Středa 27. června 1990

Ke konkrétní otázce volby komunistického místopředsedy FS. Zastávám názor, že vedle příslušníka určité politické strany musím při svém nezávislém individuálním poslaneckém rozhodování posuzovat především člověka. Nebudu volit poslance Kanise, ale nikoli proto, že je člen komunistické strany, ale proto, že na základě informací, které mám, patří v podstatě k neostalinistickému proudu v této straně. To je můj základní důvod.

Poznámka zcela poslední. Dovolte, abych se zeptal - známe výsledky ze Sněmovny národů, kde poslanec Kanis měl nejvíce hlasů proti - je komunistická strana, která má ve svém středu i lidi daleko respektabilnější, než je poslanec Kanis (naši úctu, i když je naším politickým protivníkem si např. vydobil poslanec Stank, vedením komise k 17. listopadu), je tedy tato politická strana,jak zde před tím říkal pan poslanec Mohorita, skutečné tak ochotná se vzdát tíživého dědictví své minulosti, když při první příležitosti, kdyby volbou liberálního kandidáta ze svých řad mohla prokázat, že to myslí vážně, navrhuje kandidáta, o němž jsou velmi výrazné pochybnosti? To je vše. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má pan Masopust.

Poslanec SL Z. Masopust: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně a poslanci, nebudu tady hovořit o celém návrhu, jak byl Federálnímu shromáždění v souvislosti s volbou předložen, a který v podstatě plně podporuji. Chtěl bych hovořit jen k tomu bodu, který se týká zastoupení KSČ, jejímž jsem poslancem, mezi místopředsedy nejvyššího zákonodárného sboru. Ti poslanci, kteří stejně jako já, zde seděli přinejmenším v závěru minulého funkčního období, vědí, že mi není vlastní argumentace politického praporečníka a ideologa, ale je mi vlastní argumentace právníka. Doufám, že jsem to dostatečně v uplynulém funkčním období prokázal. Tudíž v souvislosti s kandidaturou komunistického poslance do funkce místopředsedy Federálního shromáždění vznáším jednu jedinou otázku: My poslanci Sněmovny lidu jsme dopoledne schválili návrh volebního řádu k tajné volbě předsedy a místopředsedy Sněmovny lidu, členů předsednictva a předsedů výborů Sněmovny lidu, členů předsednictva Federálního shromáždění, předsedy Federálního shromáždění, prvního místopředsedy a teď zdůrazňuji - místopředsedů Federálního shromáždění. Schválili jsme jej jako parlamentní tisk č. 2, doplněný o pozměňovací návrh tisku 10. Tisk 10 doplňuje a pozměňuje bod 3 návrhu (parlamentní tisk 2) takto: "Každý poslanec může navrhnout, aby místo navrhovaného poslance kandidoval poslanec jiný, zvolený na kandidátce téhož politického hnutí (politické strany). "Toto je usnesení Sněmovny lidu. Táži se nyní: přijalo shodné usnesení ustavující zasedání SN? (Ano.). Pokud ano, bylo přijato shodné usnesení obou sněmoven.

Pokud jde o kandidaturu případného náhradníka za poslance Kanise, nicméně poslance KSČ, není podle mého názoru o čem se v tuto chvíli bavit. Nepovažoval bych za vhodné, aby ustavující schůze obou sněmoven FS zahájila své jednání flagrantním porušením prvního shodného usnesení, které obě sněmovny přijaly. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Nebylo to shodné usnesení, byla to dvě usnesení každé sněmovny. Každá sněmovna toto usnesení přijala odděleně. Slovo má poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Pane předsedající, vážení poslanci, protože souhlasím s poslancem Masopustem, já jako poslanec Občanského fóra navrhuji poslance Stanka za komunistickou stranu jako protikandidáta do předsednické funkce. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Abychom zachovali plynulý chod schůze, kdo se ještě hlásí do rozpravy?

Nezlobte se, pane poslanče, vy už jste mluvil, nejdříve budou mluvit ti, kteří ještě nemluvili.

Poslanec SN B. Doležal: Doležal - Liberálně demokratická strana. Já mám jenom faktickou poznámku, já jsem se vždycky domníval, že poslanci se dostávají v rozpravě ke slovu v pořadí, v jakém se hlásí. Pan předsedající mě poučil o tom, že důležitá je tady stranická příslušnost. Já to akusticky beru na vědomí, ale budu se s tím muset ještě chvíli vyrovnávat. Děkuji za slovo. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: K tomu na vysvětlenou, prosím vás, jednáme podle starého jednacího řádu. Nový jednací řád budeme připravovat. Ale myslím si, a nepovažuji to za nedemokratické, že i možnost jednání v parlamentě musí souviset s tím, jakou ta či ona strana, nebo politické hnutí má váhu.

Poslanec SN R. Zelenay: Ja sa ospravedlňujem váženým kolegom, že sa dvakrát hlásim do diskusie, ale mám len technickú poznámku k vystúpeniu pána profesora Masopusta. Ale nikde nie je povedané, že my toho podpredsedu musíme zvoliť. Je právo poslancov, že podpredsedu vôbec zvoliť nemusí.

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Ptám se, kdo se ještě hlásí do rozpravy? Prosím.

Poslanec SL Š. Gurtier: Vážený pane předsedající, vážení poslanci.Já jsem se včera nezúčastnil vašeho zasedání, poněvadž se mi přihodila ta známá příhoda, o které píší Lidové noviny i Občanský deník.

Měl bych po mnoha a mnoha zkušenostech skutečně důvod být radikálem. Já se domnívám, že kdyby tito radikálové, kteří zde už mluvili a zaujali tak krajně nesnášenlivé stanovisko, kdyby šli do voleb samostatně, tak by tady neseděli, kdyby šli mimo Občanské fórum, když už tedy mluvíme. Já se osobně domnívám, jako stoupenec Občanského fóra pro něž jsem celých 7 měsíců se tvrdě angažoval a samozřejmě i léta předchozí, že takováto nesnášenlivost se nemůže stát synonymem práce tohoto orgánu. Vždycky jsem zastával stanovisko, že vrchol spravedlnosti může být snadno změněn ve vrcholnou křivdu. To je třeba si pamatovat.

Co se týče pana Dubčeka: Návrhy a argumenty, které tady byly vzneseny proti, nejsou argumenty, pokud bychom je přijali, které by svědčily, že v prvé řadě nade všechno dáváme poznatky vlastní: rozum a pak nakonec tak, nebo onak, ale i citové vlivy při vlastním rozhodování. Já bych byl sám proti své minulosti, kdyby přes všechno, co znamenala, kdybych se měl vyslovit proti člověku, který svoji minulosti dokázal, že se o tuto zemi, o změny, které přišly, o které usiloval, a jejichž byl praporečníkem, aby se tento muž nestal představitelem a druhým mužem ve státě.

Co se týče návrhu, který tady přednesl už za Občanské fórum poslanec, přikláním se také k tomu. Zachovejme tedy nobelitu svého já, Občanského fóra i ostatních stoupenců VPN, souhlasím s tím, aby tedy byl, zastoupen i zástupce komunistické strany v tomto orgánu, jako jeden z místopředsedů, ale aby to nebyl, jak tady řekl pan poslanec Zeman, pan Kanis, aby to byl člověk, jak tady navrhoval předchozí řečník.

Domnívám se, že to bude jediné správné rozhodnuti. My jsme tady během dnešního dopoledne mnoho věcí slyšeli a vy ve Sněmovně národů pravděpodobné také. Někteří lidé se snadno tlačí k mikrofónu a znovu a znovu opakují zásady, zdržují od vlastního jednání a když pak se zamyslíte, co přinesli, tak je to méně než jejich vlastní váha. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Prosím, nechci omezovat rozpravu, ale myslím si, že mnoho podstatného již bylo řečeno. Ptám se tedy pánů poslanců a paní poslankyň, kdo chce ještě k tomu vystoupit? (Nikdo.) Myslím, že bychom rozpravu mohli uzavřít. Ano, vím pane poslanče Mandlere, dostanete slovo. Ptám se teď těch poslanců, kteří ještě nemluvili, kdo chce vystoupit? Poslanec Tahy.

Poslanec SN M. Tahy: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne poslankyne a kolegovia poslanci. Som jeden z tých poslancov, ktorí okúsili život v parlamente v predchádzajúcom období. Bolo to obdobie mimoriadne hektické a predpokladám, že i dvojročné obdobie nám neposkytuje mnoho priestoru, aby sme žili vo veľkom kľude.

Z toho dôvodu považujem za racionálne, aby sme mali podpredsedov vo Federálnom Zhromaždení viac. Pokladám za správne, že sú navrhnutí ďalší dvaja kandidáti na podpredsedov Federálneho zhromaždenia.

Väčšina z nás sa dostala do funkcie predsedov výborov alebo iných funkcií po prvý raz. Budeme potrebovať maximálnu pomoc Predsedníctva, aby sme sa vedeli správne orientovať, aby sme vedeli správne reagovať na návrhy vlády, aby sme pomáhali Federálnemu zhromaždeniu pracovať racionálne.

To, čo tu bolo povedané o pánovi Dubčekovi, ťažko by som k tomu niečo dodal. Jeho zásluhy sú nám všetkým mimoriadne známe. Chcel by som sa však zmieniť o jednej vlastnosti, ktorú by som považoval za prioritnú pre budúce vedenie nášho Predsedníctva. Ide o toleranciu.

Mali sme vládu národného porozumenia a budeme potrebovať vládu národného zmierenia. Potrebujeme ľudí, ktorí zcelujú naše parlamentné spoločenstvo, nepotrebujeme vo vedení ľudí konfliktných, ktorí nedokážu nájsť spoločnú reč.

Chcel by som preto podporiť kandidatúru pána Viktorína, nie preto, že je z Kresťansko demokratického hnutia ako som ja, ale preto, že som mal možnosť ho veľmi dobre poznať, nielen v práci minulého parlamentu, ale i v práci nášho hnutia. Je to človek - kresťan, ktorý sa pozerá na človeka bez ohľadu na to, k akému politickému presvedčeniu patrí. Myslím si, že takýchto ľudí potrebujeme, zanietených za dobrú vec.

Za druhé, poznám prácu pána Stanka. Vrelo doporučujem jeho kandidatúru miesto pána Kanisa.

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Čič.

Poslanec SL M. Čič: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, sme veľmi krátko v tejto budove v tejto miestnosti, ale koľko zaujatosti, koľko nedôvery a netolerantnosti za niekoľko minút.

Chcem predovšetkým povedať toľko, že sa znovu dostávame do situácie, kedy tvrdo kádrujeme hlboko do minulosti. Už nestačí ani to, keď sa niekto dobrovoľne, slobodne napríklad rozíde so stranou, nech je to komunistická strana alebo iná. Neskúmajú sa postoje ľudí, výsledky práce, ktorú odviedli, ale stále ideme starým spôsobom, i keď pod novými heslami a pod vedením niektorých jednotlivcov. Chcem povedať toľko, že znovu sa zakoreňuje nedôvera v našej práci. a bolo by veľmi zlé, keby sme začínali i našu prácu v parlamente takýmto spôsobom.

Dovoľte mi pár slov k pánovi Dubčekovi. Odznelo tu mnoho charakteristík. Chcem povedať len toľko, že pán Dubček sa zachoval mravne nielen v roku 1968 ale i v nasledujúcich rokoch. 20 rokov bojoval za pravdu, za slobodu, za tolerantnosť za oslobodenie. Má na Slovensku - a som presvedčený, že i v Českej republike, veľkú dôveru, podporu a uznanie i v zahraničí. Myslím si, že je to osobnosť vysokých mravných kvalít a z týchto dôvodov budem hlasovať pre pána Dubčeka. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Ransdorf.

Poslanec SN M. Ransdorf: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych do naší rozpravy zasáhnout dvěma poznámkami. První na okraj vystoupení poslance Zemana. Nerad bych byl, aby někdo připomínal hlasy, které byly vysloveny proti kandidatuře toho kterého poslance. Pokud jde o hlasování ve Sněmovně národů, poslanec Zeman zapomněl dodat, že po poslanci Kanisovi, druhý největší počet hlasů proti směřoval proti němu.

Za druhé pokládám pro svou osobu za velkou čest, že na tomto Federálním shromáždění budu moci hlasovat pro Alexandra Dubčeka. Alexander Dubček je pro nás symbolem jednoty našich národů, je pro nás symbolem naděje po celých těch dlouhých 20 let, je symbolem i faktu, který je dnes ve světě uznáván, že sice bez M. Gorbačova a hnutí jím zahájeného, by patrně nebylo i změn v celé východní Evropě, ale bez A. Dubčeka by nebylo M. Gorbačova.Alexander Dubček se zasloužil o československý stát.

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Pane předsedající, dámy a pánové, poslanec Kučera mne vyzval, abych odpověděl na jeho dva dotazy. To už je dávno, já jsem se hlásil, ale mezitím se stalo něco zvláštního, co jsem tu za celé hektické tříměsíční období nezažil, že předsedající vážil, komu se má dát

slovo, jestli je z té či oné strany, jestli je ve většině nebo v menšině, a tak myslím, že se udělal nepříliš dobrý precedens pro opravdu demokratické způsoby jednání sněmovny.

V této souvislosti bych chtěl říci jedno: Tady se hodně mluvilo o toleranci. V období po prvních svobodných volbách volíme funkcionáře Federálního shromáždění. Je přece naprosto přirozené, že lidé přicházejí s těmi, či oními názory, když opravdu v klubech nebyla příliš dlouhá doba na to, aby se věci říkaly. Je přirozené a nevím,co je na tom netolerantního, jestliže se já odvažuji říci něco proti kandidatuře Alexandra Dubčeka. Zdá se mi, že je třeba uplatnit toleranci v diskusi, i vůči protivníkovi. Že i když je jeho strana zastoupena dvěma poslanci, je tu přece zastoupena a má stejná práva, jako ta jeho velká strana.

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. O slovo se přihlásil poslanec Olej.

Poslanec SN J. Olej: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, budem veľmi stručný. Chcem sa vyjadriť k dvom okruhom. Tak ako začínal svoje vystúpenie poslanec Masopust, tak i ja musím povedať, že mi je ďaleká ideológia, pridržiavam sa skôr faktov, skôr som právnikom. Reči, ktoré tu boli, ma doslova striasali, pomyslením, že sa vraciame do obdobia pred 17. novembrom. I vtedy KSČ určovala politickým stranám, ktoré si vlastne chovala, kto tu bude zastupovať tieto strany v parlamente. Nedovolila im žiadnu politickú identitu. Vraciame sa k týmto praktikám? Ak sa dohodneme, že strana bude mať podpredsedu, ponechajte prosím tejto strane, koho si vyberie za svojho zástupcu.

Druhá vec: Hovoríme tu o Kanisovi. Kto ho pozná? Odkiaľ ho pozná? Koľko zástupcov tu sedelo v tomto parlamente od januára, ako ho poznali. Len podľa vystúpení? Poznajú ho i inak ako človeka? Je veľmi jednoduché odmietať človeka len tým, že je zafixované meno, ktoré je spojené s nepríjemnými vecami. Viem, že Paľo Kanis je veľmi nepríjemný politický súper. Ak chceme, aby táto demokracia bola ďalej budovaná, je potrebné, aby tu bol.

Nebudem súhlasiť so stanoviskom pána Zemana, že je to predstaviteľ neostalinizmu. Ja ho nepoznám dlho, poznám ho od decembra a viem jedno, že je jedným z čelných predstaviteľov, ktorý má záujem, aby táto komunistická strana sa zmenila naozaj na modernú ľavicovú stranu, aby sme netrpeli všetkým tým, čo tu bolo pred 17. novembrom. Viem jedno, že mal veľké problémy pred 17. novembrom za svoje vystúpenie. Nebál sa to povedať ako človek, ktorý niesol svoju politickú kožu na trh. Hodnoťme ho i z týchto pozícií.

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Tomis.

Poslanec SN V. Tomis.: Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci, jen k té druhé otázce. Pokud probíráme otázku totality bývalých čtyřiceti let, pokud probíráme otázku, kolik sedí komunistů bývalých, současných, nebo ti, kteří odložili průkazy, v různých státních a jiných funkcích, tak si myslím, že to není otázka, kterou bychom se měli zabývat dnes.

Já se na to dívám z tohoto hlediska: V současné době je politická situace která se po volbách jednoznačně ukázala co se dělo do voleb, jak to bylo čestné,jak to bylo seriózní, všichni víme. Ale musím podpořit pana poslance Kučeru, který říká: - "Vezměme situaci, která je v současné době, vezměme výsledky politických sil, které tady jsou a buďme skuteční demokraté a dejme každému možnost, aby se uplatnil podle toho, jaké jeho strana získala výsledky."

Po druhé stránce - protože jsem právník - bylo řečeno už zde předřečníkem, že máme možnost využít a navrhnout jiného kandidáta. Bylo tam řečeno, že bez rozpravy, čili rozhodnou o tom všichni poslanci tohoto shromáždění, koho zvolí. Ale myslím si, že bychom se měli učit být skutečnými demokraty.

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Senjuk.

Poslanec SN R.Senjuk: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych obrátit vaši pozornost jen v několika vteřinách zpět k tomu, co zde řekl pan poslanec - profesor Masopust. Zřejmě se jedná o zcela úmyslné ovlivňování vašeho názoru, protože mám v ruce jednací řád, zákon o jednacím řádu Federálního shromáždění. Nikde tam není ani zmínka o tom, kolik místopředsedů Federálního shromáždění se musí zvolit a zda tito předsedové musí reprezentovat paritně zastoupené strany v parlamentě. Nikde to tam řečeno není.

V tom případě bych chtěl upozornit na návrh volebního řádu, který jsme schválili dopoledne, který s tímto vůbec nekoresponduje. Domnívám se, že o korektnosti jednáni tohoto poslance a tím pádem i strany by se dalo s úspěchem pochybovat. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Bratinka.

Poslanec SN P. Bratinka.: Rovněž poznámka k profesoru Masopustovi. Za prvé: bod 3 tisku 10 zní takto: "Každý poslanec může navrhnout, aby místo některého navrhovaného poslance kandidoval poslanec jiný, Zvolený na kandidátce téhož politického hnutí (strany) a v téže republice." Chtěl bych říci,jsem si jist, že naprostá většina poslanců - alespoň ve Sněmovně národů - to chápala tak, že nejenom můžeme navrhovat své členy - v našem případě Občanského fóra - do všech volených míst místopředsedů, ale že dokonce můžeme měnit návrhy, které předkládají jiné strany. Jinými slovy - bylo to rozšíření našich práv, nikoliv omezení.

Za druhé - zde se praví: "Každý poslanec může navrhnout, aby místo některého navrhovaného...". Kým navrhovaného? Buď naším hnutím, Občanským fórem. My jsme včera byli do půl desáté na našem Klubu, volili jsme všechny kandidáty na místopředsednictví, podpořili jsme kandidaturu Alexandra Dubčeka, podpořili jsme velkou většinou hlasů kandidaturu profesora Jičínského na prvního místopředsedu, podpořili jsme kandidaturu Rudolfa Battěka na předsedu Sněmovny lidu, podpořili jsme kandidaturu pana Šútovce na předsedu Sněmovny národů, ale nepodpořili jsme a nejednali jsme o těchto dalších dvou místopředsednických místech. Říci, že je to návrh Občanského fóra, to není pravda. Požaduji buď, aby znova se tam dal alternativní kandidát Karol Stome, nebo aby se znovu jednalo o volebním řádu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP