Středa 27. června 1990

Závěrem opakuji: akt, k němuž přistupujeme, je prvním krokem k vytváření politické struktury země. Proto jsem se odvážil takto o tom hovořit, protože vím, že tím, co se tady děje, se doplňují a upravují výsledky voleb. Zde se vytváří základ politické struktury na příští dva roky. Zde vznikne důvěra či nedůvěra k parlamentu, jakožto základní ústavní instanci parlamentní demokracie. Z toho důvodu my - poslanci Liberálně demokratické strany - nemůžeme pro poslance Alexandra Dubčeka hlasovat.

Předsedající poslanec SN Z.Jičínský: Jsou nějaké další připomínky? Hlásí se poslanec Zelenay, potom poslanec Fišera.

Poslanec SN R. Zelenay: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a páni, myslím si, že chvíľa je skutočne významná, veľmi dôležitá. Budeme voliť prakticky druhého muža štátu. Počúval som pána poslanca Mandlera a bolo mi z toho trochu smutno.

Pána Dubčeka poznám od detstva. Keď som bol malý chlapec, tak sme stáli na námestiach a boli sme nadšení, keď sme ho videli. Poznal som ho z rozprávania svojich rodičov, ktorí ho poznali i predtým. Musím byť trochu osobný. Nikto z mojej rodiny nikdy nebol komunista. Moja rodina bola komunistami perzekuovaná, komunistom som nebol ani ja. Na základe nečlenstva v tejto strane som bol vyhodený z fakulty. Ťažko by ma teda niekto mohol podozrievať z nejakej veľkej lásky k tejto strane.

Keď sa hovorí o pánovi Dubčekovi, musím povedať, že za neho osobne budem hlasovať. Keď som s ním chodil v rámci predvolebných zhromaždení, keď sme spolu stáli na námestiach, tak tam stáli tisíce ľudí a ja som videl, že ľudia, ktorí mu tlieskali neboli komunisti. Pán Dubček je symbolom niečoho iného.

Osobne nie som tiež nadšený z mnohých vecí. Aj ja si myslím, že na všetko nemožno zabudnúť, napriek tomu, že by som chcel zabudnúť. Tak isto by radi zabudli iní ľudia.

Sú niektorí ľudia, ktorí prešli cez "očistec", očistili sa, (ak je vôbec možno o nejakom očistení hovoriť), prešli inam a celým svojim postojom prejavili to, čo prejaviť chceli.

Myslím si, že pán Dubček predstavuje to čisté, čo práve teraz potrebujeme.

Ešte niekoľko slov by som chcel vyjadriť ku dvom podpredsedom. Budem podporovať kandidatúru pána Viktorína, predstaviteľa kresťansko-demokratického hnutia. Ide o veľmi čestného človeka, ako sme to mohli vidieť i z parlamentu minulého obdobia. Osobne si nemyslím, že predstaviteľ komunistickej strany by mal byť podpredsedom tohoto zhromaždenia.

Som presvedčený, že pokiaľ by boli výsledky volieb opačné, nielenže by nikto z nás nesedel v Predsedníctve, ale mám veľké pochybnosti, či by niekto z nás po určitých mesiacoch sedel v tomto parlamente.

Boli sme a sme, dovolím si to povedať ľudsky, chceme vytvoriť právny štát, chceme vytvoriť parlamentnú demokraciu. Dôkazom tejto parlamentnej demokracie sú kolegovia poslanci a poslankyne, ktorí sedia za mnou.

Pripomínam si práve pána Dubčeka na jednom námestí pri určitej konfrontácii, kedy došlo k prehnanej demokracii, kde pán Dubček povedal: keď toto má byť demokracia, tak už dosť. Ja si myslím, že v tomto prípade je treba povedať: tak teraz stop! Ďakujem.(Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z.Jičínský: Děkuji.Slovo má poslanec Fišera.

Poslanec SN I.Fišera: Pane předsedající, dámy a pánové, byl jsem kdysi členem strany, pak jsem jím nebyl, ale vždy jsem byl vlastně kritizován za to samé: za určitou dávku liberalismu. To, co jsem zde slyšel v tuto chvíli, na mne působilo dojmem neliberálním. Promiňte, ale jsem přesvědčen, že ten, kdo vítězí, a byl jsem o tom přesvědčen vždy, má projevovat velkorysost, chce-li vybudovat skutečnou demokracii.

Demokracie je vybudovaná na důvěře, na vzájemné důvěře, a je třeba se naučit tuto vzájemnou důvěru projevovat od začátku, i když je to těžké. Občané, kteří nám dávali svůj hlas, projevovali, a tak jsem to na předvolebních shromážděních cítil, obavy z toho, že by silné, nechci použít to slovo, ale stalinské staré proudy se mohly někdy projevit. Prokázali jsme dostatečnou sílu a vždy ji prokážeme, že to nebude možné. Měli bychom ale dát určitou šanci těm, kteří se skutečnými demokraty chtějí stát, aby to mohli prokázat.

Nesouhlasím s panem kolegou Bratinkou, že jsme o tomto problému na Klubu Občanského fóra nediskutovali. My jsme jej diskutovali. My můžeme mít a máme různé názory na to, kdo by měl být místopředsedou Federálního shromáždění. Ale nevyskytovaly se názory v té míře různé na to, zda by místopředsedou Federálního shromáždění neměl být člověk, případně i za komunistickou stranu, který by ji reprezentoval jako osoba skutečně důvěryhodná s tím, že tuto důvěryhodnost stačil do určité míry již prokázat. Zvažme při tomto rozhodování, zda zakládáme budoucí demokracii a zda tuto velkorysost dokážeme unést, anebo zda ji unést nedokážeme.

A nyní mi dovolte říci jenom něco k tomu, co řekl poslanec Zelenay k volbě předsedy FS. Vyjádřil velice přesně také moje cítění. A myslím podle toho, jak znám názory v Klubu Občanského fóra, že vyjádřil názory jeho většiny. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Ptám se pánů poslanců a paní poslankyň, zda mají ještě další připomínky? Poslanec Petr Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych reagovat jenom dvěma krátkými poznámkami na vystoupení poslance Mandlera. Poslanec Mandler tady trošku jakoby zpochybnil naše předchozí jednání ve Sněmovně lidu. Tam se diskutovalo o otázce obsazení funkcí předsedů výborů Sněmovny lidu a ti kandidáti, kteří byli námi navrhovaní, získali naprosto jasnou důvěru; jestli byli kdysi členy KSČ a dnes jsou představiteli Občanského fóra, a tito lidé byli zvoleni většinou, která nepřipouští jakékoliv pochyby.

Druhá poznámka se týká hodnocení voleb. Máme velmi krátkou paměť, jestliže si nedovedeme uvědomit, nebo jestliže si neuvědomujeme, že naprostá většina hlasů odevzdaných ve volbách, nebyla odevzdána proto, co tady Emanuel Mandler se snaží definovat jako pravici. Představitelé pravicových stran, pokud vím - pravicových stran, které to o sobě prohlašovaly a takto se deklarovaly, se do parlamentu nedostaly. Základní masa voličů se rozhodla pro - nazveme to - politický střed, který reprezentuje Občanské fórum. Je jeho předností, že je vnitřně pluralitní, že je schopno na své platformě sdružovat názory levicovější, střední nebo i pravicové. Ale nikterak to nelze interpretovat tak, že voliči se rozhodli dát hlasy pravici a my se tady snažíme tyto výsledky manipulovat. Takto jsem jeho vystoupení pochopil, takto vyznívalo a byl bych rád, kdyby to mohl před námi vysvětlit.

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Vrchovský.

Poslanec SL L. Vrchovský: Pane předsedající, dámy a pánové, před naše Federální shromáždění je postaven konkrétní úkol který, jak věřím, všichni známe. Dovolím si tvrdit, že partajničení, snaha vyhrotit vztahy mezi levicí, středem a pravicí a jiné nekonstruktivní přístupy, budou tím faktorem, který nám splnění tohoto úkolu znesnadní, ne-li znemožní.

Politická realita v tomto státě je tou první věcí, která by každému poslanci měla být jasná. Politická realita si vyžaduje, abychom Alexandra Dubčeka do funkce předsedy Federálního shromáždění zvolili. Není to však jenom tato realita, je to hlavně souhrn důvodů, které poslanec Kučera pro kandidaturu pana Alexandra Dubčeka uvedl. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Mlynárik.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážený pán predsedajúci, vážení poslanci, vážené poslankyne, 21. júla si pripomíname 110. výročie narodenia slovenského národného hrdinu, československého vlastenca, dr. Milana Rastislava Štefánika. Milan Rastislav Štefánik symbolizuje doteraz základné hodnoty československej štátnosti. Bol spoluzakladateľom štátu, v ktorom žijeme, v ktorom tvoríme a ktorý sa snažíme nie rozbúrať, ale zlepšiť; pokračovať v tradícii československej vzájomnosti a plodného spolužitia.

Pripomínam generála Štefánika preto, že v budove, v ktorej zasadáme, mu bola odhalená pamätná tabuľa s textom, že "se zasloužil o štát". Túto poctu slovenskému národnému hrdinovi navrhol Alexander Dubček.

Alexander Dubček predstavuje silnú osobnosť, ktorá je schopná práve v tejto kritickej dobe zjednocovať naše národy. Vieme, že komunistická diktatúra nepriaznivo a ťažko zasiahla všetky úseky nášho života, poškodila veľmi hlboko a veľmi hlboko zasiahla i spolužitie Čechov a Slovákov. Bude to treba mnoho vecí napravovať. Myslím, že kandidatúra A. Dubčeka je na mieste a zodpovedá poslaniu nášho zboru i našim budúcim úlohám. (Potlesk.)

Poslanec SL R. Hrušínský: Pane předsedající, dámy a pánové poslanci, na funkci předsedy Federálního shromáždění budu podporovat kandidaturu pana Dubčeka. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z.Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych se vyjádřit ke dvěma otázkám, které tu padly. Nechci komentovat vystoupeni poslance Mandlera; s jeho odůvodněním nesouhlasím.

K druhé otázce, která tady padla, a to byl návrh zvolení či ustavení dvou místopředsedů FS, bych chtěl uvést dvě věci. V případě, že přistoupíme na to, aby byl jedním z místopředsedů zvolen člen KSČ, musíme si uvědomit fakt, že v některých řadách našich voličů to může být bráno jako alibismus. Může to být chápáno - a to je druhý bod - jako snižování míry zodpovědnosti, kterou neseme jako protipól politice KSČ, a kterou neseme i z důvodů vítězného koaličního hnutí ve volbách.

Já sám za svou osobu protestuji proti tomu, aby byl člen KSČ zvolen jako místopředseda Federálního shromáždění. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Pro pořádek jenom se ptám, kdo ještě se dále hlásí do rozpravy? Poslanec Benda, poslanec Mohorita, o zástupcích Liberálně demokratické strany vím, ale protože jsou v parlamentě dva, myslím, že stačí, když dostanou slovo potom, až se vysloví zástupci většiny. Poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Vážené Federální shromáždění, začal bych snad tím, že jsem vystupoval proti snahám, nebo pokusům postavit Komunistickou stranu mimo zákon, nebo ji nějakým způsobem zakázat, znemožnit jí účast ve volbách. Komunistickou stranu volilo zhruba 13 % našich spoluobčanů, a to je dobrý důvod pro to, aby komunističtí poslanci seděli jako plnoprávní členové v tomto parlamentě. Ale současně to znamená, že 87 % našich spoluobčanů, kteří nám dali svou důvěru, hlasovalo v podstatě protikomunisticky, hlasovalo proti systému, který komunistická strana zosobňovala, zosobňuje - ona se nijak neodvrátila od své minulosti. Proto sdílím argumenty, které tady byly vysloveny proti tomu, aby místopředsedou Federálního Shromáždění a tedy jaksi náměstkem druhého muže ve státě, jak tady už bylo také řečeno, byl komunista. To mi připadá tak politicky nebezpečné - to není otázka velkorysosti, to je opravdu otázka hlouposti nebo naopak alibismu, a připadá mi to také neslušné vůči všem našim spoluobčanům po těch 40 letech, po vinách, které komunistická strana nese. A jenom bych rád malinko opravil pana poslance Kučeru, pro své kolegy ze Sněmovny národů: není to tak jednoduše pravda s těmi dohodami politických sil. Jednak jméno komunistického poslance, který má být volen za místopředsedu, bylo oficiálně oznámeno až teď, nejednalo se o konkrétním zástupci, jednak ve Sněmovně lidu za prvé: komunistický předseda výboru pro plán a rozpočet neprošel při hlasování - bohužel jsme schválili takový volební řád, který dovoluje za nezvoleného komunistu volit zase jen komunistu, takže ten druhý nevýraznou většinou prošel. Ale například pan Mohorita na pouhé členství v předsednictvu Federálního shromáždění dostal většinu 74 proti 64 hlasům, čili většinu v podstatě nepatrnou. Tak je vidět, že ani dohoda politických sil v této záležitosti není tak univerzální a je spíše dohodou několika politických tvůrců než skutečných politických sil.

Já vám proto navrhuji, ať už budete hlasovat pro poslance Stomeho jako místopředsedu, abyste rozhodně nehlasovali pro pana poslance Kanise, ani žádného jiného komunistu. Do funkce místopředsedy Federálního shromáždění. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z.Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Mohorita.

Poslanec SL V. Mohorita: I když jsem první kroky v politické praxi prožil ve straně, která nemá demokratické tradice, vím, že rozhodující je počet nad polovinu, i když jde o jednoho, o dva, o deset, či padesát. Především bych chtěl říci, že nechápu, proč je snižováno zastoupení členů jakýchkoli politických stran, hnutí či seskupeni v jakémkoli orgánu tohoto Federálního shromáždění.

Chtěl bych říci, že jsem si vědom, že hovořím za poražené, za stranu, která jistě ještě dlouho se bude vyrovnávat s minulostí, a bude to chtít i svůj čas, aby se mohla se svou minulostí vyrovnat. A nemyslím si, že by bylo správné, abychom se s minulostí rozešli tím, že pouze prohlásíme, že vše, co naši předchůdci dělali, bylo špatné a že se od toho distancujeme. A koneckonců si myslím, že většina z vás by nám to stejně nevěřila.

Proto si myslím, že je lepší, když se zapojíme do procesu změn, které byly tolik potřebné pro naši republiku. Budeme se jich účastni! nejen jako poslanci Federálního shromáždění, jako hospodářští pracovníci, jako zástupci v dalších orgánech státní správy, v různých orgánech obecných zastupitelstev či národních výborů, podle toho, jak se budou jmenovat.

Myslím si, že většina našich členů - to je náš názor, ten můžete brát či nemusíte - skutečně podporuje změny v této republice, i když jsme si vědomi toho, že jsou mezi našimi členy i ti, kteří ještě nepochopili vývoj a nechápou potřebu tohoto procesu, který prožíváme. Ano, my jsme si toho vědomi.

Proto znovu opakuji: potřebujeme tedy čas na to, abychom se mohli se svou totalitní minulostí srovnat, abychom se zbavili toho, co už nikdy v naší straně nesmí převládnout, snaha o absolutní moc, o získání jakéhokoli výsadního postavení ve společnosti.

Máte tedy dvě možnosti jako vítězové: zvolit, či nezvolit místopředsedou Federálního shromáždění člena Komunistické strany Československa. Já jako poslanec i občan této republiky doporučuji zvolit. A zvolit především proto, aby v naší zemi se společnost nedělila už nikdy na vítěze, poražené, na ty, kteří vyhráli, kteří prohráli, kteří jsou odsunuti do pozadí, abychom společně tu práci, která před námi je, dělali. Proto bych doporučoval, aby místopředsedou Federálního shromáždění i v souladu s dohodami okolo poměrného zastoupení jednotlivých politických sil, byl i zástupce Komunistické strany Československa. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z.Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Móric.

Poslanec SN V. Móric: Som za Slovenskú národnú stranu. Vážený pán predseda, vážení poslanci, mnohokrát človek musí padnúť do prachu cesty, aby videl cestu ďalej. Zdá sa mi, že pán Mandler ešte nevidí cestu ďalej. Naopak. Čo môžeme? Môžeme menu Dubček vyčítať, že sa vydal na cestu v r. 1968 a že so všetkými strasťami prešiel celú? Myslím si, že voľba pána Dubčeka bude pôsobiť na našu terajšiu politiku ako stabilizujúci faktor. Toto hovorím za stranu, ktorej nikto doteraz nevedel nájsť meno. Ďakujem, že ste ma vypočuli. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z. Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Šolc, připraví se poslanec Zeman.

Poslanec SN J. Šolc: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, Federální shromáždění, které skončilo své funkční období začátkem května, bylo často kritizováno, že jeho jednání jsou rétorská, bezobsažná, že se projednávají obecnosti. Když jsme sem vstupovali, dali jsme si za úkol, že nebudeme zbytečně klást stejná polínka na hromadu. Budu tedy velmi stručný.

To, co tady přednesli kolegové Bratinka a Mandler, si uvědomujeme my všichni, to nebyly nové informace. I milióny lidí, kteří toto jednání sledují, to vědí. Jejich právem bylo vyjádřit to.Proto chci stručně říci. Pan A. Dubček byl svého času zmíněn Václavem Havlem, když ještě nebyl prezidentem, a tenkrát řekl: "Přijímám kandidaturu na prezidentské křeslo s tím, že vedle mne bude stát muž, který má mou plnou důvěru - A. Dubček." (Potlesk.) Nemyslím si, že Václav Havel je typ muže, který by volil podobnou fintu na necelého půl roku.

Závěrem mi dovolte říci: nemám osobně žádnou radost z toho, že komunistická strana vyšla ze svobodných voleb jako druhá nejsilnější. Ovšem stalo -li se tak, chci být do té míry ukázněným stoupencem a poslancem OF, abych respektoval dohody, které před tím vedly všechny politické síly zde shromážděné. Je ovšem další věc, koho komunistická strana do této funkce kandidovala. Nebudu volit poslance Kanise, což je mé právo. (Potlesk.)

Předsedající poslanec SN Z.Jičínský: Děkuji. Slovo má poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedající, vážené federální shromáždění, chtěl bych se vyjádřit ke dvěma otázkám.

Otázka první. Zaznívá zde argument, který se opírá o dohodu rozhodujících politických sil. Tento argument je, podle mého názoru zčásti, ale jen zčásti, třeba respektovat. Proč? Po období svobodných voleb musí postupně minout éra kulatých stolů. Rozhodující politické síly jsou zde v tomto parlamentu právě proto, že proběhly svobodné volby. My, jako poslanci, jsme byli zvoleni. Nebyli jsme jmenováni, a v tom je podstatný rozdíl. Máme samozřejmě odpovědnost před svými voliči i před politickými silami a hnutími, do kterých patříme, ale máme také - a na to bychom neměli zapomínat - odpovědnost sami před sebou, a ta je v konečné instanci ta nejdůležitější.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP