Středa 6. května 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Bojarovi. Paní poslankyně Mazalová se hlásí ještě o slovo.

Poslankyně Gerta Mazalová: Já jsem panu ministrovi poslala přesně požadavky, které jsou zapotřebí k tomu, aby klinika fungovala. Mám je jak na faxu, tak jsou ve zprávě prof. Černého. Pan ministr velice dobře ví o co jde. Celkově dělají částku 29,5 milionu. Bez této částky a bez těchto přístrojů, které jsem nejmenovala, o kterých jsem mluvila jako o přístrojích, jak správně píše pan prof. Černý, je transplantace jater prakticky neproveditelná. Já jsem nechtěla sněmovnu zdržovat tím, že bych četla celý tento traktát. Pokud nebudou tyto prostředky přiděleny tomuto kardiochirurgickému centru, není možnost provádět dále operace.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Mazalové. Paní poslankyně, abych si ujasnil vaše stanovisko k odpovědi pana ministra Bojara - je záporné, negativní v obou případech? Takže prosím poslance, kteří se nachází v předsálí, aby přišli do sněmovní síně. Prosím skrutátory, aby sledovali, jak se vyvíjí stav usnášeníschopnosti ve sněmovně. Rozprava je ukončena. Ale hlásí se pan poslanec Lom, jako člen předsednictva má právo kdykoliv vystoupit.

Poslanec Petr Lom: Nejde o člena předsednictva, nedovolil bych si toho zneužívat. Zvedl jsem ruku v okamžiku, kdy pan místopředseda říkal, že je rozprava ukončena.

Dámy a pánové, já myslím, že podstata věcného problému v tomto sporu, zda Brno je či není dovybaveno. Tady je podstata procedurální. Byla vznesena interpelace na ministra. Ministr má říci - vážená paní poslankyně, na Brno nemůžu dát ani korunu, nezlobte se, není to možné. Nebo má říci vážená paní poslankyně, upozornila jste na problém, učinil jsem taková opatření, aby bylo možné během příštího kvartálu tuto částku uvolnit. To je to, co se od interpelace očekává. Prosím, opravte mne, jestli se mýlím, ale toto zde nezaznělo. Zde zazněly všelijaké statistické rozklady, ale nezazněla zde 20 vteřinová odpověď - peníze nemůžu dát, peníze dám nebo peníze nedám.

(Potlesk v části sálu.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Lomovi. Nyní v souladu s jednacím řádem rozpravu končím a dávám hlasovat o následujícím usnesení.

(Probíhá sčítání ve sněmovně.)

Dámy a pánové, dávám návrh na přijetí následujícího usnesení:

"Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí ministra zdravotnictví Martina Bojara na naléhavou interpelaci poslankyně Gerty Mazalové ve věci přidělení finančních prostředků 29,5 mil. Kčs kardiocentru v Brně."

Kdo souhlasí s takto formulovaným usnesením, ať zvedne ruku! 48.

Kdo je proti tomuto usnesení? 31.

Kdo se zdržel hlasování? 23.

Takže návrh, takto formulovaného usnesení, nebyl přijat.

Dávám tedy hlasovat o tom, kdo souhlasí s odpovědí ministra zdravotnictví Martina Bojara na interpelaci poslankyně Mazalové ve věci tak, jak ji paní poslankyně před chvílí formulovala, kdo souhlasí ať zvedne ruku! 50.

Kdo je proti? 29.

Takže ani druhý pokus nebyl úspěšný.

Nyní dám hlasovat o druhé odpovědi pana ministra Bojara. Dámy a pánové, kdo souhlasí s následujícím usnesením:

"Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí ministra zdravotnictví Martina Bojara na naléhavou interpelaci poslankyně Gerty Mazalové ve věci poskytnutí dotace diabetickým dětem ve výši 18 mil. Kčs stejně jako v loňském roce."

Kdo souhlasí s takto formulovaným usnesením, ať zvedne ruku? 40.

Kdo je proti? 21.

Ani tento návrh nezískal vaši podporu.

Učiním poslední pokus. Kdo souhlasí s následujícím usnesením:

"Česká národní rada souhlasí s odpovědí ministra zdravotnictví Martina Bojara na naléhavou interpelaci poslankyně Gerty Mazalové ve věci poskytnutí dotace diabetickým dětem ve výši 18 mil. Kčs stejně jako v loňském roce."

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku! 46,

Kdo je proti? 31.

Takže ani v této věci jsme nepřijali žádné usnesení.

Dámy a pánové, tím jsme skončili tento bod a budeme pokračovat bodem, který jsme už začali projednávat, myslím, že jsou zodpověděni poslanci připraveni - zákon týkající se okresních úřadů. Paní poslankyně Mazalová, chce vystoupit s, faktickou poznámkou.

Poslankyně Gerta Mazalová: Chtěla bych upozornit pana místopředsedu a sněmovnu, že součástí druhé odpovědi byly rekondice a říkala jsem, že s nimi souhlasím.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně, ptal jsem se, zda-li vaše stanovisko je negativní. Zatím jsme se nesetkali s tím, že bychom interpelace hodnotili podle jednotlivých částí. Nakonec sněmovna rozhodla, dával jsem obě možnosti a sněmovna naznala, že nelze přijmout v této věci žádné usnesení. Ani pozitivní, ani negativní.

Dámy a pánové, budeme tedy pokračovat v projednávání zmíněného zákona. Prosím společného zpravodaje a navrhovatele, aby zaujali místa na přidělených místech a aby nás provedli tímto zákonem. Společný zpravodaj pan poslanec Kubiš a pan ministr Sokol.

Poslanec Josef Kubiš: Pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, k návrhu zákona č. 425 z roku 1990 Sb., o okresních úřadech, byly vzneseny pouze tři připomínky. Navrhuji projednávat pozměňovací návrhy v pořadí, v jakém byly podány.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, souhlasím. Prosím, aby poslanci, kteří opustili sněmovnu, se do sněmovny zase vrátili, protože jinak budu muset jednání přerušit.

Dámy a pánové, očekávám vaše návrhy, jak postupovat dále. Domnívá se někdo, že je vhodné provést prezenci a číst zde jména jednotlivých poslanců?

(Nikdo.)

Konstatuji, že ve sněmovně je přítomno 101 poslanců.

Prosím pana poslance Kubiše, aby se ujal slova.

Poslanec Josef Kubiš: Vážené dámy a pánové, první pozměňovací návrh podal pan poslanec Foniok, který navrhl doplnění čl. 3, § 28 vložením nového odst. 7 v tomto znění: "Dotace ze státního rozpočtu republiky do rozpočtu statutárních měst se poskytují prostřednictvím ministerstva financí České republiky."

(S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Foniok.)

Poslanec Karel Foniok: Vážená sněmovno, po projednání v našem garančním výboru navrhuji, aby sněmovna odsouhlasila stažení tohoto návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí se zpětvzetím návrhu pana poslance Fonioka, ať zvedne ruku. 96.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 5.
Návrh na zpětvzetí byl přijat.

Poslanec Josef Kubiš: Další pozměňovací návrh je návrh pana poslance Hrazdíry, který navrhl v čl. 2, odst. 2 na druhém řádku vypustit slova "magistráty těchto měst" a nahradit je slovy "tato města".

Stejně tak na řádku 5 vypustit "magistráty měst" a nahradit slovy "tato města". Předkladatel doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Hrazdíry, ať zvedne ruku. 86.

Kdo je proti? 1.

Konstatuji, že návrh byl přijat.

Poslanec Josef Kubiš: Posledním pozměňovacím návrhem je návrh poslance Ježka, a to v § 5, odst. 1 g) vypustit slova "podle zvláštního zákona". Předkladatel doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s návrhem poslance Ježka, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Kubiš: Pane předsedající, vyčerpali jsme všechny pozměňovací návrhy, takže je možné hlasovat o celé předloze zákona č. 425/1990 Sb. včetně schválených návrhů.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Budeme tudíž hlasovat o celém návrhu zákona.

Kdo souhlasí s vládním. návrhem zákona České národní rady, kterým se mění a doplňuje zákon České národní rady č. 425/1990 Sb. o okresních úřadech, úpravě jejich působnosti a o některých dalších opatřeních s tím souvisejících podle sněmovního tisku 676 ve znění společné zprávy výborů České národní rady podle sněmovního tisku 759 a podle schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 96.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že tento zákon byl schválen.

Děkuji panu společnému zpravodaji a blahopřeji panu ministrovi.

(Potlesk.)

Dámy a pánové, nyní bychom se pokusili projednat další rozpracovaný zákon, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR o obcích. Prosím pana společného zpravodaje, poslance Ježka, aby se ujal svých zpravodajských povinností. Ostatní prosím, aby neopouštěli sněmovnu. Zároveň prosím předsedy jednotlivých poslaneckých klubů, aby si udělali přehled o počtu zástupců z jednotlivých klubů, aby mi to při nejbližší příležitosti mohli sdělit. Prosím pana zpravodaje Ježka, aby se ujal slova.

Poslanec Josef Ježek: Pane místopředsedo, kolegyně a kolegové, nejprve musím opět navrhnout řešení jistého procedurálního problému.

Výbor pro územní správu a národnosti společně se zástupcem předkladatele, panem ministrem Sokolem, projednal všechny pozměňovací návrhy a na základě toho vám navrhuji toto řešení:

Velmi výrazně se ode všech pozměňovacích návrhů liší návrh pana poslance Moskala, který přednesl pozměňovací návrh, týkající se statutárních měst.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane zpravodaji, pan poslanec Moskal se hlásí s faktickou poznámkou. Dovolte, dal bych mu slovo.

Poslanec Václav Moskal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, zúčastnil jsem se jednání výboru a porovnal jsem si moje připomínky v celku.. i se společnou zprávou, Poněvadž tyto připomínky, pokud jde o paragrafy a odstavce, víceméně ve věcném znění jsou vneseny do společné zprávy, tak svoje připomínky stahuji.

(potlesk)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Mám tedy tomu rozumět, pane poslanče, že všechny pozměňovací návrhy, které jste přenesl, dáváte sněmovně v úvahu, aby rozhodla hlasováním o jejich stažení? Pokud pan společný zpravodaj souhlasí (Zpravodaj Ježek: Ano, souhlasím.) dávám hlasovat o tom, kdo souhlasí se zpětvzetím návrhů poslance Moskala, ať zvedne ruku. 101

Kdo je proti? 1.

Tímto hlasováním jsme umožnili zpětvzetí návrhů pana poslance Moskala.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh přednesla paní poslankyně Marvanová - týká se bodu 16 společné zprávy, oddílu II. Paní poslankyně Marvanová navrhuje v první řadě celý tento oddíl vypustit. K tomu bych chtěl poznamenat toto: dále navrhla alternativní řešení, doplnění tohoto oddílu a chci vám sdělit stanovisko výboru. Výbor nedoporučuje tento oddíl vypustit, ale doporučuje schválit další pozměňovací návrh paní poslankyně Marvanové.

První návrh zněl vypustit celý oddíl II. nazvaný.

"Dobrovolné svazky a jiná seskupení obcí".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Tento návrh stahuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tím, aby poslankyně Marvanová mohla vzít zpět svůj návrh, týkající se vypuštění zmíněného paragrafu, nechť zvedne ruku. 95.

Kdo je proti? 1.

Návrh byl vzat zpět.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh se týká § 20 A, bodu 16 společné zprávy. Navrhuje se nové znění odst. 2, který by měl znít: "Předmětem činnosti svazku mohou být jen pravomoci obce, uvedené v § 14, odst. 1, písm. n, o, p."

Dále si dovolím upozornit, že doplňuji původní návrh paní poslankyně Marvanové o další návrh, který zazněl později, ale tvoří s tím logický celek. Zní: "Svazek může zakládat právnické osoby k plnění úkolů, pro něž byl vytvořen."

Navrhuji hlasovat o celém textu jak jsem jej uvedl.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu? (nikdo se nehlásí)

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 100.

Kdo je proti? 1.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Dále paní poslankyně Marvanová navrhuje v § 20 A doplnit nový odst. 3, který by zněl: "Obec může na svazek převést svůj majetek včetně finančních prostředků jen v rozsahu, který slouží k vykonávání činností, které na svazek přenesla". Výbor opět doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 96.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Dále je navrhováno vložit za § 20 A nový paragraf, který bude muset být očíslován 20 B, který má čtyři odstavce, řeší záležitosti rozpočtu a ukládá svazku povinnost sestavovat rozpočet.

Zde bych si dovolil procedurální návrh hlasovat o všech čtyřech odstavcích tohoto paragrafu najednou.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP