Středa 6. května 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jsou nějaké námitky, proti tomuto návrhu společného zpravodaje? (nikdo se nehlásí)

Poslanec Josef Ježek: Přečtu tedy všechny čtyři odstavce nového § 20 B:

Odst. 1 by zněl: "Svazek sestavuje svůj rozpočet a hospodaří podle něj.

Rozpočet sestavuje na příslušný kalendářní rok a vy účtování výsledků svého hospodaření provede do tří měsíců po skončení kalendářního roku".

Odst. 2: "Svazek vede účetnictví o stavu a pohybu majetku, o svých příjmech a vydáních a o finančních vztazích k rozpočtu obcí, které svazek vytvořily".

Odst. 3: "Návrh rozpočtu a vyúčtování hospodaření za uplynulý kalendářní rok musí být vhodným způsobem zveřejněny nejméně třicet dnů před projednáním na zasedání orgánů svazku, aby se k němu mohli občané obcí, které svazek vytvořily, vyjádřit. Připomínky k návrhu rozpočtu a k vyúčtování hospodaření za uplynulý rok mohou občané uplatnit písemně ve stanové lhůtě nebo ústně na zasedání orgánu svazku".

Odst. 4: "Svazek dá přezkoumat příslušným okresním úřadem nebo auditorem - opět bylo navrženo později hospodaření svazku za uplynulý kalendářní rok a výsledek přezkoumání předloží na zasedání orgánů svazku spolu s vyúčtováním hospodaření za uplynulý kalendářní rok".

Čili navrhuji hlasovat o všech těchto čtyřech odstavcích § 20 b.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně Marvanová chce upřesnit?

Poslankyně Hana Marvanová: V odst. 2 není vydáních, ale výdajích.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, pan zpravodaj s tím souhlasí?

Poslanec Josef Ježek: Ano, já jsem to špatně přečetl, omlouvám se.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Omluvu přijímáme, dávám hlasovat o tom, kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 95.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl schválen.

Poslanec Josef Ježek: Dále se navrhuje vložit do odd. 2, další paragraf 20 c), navazuje na předchozí, který zní: Občané obcí, které vytvořili svazek, pokud dosáhli věku 18 let, jsou oprávněni účastnit se zasedání orgánu svazku a nahlížet do zápisů o jeho jednání a za b) podávat orgánu svazku písemné návrhy. Možná, že to budu muset ještě opravit - bude to:

a) zúčastnit se zasedání orgánu svazku a nahlížet do zápisů o jeho jednání

b) podávat orgánu svazku písemné návrhy.

Navazuje to na předchozí schválené paragrafy 20 b) a 20 c).

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Mohu dát o tomto návrhu hlasovat?

Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku. 91.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Dále v § 7 dosavadního znění zákona se navrhuje vypustit odst. 2 b), který zní: vyjádřit svůj názor v místním referendu. Rozumí se občané obce, kteří dosáhli věku 18 let, jsou oprávněni. Čili je navrženo vypustit odst. 2 b) - vyjádřit svůj názor v místním referendu. Výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně, jestli je třeba to upřesnit, raději to učiňme.

Poslanec Josef Ježek: Já to upřesním znovu. Jedná se o to, vypustit v § 7 dosavadního znění zákona o obcích, písm. b) z odst. 2 § 7.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo s tímto souhlasí, ať zvedne ruku. 92.
Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Dále je zde pozměňovací návrh opět paní poslankyně Marvanové k § 10 a) ve znění společné zprávy, kde se navrhuje vypustit slova "územně členěném". Je to v prvním řádku - je tam: "nový městský obvod, nebo novou městskou část v územně členěném statutárním městě". Tato dvě slova "územně členěném" se navrhuje vypustit. Výbor opět doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku? 84.

Kdo je proti? Nikdo

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh se týká § 11 opět ve znění společné zprávy. Poslední věta § 11 odst. 1) se navrhuje změnit tak, aby zněla takto: "nepodá-li obec návrh do 30 dnů ode dne vyhlášení výsledků místního referenda, učiní tak okresní úřad". Vkládají se tam slova: "ode dne vyhlášení výsledků místního referenda". Výbor opět doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 98.

Kdo je proti? Nikdo.

Děkuji. Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh je k § 36 a). odst. 1, písm. e). Jde o to nahradit tam použitý pojem "sdružení obcí" "svazky obcí", to znamená potom tento odst. označený písm. e) zní: "peněžitých i nepeněžitých vkladech do obchodních společností a svazku obcí". Ne svazcích obcí, Čili znovu to přečtu: Peněžitých i nepeněžitých vkladech do obchodních společností a svazku obcí. Souhlasí kolegyně Marvanová - tam totiž bylo svazcích. Čili výbor to doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Teď jsem na rozpacích zdali mám nechat hlasovat, protože jsme byli těsně nad hranicí usnášení schopnosti a během té poslední chvilky asi tři nebo čtyři poslanci odešli, takže bych je prosil, aby vešli do síně. Dávám hlasovat, kdo s k tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku? 98.

Děkuji, kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Dále jsou předloženy návrhy poslancem Neradem. První se vztahuje k § 14 písm. d) kde poslanec Nerad navrhuje místo termínu "za uplynulý kalendářní rok - s odkazem na 3b) t.j. na zákon o rozpočtových pravidlech nahradit slovy "za uplynulé rozpočtové období", s tímtéž odkazem. Výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Nerad se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec František Nerad: Omlouvám se, ale termín kalendářní rok jsme zavedli do § 20 a 22 o svazku obcí. Doporučoval bych svůj návrh stáhnout, komplikoval bych jednání.

Poslanec Josef Ježek: Vzhledem k dosavadnímu znění zákona o rozpočtových pravidlech zde rozpor není. Může tam zůstat původní znění "za uplynulý kalendářní rok".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jsou možné obě varianty. Navrhovatel tohoto pozměňovacího návrhu dává návrh, abychom mu umožnili zpětvzetí jeho návrhu.

Kdo souhlasí se zpětvzetím návrhu poslance Nerada, ať zvedne ruku. 88.

Kdo je proti? 2.

Umožnili jsme poslanci Neradovi, aby stáhl svůj návrh.

Poslanec Josef Ježek: Další návrh pana poslance Nerada se týká § 15 ve znění společné zprávy. Slova "jsou povinny zabezpečit" navrhuje nahradit tak, aby tento § zněl: obce, v nichž sídlí státní orgány České republiky, zabezpečí pro tyto orgány důstojné místnosti odpovídající jejich významu.

Výbor doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 90.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Dále přednesl poslanec Fejfar návrh k § 3, odst. 1, kde jsou vyjmenována statutární města. Navrhuje doplnit "Jihlava". Výbor tento návrh nedoporučuje. Nedoporučoval to již na svém jednání při přípravě tohoto zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Stodůlka.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Chtěl bych upozornit, že vzhledem k nařízenému zasedání mandátového a imunitního výboru jsem neměl možnost zúčastnit se části zasedání výboru pro územní správu a národnosti. Stanovisko výboru pro územní správu a národnosti vycházelo ze situace, kdy kolega Ježek při minulém projednávání prohlásil, že systém statutárních měst se bude měnit, a proto se města nebudou doplňovat.

Žádám poslance, aby při hlasování toto vzali v úvahu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: To bylo nad rámec faktické poznámky, nicméně v klidu jsme to vyposlechli. Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Fejfara.

Poslanec Josef Ježek: Při onom hlasování ve výboru jsem nebyl přítomen. (Smích.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jistě zajímavá informace. Je jasné, o čem dám hlasovat?

Poslanec Ježek: Jedná se o návrh na doplnění seznamu statutárních měst ve znění § 3 odst. 1 - o Jihlavu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Fejfara, ať zvedne ruku. 35.

Kdo je proti? 20.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ježek: Další pozměňovací návrh k § 44 přednesl poslanec Kříž.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Kříž se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Karel Kříž: Pane předsedající, dámy a pánové, pan poslanec Ježek mě o přestávce upozornil na komplikace vyplývající z mého návrhu. Nemyslím si, že co jsem navrhoval je hloupé (smích v sále) a kolega Ježek mi to jenom potvrdil, což mě potěšilo. (Smích.) Na doklad toho je to, že můj výbor tento návrh vzal, ale mrzí mě, že zpravodajové o tom neuvažovali. Stahuji to s tím, že doufám, že tento zákon bude ještě do příštích komunálních voleb znovu novelizován. (Potlesk.)

Poslanec Josef Ježek: Aby tento návrh mohl být akceptován, musel by kolega Kříž přednést i přechodná ustanovení o tom, jakým způsobem se musí v obcích, kde není obecní rada, tato rada zvolit. To je neřešitelná situace.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nemyslím, že by se pan poslanec Ježek touto svou poznámkou prohřešil proti jednacímu řádu. Promiňte mi to, kteří hlučíte. Dám hlasovat o možnosti, kterou naznačil pan poslanec Kříž.

Kdo souhlasí s tím, aby mohl vzít svůj návrh zpět, ať zvedne ruku. 91.

Kdo je proti? 5.

Návrh byl schválen.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh přednesl poslanec Marek Benda. § 15 ve znění společné zprávy se mění takto: "Právnické a fyzické osoby jsou povinny do 30 dnů oznámit orgánům obce umístění své provozovny nebo její části na území obce" s tím, že dosavadní § 15 by se přečísloval a označil za 15a).

Výbor tuto věc nedoporučuje, protože je to řešeno i živnostenským zákonem a dalšími právními předpisy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Bendy, ať zvedne ruku. 25.

Kdo je proti? 4.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Balcárek. Jedná se o § 14, kam navrhuje vložit nový odstavec n), který by zněl: povinnost zřizování a spravování veřejných knihoven. Jde o to, že na konci rozpravy poslanec Balcárek ještě navrhl doplnění svého pozměňovacího návrhu. Doplnila by se věta - jde o obce, kde jsou základní školy. Výbor tuto věc nedoporučuje a domnívá se, že nejdříve musíme rozhodnout, zda budeme hlasovat o těchto dvou pozměňovacích návrzích najednou. Já pochopitelně doporučuji, abychom hlasovali najednou, ne zvlášť o každé části.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je někdo jiného názoru? Pan poslanec Balcárek?

(poslanec Balcárek navrhuje, aby se hlasovalo zvlášť.)

Poslanec Josef Ježek: Takže nejdříve budeme hlasovat o tomto textu: n) povinnost zřizování a spravování veřejných knihoven.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo s tím souhlasí? nechť zvedne ruku. 33.

Kdo je proti? 21.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Nyní musíme hlasovat o druhé části, kde je napsáno - jde o obce, kde jsou základní školy, která ovšem bez toho, co jsme odmítli, nemá smysl.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, rozmyslete si, jakým způsobem chcete hlasovat.

(posl. Balcárek z místa: já jsem navrhoval hlasovat o první verzi a potom o druhé verzi.)

Poslanec Josef Ježek: Druhý návrh zněl - doplnit "jde o obce, kde jsou základní školy". Pokud sněmovna souhlasí, hlasujme o znění bodu n): povinnost zřizování a spravování veřejných knihoven. Jde o obce, kde jsou základní školy.

(posl. Balcárek souhlasí.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Balcárka, ať zvedne ruku. 36.

Kdo je proti? 20.

Návrh nebyl přijat.

(hluk v sále)

Prosím o klid.

Poslanec Josef Ježek: Další návrh pana posl. Balcárka se týká § 34 původního znění zákona o obcích, kde se navrhuje vložit nový bod do odstavce 1 s tímto zněním: účastníci s hlasem poradním všech jednání obecní rady a jejích komisí. Mám pocit, že by to mělo znít: účastnit se s hlasem poradním všech jednání obecní rady a jejích komisí. Souhlasí pan poslanec Balcárek? (souhlasí). Já mám v záznamu napsáno účastníci, a to s původním textem není v souladu. Znovu zopakuji - "účastnit se s hlasem poradním všech jednání obecní rady a jejích komisí". Výbor to nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu pan poslance Balcárka hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 22.

Kdo je proti? 5.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Dále je tu návrh pana poslance Fonioka k § 62 podle bodu 55 společné zprávy. Tam uvedené odstavce 4,5 nahradit novými odstavci 4, 5, 6, které znějí opět se domnívám, že je to jeden celek a musíme hlasovat o všech odstavcích najednou: odstavec 4 "v členěných statutárních městech vykonává působnost okresního úřadu podle předchozích odstavců příslušný ústřední orgán státní správy", odst. 5 "v městských obvodech nebo v městských částech členěných statutárních měst vykonává působnost okresního úřadu podle odst.- 1 a 2 magistrát, který věc předkládá k rozhodnutí zastupitelstvu města", odst. 6 "v městských obvodech nebo městských částech členěných statutárních měst vykonává působnost okresního úřadu podle odst. 3 magistrátní úřad", nově "magistrát". Výbor tuto změnu nedoporučuje.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP