Středa 6. května 1992

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Prosím o vystoupení společného zpravodaje výborů pana poslance Ježka s tím, že ho žádám, aby své vystoupení spojil s hlasováním o pozměňovacích návrzích. Připomínám návrh, který zazněl z ústavně právního výboru, o kterém sněmovna také bude muset rozhodnout hlasováním, tj. o způsobu hlasování o návrzích pana poslance Payna.

Poslanec Josef Ježek: Pane předsedající, dámy a pánové, jednání se točí kolem klíčového problému, který jsem měl já, jako zpravodaj, protože v okamžiku, kdy poslanec Payne skončil s přednesem svého návrhu, mi bylo jasné, že před tímto složitým úkolem stojíme.

Protože jeho pozměňovací návrh byl přednesen jako první, znamená to tedy že mohu dát hlasovat o jeho pozměňovacím návrhu jako o celku. Jde o to, že hlasovat podle jednotlivých paragrafů by znamenalo rozpoutat zde jakousi legislativní doplňovačku, kdy by bylo v podstatě na mně, abych já rozhodoval, že zde ve spolupráci s plénem složíme zákon, což je neřešitelné. Čili znovu na základě stanovisek tří výborů doporučuji hlasovat o návrhu pana poslance Payna, jako o celku.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dovolte, abych se domníval, že o tom musí sněmovna rozhodnout. Pokud jsou námitky, tak je, prosím, procedurálně sdělte, pokud nikoliv, pak navrhuji hlasovat o tom, co navrhl ústavně právní výbor ČNR, t.j. o tom, zda o návrzích změn pana poslance Payna se bude hlasovat en bloc, tedy najednou.

Kdo je tedy pro tento způsob hlasování?

(Hlasy: je nás málo).

Zdá se mi rovněž, pane kolego, že je nás málo, ale bude asi třeba sdělit přesné číslo. (Hlasy: spočítat!)

Chce pan poslanec Payne k proceduře celého jednání něco přednést?

Prosím zatím pracovnice aparátu, aby sečetly poslance ve sněmovně.

Poslanec Jiří Payne: Za prvé bych si dovolil poznámku, že podle slov pana místopředsedy Baudyše návrh, který je ve znění společné zprávy, neodpovídá zásadám, které schválila vláda. To je technická poznámka.

Faktická poznámka k tomu, co zde bylo řečeno: Není pravda, že by obsah společné zprávy odpovídal zásadám schváleným vládou. Je tomu přesně naopak a místopředseda Baudyš se postavil za můj návrh. Jsem přesvědčen, že mohu tvrdit, že moje pozměňovací návrhy vycházejí ze zásad, které schválila vláda.

Chtěl bych dále říci, že návrhy byly předneseny jako pozměňovací návrhy k jednotlivým paragrafům a tak byly také odůvodněny a podle § 26 jedn. řádu by se mělo hlasovat o nich po částech, odděleně. Teprve potom je možné hlasovat jako o celku. Závisí tedy na rozhodnutí sněmovny jak se zachová.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Souhlasím, toto rozhodnutí sněmovny bude vyjádřeno hlasováním o návrhu, který odezněl, který zopakuji. Ten návrh spočívá v hlasování o návrzích pana poslance Payna dohromady, najednou.

Dospěl aparát ke zjištění počtu poslanců?

Paní Šuchmová: Zřejmě 95, protože někteří zase odešli.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pak tedy požádám všechny kolegyně a kolegy, aby setrvali. na svých místech a prosím pracovníky Kanceláře, aby přivedli poslance, ať už zasedají v rámci výboru mandátového a imunitního, nebo kdekoliv jinde v této budově, aby je přivedli do sněmovny. (Počet přítomných dosáhl čísla 101).

Dámy a pánové budeme hlasovat o návrhu výboru ústavně právního. Návrh spočívá v hlasování o návrzích pana poslance Payna en bloc.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 80.

Kdo je proti? 2.

Kdo se zdržel hlasování? 18.

Konstatuji, že nejsme schopní se usnášet. (Hlas: kdo nehlasoval vůbec?)

Je zde někdo, kdo by nehlasoval? Ano. Návrh byl přijat.

Prosím společného zpravodaje, aby nechal hlasovat o návrzích změn.

Hlásí se pan kolega Payne.

Poslanec Jiří Payne: Prosím zjistit počet přítomných poslanců ve sněmovně.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Prosím ověřovatele, aby se ujali své funkce. Je zde přítomno 111 poslanců, další dva přišli právě teď. Je někdo, kdo by zpochybňoval hlasování a navrhl jeho opakování? Není. Prosím společného zpravodaje.

Poslanec Josef Ježek: Měli bychom hlasovat o prvním pozměňovacím návrhu k tisku 761 o jeho první části. Je to návrh poslance Payna. Jeho text jste předevčírem dostali.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Přeje si někdo, aby společný zpravodaj přednesl obsah návrhu pana poslance Payna? Není. Můžeme hlasovat o tomto návrhu.

Kdo je pro návrh pana poslance Payna, ať zvedne ruku. 15.

Kdo je proti? 34.

Myslím, že mohu považovat tento návrh za nepřijatý. Prosím společného zpravodaje.

Poslanec Josef Ježek: Druhý pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Lom. Je to návrh k § 13, písm. e). Poslanec Lom navrhuje místo "uskutečňuje postgraduální studium a vychovává vědecké pracovníky" "se podílí na postgraduálním studiu a výchově vědeckých pracovníků". Výsledné znění odst. by bylo: Ve spolupráci s vysokými školami se podílí na postgraduálním studiu a výchově vědeckých pracovníků.

Shodně s předkladatelem se můžeme vyjádřit v tom smyslu, že tento pozměňovací návrh schválit není nutné s ohledem na vztah k vysokoškolskému zákonu, totéž zajišťuje dosavadní znění společné zprávy.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Myslím, že jste neřekl, kterého ustanoveni se to týká.

Poslanec Josef Ježek: Je to § 13, odst. e).

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Před hlasováním se chce ještě k čemusi vyjádřit pan kolega Payne.

Poslanec Jiří Payne: Pozměňovací návrh dr. Loma nebyl přednesen k § 13, ale k jinému §.

Poslanec Ježek jako společný zpravodaj zde přednáší názor a není známo koho. Usnesení všech výborů jsme slyšeli a žádný návrh výborů se k tomuto pozměňovacímu návrhu nevyjádřil. Považuji jednání kolegy Ježka za velmi nekorektní.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Z toho co přednesl kolega Payne považuji za nutné ověřit jeho věcnou výhradu, ke kterému ustanovení společné zprávy přednesl poslanec Lom návrh změny. Prosím kolegu Ježka, aby ověřil, ke kterému ustanovení byl tento návrh vznesen.

Zároveň prosím pracovníky Kanceláře, aby kontrolovali odchod poslanců ze sněmovny a poklesne-li účast pod usnášeníschopnou míru, aby mi to sdělili.

Poslanec Josef Ježek: Nemohu si pomoci, vážení, je to skutečně k § 13, odst. e). Pokud je zde několik různých verzí společné zprávy, část první, to nedokáži v této situaci posoudit. Ve společné zprávě, tisk 761 je to na str. 6 § 1.3, odst.

Vzhledem k onomu nařčení chci říci, že toto doporučení, které jsem jménem předkladatele a svým přednesl, vyplynulo z diskuse nad pozměňovacím návrhem pana kolegy Payna a z několika dalších diskusí, které jsem absolvoval ve výboru pro vědu, vzdělání a kulturu.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Než dám hlasovat o tomto problému, chtěl bych navrhnout sněmovně toto řešení. Je nepochybné, že zpravodaj má právo posledního slova, ale zvykem v této sněmovně je, že si výhrady a názory k předneseným návrhům změn přednese v úvodní části svého vystoupení. Pokud dává hlasovat o návrzích těchto změn, nekomentuje je. Tuto situaci bych cítil podobně jako kolega Payne. Obracím se tedy na pana poslance Ježka, zda by smír v této proceduře, která není upravena jednacím řádem, mohl nastat tím, že by pouze předkládal návrhy změn k hlasování. Uvidíme u dalšího návrhu změn.

Prosím, aby přednesl ještě to, o čem se má hlasovat, tedy obsah návrhu pana poslance Loma.

Poslanec Josef Ježek: Znovu navrhuji hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Loma. Týká se § 13, odst. e), kde navrhuje nahradit slova "uskutečňuje postgraduální studium a vychovává vědecké pracovníky" textem "se podílí na postgraduálním studiu a výchově vědeckých pracovníků".

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 36.

Kdo je proti? 12.

Pokud není námitek, návrh nebyl přijat.

Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Josef Ježek: A konečně třetí pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Čundrle. Týká se § 2 odst. 1, kde se navrhuje doplnit před slovo výzkum slovo vědecký, § 2 odst. 1 by potom zněl: Akademie uskutečňuje vědecký výzkum prostřednictvím pracovišť akademie, dále jen pracoviště.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji.

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku. 23.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Další pozměňovací návrh pana poslance Čundrleho je k § 7 odst. 3, kde se doplňuje - členství v radě je neslučitelné s funkcí ředitele pracoviště.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Další pozměňovací návrh pana poslance Čundrleho je k § 7 odst. 3, kde se doplňuje - členství v radě je neslučitelné s funkcí ředitele pracoviště.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji, můžeme hlasovat? (Souhlas.)

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 74.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 33.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Josef Ježek: Tímto byly všechny pozměňovací návrhy k tisku 761, čili k první části společné zprávy vyčerpány. Je možno dát hlasovat o celém návrhu zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Budeme tedy hlasovat podle této výzvy.

Kdo souhlasí s návrhem výboru ČNR pro vědu, vzdělání a kulturu na vydání zákona ČNR o České akademii věd podle sněmovního tisku 677 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 761 a podle schváleného pozměňovacího návrhu nechť zvedne ruku.

Prosím, nehlaste se, je zde kolega Payne, který vznáší procedurální námitku.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, byl bych rád, kdybychom usnesení, kterým se má zákon schvalovat, schvalovali správně. Ten zákon se nejmenuje zákon o České akademii věd, ale zákon o Akademii věd ČR. Alespoň tak to stojí ve společné zprávě. Tímto usnesením bychom schvalovali nyní zákon, ale ne to, co je ve společné zprávě.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Prosím pana společného zpravodaje, aby se k tomu vyjádřil.

Poslanec Josef Ježek: Společná zpráva je uvedena takto: Společná zpráva výborů ČNR k návrhu výboru ČNR pro vzdělání, vědu a kulturu na vydání zákona ČNR o České akademii věd tisk 667. Část první je ovšem nadepsána Zákon ČNR o Akademii věd ČR. Domnívám se, že nezbývá panu předsedajícímu, než tyto věci spojit ve formulaci svého návrhu na hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Nerozuměl jsem vašemu návrhu pane zpravodaji. Které věci mám spojit?

Poslanec Josef Ježek: Já vím co platí.

(Veselost.)

Mně jde jenom o to, jakým způsobem mám navrhnout panu předsedajícímu, jak má nazvat předmět našeho hlasování. Měli bychom hlasovat po návrhu výboru ČNR pro vědu, vzdělání a kulturu na vydání zákona ČNR o České akademii věd ve znění společné zprávy, části první, která je uvozena Zákon ČNR o Akademii věd ČR - ve znění ... atd.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pane zpravodaji, chtěl bych konstatovat, že to, jak jsem přednesl předmět hlasování je přesně to, k čemu jste teď dospěl. Neboť se hlasuje o návrhu, který je nějak označen, platí však znění společné zprávy. Takže si dovolím dokončit hlasování.

Kdo souhlasí s návrhem výboru ČNR pro vědu, vzdělání a kulturu na vydání zákona ČNR o České akademii věd podle sněmovního tisku 667 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 761 a schváleného pozměňovacího návrhu, nechť zvedne ruku. 94.

Kdo je proti? 2.

Kdo se zdržel hlasování? 21.

Návrh zákona byl tedy přijat.

(Potlesk.)

Poslanec Pavel Klener: Pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte, abych za předkládající výbor pro vědu, vzdělání a kulturu poděkoval všem, kdož se podíleli na zlepšení dikce tohoto zákona i na práci, kterou jste mu věnovali.

Děkuji.

(Potlesk.)

Poslanec Josef Ježek: Chtěl bych vám také poděkovat za toleranci, protože jsem v současné době zpravodajem k zákonu o obcích a měl jsem co dělat, abych oba dva zákony nepopletl. (Veselost.)

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Dámy a pánové, dovolte mi toto oznámení a přistoupení k dalšímu bodu programu. Oznámení spočívá v tom, že přerušený bod, který se týkal Federální bezpečnostní a informační služby bude moci být projednáván nikoliv dnes, ale až zítra, kdy se rovněž dostaví ředitel tohoto útvaru pan Bačinský.

Dalším bodem by měl být

X.

Vládní návrh zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 9/1991 Sb., o zaměstnanosti a o působnosti orgánů České republiky na úseku zaměstnanosti ve znění zákona ČNR č. 64/1991 Sb.

Návrh zákona byl rozdán jako sněmovní tisk 741 a společná zpráva výborů ČNR jako sněmovní tisk 768. Prosím nyní pověřeného člena vlády ČR pana ministra Horálka, aby vládní návrh zákona odůvodnil.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Milan Horálek: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, předstupuji před vás, abych uvedl návrh změn a doplňků k zákonu č. 9. - návrh na nový zákon, kterým by se neustále řídila zaměstnanost a činnost orgánů ČR v oblasti zaměstnanosti.

Chci připomenout a vyjádřit vděk za to, že hned v počátcích činnosti této sněmovny formou zákonného opatření byla umožněna naše činnost tak, aby co nejrychleji vznikly úřady práce, naše ministerstvo s jeho správou zaměstnanosti a také, aby po prvních několikaměsíčních zkušenostech s zákonem č. 9 byla celá tato činnost postavena na zákonný základ.

Tento váš počin, tato rychlost, tento start se projevil v tom, že vznikly jedny z prvních nových tržních orgánů, institucí v naší republice, vznikly a rozvinuly svoji činnost tak, že mají nemalou zásluhu na tom, že v těchto dnech je v ČR jedna z nejmenších nezaměstnaností v Evropě.

Návrh doplňků a změn, který vám jménem vlády předkládám, má dva hlavní důvody. Jednak došlo k dvojí novele federálního zákona, a to zákonem o federálním rozpočtu a dále novelou zákona č. 1 v souvislosti s projednáváním a přijetím zákonných změn zákoníku práce. Druhý důvod vychází vstříc z toho poznání, že naše již téměř dvouleté zkušenosti vyžadují, abychom tu nejlepší praxi, která. se. osvědčila, do zákona, který je dnes předložen, zahrnuli a postavili vše na pevný zákonný základ.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP