Středa 6. května 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní předsedkyně odešla pozvat naše kolegy z branně bezpečnostního důvodu, kteří mají zasedání. Je na vás, jak naše kolegy přijmete, až sem nepochodují.

Poslanec Josef Ježek: Pan poslanec Růžička navrhuje v § 34 ponechat odst. 2 ve znění původního zákona o obcích. Tento odstavec zní: Státní orgány jsou povinny zabývat se dotazy, připomínkami a podněty člena obecního zastupitelstva a informovat ho o jejich vyřízení. Výbor tento návrh nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem? 10.

Kdo je proti? 13.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Pan poslanec Effenberger navrhuje, aby v zákonu zůstalo původní znění § 15 o obcích. Přečtu ho: Právnické a fyzické osoby a státní orgány potřebují souhlas obce k umístění své provozovny nebo její části na území obce. Tím není dotčena nutnost splnění podmínek umístění provozovny nebo její části podle zvláštních předpisu.

Odstavec dvě: Udělení souhlasu nemůže být odmítnuto s výjimkou případu, kdy by umístění provozovny nebo její části ohrozilo životní prostředí.

Výbor nedoporučuje tento návrh poslance Effenbergera mj. také proto, že ve znění společné zprávy již není § 49, kde je sankce za nesplnění tohoto § 15.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dám o návrhu poslance Effenbergera hlasovat. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Květ.

Poslanec Jan Květ: Bylo to projednáno výborem životního prostředí dávno a ten to doporučil.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Effenberger.

Poslanec Josef Effenberger: Faktická poznámka pozůstává z toho, že jsem přesvědčen, že toto odmítnutí nebo souhlas obce není vázáno bezprostředně na žádné sankce. Bezprostřední souvislost s § 40 nevidím.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nepovedeme polemiku v tomto smyslu.

Poslanec Josef Ježek: Chce sněmovna slyšet původní znění § 49?

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ne.

Kdo souhlasí s návrhem poslance Effenbergera, nechť zvedne ruku. 43.

Kdo je proti? 20.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Dále jsem přednesl dva pozměňovací návrhy. Jeden základní k § 1 původního znění zákona o obcích. Navrhuji doplnění odst. 2, který by zněl:

"Území obce tvoří jedno katastrální území nebo soubor katastrálních území, jestliže se obec dělí na části, které mají vlastní katastrální území." Výbor i předkladatel doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Ježka, ať zvedne ruku. 80.

Kdo je proti? 3.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Poslední pozměňovací návrh, který jsem také přednesl já. Ve stejném § 1 původního znění návrhu zákona o obcích navrhuji doplnit odst. 3 ve znění: "Obec se může členit na části, části obcí mají samostatné číslování domů." Výbor i předkladatel opět doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem poslance Ježka, ať zvedne ruku. 85.

Kdo je proti? 4.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Dále byly předneseny ještě dva pozměňovací návrhy, a to paní poslankyně Marvanové a pana poslance Balcárka, o nichž jsme již hlasovali. Můžeme tudíž hlasovat o celém návrhu zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 367/1990 Sb. o obcích, ve znění zákona ČNR č. 439/1991 Sb., zákona ČNR č. 485/1991 Sb. a zákona ČNR 553/1991 Sb., podle sněmovního tisku 673, ve znění společné zprávy výborů České národní rady, podle sněmovního tisku 758 a podle schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 101

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 14.

Návrh byl přijat.

(Potlesk.)

Děkuji panu společnému zpravodaji. O závěrečné slovo se přihlásil pan ministr Sokol.

Ministr vnitra ČR Tomáš Sokol: Dámy a pánové, jménem vlády České republiky vám za spolupráci na obou zákonech děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkujeme panu ministru Sokolovi za stručnost.

Paní poslankyně, páni poslanci, přeji vám dobrou noc. Sejdeme se zítra v 9.00 hodin.






Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP