Středa 6. května 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dám o tomto komplexu hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhy pana poslance Fonioka, ať zvedne ruku. 10.

Kdo je proti? 3.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: S tímto návrhem souvisí další pozměňovací návrh k § 62 písm. a), který - ve znění společné zprávy - navrhoval vypustit slova "zastupitelstva města Brna, Ostravy a Plzně" a nahradit je slovy "územně členěného statutárního města". Výbor to nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Foniok má faktickou poznámku. (Při nepřijetí prvních tří odstavců tento návrh nemá smysl a posl. Foniok nedoporučuje hlasovat a bere návrh zpět.)

Přesto se domnívám, že musíme z procedurálních důvodů o tom nechat hlasovat.

Kdo souhlasí s tím, aby pan poslanec Foniok tuto část svého návrhu mohl stáhnout zpět, ať zvedne ruku. 89.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 16.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další návrh přednesl poslanec Vlk. Navrhuje do § 3 odst. 1 vložit do seznamu statutárních měst město Karviná. Výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 21.

Kdo je proti? 24.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrhy přednesl poslanec Hrazdíra. Týkají se bodu 50, to znamená § 61 společné zprávy. Odst. 2, písm. d) by se měl změnit tak, aby zněl: "Přezkoumávají rozhodnutí orgánů městských obvodů a městských částí vydaná ve správním řízení." Slovo "úřadů" se nahrazuje slovem "orgánů". Výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s návrhem poslance Hrazdíry, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Naprosto stejný návrh je přednesen ke znění odst. 2 e) § 61, který by měl znít: "Kontrolují činnost orgánů městských obvodů a městských částí a poskytují jim odbornou pomoc při plnění jejich úkolů v oblasti přenesené působnosti." Opět se slovo "úřady" nahrazuje slovem "orgány". Výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 85.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh pana poslance Hrazdíry se týká § 62 a), odst. 2 a 3, kde se vyskytují slova "úřad města". Pan poslanec Hrazdíra navrhuje nahradit slovem "magistrát", protože se to týká Plzně, Brna a Ostravy, kde není úřad města, ale magistrát. Výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 87.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další návrh přednesl pan poslanec Stodůlka, který navrhuje doplnit v § 3, odst. 1 do seznamu statutárních měst Frýdek-Místek. Výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Stodůlky, ať zvedne ruku. 17.

Kdo je proti? 23.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Dále pan poslanec Sapák navrhuje doplnit znění § 15 ve znění společné zprávy tak, aby za slova "orgány České republiky" bylo doplněno "nebo ústřední orgány ČSFR". Jedná se o důstojné místnosti odpovídající významu těchto orgánů. Výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 86.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh přednesla paní poslankyně Vrchlavská, která navrhuje v § 61, odst. 2 b) vypustit tato slova: "V ostatních územně členěných statutárních městech vykonávají pro území města státní správu, která ke dni 30. června 1992 příslušela okresním úřadům, s výjimkou působnosti podle § 5, odst. 1 a 2 zákona ČNR č. 172/1991 Sb. o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí státní správu, která byla na ně okresními úřady přenesena, a státní správu ve věcech, které zvláštní zákony svěří okresním úřadům."

V podstatě totéž navrhuje v odst. 3 c) § 61, který zní: "Pro území města státní správu, která ke dni 30. června 1992 příslušela okresním úřadům, s výjimkou působnosti podle § 5, odst. 1 a 2 zákona ČNR č. 172/1991 Sb. o přechodu některých věcí z majetku České republiky do vlastnictví obcí státní správu, která na ně byla okresním úřadem přenesena, a státní správu ve věcech, které zvláštní zákona svěří okresním úřadům." Výbor toto vypuštění doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 77.

Kdo je proti? 5.

Kdo se zdržel hlasování? 22.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Paní poslankyně Vrchlavská navrhla ještě jeden pozměňovací návrh, a to v § 61, odst. 2 c) vypustit poslední tři slova "mimo území města". Tento odstavec zní: "Vykonávají státní správu v rozsahu působnosti pověřených obecních úřadů ve stanoveném územním obvodu." Výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám o tomto návrhu paní poslankyně Vrchlavské hlasovat.

Kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku. 70.

Kdo je proti? 1.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Payne, prosím, aby mě kontroloval, zda náhodou jeho pozměňovací návrhy nezkresluji.

Navrhuje, aby v § 14, písm. "f" místo "zakládání a zřizování právnických osob a zařízení" bylo "zřizování rozpočtových a příspěvkových organizací". Dál navrhuje, aby dosavadní odstavec "e" v § 14 byl rozdělen tak, aby rozhodování o účasti obcí v obchodních společnostech a nadacích bylo zvlášť. Záměrně jsem to takto četl, protože výbor první část jeho pozměňovacího návrhu nedoporučuje, naopak doporučuje odst. "f" rozdělit tím, že druhá část odst. zní: "rozhodování o účasti obcí v obchodních společnostech a nadacích". Čili nezbývá, než hlasovat o tom, zda má být zakládání a zřizování právnických osob a zařízení nahrazeno zřizováním rozpočtových a příspěvkových organizací. O tom bychom měli hlasovat nejdříve.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Payna, ať zvedne ruku. 14.

Kdo je proti? 16.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Nyní musíme hlasovat o tom, zda dosavadní odst. "e" v § 14 by měl být rozdělen tak, aby druhá část zněla: "rozhodování o účasti obcí v obchodních společnostech a v nadacích". Toto výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Paynea, ať zvedne ruku. 78.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další návrh poslance Paynea je, aby byl vypuštěn odst. "d" z § 14, který zní: "volba, zřizování a ustanovování orgánů obce". Výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Paynea, nechť zvedne ruku. 1.

Kdo je proti? 3.

Moc zájmu tento návrh nevzbudil.

Budeme pokračovat.

Poslanec Josef Ježek: Další návrh kolegy Paynea doporučuji vaší pozornosti, protože kolega Payne doporučuje, abychom vypustili celý bod 16 společné zprávy, to jest celý oddíl druhý, který jsme ale schválili ve znění pozměňovacích návrhů kolegyně Marvanové.

Poslanec Jiří Payne: Stahuji tento návrh.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí se stažením tohoto návrhu, nechť zvedne ruku. 87.

Kdo je proti? Nikdo.

Stažení bylo potvrzeno hlasováním sněmovny.

Poslanec Josef Ježek: Další návrh se týkal bodu 18, § 25, odst. 1 G. Problém je, že tento návrh není přesně formulován. domnívám se, že bychom měli umožnit panu poslanci Payneovi, aby ho přesně formuloval.

Poslanec Jiří Payne: Já bych tento návrh stáhl vzhledem k tomu, že předchozí návrh nebyl přijat. Pak by dikce nebyla jednotná. Navrhuji tedy stažení návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tím, aby pan poslanec Payne stáhl svůj návrh, nechť zvedne ruku. 87.

Kdo je proti? Nikdo.

Potvrdili jsme zpětvzetí.

Poslanec Josef Ježek: Další návrh se týká návrhu k bodu 18, § 25, společné zprávy, kde kolega Payne navrhuje vypustit odst. 1 G, který zní:" rozsah oprávnění městských obvodů nebo městských částí zakládat a zřizovat popř. rušit právnické osoby a zařízení ". Zde výbor po velké diskusi nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat. Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. Nikdo.

Kdo je proti? 5.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další návrh se týká bodu 24, § 36. Prosil bych opět kolegu Paynea, protože je zde odkaz na jeho předcházející návrh aby to přesně formuloval.

Poslanec Jiří Payne: První část návrhu bych stáhl myslím, že o tom ani nemusíme hlasovat, protože podle jednacího řádu, návrhy, které se vyluč jí, se o nich nehlasuje. Zbývá tedy pouze rozdělit bod D do dvou písmen, což jsme už jednou učinili. Tzn. v § 36, bod 24 společné zprávy, bod D rozdělit do dvou písmen a co je v druhé řádce "rozhodovat o účasti obce v obchodních společnostech a nadacích", aby bylo pod novým písmenem.

Poslanec Josef Ježek: To je v souladu s tím, co jsme již odhlasovali. Výbor doporučuje toto řešení.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, navíc souhlasím s názorem pana poslance Paynea, abychom o první části nehlasovali. Budeme tedy hlasovat o části, která byla nyní ocitována.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 78.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh se týká bodu 33 § 45, kde je písm. k), které zní: "Obecní rada" - tím je to uvozeno - "prohlašuje náhradníka za člena obvodního zastupitelstva na uprázdněný mandát". Kolega Payne navrhuje tuto větu vypustit s odkazem, že je to řešeno v zákoně o místním referendu a o volbách. Výbor to nedoporučuje, neb tento zákon zřejmě zatím není účinný.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Mohu dát hlasovat, kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Payna, kdo je pro, ať zvedne ruku? 13.

Kdo je proti? 1

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh se týká bodu 38, kam se zařazuje nový § 51 a), zde ovšem opět není formulován přesně pozměňovací návrh, navíc bylo konstatováno, že daný problém řeší správní řád. Čili, já v podstatě nemám o čem dávat hlasovat. Čili, nyní bych se ještě vrátil k pozměňovacímu návrhu pana poslance Růžičky, který navrhuje v § 34 ponechat odst. 2, který zní: Státní orgány jsou povinny zabývat se dotazy, připomínkami a podněty člena obecního zastupitelstva, informovat ho o jejich vyřízení. Tento problém byl projednáván a výbor nedoporučuje pozměňovací návrh pana poslance Růžičky přijmout.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já bych rád dal hlasovat, ale nerad bych se vystavil do situace, kdy budeme neusnášeníschopní. Takže prosím, aby všichni ti, kteří jsou před senátem, vstoupili dovnitř a ti, kteří jsou uvnitř, aby neodcházeli ven, paní poslankyně Sůvová. Já bych nerad, abychom se dostali do situace, z které by nebylo východiska. Teď odešlo několik poslanců, mezi tím co pan poslanec Ježek četl další pozměňovací návrh, prosím, aby byla provedena procedura sčítání poslanců

Poslanec Josef Ježek: Vážení, už je toho velice málo, jeden pozměňovací návrh můj a pak už skoro nic. Fakticky asi dva nebo tři pozměňovací návrhy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže jsem měl bohužel pravdu.

Poslanec Josef Ježek: Byl jsem požádán, abych sdělil o kolika návrzích máme ještě hlasovat. Pokud dobře počítám, tak o třech a o celém zákonu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP