Úterý 12. května 1992

Jiné poučení z minulosti je, že tajná služba se nesmí účastnit politického života. Dovolte, abych v této souvislosti ocitoval některé věty z rozhovoru, který ředitel Federální bezpečnostní informační služby pan Bačinský poskytl včera v deníku Prostor: "Panu Pithartovi se podařilo odpálit smradlavou pumu. Zajímavé je i zjištění, že nejimpertinentnější a nejdemagogičtější útoky byly a jsou vedeny představiteli Občanského hnutí, z nichž někteří ovšem už převlékli dresy. Z poslanců Federálního shromáždění jsou to např. Jičinský, Soukup, Petr Kučera. V České národní radě bývalý ředitel tajné služby Müller a dokonce i předsedkyně České národní rady paní Burešová. Těžko bych mohl připustit, že jde o náhodu. Vystoupení některých poslanců připomíná příliš politický duch z období stalinismu a občan slyší takové nehoráznosti, že mě z nich doslova mrazí. Dá se říci bez přehánění, že v některých případech jde o klasický socialistický výklad práva. Podle toho také vypadá způsob, jakým jsem byl do České národní rady předvolán. Způsob, jímž jsem byl vyzván k osobní účasti na jednání ČNR považuji za skandální a za přípravu k novému útoku na FBIS a patrně i na mne osobně. Chci, aby bylo jednou provždy jasné, že FBIS je apolitickou zpravodajskou službou tohoto státu (veselost v sále) a že její činnost nemůže být zneužívána ke sbírání volebních bodů. StB sloužila komunistické straně, FBIS však není její nástupnickou organizací a z tohoto důvodu nebude sloužit žádným politickým hnutím ani stranám. Chtěl bych požádat, dokonce poprosit, představitele politických stran a hnutí, aby se nepokoušeli vtahovat FBIS do předvolebního boje a do politiky. Mohlo by to totiž mít závažné negativní důsledky." Tolik ředitel Federální bezpečnostní informační služby pan Bačinský.

Pan Bačinský udělal další krok ke ztrátě důvěry ve svou osobu. Nepochopil, že čest zpravodajské služby spočívá ne v mluvení o tom, že není politická, nýbrž v tom, že nestranicky a nadstranicky vystupuje a jedná. Mohu mít námitky vůči předsedovi vlády České republiky, mohu mít námitky vůči předsedkyni České národní rady, k jejich veřejnému vyslovení slouží parlament a tisk, nikdy zpravodajská služba. Považuje-li ředitel zpravodajské služby České a Slovenské Federativní Republiky za možné komentovat jednání předsedy vlády České republiky a předsedkyně České národní rady a dokonce neobyčejně hrubým a vulgárním způsobem, pak mi nezbývá než poznamenat, že naposledy se v naší minulosti chovala tajná služba nadřazeně vůči politické sféře v období 1949 - 1956. Bylo to velmi smutné období v životě našeho národa. Nechci touto připomínkou říci, že FBIS se nějak podobá státní bezpečnosti. To by byl nesmysl. Chci však říci, že pan Bačinský se z minulosti nepoučil. Ke škodě nás všech.

Potlesk.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím pana poslance Chromého, připraví se pan poslanec Popovič.

Poslanec Heřman Chromý: Vážená paní předsedkyně, vážená česká vládo, vážená sněmovno. Já bych vaši pozornost přece jenom upřel k tomu, co nám bylo předloženo a co mými předřečníky vlastně velmi jemně bylo označeno jako úsměvné čtení. Původně, když byl předložen onen seznam a publikován v tisku, říkal jsem si, mohlo k tomu dojít v návalu činnosti. Nyní musím konstatovat nekompetentnost, plnou nekompetentnost toho, kdo vystavil tento seznam, ale i tuto zprávu. A to je prosím, myslím okolnost, abych z toho nedělal, na co upozorňuje pan Bačinský, jakési politizování, důvod, aby se věcností a odborností té předložené zprávy, pokud - a já myslím, že by Česká národní rada měla přijmout usnesení měl zabývat výbor petiční a pro právní ochranu a bezpečnost, aby právě té odborné stránce a její věcnosti a hlavně tomu, na co se sněmovna vlastně ústy poslance Müllera ptala, vyjádřila. Protože já mám také dojem, že pan Bačinský vůbec neodpověděl na ty otázky, které mu byly položeny.

Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Chromému. Prosím pana poslance Popoviče.

Poslanec Pavel Popovič: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, pokud se týká samotného obsahu, co jsme obdrželi, tady myslím, bylo řečeno fakticky všechno přede mnou. Já snad jen příměr. Když jsme v úřadě zpracovávali materiály, tak jsme rozlišovali dvě kategorie - úřední dokument a dopis tetě.

(Veselost v sále - potlesk.)

Myslím, že dále to není třeba komentovat. Ale vrátil bych se trochu k jiné otázce, která mne teď trápí. My se trochu těm praktikám, mám pocit, přizpůsobujeme. Tady je veřejné zasedání České národní rady a my se bavíme o dokumentu, který jsme dostali, jako důvěrný, tajný? Nebyl jsem poučen, nevím. Veřejnost, která sedí jak v lóži novinářů, tak v lóži veřejnosti neví, o čem se tady vlastně bavíme. Tady je požadavek dokonce, abychom dostali do ruky seznam, který poslala FBIS na Českou národní radu. Já se i kvůli vlastnímu klidu a odpovědnosti chci zeptat - je tajný tento seznam, je tento dokument tajný? Pokud ano, pak toto má být uzavřené zasedání. Pokud nikoliv, pak první novinář, který mě požádá o tyto dokumenty, je dostane.

Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím, pana poslance Stodůlku, zda chce znovu doplnit své vystoupení, protože požádal o slovo na dvakrát. Jinak už nemám žádnou přihlášku - paní poslankyně Vorlová se hlásí do diskuse, takže prosím paní poslankyni Vorlovou a pana poslance Stodůlku prosím, aby posečkal.

Poslankyně Milada Vorlová: Vážení páni poslanci, dovolte mi říci k problému za sebe několik slov. Zpráva o záměru zveřejnění nepochybných agentů mě zastihla ve dni setkání poslanců s občany. Na přímý dotaz, jak se zachovám při hlasování, jsem odpověděla, že bude-li zveřejnění provedeno řádným zákonem, budu hlasovat pro ně. Návrh zákona, který jsme dostali však není tím, co jsem očekávala. Neumožňuje totiž, aby zveřejněni byli pouze ti, kteří byli agenty nepochybnými. Navíc jsme se seznámili s rozkazem bývalého ministra vnitra Štrougala z roku 1964, který dokládá, že někteří lidé jsou do seznamu spolupracovníků StB zapsáni zcela nevinně jen proto, aby byli důkazem předstírané píle operativních pracovníků. Zákon zveřejňující jména agentů StB by byl pro mne přijatelný za předpokladu, že by se občan mohl odvolat a prokázat, že do seznamu nepatří, a to ještě před možným zveřejněním. Snad by to bylo i proveditelné. První fáze by znamenala oznámení občanovi, že je jeho jméno v tomto seznamu. Seznam agentů či spolupracovníků určený ke zveřejnění by pak mohl být sestavován jaksi na pokračování.

(Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Paní poslankyně Vorlová, já bych vás chtěla upozornit na to, že tento bod, tedy novelizaci § 19, budeme probírat až na příští schůzi, tedy 38. schůzi. Jestli se tato Vaše připomínka týká přímo tohoto bodu, prosím pokračujte, předpokládám, že k tomu dojdete.)

Já myslím, že to mám v obecné rovině. Že se to týká tohoto bodu.

Seznam agentů či spolupracovníků určený ke zveřejnění by pak mohl být sestavován jaksi na pokračování z těch lidí, kteří by se neodvolávali k soudu o přezkoumání, a pokračoval by tak, jak by se případy objasňovaly. Pro někoho by to snad mohla být i příležitost k doznání a smíru. Nemyslím si, že by zveřejnění ověřených seznamů přes svou problematičnost bylo zcela beze smyslu. Ne zveřejnit a zviditelnit vinu provinilých pro to, abychom my, tzv. nevinní byli ještě nevinnějšími, aby se zapomnělo na naše prvomájové veselice a radostné volby. Ale proto, že jsem přesvědčena, že tito aktéři minulé moci, zvláště řídící pracovníci StB, nemusí být opravdu i pro dnešní dobu neškodní. O jejich morálním profilu si nemusíme dělat iluze. A u těch, co byli naverbováni? U mnohých se dá předpokládat, že na spolupráci přistoupili z prospěchářských pohnutek, nikoli ze záměru pomoci nějaké ideji. A takové vlastnosti obvykle přetrvávají a uplatněny v jiné oblasti mohou škodit nejen veřejnosti, ale doslova státu. Přinejmenším jeho pověsti. Je to pravda, že se bývalí členové StB houfují, vytvářejí hospodářské mafie, např. gang taxikářů, který mezi sebe nikoho slušného nepustí a šestinásobně vyšší cenou za dopravu bezostyšně okrádá poměru neznalé cizince? Není-li tomu tak, ať z nich toto podezření spadne. Nebo není potencionálně nebezpečné pro vnitřní stabilitu státu, když každý krok dnešních přeměn je stále tímtéž člověkem v nejvlivnějším sdělovacím prostředku - v televizi - zpochybňován jakoby nenápadnými poťouchlými poznámkami? Pokud zveřejněný seznam agentů pomohl řediteli televize zbavit se takových pracovníků, jsem tomu ráda. Je to ale pro poslance zakázané ovoce, totiž radost nad nahodilou spravedlností, která stojí mimo právo. Děkuji.

(Potlesk v části sálu.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Vorlové. Pan poslanec Lom.

Poslanec Petr Lom: Paní předsedkyně, vážené poslankyně a poslanci, pravděpodobně nebudu jediný, kdo vyjádří lítost, že zde není poslanec Bačinský, který je pověřen řízením této Federální informační služby. Myslím si, že jsme ho pozvali dostatečně vyhovující formou a velmi mne zarazilo, že ji poslanec Bačinský kvalifikuje jako předvolání. Pravděpodobně si nepřečetl § 95 našeho jednacího řádu zákona č. 35 ČNR ve znění doplňujících ustanovení, kde se praví, že orgány ČNR spolupracují ve věcech společného zájmu s orgány Slovenské národní rady i s orgány Federálního shromáždění. Mohou zvát pověřené poslance SNR a poslance Federálního shromáždění na své schůze. Tedy tomuto pozvání na schůzi ČNR mohlo být nevyhověno s patřičnou omluvou. Ale obávám se, že poslanec Bačinský tento zákon nezná.

(Potlesk v části sálu.)

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Lomovi, prosím pana poslance Müllera. Už nikdo jiný se nepřihlásil do rozpravy.

Poslanec Jiří Müller: Paní předsedkyně, dámy a pánové, přemýšlel jsem o tom, jaké korektní usnesení k tomuto bodu bychom mohli udělat. Dovolil bych si navrhnout tento přístup:

Podle zákona o FBIS tato instituce předává ústavním orgánům ČSFR, SR a ČR významné informace, které tyto orgány potřebují pro své rozhodování. Než přijmeme usnesení, měli bychom prozkoumat, zda informace, které jsme od FBIS obdrželi, jsou významné pro naše rozhodování. Pokud ano, pak nechť usnesení zní, že zprávu FBIS bereme na vědomí. Pokud nikoli, nechť usnesení zní, že zpráva FBIS neobsahuje informace významné pro rozhodování ČNR.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan poslanec Stodůlka žádal, aby byl přečten původní dopis pana ředitele Bačinského. Já ovšem upozorňuji na to, že jde o materiál, který je označen jako přísně tajný. Přesto, že byl seznam zveřejněn v novinách, já tento materiál musím pokládat stále za přísně tajný. V tom případě bych musela pokud si to odhlasujete, abych přečetla tento dopis, včetně přílohy, kde jsou uvedeni ti tajní spolupracovníci Syndikátu novinářů ČR v kategorii Agent - schůzi prohlásit za tajnou. Pan poslanec Müller.

Poslanec Jiří Müller: Já bych chtěl jenom z rozpravy uvést, že kromě tohoto návrhu, s kterým se ztotožnila paní poslankyně Röschová, existuje ještě jiný návrh, totiž kdyby to sněmovna neodhlasovala, požádat přímo FBIS o to, aby poskytla tento seznam poslancům.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Paní poslankyně Röschová navrhla původní návrh.

Poslankyně Anna Röschová: Já se paní předsedkyně domnívám, kdyby sněmovna přijala návrh mého usnesení, buď prvního nebo druhého, že by se problém pana poslance Stodůlky tímto vyřešil. Protože tím by se sněmovna seznámila s celým materiálem, i s dopisem, který vám byl zaslán.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Röschové, protože jde o procedurální návrh, dala bych o něm hlasovat dříve, než zaujmeme meritorní stanovisko. Ptám se pana poslance Stodůlky, zda se ztotožňuje s návrhem paní poslankyně Röschové. (Poslanec Stodůlka stahuje svůj návrh.) V tom případě poprosím pana poslance Müllera, aby se zabýval jednotlivými návrhy, jak tady byly předneseny a dáme o nich hlasovat. Rozpravu končím. Pan poslanec Kolmistr chce vystoupit? Já jsem vás prosila, abyste se hlásili písemně, omlouvám se, že jsem vás nezaregistrovala.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo vážená sněmovno, já jsem při jednání o této zprávě navrhl, abychom požádali pana ředitele Bačinského nebo jeho zástupce, aby se dostavili k projednávání tohoto bodu, aby jim mohly být položeny otázky. Pan Bačinský toto prohlásil za předvolání a označil ho hanlivým názvem a stáhl to na celou Českou národní radu. Já bych proto doporučoval, aby v našem usnesení toto bylo odmítnuto. Aby Česká národní rada takovýto přístup ředitele FBIS odmítla.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážená paní předsedkyně, vážený sněme, pan kolega Müller přednesl návrh na usnesení, nad kterým asi je potřeba se zamyslet. Souhlasím s tím návrhem na usnesení, jenom se domnívám, že by nebylo úplně správné formulovat usnesení jako vyhodnocení toho, jestli tato zpráva obsahovala údaje důležité pro rozhodování ČNR. Myslím si, že by nebylo šťastné takovýmto způsobem to hodnotit. Měli bychom případně hodnotit z jiného úhlu, jestli ji považujeme třeba za kvalitní apod., jinak bychom se dostávali do situace, že FBIS by v budoucnu vždy sama nejdříve hodnotila jestli my budeme hodnotit tu informaci, o které ona se domnívá, že je důležitá, jako důležitou. Je to vlastně zvláštní kompetenční nesmysl, protože to, jestli ta informace obsahuje něco by mělo zůstat na rozhodnutí FBIS a neměli bychom to posuzovat my.

Stavím se tedy za tu variantu návrhu usnesení - vzít pouze věc na vědomí. Domnívám se, že všechny ty další věci, které jsme zde říkali a kterými jsme hodnotili tuto zprávu, postačují v té formě, že zde z tohoto místa byly přednášeny. Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Kužílkovi, přihlásil se pan poslanec Chromý.

Poslanec Heřman Chromý: Vážená sněmovno, jsem trochu na rozpacích ve vztahu k tomu, co bylo navrženo, protože podle mého názoru usnesení, které bychom měli přijmout, by mělo obsahovat v podstatě tři body:

V prvém bodě bychom se měli dovědět, zda na otázky, které sněmovna položila FBIS, byla podána odpověď, ve druhém bodě by se k úrovni zodpovězení těchto otázek nebo k předložené zprávě a její odbornosti měl vyjádřit nebo měl předložit návrh usnesení garanční výbor a ve třetím bodu bychom na základě těchto dvou bodů měli a mohli říci, zdali jako sněmovna bereme na vědomí tuto zprávu nebo zda ji odmítáme, zda jsme s tím spokojeni, atd.

Takto však sice korektně, avšak přece jenom sněmovna neříká nic.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. To byla poslední písemná přihláška do rozpravy. Chce se ještě někdo přihlásit? - Pan poslanec Zajíček a paní poslankyně Röschová.

Poslanec Stanislav Zajíček: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, my jsme požádali ředitele FBIS o podání zprávy ve smyslu § 3, odst. 2 písm. d) zák. č. 244 o FBIS. V tomto § se praví, že ředitel FBIS podává v požadované lhůtě zprávy z oboru působnosti FBIS, o něž požádá - pod písm. d) Česká národní rada.

Usnesení, kterým jsme požádali pana ředitele o informace, obsahovalo bod 3, ve kterém se říkalo - jde o naše usnesení ze 7. května: "Česká národní rada žádá ředitele FBIS, aby seznam jmen, který je obsahem zprávy, doplnil do 11. 5. údaji o desorientačním působení konkrétních osob na veřejnost tak, aby ČNR mohla co nejdříve rozhodnout o účinném zásahu."

My jsme si tedy vyžádali informaci za zcela konkrétním účelem. Pan ředitel odpověděl - doufejme - podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Domnívám se, že je naší povinností, abychom zhodnotili, zda zadání, které jsme zaslali řediteli FBIS, bylo splněno či nikoli.

Přimlouvám se za to, aby návrh usnesení byl projednán a připraven v petičním výboru.

Děkuji za pozornost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dále paní poslankyně Röschová a pan poslanec Štindl.

Poslankyně Anna Röschová: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, domnívám se, že jsme v našem usnesení požádali pouze o doplnění informací, které jsou v informaci nebo v seznamu, které obdržela paní předsedkyně.

Dále se domnívám, že návrh usnesení pana poslance Müllera vyplývá z toho, co jsem navrhla já. My se nejdříve musíme z celou zprávou komplexně seznámit, jak s tou zprávou, kterou obdržela paní předsedkyně, tak s doplňkem, se kterým jsme již seznámeni, a pak teprve se můžeme rozhodnout pro některou z alternativ návrhu usnesení, kterou zde předložil pan poslanec Müller. A nebo pro návrh takový, který tu zazněl, aby návrh usnesení připravil petiční výbor. Já proti tomu nejsem.

My ovšem informaci nemáme ucelenou. Já samozřejmě neberu seznam uveřejněný v novinách za seriozní informaci, kterou obdržela paní předsedkyně, to s tím vůbec nesouvisí.

Proto prosím, aby se hlasovalo nejprve o mém návrhu, pak by eventuálně tento bod byl přerušen a pak bychom přijali závěrečné usnesení, ve kterém bychom se měli vyjádřit k celé té komplexní zprávě.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji paní poslankyni Röschové. Pan poslanec Štindl se vzdává slova, hlásí se pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, mně předložená zpráva nepřipadá ani úsměvná, ani komplexní, spíš naopak.

Já se domnívám, že není možno tuto zprávu, která alespoň v té části, jak jsme ji teď dostali - má - alespoň podle mého názoru - nulovou kvalitu přijmout a k této zprávě se vyjádřit tím způsobem, že ji bereme na vědomí. Proto spíš budu podporovat ten návrh usnesení, který přednesl pan poslanec Müller.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Výbornému. Prosím tedy pana poslance Müllera, aby se dostavil k řečništi, a budeme hlasovat o jednotlivých návrzích.

Poslanec Jiří Müller: První předložený návrh je vlastně společný návrh paní dr. Röschové a pana poslance Stodůlky, a to, aby každému poslanci ČNR byl vydán text zprávy, kterou paní předsedkyně obdržela od FBIS jako první. V případě, že by sněmovna neodhlasovala tento postup, navrhuje paní poslankyně Röschová, aby sněmovna přijala usnesení, ve kterém požádá FBIS, aby tento seznam zaslala každému poslanci. - To je tedy první návrh.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP