Úterý 5. května 1992

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Payna se týká položky 46, kde v písm. a) a b) vydání oprávnění k hornické činnosti a vydání povolení k hornické činnosti navrhuje zvýšit poplatek z 500 Kčs a 200 v obou případech na 1000 Kčs. Navrhuji, abychom hlasovali odděleně.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat o změně položky 46 a).

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Payna, ať zvedne ruku. 79.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh se týká položky 46 b), kde u vydání povolení k hornické činnosti a činnosti prováděné hornickým způsobem se navrhuje zvýšit částku 200 Kčs na 1000 Kčs. Rozpočtový výbor tento návrh doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 98.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh přednesl poslanec Dohnal k položce 5, 4. odseku. Zde navrhuje vypustit slova "domovská příslušnost". Rozpočtový výbor tento návrh nedoporučuje, stejně jako navrhovatelé. Domovská příslušnost je dosud termín užívaný a výpisy jsou vyžadovány rovněž jako potvrzení o domovské příslušnosti. Jedná se o institut starší více než 40 let, o němž jsou vedeny informace ve státních archívech. Položka by měla v tomto znění zůstat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, dávám hlasovat o návrhu pana poslance Dohnala.

Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku. 1.

Kdo je proti? 3.

Takže tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: S dalšími návrhy vystoupil poslanec Vlk, jeden - týkající se položky 17 - ve svém vystoupení stáhl. Další se týká položky 23, tak, jak jej přednesl po posledním přerušení a jeho dikce by měla znít, pokud se mi to dobře podaří sestavit, následovně: Ve zmocnění 1) správní orgán, který vydal povolení k provozování hracích přístrojů podle písm. b) této položky sníží sazbu o poměrnou část v případě, že přístroj byl uveden do provozu během roku. Tento návrh rovněž doporučuje pan ministr jako zástupce předkladatele.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Mohu dát tedy hlasovat?

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 47.

Kdo je proti? 8.

Přesto návrh přijat nebyl.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Vlka se týká položky 46 písm. f) vydání rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru zvýšit z částky 500 Kčs na 1000 Kčs. Rozpočtový výbor tento návrh doporučuje, stejně jako navrhovatelé.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem poslance Vlka, ať zvedne ruku. 86.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, nezbývá mi, než konstatovat, že jsme se prokousali všemi pozměňovacími návrhy a tím končím své vystoupení a žádám, abyste nechal o zákonu jako takovém hlasovat najednou, vcelku.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Takže dámy a pánové.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o správních poplatcích vybíraných správními orgány ČR podle sněmovního tisku 662 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 745, podle schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 103.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 22.

Takže konstatuji, že tento návrh zákona byl přijat. Děkuji společnému zpravodaji panu poslanci Smělíkovi a panu ministru Špačkovi obligátním blahopřáním. (Potlesk).

Poslance Zdeněk Smělík: Nezbývá mi, než poděkovat sněmovně za spolupráci.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkujeme. Dámy a pánové, nyní jsme v situaci, kdy za dvě minuty udeří zvon dvanáctou hodinu, myslím si, že bude nejvhodnější, když se půjdeme naobědvat. Teď mi napovězte - já myslím, že 75 minut by nám mělo na oběd stačit.

Je někdo jiného názoru?

Není.

Takže ve 13.15 hod. začneme projednávat vládní návrh zákona o správě daní a poplatků, který má na starosti pan poslanec Svoboda. Prosím, abychom byli všichni v usnášeníschopném počtu účastni.

(Polední přestávka).

(Přerušená schůze opět zahájena ve 13.28 h.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, posaďte se, zdá se, že náš počet se rozhojnil natolik, že můžeme pokračovat v našem jednání.

Budeme projednávat vládní návrh zákona ČNR o správě daní a poplatků, sněmovní tisky č. 691 a 755. Návrh zákona jsme začali projednávat ve čtvrtek, vedli jsme rozpravu, kterou jsme ukončili. Projednávání tohoto bodu bylo pak přerušeno.

Nyní je možno přistoupit k závěrečným slovům. Ptám se pana ministra Špačka, zda si přeje vystoupit? (Min. Špaček: Ano.) - Prosím, pane ministře, máte slovo.

Ministr financí Karel Špaček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přistupujeme k projednání a schválení posledního z daňových zákonů. Chtěl bych zdůraznit jeho důležitost, protože nejde jenom o to mít správné daňové zákony, nýbrž je třeba také mít procesní normu, jakým způsobem tyto daně vybereme, jakým způsobem finanční úřady budou postupovat, jaká jsou práva a povinnosti poplatníků i finančních úřadů. Tato norma má právě splnit tyto úkoly.

Při diskusi zazněly některé další doplňující návrhy. Myslím, že se prodiskutují a proberou a schválí nebo neschválí podle vašeho uvážení v průběhu dalšího jednání.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Špačkovi, prosím nyní společného zpravodaje pana poslance Ivo Svobodu, aby se ujal slova.

Poslanec Ivo Svoboda: Děkuji za udělené slovo.

Myslím si, že nemá valného významu zvláště tento zákon uvádět. Jedná se o procesní normu, kterou potřebujeme velmi naléhavě a maximum toho, co můžeme učinit, je přijmout ji co nejrychleji.

Přešel bych tedy hned k jednotlivým pozměňovacím návrhům, tak, jak zazněly v rozpravě minulý týden a řeknu k nim zároveň stanoviska tak, jak byla formulována tento týden v pondělí.

První pozměňovací návrh vznesla paní poslankyně Vorlová. Týkal se § 4 odst. 1 předposledního řádku. Slovo "jinak" doporučuje nahradit slovem "bude". Ani výbor ani předkladatel tuto změnu nedoporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám přesto o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro něj, nechť zvedne ruku. - Zdá se, že nikdo, takže tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Další pozměňovací návrh je pozměňovací návrh můj, týká se § 33 odst. 6 poslední věty a je to ve znění společné zprávy, kde odstavec končí slovy "údaje o úvěrech". Správně by tedy mělo být "údaje o úvěrech a vkladech", aby byly k disposici informace jak o aktivech, tak o pasivech jednotlivých poplatníků.

Výbor i předkladatelé doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. 72.

Kdo je proti? 13.

Kdo se zdržel hlasování? 13.

Kdo nehlasoval vůbec? 5.

Jsme tedy schopni usnášení a návrh jsme přijali.

Poslanec Ivo Svoboda: Další pozměňovací návrh je rovněž můj. Týká se § 45 odst. 5 vládního návrhu zákona, tam jsem navrhl poslední větu doplnit slovy "nejpozději do konce příštího zdaňovacího období" a zároveň vypustit poslední větu.

Ta první změna upravuje časovou dimenzi toho, kdy může poplatník požádat o výměr daně, druhá změna znamená, že odvolací lhůta tím, že ji neuvedeme, je automaticky 30 dnů. Plyne to z jiných ustanovení tohoto zákona.

Tuto změnu doporučuje výbor i předkladatel.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. 71.

Kdo je proti? Nikdo.

Předpokládám, že počet poslanců ve sněmovně se nezměnil, tudíž konstatuji, že tento návrh byl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Nyní následuje několik pozměňovacích návrhů, které byly vypracovány předkladatelem. Týkají se upřesnění některých formulací a legislativně-technického doladění oněch pasáží zákona o správě daní, které navazují na přijaté federální právní normy. Tyto návrhy se týkají řady paragrafů, jsou vytištěny, rozdány do lavic. Doporučoval bych o nich hlasovat vcelku a zmínil bych se jenom pro informaci poslanců, kterých § se týkají, protože už jsem to předčítal několikrát. Myslím si, že tištěný text mají všichni poslanci a mohou se orientovat podle něj.

Jedná se tedy o zásah do § 79 odst. 5, § 80 odst. 6, § 81 odst. 1, § 81 odst. 4, § 84 odst. 5 písm. a), písm. d), § 85 odst. 1 písm. e) a kompletní nový § 88.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jsou nějaké námitky proti tomu, abychom hlasovali o všech těchto návrzích dohromady? Nejsou.

Tudíž se ptám, kdo se všemi těmito úpravami souhlasí, ať zvedne ruku. 86.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že tyto návrhy byly přijaty.

Poslanec Ivo Svoboda: Další pozměňovací návrh vznesl pan poslanec Palkoska. Týká se § 15 odst. 3, ve znění vládního návrhu zákona. Je to na straně 16 ve vládním návrhu, kde navrhuje, aby v odstavci 3 byla vypuštěna slova "bez náhrady nákladů na toto vyhotovení". Pokud by tento pozměňovací návrh nebyl přijat, má pan poslanec Palkoska další pozměňovací návrh, a to vypustit v témže odstavci na konci prvního řádku slova "nebo si vyžádat". Rozpočtový a kontrolní výbor, ani ministerstvo financí tyto návrhy nedoporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže, pane poslanče, aby bylo zřejmé o čem hlasujeme, je třeba to úžeji specifikovat.

Poslanec Ivo Svoboda: Hlasujeme o první části návrhu, je nutno hlasovat postupně, samozřejmě kvůli jeho podmíněnosti. Týká se vypuštění konce třetího odstavce § 15 a to slov "bez náhrady nákladů na toto vyhotovení".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Palkosky, ať zvedne ruku. 27.

Kdo je proti? 5.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Znamená to tedy, že budeme hlasovat o druhém pozměňovacím návrhu pana poslance Palkosky, to jest vypustit v témže odstavci na konci prvního řádku slova "nebo si vyžádat".

Rozpočtový výbor a ministerstvo financí tento návrh rovněž nedoporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Svobodovi za toto upřesnění a dávám tedy o druhém návrhu pana poslance Palkosky hlasovat.

Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku. 31.

Kdo je proti? 1.

Návrh přijat nebyl.

Poslanec Ivo Svoboda: Další pozměňovací návrh pana poslance Palkosky se týkal § 45 odst. 5 a je identický s mým již přijatým pozměňovacím návrhem. Vidím, že pan poslanec netrvá na hlasování, neboť problém jsme již vyřešili.

Přejdeme tedy k dalšímu pozměňovacím u návrhu pana poslance Palkosky. Týká se § 60 "Den platby". Pan poslanec Palkoska navrhuje celý § zaměnit novým zněním. Toto znění máte rovněž v pracovním materiálu na stránce nadepsané "poslanec Palkoska" dole. K tomu musím jenom doplnit z důvodů legislativně-technických: název měníme ze "Splnění povinností platit daň" na "Den platby".

První řádek odst. 1 pak zní: "Za den platby se považuje..." a odpovídajícím způsobem zaměníme skloňování písm. a), čili bude i b).

... "u bezhotovostních převodů z účtu u bank, den, kdy byla platba odepsána z účtu daňového dlužníka".

A písm. b): "u plateb v hotovosti den, kdy banka, pošta nebo jiná oprávněná osoba hotovost přijala nebo převzala".

Další odstavce jsou na další stránce.

S tímto návrhem nesouhlasí ani rozpočtový a kontrolní výbor ani ministerstvo financí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je souhlas s tím, abych dal o celém paragrafu hlasovat dohromady? Je. Takže ptám se:

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Palkosky včetně upřesnění, která provedl pan poslanec Svoboda, ať zvedne ruku. 18.

Kdo je proti? 4.

Konstatuji, že návrh přijat nebyl.

Poslanec Ivo Svoboda: Dalším pozměňovacím návrhem rovněž pana poslance Palkosky je utvořit nový paragraf, ale, prosím vás, opravte si, nikoliv vložit do § 90, nýbrž vytvořit § 55 a s nadpisem "Prominutí daně" s textem: "Ministerstvo může učinit opatření k zamezení tvrdostí a nesrovnalostí, popřípadě povolit úlevu na dani.

Rovněž tak zde není souhlasné stanovisko výboru ani ministerstva financí.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP