Úterý 5. května 1992

Představoval bych si, že bychom měli hlasovat nejprve o prvním návrhu poslance Payna s tím, že ho rozdělíme na navrženou sazbu týkající se ročního loveckého lístku, kde navrhuji 1 tisíc Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Payna, ať zvedne ruku. 11.

Kdo je proti ? 3.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh se týká vydávání tříletého loveckého lístku s platností pro čs. občany, kde navrhuje poslanec Payne částku 2 tisíce Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 10.

Kdo je proti? 31.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh se týká poslance Matějky.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: S faktickou poznámkou pan poslanec Matějka.

Poslanec František Matějka: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte, abych svůj návrh stáhl. (Hlasy: to nejde!)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jde to, samozřejmě, ovšem za předpokladu, že sněmovna panu poslanci Matějkovi zpětvzetí návrhu potvrdí svým hlasováním.

Takže se ptám: kdo z vás souhlasí s tím, aby pan poslanec Matějka stáhl zpět své pozměňovací návrhy týkající se tohoto paragrafu, ať zvedne ruku. 53.

Kdo nesouhlasí se zpětvzetí návrhu, ať zvedne ruku. 52.

Kdo se zdržel hlasování? 16.

Takže sněmovna Vám, pane poslanče, nevyhověla.

(Potlesk.)

Poslanec Zdeněk Smělík: Takže budeme hlasovat o návrhu poslance Františka Matějky - za vydání ročního loveckého lístku 100 Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Františka Matějky, ať zvedne ruku. 81.

Kdo je proti? 24.

Takže návrh pana poslance Matějky byl přijat.

(Potlesk.)

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Matějky se týká vydání tříletého loveckého lístku, kde navrhuje částku 150 Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem poslance Matějky, ať zvedne ruku. 91.

Kdo je proti? 6.

I tento návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Payna se týká položky 14, kde navrhuje ponechat slovo "stromů" podle původního vládního návrhu. Rozpočtový výbor tuto změnu nedoporučuje, stejně tak i navrhovatel. Slovo "dřevin" přesně koresponduje s dikcí § 8 "Povolení ke kácení dřevin podle zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny", který jsme přijali tuším v březnu t. r.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně Vorlová s faktickou poznámkou.

Poslankyně Milada Vorlová: Chci jenom upozornit sněmovnu, že tak, jak je podán pozměňovací návrh ve společné zprávě, stejně nemůže být potom v zákoně uveden, neboť by to znělo: "Vydání povolení ke kácení stromů rostoucích mimo les (za každý dřevina)..." a teď je odkaz. Odkaz je kromě toho nepřesný, protože je to zákon o ochraně přírody a krajiny. Omlouvám ty, kteří to připravovali, protože tento zákon vyšel nedávno a měla by odvolávka znít jednak k § 8 a jednak k § 3, kde je řečeno, co to je dřevina rostoucí mimo les.

Já jsem mluvila s panem poslancem Paynem, aby v rámci tohoto jednání upřesnil znění, aby to bylo v pořádku, zejména legislativně. On s tím souhlasil, ale momentálně se zúčastňuje nějakého zákona mimo, takže s ním nelze hovořit. Já si netroufám to tu přečíst, protože nebyla otevřena rozprava. Dala bych to správné znění snad přímo panu ministrovi do ruky. (Děje se.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, vydržte laskavě na svých místech, paní poslankyně Vorlová posoudí s panem ministrem dikci této části a v zápětí se rozhodneme, jak postupovat dál.

Hlásí se pan ministr Špaček.

Ministr financí Karel Špaček: Pane místopředsedo, dámy a pánové, v tomto případě jde o naprosto speciální otázku. Prosím proto o krátké přerušení, abych se mohl poradit s odborníky, abychom to v zákoně měli správně.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kolik času žádáte, pane ministře?

Ministr financí Karel Špaček: Domnívám se, že 10 minut by mělo stačit.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře.

Vážené dámy a pánové, sejdeme se v 11. 30 hodin k pokračování projednávání této látky.

(Schůze přerušena v 11.22 h. do 11.30 h.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, budeme pokračovat. Část před přestávkou jsme ukončili ve stavu, kdy pan ministr si vyžádal čas na posouzení návrhu paní poslankyně Vorlové.

Ptám se pana ministra, zda chce vystoupit.

(Pan ministr si přeje vystoupit.) Prosím, aby se ujal slova. Přestavitele klubů žádám, aby zajistili to, na čem jsme se zde dohodli, to znamená 60 % účast jednotlivých klubů.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové! Doporučoval bych, aby původní formulace, tzn. vydání povolení ke kácení stromů mimo les, za každý strom..., byla zachována, protože každý ví, co je to strom, kdežto u dřeviny mohou vznikat pochybnosti. Daňový zákon musí být jasný, průzračný a jednoznačný. Doporučuji tedy toto řešení: ponechat dikci, která je ve vládním návrhu. Vzhledem k tomu, že to neodpovídá přesně dikci vyhlášky, na kterou se odvoláváme, odvolávku prostě škrtnout. Tím je tento problém jasně vyřešen. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Dále se hlásí pan poslanec Vlk.

Poslanec Miloslav Vlk: Pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych vzal zpět svůj návrh k položce 17, kde jsem navrhl postavení obecního úřadu na roveň s farním úřadem. Po vysvětlení ve výboru, beru svůj návrh zpět.

Dále bych chtěl dikci k položce 23 - jedná se o hrací automaty. Dikce, kterou jsem navrhl by byla opravdu nevhodná. Přístroj, který by byl v provozu z jakýkoliv důvodů, by byl bez poplatků. Ve svém návrhu jsem měl v podstatě na mysli, aby přístroje mohly být nasazovány plynule během roku. Proto navrhuji, aby byl můj pozměňovací návrh upraven takto: V položce 23 bod 1 - "Správní orgán, který vydá povolení o provozování hracích přístrojů, podle písm. b) této položky (a zde je změna) se sníží o poměrnou část v případě, že přístroj byl uveden do provozu během roku." Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vlkovi. Protože se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím. Slovo má společný zpravodaj pan poslanec Smělík.

Poslanec Zdeněk Smělík: Budeme hlasovat o znění položky 14, tak jak byla přednesena panem ministrem s tím, že odkaz 1 bude škrtnut a odkaz pod čarou rovněž. Další odkazy budou přečíslovány.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, možná mi unikla jedna okolnost: Vy jste návrh pana ministra vzal za svůj? (Posl. Smělík - samozřejmě.) Děkuji. A ještě pro pořádek: zaznělo to v rozpravě? Pokud nikoli, nezbývá mi nic jiného, než abych rozpravu otevřel a abyste toto konstatování učinil v rámci rozpravy.

Poslanec Zdeněk Smělík: Na základě vysvětlení a zaujetí stanoviska navrhovatelem doporučuji, aby znění položky 14 bylo v původním znění návrhu zákona, tedy vydání povolení ke kácení stromů rostoucích mimo les, za každý strom částka 100,- Kčs, odkaz 1 se škrtá, odkaz pod čarou se škrtá a další odkazy se přečíslovávají.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, rozpravu končím.

Přistoupíme k hlasování o návrhu, který vzal za svůj pan poslanec Smělík.

Kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku! Hlasuje se. 99.

Kdo je proti?

Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování. 12.

Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh pana poslance Payna se týká položky 17 a) a b) - povolení uzavřít manželství u jiného než příslušného obecního úřadu československými státními občany, a za b) částka Kčs 100 podle návrhu, podle společné zprávy Kčs 200.

Další návrh pana poslance Payna se týká položky b) uzavření manželství jiným než příslušným obecním úřadem československými státními občany snížit ze 600 na 300 Kčs.

Budeme hlasovat jednotlivě, takže v položce a) je navrhována poslancem Paynem částka 100 Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 63.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 35.

Kdo nehlasoval vůbec? 3.

Jsme tedy usnášeníschopní a návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Payna se týká položky 17, písm. b), v němž navrhuje částku 300 Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 81.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Payna se týká položky 31 - vydání zbrojního průkazu, zápis každé další zbraně, speciálního expanzního přístroje nebo jejich hlavní části do zbrojního průkazu. Návrh spočívá ve zvýšení částky 300 Kčs na částku 1000 Kčs.

Po projednání v rozpočtovém a kontrolním výboru tento návrh není doporučován. Navrhovatelé proti zvýšení nemají námitky. Já bych sněmovnu rád upozornil, že podle současné platné vyhlášky z prosince roku 1990 byla částka za vydání zbrojního průkazu 20 Kčs, což odpovídalo době ještě minulé. Myslím si však, že to není záležitost pouze ozbrojování, ale v současné době i potřeba jakési obrany, hlavně u lidí osaměle bydlících nebo invalidních apod. Čili, z tohoto důvodu...

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, obávám se, že toto konstatování už přesahuje povinnosti zpravodaje. Bude lépe, když dám o návrhu pana poslance Payna v tuto chvíli hlasovat.

Souhlasíte?

/Smělík: Ovšem./

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Payna týkajícího se částky za vydání zbrojního průkazu, ať zvedne ruku. 63.

Kdo je proti? 7.

Kdo se zdržel hlasování? 52.

Návrh byl přijat.

/Potlesk./

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Payna se týká položky 33 - vydání souhlasu ke zřizování a provozu střelnic, jednorázových. stálých, jde o písm. a), b), c). Poslanec Payne navrhuje všechny tyto položky zpoplatnit částkou 1000 Kčs.

Rozpočtový a kontrolní výbor tuto změnu nedoporučuje. Zástupci navrhovatele nemají proti návrhu námitek. Budeme hlasovat odděleně. Položka a) - vydání souhlasu ke zřízení a provozu jednorázové střelnice - částka 1000 Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. S faktickou poznámkou ještě pan poslanec Novák.

Poslanec Libor Novák: Myslím, že to musí někdo navrhnout. Návrh je pojat jako jeden celek.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Není. Pokud mohu, upozornil bych, že původně navržené částky byly u jednotlivých položek rozdílné. Navrhl to pan poslanec Smělík. Tolik ještě k panu poslanci Novákovi. Zaznělo to tu před chviličkou. Pokud jsou nějaké námitky, lze samozřejmě uplatnit právo podat protinávrh, procedurální, v tom smyslu, že lze hlasovat en bloc. Myslím si, že bychom se tím jen ale zdržovali.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Payna, který se týká vydání souhlasu ke zřízení a provozu jednorázové střelnice, ať zvedne ruku. 46.

Kdo je proti? 8.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Payna se týká položky 46, kde v písm. a) a b) - vydání oprávnění k hornické činnosti...

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Počkejte, pane poslanče, právě na základě vašeho návrhu jsme hlasovali pouze o první položce.

Poslanec Zdeněk Smělík: Omlouvám se. Položka 33, odst. b) - vydání souhlasu ke zřízení stálé střelnice - poslanec Payne navrhuje zvýšit částku 100 Kčs na 1000 Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Payna, ať zvedne ruku. 67.

Kdo je proti? 3.

Kdo se zdržel hlasování? 43.

Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Payna je k položce 33 c) k vydání souhlasu k provozu stálé střelnice. Navrhuje zvýšení částky 100 Kčs na 1000 Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 69.

Kdo je proti? 1.

Souhlasíte-li, konstatuji, že i tento návrh byl přijat.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP