Středa 6. května 1992

VIII.

Informace ke zprávě Federální bezpečnostní informační služby

Vážení páni poslanci a vážené paní poslankyně, tento bod jsme zařadili na program schůze víc než před týdnem a zdá se, že poněkud ztratil na aktualitě. Nicméně ne natolik, abychom se mohli dnes bez seznámení s celou faktografií obejít.

I já jsem dostala jako předseda vlády a jako ostatní předsedové sněmoven, od Federální bezpečnostní informační služby seznam pozitivně lustrovaných novinářů v kategorii "agent". Obsahuje výpis z registru svazků bývalé Státní bezpečnosti, žádné další údaje nebo hodnocení.

Podle předpisu o FBIS předává tato služba ústavním orgánům federace i republik významné informace, které tyto orgány potřebují ke svému rozhodování. Které informace a kterým ústavním orgánům, resp. činitelům budou poskytnuty, rozhoduje FBIS sama podle svého uvážení.

Podle tohoto předpisu mi byl uvedený seznam zaslán.

Vedle této vlastní aktivity FBIS si mohou prezident republiky, Federální shromáždění a národní rady, jakož i federální a národní vlády vyžádat zprávy z oboru činnosti FBIS sami.

Jak víte, lustrační zákon má, pokud jde o pracovníky periodického tisku, rozhlasového a televizního vysílání, agenturního zpravodajství a audiovizuálních pořadů ustanovení, které dovoluje jeho použití i u těchto pracovníků. Musí jít o takového pracovníka, který se podílí na tvorbě myšlenkového obsahu příslušného sdělovacího prostředku. O jeho lustraci pak žádá s jeho souhlasem vydavatel nebo provozovatel sdělovacího prostředku.

Na rozdíl od okruhu osob, u nichž je lustrace obligatorním předpokladem pro výkon jejich funkce, patří pracovníci sdělovacích prostředků do skupiny pracovníků, kde lustrace není povinná a kde také zákon nespojuje s výsledkem lustrace pracovně právní důsledky. Výjimku pouze tvoří jmenovaní funkcionáři státních rozhlasů a televizí a tiskových kanceláří.

Na druhé straně je ovšem nutné mít na zřeteli, že novináři výrazně ovlivňují veřejné mínění a tím i postoje dalších občanů.

Lustrace, jak už jsem se zmínila, je vlastně výpisem z registr u bývalé StB a má být zaměřena k ochraně vnitřní bezpečnosti státu, zejména vzhledem k možnému ovlivňování názorů veřejnosti. Z tohoto pohledu je však informace neúplná, neobsahuje žádný údaj nebo hodnocení, který by provedla FBIS. Proto se domnívám, že je třeba doplnění a vyhodnocení z hlediska potřeb vnitřní bezpečnosti státu. Tento materiál by měl splnit účel, pro který, jak se domnívám, byl vypracován, tím ale nemůže být pouhé zveřejnění v novinách. Opravdu je nutné zabránit dezorientaci veřejnosti. Přitom sama vím, že někteří šéfredaktoři požádali federální ministerstvo vnitra ve smyslu lustračního zákona o vydání příslušného osvědčení, FMV však tyto žádosti vesměs nevyřídilo. Seznam, alespoň, pokud jde o syndikát, je hotov. Doporučuji proto, aby Česká národní rada přijala toto usnesení:

"Česká národní rada

l. doporučuje řediteli FBIS, aby tuto zpravodajskou zprávu poskytl federálnímu ministru vnitra,

2. doporučuje FMV, aby s tímto seznamem naložil ve smyslu § 21 odst. 1 lustračního zákona, to znamená, aby a) vydal příslušný osvědčení vydavatelům periodického tisku a provozovatelům rozhlasového a televizního vysílání, agenturního zpravodajství a audiovizuálních pořadů, kteří si o tato osvědčení požádali, b) sdělil, že existuje tato možnost těm oprávněným, kteří o vydání těchto osvědčení dosud nepožádali,

3. žádá ředitele FBIS, aby seznam jmen, který je obsahem zprávy doplnil údaji o desorientačním působení konkrétních osob na veřejnost tak, aby se ČNR mohla co nejdříve rozhodnout o účinném zásahu."

Děkuji vám za pozornost.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní předsedkyni za přednesenou zprávu a otevírám rozpravu k tomuto bodu. Do rozpravy se přihlásil jako první pan poslanec Dohnal. Jinak konstatuji, že je nás usnášeníschopný počet, takže prosím všechny, kteří setrvali dosud ve sněmovně, aby zůstali, jsme schopni přijmout usnesení.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, já s tím usnesením tak, jak ho navrhla paní předsedkyně Burešová nemohu souhlasit, protože se zase dotýká jenom těch novinářů, kteří jsou členy syndikátu, čili navrhuji, abychom buďto toto usnesení nepřijali a pokud sněmovna rozhodne jinak, nechť tedy ho přijmeme, ale aby se to týkalo novinářů všech a ne jen členů syndikátu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Dohnalovi. Dále se přihlásil pan poslanec Lom, takže mu uděluji slovo.

Poslanec Petr Lom: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, já se domnívám, že tato informace a způsob, jakým bude s těmito informacemi nebo s tímto souborem informací naloženo, je příliš závažný. Paní předsedkyně nám přednesla návrh usnesení, který je ve třech bodech. Rovněž se nedomnívám, že vystihuje zcela komplexně celou podstatu problému, i když bychom s tím třetím bodem mohli souhlasit. Domnívám se, že bude třeba, abychom tento bod přerušili a tato informace se zpracovala v klubech tak, abychom mohli dojít k nějakému názoru, který by vedl k většinovému souhlasu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Lomovi. Registruji jeho procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu. Hlásí se pan poslanec Kolmistr, taže mu uděluji slovo.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, když jsme navrhovali projednat tento bod na plenární schůzi České národní rady bylo hovořeno o tom, že by měl být přítomen ředitel FBIS. Protože se domnívám, že jeho přítomnost je tady nutná, abychom zjistili kvalitu této zpravodajské informace, abychom mu mohli položit otázky, které by tu strohou informaci, která pronikla přes tisk na veřejnost mohl doplnit, abychom se přesvědčili, jak závažná fakta k tomuto ještě tento orgán má. Považoval bych za nutné, aby při dalším jednání tady pan ředitel byl přítomen.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kolmistrovi, zdá se, že pro tuto chvíli jsme vyčerpali všechny přihlášky do rozpravy, takže jestli dovolíte dám hlasovat paní poslankyně Mazalová.

Poslankyně Gerta Mazalová: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, já si dovolím vyslovit jenom svůj vlastní názor. Doufám, že na to mám právo. V 50. letech byli postaveni mimo zákon kulaci a osoby nepřátelské státu. Dnes mám pocit, že jsou osobami nepřátelskými státu mj. prakticky všichni ti, kdo z nějakých důvodů nevyhovují vládnoucí klice. Ať už jsou to chartisté, členové vojenských kontrarozvědek, žurnalisté, sportovní komentátoři - ať už jsou to chartisté, členové vojenských kontrarozvědek, sportovní komentátoři, žurnalisté, bývalí komunisté, kteří nesouhlasili se vstupem sovětských vojsk a jiní. Jsou házeni do jednoho pytle. Nedělají se rozdíly mezi tím, kdo podepsal s plným vědomím a kdo skutečně udával a poškozoval nebo tím, kdo je na černé listině bez svého vlastního vědomí a souhlasu. Obvinění nemají možnost se bránit a není spravedlivého soudu, který by chránil jejich práva. Protože soud po obvinění už nic nespraví, nikomu nepomůže, je pozdě na všechny omluvy nebo odškodnění. Vynášejí se rozsudky a obvinění bez důkazů, stačí na odsouzení nejen jednotlivců, ale i celých rodin, prakticky všech rodinných příslušníků i jejich přátel. Jel to podle mne nespravedlivé, je to lynch. Právě to, že nebyli odsouzeni řádně soudem je na celé věci to nejkrutější. Já jsem pro lustrace, podle všech pravidel, na základě řádného soudu, řádnými soudci a potom co nejpřísnější odsouzení skutečných viníků. Ale nemohu souhlasit s lustracemi prováděnými neodborně a bez jakýchkoliv právních důkazů, lustracemi v tak obrovské šíři, jaké nedosáhly ani prověrkové komise 50. let. Působení lustračních komisí a vynášení jmen bez soudního rozhodnutí je podle mne protiprávní. Nikde ve vyspělých zemích by nikdo nesouhlasil s tím, aby soud prováděli lidé bez příslušného právního a odborného vzdělání, lidé, o kterých mnohdy ani nevíme, zda mají, možná mají - potřebné právní i morální kvality. Já sama jsem kdysi řekla, že bych nikdy nesouhlasila s tím, aby mě lustroval bývalý komunista, byť byl členem lustrační komise. Podle svých zkušeností z parlamentu vím, že právě tito rychle převlečení komunisté jsou těmi nejhoršími nebo nejlepšími bojovníky proti nepřátelům státu. Jsou to navíc silné politické zbraně, užívané jak všichni víme v pravý čas a vždycky zásadně před volbami. Jsem navíc přesvědčena, že kdyby parlament neztratil zbytečně tolik času těmito zbytečnými nechutnými tahanicemi lustračními, hladovkami a přenechal je zákonným institucím, kterým patří, lustrace soudům, hladovky psychiatrickým oddělením, mohly by být zpracovány mnohé důležité zákony i otázky zdravotnictví, které jsou tak bolavé a na které netrpělivě čeká veřejnost česká, moravská i slezská.

Já sama jsem odmítla členství v lustrační komisi, i když jsem byla a jsem i nadále bezpartijní, nikdy bych se nemohla cítit oprávněnou k tomu, abych soudila osudy a životy jiných lidí. Říkám záměrně životy, protože v případě přijetí plošného zveřejnění můžeme počítat přímo se sériovými sebevraždami. Ne každý člověk unese morálně podobné obvinění a ne každý vydrží v těžké nátlakové situaci čekat na výrok soudu, až ho očistí, je-li skutečně nevinen. Podle mého mínění bychom se tímto přijetím nebo souhlasem návrhu zákona o zveřejnění opět vzdálili od představy právního státu.

Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Mazalové. Hlásí se pan poslanec Hofhanzl. Věřím, že jeho vystoupení bude k projednávanému bodu - zprávě FBIS.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážení kolegové poslanci, vážená kolegyně Mazalová, myslím, že srovnáváte nesrovnatelné. Vyprosil bych si pouze - můj otec byl také kulak a byl v pracovním táboře za to. Nesrovnávejte to, prosím vás.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dále se hlásí pan poslanec Bezděk.

Poslanec Josef Bezděk: Navázal bych na vystoupení paní předsedkyně a doporučoval bych pro případ, že toto usnesení bude přijaté, aby ze seznamu byli vyškrtnuti ti, kteří jsou již mrtví. Myslím, že je dost nevhodné, abychom se bavili o lidech, kteří již nějaký rok nejsou mezi živými.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se paní poslankyně Němcová.

Poslankyně Helena Němcová: Vážená sněmovno, nevím, jestli je možné dát komisi, která skončila svou činnost, nějaký úkol. Já jsem právě přišla z místnosti, kde jsou materiály uloženy a viděla jsem svůj spis. Prosila bych, pokud je to možné, aby to dala komise rozmnožit, aby vám to předložila a pak si teprve můžete udělat obrázek o tom, jak lustrační komise pracuje a na základě čeho uvádí nějaká jména. 3 svědkové, kteří k mé osobě vypovídali, říkají že mě ani podle fotografie ani podle jména neznají a nemohou určit ani, co ten zápis u mého jména znamená. Tam není písmenko, kategorie, nic. Proto, když jsem žádala, aby mi komise sdělila, do jaké kategorie mě dala a na základě čeho, tak se mně neodpovědělo. Dnes už vím proč, viděla jsem své materiály. Myslím, že to je nesmírně poučné.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Němcové. Hlásí se pan poslanec Dohnal.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážená sněmovno, nejsem mluvčím komise, která byla zrušena a nejsem k tomu pověřen, ale musím říci, že se divím, proč paní poslankyně Němcová do svého materiálu nahlédla až dnes, když měla možnost ho vidět po celou dobu, od té chvíle, kdy jí bylo oznámeno to, co jí oznámeno bylo. Nevím, proč říká, že dnes si ho prohlédla. Všichni poslanci měli možnost se s tímto materiálem seznámit. To, že byl krátký, je jiná věc.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Dohnalovi. Tuto poznámku chápu jako technickou poznámku, protože se jako některé předešlé příspěvky nevztahují k právě projednávanému bodu. S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, domnívám se, že bychom skutečně měli vést rozpravu k tomu, co paní předsedkyně zde přednesla, to jest o tom, že nás seznámila, že obdržela seznam lustrovaných novinářů. Neměli bychom tedy vést rozpravu k ničemu jinému. Osobně bych si dovolila vznést návrh, že bychom celou materii mohli projednávat při projednávání jiné zákonné iniciativy, kterou nám vláda předložila a se kterou se nějakým způsobem vypořádáme v rámci naší zákonodárné iniciativy vůči Federálnímu shromáždění.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Pavela.

Poslanec Josef Pavela: Pane předsedající, vážená sněmovno, paní poslankyni Němcové i těm, kteří tleskali bych chtěl doporučit, aby si znovu přečetli usnesení České národní rady a jednací řád, kterým tato komise byla vybavena.

Děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Pavelkovi. Slovo má pan poslanec Müller.

Poslanec Jiří Müller: Pane předsedající, dámy a pánové, rád bych se vrátil ke zprávě FBIS. Obsahem zprávy FBIS pro Českou národní radu je seznam pozitivně lustrovaných novinářů. Lustraci novinářů upravuje zákon 451 Federálního shromáždění a je tedy důležité vědět, proč lustrace neproběhly podle něj, nýbrž se staly předmětem činnosti zpravodajské služby České a Slovenské Federativní Republiky.

Podle zákona 244 § 2 odst. 1 písm. d) o Federální bezpečnostní informační službě, tato služba získává, soustřeďuje a vyhodnocuje informace o činnosti Bezpečnosti státu. Ředitel této služby prohlásil 22. 4. v Českém deníku: "Zjistili jsme, že jistí novináři dezinformují veřejnost a pracují tak proti bezpečnosti státu".

To jsou silná slova. Ze zprávy, kterou jsme obdrželi, ale nevyplývá, že Federální bezpečnostní informační služba získala, soustředila a vyhodnotila informace o činnosti proti bezpečnosti státu. Ze zprávy vyplývá, že FBIS lustrovala novináře, předala nám výpis z registru státní bezpečnosti a nedodala k němu slovo vlastního komentáře. Nedostali jsme vlastně žádné informace od FBIS, dostali jsme informace od státní bezpečnosti.

Jestliže Federální bezpečnostní informační služba zjistila, že jistí novináři dezinformují veřejnost a pracují tak proti bezpečnosti státu, pak se ptám, proč nejsou tato zjištění obsahem zprávy. Tato skutečnost přímo odporuje zákonu o Federální bezpečnostní informací službě, který v § 3 odst. 1 písm. a) říká: "Federální bezpečnostní informační služba předává ústavním orgánům ČSFR, České republiky a Slovenské republiky, významné informace, které tyto orgány potřebují pro svá rozhodování". Má Federální bezpečnostní informační služba vůbec nějaká konkrétní a vlastní zjištění? Jestliže je má, proč nám je neposkytla. Jestliže je nemá, proč ředitel Federální bezpečnostní informační služby tvrdí, "zjistili jsme"?

Doporučuji proto, respektive souhlasím s návrhem paní předsedkyně, aby Česká národní rada požádala Federální bezpečnostní informační službu o doplnění seznamu lustrovaných novinářů o údaje dokumentující, jak tato skupina pracuje proti bezpečnosti státu.

(Potlesk.)

Bez těchto údajů je tvrzení Federální bezpečnostní informační služby tom, že skupina novinářů pracuje proti bezpečnosti státu jen šířením poplašných zpráv. Zpravodajská služba byla ovšem zřízena k lepšímu účelu.

Rád bych také věděl, jestli nám Federální bezpečnostní informační služba předala úplný seznam novinářů, členů syndikátu, vedených v registrech státní bezpečnosti jako agenti, a nebo u některých z nich rozhodla, že se na dezinformaci nepodílejí a z toho důvodu je do seznamu nezařadila. Doporučuji, aby i v tomto smyslu byla zpráva FBIS doplněna.

Poslední věc: Federální bezpečnostní informační služba vlastně vyhlašuje ústy svého ředitele, že odkryla vážný politický zločin. Buďto je to nezodpovědné tvrzení, kterým Federální bezpečnostní informační služba dezinformuje vlády a parlamenty, nebo je to pravda. Je-li to pravda, pak se musím ptát, zda Federální bezpečnostní informační služba předala svá zjištění rovněž federálnímu ministerstvu vnitra.

A zda jeho vyšetřovatelé v této chvíli už připrav ují podklady pro soudní procesy. Taková je logika věci.

Děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Müllerovi. Zdá se, že se nikdo v tuto chvíli do rozpravy nehlásí, takže jsem povinen dát... Pan poslanec Šuman. Nenecháte mě ani dokončit větu.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážení kolegové, já se domnívám, že po tomto vystoupení pana poslance Müllera je nezbytné, aby bylo naplněno to, o čem mluvil jeden předřečník, totiž, že jsme požádali, aby tady byl přítomen projednávání této zprávy ředitel FBIS pan Bačinský. Dokonce doporučuji, aby mu bylo vystoupení pana poslance Müllera odfaxováno tak, by mohl na jeho vystoupení reagovat při svém příchodu. Bylo by to podle mého názoru politicky nekulturní, kdybychom postupovali jinak. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Řezáč.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP