Vážené dámy, vážení páni, komisia poslancov Snemovne národov, ktorú Snemovňa národov zvolila pre tajnú voľbu predsedu Federálneho zhromaždenia oznamuje, že poslancom bolo vydaných 139 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila: hlasovania sa zúčastnilo 137 poslancov. Hlasovania sa zdržali 2 poslanci. Odovzdaných bolo celkove 137 platných hlasovacích lístkov. Neplatný hlasovací lístok nebol ani jeden.

Pre navrhnutého kandidáta, poslanca Alexandra Dubčeka bolo odovzdaných 108 hlasov. Proti bolo 29 hlasov.

Volebná komisia Snemovne národov zistila, že navrhnutý kandidát bol zvolený nadpolovičnou väčšinou hlasov z počtu prítomných poslancov snemovne. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Vážené Federální shromáždění, oznamuji vám, že poslanec pan Alexander Dubček byl zvolen předsedou Federálního shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky. Upřímně mu k tomuto zvolení do této funkce gratuluji.

Pane předsedo, dovolte, abych vám jménem všech poslanců popřál pevné zdraví a mnoho pracovních úspěchů v této vaší práci a abych jménem svým, a doufám i jménem všech poslanců, vám vyslovili podporu ve vaší odpovědné funkci.

(Poznámka redakce: Usnesení SL č. 14, SN č. 13)

Nyní vás prosím, abyste se ujal dalšího řízení společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

Předseda FS A. Dubček: Vážené poslankyne, vážení poslanci, predovšetkým mi dovoľte, aby som poďakoval pánovi poslancovi Zdeňkovi Jičínskému za doterajšie vedenie prvej spoločnej schôdze snemovní Federálneho zhromaždenia. Vám všetkým ďakujem za dôveru, ktorú ste mi preukázali voľbou do tejto významnej funkcie.

Čakajú nás spolu dva roky usilovnej práce. Chcel by som, pokiaľ mi sily budú stačiť, tak ako od decembra minulého roku dosiaľ, aj teraz pracovať v záujme ľudu a dôstojného postavenia nášho najvyššieho orgánu štátnej moci.

2

Voľba prvého podpredsedu a podpredsedov FZ

Teraz pristúpime k ďalšiemu bodu nášho programu. Panie poslankyne, páni poslanci, na základe návrhu poslanca, ktorý tu bol predtým tlmočený pánom Kučerom a na základe predchádzajúcej diskusie a predchádzajúceho stanoviska, že sa majú jednak politické strany, navrhovateľ a i Komunistická strana Československa v priebehu prestávky zísť a predložiť našej spoločnej schôdzi návrh na riešenie, by som chcel požiadať o stanovisko, k akému dospelo v priebehu tejto prestávky. Prosím pána Kučeru.

Poslanec SL P. Kučera: Vážený pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, hosté, chtěl bych vysvětlit problematiku koaličních jednání, která předcházela vlastnímu návrhu na složení představitelů Federálního shromáždění na zastoupení jednotlivých politických stran. Při konečných jednáních jsme se dostali k bodu, kdy bylo rozhodnuto, že na účasti na federální vládě se bude podílet Křesťansko-demokratické hnutí, významná politická síla a s ohledem na koaliční jednáni bylo také rozhodnuto VPN a OF, že Křesťansko-demokratickému hnutí bude nabídnuto patřičné zastoupení ve FS jako koaličnímu partnerovi. Při jednáních bylo dohodnuto, že takovým místem by byla funkce jednoho z místopředsedů FS. Při koncipování konečného návrhu jsme dospěli k tomu, že bude-li Křesťansko-demokratické hnutí zastoupeno, bylo-li by zastoupeno místopředsedou, potom by v souladu s tímto principem proporcionality, kterého jsme se drželi od počátku, bylo logické, aby místopředsedou byl také zástupce komunistické strany, která je druhou nejsilnější jednotlivou politickou silou. Proto ta dvě volná místa místopředsedů FS. Vedle nich pochopitelně jsme předpokládali funkce místopředsedů u předsedy Sněmovny lidu a předsedy Sněmovny národů. Podotýkám jenom, že v předchozím FS bylo místopředsedů 8 a považovali jsme za logické, aby při současném Federálním shromáždění byl jejich počet redukován.

Myslím, že tento návrh, který byl předkládán, má svou logiku i nadále; myslím si, že Křesťansko-demokratické hnutí jako koaliční partner OF a VPN, které se spolupodílí na tvorbě federální vlády a bude se podílet na tvorbě federální politiky by mělo být zastoupeno místopředsedou. Podobně potom i ty důvody, týkající se komunistické strany.

Navrhuji proto, aby se hlasovalo o tom, že bude stanoven počet místopředsedů FS na 4. tak jak jsme původně předpokládali.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem pánu poslancovi Kučerovi. K slovu sa prihlásil pán Mohorita.

Poslanec SL V. Mohorita: Vážené dámy a pánové, dovolte abych vám předložil návrh, bude-li rozhodnuto zvolit do jedné z funkcí místopředsedů FS zástupce KSČ, aby bylo hlasováno o poslanci Jozefu Stankovi. Na tomto návrhu se shodli poslanci-členové KSČ na jednání svého klubu s plnohodnotným mandátem naší strany.

Poslanec Stank skýtá nejen pro nás - členy KSČ, ale podle mého názoru pro nás všechny, záruky plnohodnotného výkonu této funkce. Děkuji vám.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Prosím pána Stanka, aby sa predstavil. V Snemovni národov bol. V Snemovni ľudu ti poslanci, ktorí sa dnes schádzajú po prvýkrát, ho nepoznajú.

(Poslanec Stank se představuje povstáním).

Ďakujem.

Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, teraz doporučujem pristúpiť k ďalšiemu bodu nášho rokovania a to k voľbe prvého podpredsedu a podpredsedov Federálneho zhromaždenia.

Doporučujem hlasovanie vykonať tak, ako bolo teraz upresnené pánom poslancom Kučerom a Mohoritom, to je za prvého podpredsedu zvoliť Zdenka Jičínského a na základe upresneného návrhu vychádzajúceho i z pripomienok a diskusie potom voliť podpredsedov Konštantína Viktorína a Jozefa Stanka. Sú pripomienky k tomuto návrhu? Hlási sa poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, domnívám se, že Petr Kučera po jednáních tady přednesl návrh, aby byli další dva místopředsedové, to znamená spolu s prvním dohromady 5 místopředsedů a že je nejprve zapotřebí o tomto návrhu hlasovat, než budeme konkrétně volit do těchto funkcí.

Já, aby bylo o čem hlasovat, podávám protinávrh, aby funkce místopředsedů byly jenom čtyři, to jest první místopředseda, oba předsedové sněmoven a reprezentant vládního koaličního partnera jako čtvrtý místopředseda. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Dáva pán poslanec Benda návrh, aby nebol počet podpredsedov FZ taký, ako je v návrhu, to znamená prvý podpredseda a ďalší 4 podpredsedovia. Z toho je jeden podpredseda pán Šútovec ako predseda Snemovne národov a druhý podpredseda FZ pán poslanec Battěk, predseda Snemovne ľudu, okrem toho v pôvodnom návrhu je u vedené, že sa diskutovalo o tom, aby za KDH bol tiež podpredsedom FZ pán poslanec Viktorín a teraz po upresnenom návrhu i Jozef Stank za KSČ, čiže v tomto pôvodnom návrhu je prvý podpredseda a 4 podpredsedovia. To znamená, mám tento návrh chápať tak, aby boli 4 podpredsedovia?

Poslanec SL V. Benda: První místopředseda a tři další místopředsedové; o jednoho snížit počet funkcí, o toho komunistického.

Předseda FS A. Dubček: Teraz má slovo pán Uhl.

Poslanec SN P. Uhl: Pane předsedo, dámy a pánové, mám ještě jeden pozměňovací návrh. Opravňuje mě k tomu ta okolnost, že na klubu OF jsme nebyli informováni o změně, to jest o rozšíření o další dva místopředsedy. Já se domnívám, že pouze tři místopředsedové, tj. první, potom předseda Sněmovny lidu a předseda Sněmovny národů jako další místopředsedové naprosto stačí k výkonu běžné funkce Federálního shromáždění. Domnívám se, že tato funkce místopředsedy není žádná funkce, kde by se mělo uplatňovat nějaké paritní rozdělení. Je to funkce technická, samozřejmě čestná a byl jsem jeden z těch, kteří prosazovali paritní zastoupení všech politických stran v předsednictvu; to je správné, protože to je kolektivní orgán, a byl jsem také jeden z těch, kteří velmi uvítali a už před tím prosazovali účast KDH ve vládě. Ale to neznamená, že každá významná strana nebo koaliční by měla mít svého místopředsedu. já se domnívám, že bychom se mohli spokojit s tím stavem, jak bylo původně navrhováno - znovu opakuji svůj návrh: předseda Federálního shromáždění existuje jeden, dále jsou místopředsedové, a to první místopředseda a dva další místopředsedové, přičemž každý z nich z titulu své funkce předsedy příslušné sněmovny. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Pán Lis sa prihlásil o slovo.

Poslanec SN L. Lis: Pane předsedo, dámy a pánové, podporuji návrh poslance Petra Uhla. Domnívám se, že to je správné řešení. Chtěl jsem ho navrhnout před ním. Domnívám se, že první místopředseda plus další dva postačují. Jestli se nemůžeme shodnout na tomto demokratickém návrhu, který byl předložen Petrem Kučerou, že by se koalice rozšířila, domnívám se, že nemá oprávnění nejen zástupce komunistické strany, ale ani zástupce Křesťansko-demokratického hnutí.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem. Slovo má poslanec Hradílek.

Poslanec SN T. Hradílek: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, já se domnívám, že přece existuje jakýsi rozdíl mezi koaličním partnerem a politickou silou, která s námi není v politické koalici. Proto jsem toho názoru, abych to řekl jednoduše, aby byli vedle prvního místopředsedy tři místopředsedové, to znamená, aby na kandidátce byl také pan poslanec Viktorín. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Ešte sú pripomienky alebo návrhy? (Nebyly.) Nie. Myslím, že by bolo teraz správne, ak nie, tak prosím tých, ktorí sledujú zákon o rokovacom poriadku, aby ma potom opravili, aby som dal teraz hlasovať predovšetkým o počte navrhovaných zástupcov predsedu Federálneho zhromaždenia a potom personálne. Rovnako si myslím, že doterajší rokovací poriadok vraví o tom, že má sa sprvu nechať hlasovať o protinávrhu. Tzn. že mal by som v poradí nechať hlasovať ako boli podané v poradí, to znamená posledný návrh bol návrh poslanca Hradílka.

Chcel by som upresniť - ak sa mýlim, tak ma opravte, pán Benda navrhol ten istý návrh, ako pán Hradílek. Ja to beriem ako jeden návrh, čiže pôvodný prvý, ktorý tu predložil pán Benda, lebo sa nelíši návrh pána Hradílka od návrhu pána Bendu. Preto si myslím, že v súlade s týmto rokovacím poriadkom mal by som nechať hlasovať najprv o návrhu, ktorý bol prednesený pánom poslancom Uhlom, a potom o návrhu pána Bendu a v poslednom rade o návrhu, ktorý tu hol ako pôvodný.

Mám otázku: je moja úvaha v súlade s rokovacím poriadkom?

Upresnili sme to podľa rokovacieho poriadku. Mal by som nechať hlasovať o protinávrhu, ktorý bol ako prvý, potom o protinávrhu, ktorý bol ako druhý. V tomto prípade, nechám hlasovať o návrhu, ktorý predniesol pán Benda, aby počet podpredsedov FZ bol stanovený takto: prvý podpredseda a traja podpredsedovia. Nechám o tomto návrhu hlasovať ako o počte bez mien, ktoré budú volené v tajnom hlasovaní. O slovo sa prihlásil pán Pánis.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP