Úterý 12. května 1992

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám tedy hlasovat o prvním návrhu paní poslankyně Röschové tak, jak nyní byl přetlumočen panem poslancem Müllerem.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! 70.

Kdo je proti? 1.

Návrh byl přijat.

Předpokládám, že paní poslankyně Röschová souhlasí s tou modifikací, kterou navrhl pan poslanec Müller, že tedy seznam by zpracovala Kancelář a proti podpisu by každý poslanec tento seznam převzal, protože čtení tohoto seznamu by bylo spojeno s technickými obtížemi a bylo by nesmírně dlouhé. Mínila jste to tak, paní poslankyně Röschová?

(Posl. Röschová: ano.)

Poslanec Jiří Müller: Domnívám se, že to nebyla moje modifikace, nýbrž, že to byl původní návrh paní poslankyně Röschové, aby každému poslanci byl tento seznam vydán.

Mám-li pokračovat v linii návrhu paní poslankyně Röschové, pak ve svém vystoupení uvedla, že by poslanci ČNR měli se nejprve seznámit s tímto seznamem a pak postupovat podle návrhu, který jsem předložil já.

To znamená návrh na usnesení, podle kterého buď Česká národní rada bere zprávu FBIS na vědomí, nebo Česká národní rada konstatuje, že zpráva FBIS neobsahuje informace významné pro rozhodování ČNR. Podle mého soudu bychom tedy měli rozhodnout, než se budeme věnovat tomuto mému návrhu, který byl v pořadí druhý, zda poslanci napřed obdrží onen seznam nebo nikoliv.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto návrhu paní poslankyně Röschové. V tom případě bychom museli tento bod přerušit a pokračovat dalším bodem s tím, že bychom se k tomuto bodu opět vrátili.

Kdo je pro návrh paní poslankyně Röschové, ať zvedne ruku! 41.

Kdo je proti? Nikdo.

Zdržel se hlasování? 70.

Děkuji.

Tento návrh paní poslankyně Röschové přijat nebyl.

Můžeme tedy pokračovat.

Poslanec Jiří Müller: Dále bychom měli rozhodnout o návrhu, který jsem předložil já a který má dvě části. 1. Česká národní rada bere zprávu FBIS na vědomí. (Tuto část mého návrhu zvedl pan poslanec Kužílek.) 2. Zpráva FBIS neobsahuje informace významné pro rozhodování ČNR.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pane poslanče, musím vás upozornit, že jste opomněl jeden procedurální návrh, a to pana poslance Zajíčka, že má Česká národní rada přijmout usnesení, aby vypracováním usnesení ČNR byl pověřen výbor petiční, pro právní ochranu a bezpečnost. O tomto návrhu by mělo být hlasováno dříve, než se začneme zabývat věcným vyřízením.

Poslanec Jiří Müller: Podobný návrh měl rovněž pan poslanec Chromý.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: O tomto procedurálním návrhu dávám tedy nyní hlasovat.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku! 49.

Návrh nebyl přijat.

Pokračujeme.

Poslanec Jiří Müller: Takže se znovu vracím k těm dvěma alternativám, kdy buď Česká národní rada bere zprávu FBIS na vědomí, nebo že zpráva FBIS neobsahuje informace významné pro rozhodování ČNR. První návrh, jestli jsem tomu správně rozuměl, zvedl pan poslanec Kužílek, za druhý návrh se stavím já osobně, staví se za něj i předseda ústavně právního výboru dr. Výborný.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Věcná - pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Paní předsedkyně, dámy a pánové, chci se informovat, co se rozumí zprávou. Jestli se jí rozumí tento dopis s přílohou a seznam novinářů nebo jestli se jí rozumí jen tento dopis. V případě, že by bylo obojí, navrhuji hlasovat odděleně.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Osvěžila bych vaši paměť a přečetla bych vám usnesení, které jsme přijali a které jsme zaslali panu řediteli Bačinskému:

"Česká národní rada žádá 1. ředitele FBIS, aby seznam jmen, který je obsahem zprávy ze dne 23. dubna 1992, doplnil do 11. května 1992 údaji o desorientačním působení konkrétních osob na veřejnost tak, aby se ČNR mohla co nejdříve rozhodnout o účinném zásahu; 2. Federální bezpečnostní informační službu o sdělení, zda předala úplný seznam novinářů, členů syndikátu evidovaných v registru StB jako agenti, či zda provedla selekci." Podpis předsedkyně ČNR a ověřovatele.

K tomu musíme zvažovat, zda je odpovězeno na toto naše usnesení, které jsme přijali, zda odpověď tedy můžeme vzít na vědomí.

Poslanec Jiří Müller: Já rozumím poznámce pana poslance Loma tak, že by rád, aby bylo vyjádřeno, zda se jedná o první zprávu, která obsahuje seznam, nebo o tu druhou zprávu, kterou jsme dostali dnes, případně o obojí. /Poslanec Lom souhlasí./ Mohu tedy navrhnout ve smyslu poznámky změnu svého původního návrhu. Usnesení vyznělo, že zpráva FBIS z 11. 5. neobsahuje informace významné pro rozhodování ČNR.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Müllerovi za upřesnění. Nejprve byl ovšem vznesen návrh pana poslance Kužílka, že bereme zprávu z 11. 5. na vědomí. Technická - pan poslanec Mašek.

Poslanec Ivan Mašek: Vážená paní předsedkyně, vážený pane poslanče Müllere, domnívám se, že nelze měnit návrh usnesení takto účelově. Z toho, co zde přečetla paní předsedkyně, tedy z usnesení ČNR, vyplývá, že se jedná o zprávu, tedy seznam novinářů, která byla pouze doplněna na žádost našeho usnesení, pokračováním, které máme teď na stole.

/Potlesk části sněmovny./

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážená paní předsedkyně, vážený sněme, chtěl bych k tomu doplnit, že první zpráva, t.j. seznam, byla předána České národní radě podle určitého ustanovení zákona o FBIS, kdežto doplňující zpráva podle jiného ustanovení. Jen abychom si toho byli vědomi při dalším posuzování. Je to trochu zmatená situace. Osobně bych se přimlouval přinejmenším za to, když už jsme neodhlasovali možnost, že by výbor něco připravil, jestli by nemohlo být projednání tohoto bodu krátce přerušeno. Možná by pan zpravodaj Müller, třeba v dohodě s dalšími, zjistil, že by bylo možné dospět k novému návrhu usnesení, který by tuto skutečnost lépe vystihoval.

Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Kužílek tedy opět vznáší procedurální návrh.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 63.

Předpokládám, že nás je tolik, kolik nás bylo před chvílí. Dávám hlasovat, - ale s opatrností, kdo je proti. 2.

Tento návrh byl přijat.

Prosím tedy pana poslance Müllera a případně další poslance, kteří by se chtěli zúčastnit přípravy usnesení, aby se na chvíli sešli v místnosti č. 120 a návrh usnesení přijali, pardon, připravili. My bychom potom postoupili k dalšímu bodu.

Poslanec Jiří Müller: Mohu mít k tomu technickou poznámku? Paní předsedkyně, pan poslanec Mašek vyslovil názor, že není možné účelově měnit návrh usnesení. Ta účelová změna měla spočívat v doplnění data, které určuje, o kterou zprávu jde.

Já bych rád připomenul, že návrh na usnesení jsem dal ve chvíli, kdy za prvé jsem neznal první zprávu a za druhé z toho, podle mého soudu, plyne, že můj návrh se zcela jednoznačně týkal jenom toho, co jsem naopak znal. Myslím si, že tedy nejde o účelovou změnu toho návrhu, nýbrž o technické upřesnění, které si pan poslanec Lom vcelku oprávněně vyžádal, aby nedošlo k nejasnostem.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Müllerovi a vzhledem k tomu, že dalším bodem je návrh pana poslance Cabala a dalších, kdy pan poslanec Stibic žádal o zařazení na odpoledne, a následujícím bodem potom návrh paní poslankyně Daniely Kolářové na usnesení ČNR ve věci prodeje akciové společnosti Rakona firmě Procter and Gamble, kde by zase měla být přítomna vláda, doporučuji nyní udělat přestávku a začít s odpoledním zasedáním v půl druhé, přičemž svolávám předsednictvo na 13.10.

Pan poslanec Kolmistr s faktickou.

Poslanec Vladimír Kolmistr: (Z místa.) Musíme určit další poslance, kteří budou společně s kolegou Müllerem pracovat na tom návrhu usnesení.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dobře. Prosím tedy, kdo se hlásí ke zpracování této zprávy? Pan poslanec Výborný, pan poslanec Stodůlka a pan poslanec Kužílek. A pan poslanec Lom.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Vážená vládo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dopoledne jsme skončili rozpravu ke zprávě FBIS a pověřili jsme výbor petiční, pro právní ochranu a bezpečnost, aby připravil návrh usnesení. Prosím pana poslance Müllera, aby se ujal své funkce.

Poslanec Jiří Müller: Vážená paní předsedkyně, musím vás, ač nerad, opravit. Nebylo dohodnuto, že návrh usnesení připraví výbor petiční, pro právní ochranu a bezpečnost, nýbrž skupina poslanců - pan poslanec Lom, Kužílek, Stodůlka, Výborný a Müller. Tato skupina se skutečně sešla s výjimkou pana dr. Loma, který se nezúčastnil z časových důvodů, a připravila návrh tohoto usnesení:

"1. Česká národní rada konstatuje, že 11. 5. obdržela od FBIS odpověď na svou žádost obsaženou v usnesení ČNR číslo ... dopisem ředitele FBIS adresovaným předsedkyni ČNR pod číslem jednacím FBIS 822/2/92.

2. Česká národní rada považuje kvalitu předložené zprávy za nulovou." Na návrhu tohoto usnesení se všichni členové skupiny shodli jednomyslně.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Táži se sněmovny, zda mám dát hlasovat o usnesení an block či po jednotlivých odstavcích. Navrhuji, abychom hlasovali an block. Je někdo jiného názoru? Hlásí se pan poslanec Kolmistr.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, měl jsem návrh, ale skupina poslanců jej nezohlednila. Proto navrhuji rozšířit usnesení o tento bod: "Česká národní rada odmítá výrok pana Bačinského, že byl skandálním způsobem předvolán na jednání ČNR. ČNR pozvala ředitele FBIS podle zákona o jednacím řádu ČNR." Myslím, že toto usnesení musíme přijmout.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, žádného z poslanců nemohla uspokojit věta, která se objevila v novinách. Považuji ovšem za nedůstojné pro tuto sněmovnu, aby reagovala na něco, co vyšlo pouze v tisku. Děkuji vám.

/Potlesk části sněmovny./

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Šuman tím myslí jaký návrh?

Poslanec Vladimír Šuman: Paní předsedkyně, pravděpodobně jsem se dopustil procedurálního přestupku, ale domníval jsem se, že tím, že bylo navrženo doplnění k usnesení, je možné k němu vystupovat. Proto jsem vystoupil tak, jak jsem vystoupil.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan poslanec Kalfus.

Poslanec Jiří Kalfus: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, navrhoval bych, abychom v usnesení slovo "nulovou" nahradili slovem "nedostatečnou". Slovo "nulová", myslím, není vhodný výraz.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Hlásí se někdo další do diskuse? Pan kolega Müller.

Poslanec Jiří Müller: K návrhu pana poslance Kalfuse bych poznamenal, že jsme samozřejmě hovořili o tom, jakým slovem vystihnout, co nad zprávou FBIS cítíme. Nakonec jsme se skutečně všichni jednoznačně shodli na slově "nulová".

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Vracím se tedy ke svému původnímu návrhu. Návrh komise, jak byl přečten, bychom nyní měli odhlasovat. Hlasovat o něm an block, o prvních dvou odstavcích, potom bychom teprve uvažovali o odstavci tři, jak jej navrhnul pan poslanec Kolmistr, nebo bychom hlasovali po jednotlivých odstavcích. Navrhuji hlasovat an block. Je někdo jiného názoru? Pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: O pozměňujícím návrhu pana poslance Kalfuse je nutno hlasovat dříve, než budeme hlasovat o textu usnesení.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: To je v pořádku. Takže nikdo už se dál nehlásí, dávám tedy hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Kalfuse nahradit slovo "nulová" slovem "nedostatečná".

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 37.

Kdo je proti? 7.

Děkuji. Pozměňovací návrh nebyl přijat. Rozpravu uzavírám. Pan poslanec Dohnal.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Jsme usnášeníschopní?

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Musím dát tedy hlasovat o tom, kdo se zdržel hlasování, případně kdo nehlasoval.

Kdo se zdržel hlasování? 58. Kdo nehlasoval? 4. To stačí. Jsem usnášení schopni. Návrh nebyl přijat.

Dávám tedy hlasovat o návrhu usnesení tak, jak bylo předloženo skupinou poslanců, tak, jaká byla informace přednesená panem poslancem Müllerem. O obou odstavcích najednou.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. 77.

Kdo je proti? 4.

Děkuji. Toto usnesení bylo přijato.

Nyní dávám hlasovat o návrhu na rozšíření tohoto usnesení o třetí bod, že Česká národní rada odmítá výrok ředitele Bačinského, že byl skandálním způsobem předvolán na jednání České národní rady. Je to tak přesně, pane poslanče? Dávám tedy hlasovat o tomto dodatku.

Kdo je pro? 46.

Kdo je proti? 21.

Děkuji. Doplnění usnesení přijato nebylo. Tím bychom tento bod uzavřeli.

Usnesení bylo odhlasováno jako takové. Nyní přistoupíme k dalšímu bodu programu. Tímto bodem je

VII.

Návrh poslankyně Daniely Kolářové na usnesení ČNR ve věci prodeje a. s. Rakona firmě Procter and Gamble.

Tento bod navazuje na odpověď na naléhavou interpelaci paní poslankyně Kolářové v této věci. A jak si jistě vzpomínáte, v odpovědi jsme vyslovili nesouhlas a schválili zařazení nového bodu jednání, v němž bychom přijali usnesení, aby záležitost byla předána k prošetření Nejvyššímu kontrolnímu úřadu. Jednání jsme nakonec přerušili proto, abychom dali paní poslankyni Kolářové čas na precizování návrhu usnesení. Prosím paní poslankyni Kolářovou, aby nás s návrhem usnesení seznámila.

Poslankyně Daniela Kolářová: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážená sněmovno, text návrhu usnesení v tomto smyslu by tedy zněl: Česká národní rada postupuje ve smyslu § 3 a s návazností na § 5 a § 30 zákona č. 61/1992 Sb., o Nejvyšším kontrolním úřadu České republiky interpelaci Daniely Kolářové k prošetření okolností prodeje a. s. Rakona firmě Procter and Gamble českou vládou ve vztahu k dodržení všech zákonných norem. To by byl bod usnesení č. 1.

Vzhledem k faktu, že případ Rakony není případem ojedinělý, a kdy zejména některé schválené privatizační projekty postupují nebo jsou schváleny bez ohledu na dosud nevyřízené restituční nároky oprávněných osob, např. projekt Ústředí uměleckých řemesel, a kdy pasivně přihlížíme, jak lidem poškozeným od roku 1948 jsou způsobovány opětovně křivdy, jako bod druhý tohoto usnesení tedy navrhuji: Sněmovna České národní rady žádá vládu, aby přijala takové opatření, které ochrání právo restituentů do doby, než bude o možnosti navrácení jejich majetku definitivně rozhodnuto. Děkuji za pozornost.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP