Úterý 5. května 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, dám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 14.

Kdo je proti? 12.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Další pozměňovací návrhy, jsou dva pozměňovací návrhy pana poslance Exnera, týkající se § 39 odst. 2. Jak vidím, pan poslanec se hlásí zřejmě s prosbou o zpětvzetí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče pojďte k mikrofonu.

Poslanec Václav Exner: Pane místopředsedo, dámy a pánové, navrhuji, aby se o těch dvou dílčích návrzích hlasovalo odděleně, což snad bude jednodušší, než když bych ten první vzal zpět, jako procedura. Dohodli jsme se s panem zpravodajem, že první část návrhu, a to vypuštění slova "jen" není zcela na místě, respektive, že tak ani onak nemění smysl. Navrhuji vám tedy, abyste nehlasovali pro tu první část.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: V tomto smyslu se domnívám, že sněmovna bude souhlasit, abych dal hlasovat odděleně. Dávám tedy hlasovat o první části návrhu pana poslance Exnera.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. Nesouhlasí nikdo.

Takže tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: A nyní k druhé části návrhu pana poslance Exnera. Druhá část návrhu se týká textu ve znění společné zprávy, je to doplnění, a navrhovaný text doplnění má znít: "je-li přiznání nebo hlášení podáno na technickém nosiči dat, musí být ve tvaru stanoveném pro tento účel ministerstvem." Je to důležité formulační zlepšení původního návrhu, jak je obsažen ve společné zprávě. Doporučujeme.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 88.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Ivo Svoboda: Tímto pozměňovacím návrhem byly vyčerpány všechny pozměňovací návrhy přednesené v rozpravě minulý týden. Prosím, pane předsedající, abyste dal hlasovat o návrhu zákona jako o celku.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o správě daní a poplatků podle sněmovního tisku 691 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 755, podle schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 108.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 2.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat. Děkuji panu společnému zpravodaji a gratuluji panu ministrovi.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Vážený pane předsedající, vážení páni poslanci, byl to skutečný maratón, řekl bych. Těch daňových zákonů bylo skutečně hodně, ale myslím, že jsme všichni projevili rychlou schopnost ty velmi složité a důležité věci schválit v pravý čas. To v pravý čas myslím tak, že nyní se můžeme věnovat tomu dalšímu kroku, to znamená přípravě všech finančních úřadů, poplatníků, přípravě výpočetní techniky na to, abychom věděli, jakým způsobem se daně mají vybírat, přípravě tiskopisů a těch dalších věcí tak, aby daňová reforma od 1. ledna 1993 jako významná součást celé ekonomické reformy a transformačního procesu se mohla rozběhnout tak, jak si představujeme.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové, děkuji panu ministru Špačkovi.

Dámy a pánové, nyní budeme pokračovat návrhem výboru ČNR pro vědu, vzdělání a kulturu v projednávání návrhu zákona ČNR o České akademii věd. Jsou to sněmovní tisky 667 a 761. Návrh tohoto zákona jsme už začali projednávat. Ukončili jsme rozpravu a potom jsme jednání přerušili. Pan společný zpravodaj Ježek se hlásí o slovo, nezbývá mi, než abych mu slovo udělil. Ale přednost má za navrhovatele pan poslanec Klener.

Poslanec Josef Ježek: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové. Včera byl učiněn pokus o jednání výboru, který tento návrh zákona předkládá. Já jako zpravodaj mohu zodpovědně prohlásit, že zatím nemám žádný mandát ze strany předkladatelů ani ze strany předkladatelů pozměňovacích návrhů k tomu, abych zodpovědně věděl, jak mám v daném případě postupovat, abych nebyl obviňován z nějakých nekalých úmyslů.

Žádal bych vás tedy o to, aby tento bod programu byl stále ještě přerušen a abychom pokračovali zítra dopoledne, ať už v rámci této schůze nebo v rámci schůze příští. Jde o to, že tam byl předložen pozměňovací návrh kolegy Payna, který de facto znamená nový zákon. A tady vůbec nedošlo k dohodě o postupu, jak bychom se s tím měli vyrovnat. Jako zpravodaj vás prosím o to, abychom měli ještě čas na tuto záležitost se dokonale připravit, abychom se mohli seriózně a zodpovědně o tomto návrhu zákona rozhodnout.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ježkovi. S procedurálním návrhem se přihlásil pan místopředseda Vlach, pak se hlásí pan poslanec Klener a pan poslanec Payne.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, vzhledem k závažnosti projednávané materie bych si dovolil navrhnout, abychom tento bod přesunuli na program další schůze tak, aby zpracovatelům pozměňovacích návrhů i navrhovateli, zástupci vlády zbyl časový prostor tak, aby byla připravena celá věc k hlasování kvalitně.

Můj procedurální návrh zní přesunout tento bod na 36. schůzi, která začne ihned po skončení této schůze. Je velice pravděpodobné, že bude pokračovat zítra dopoledne a na začátku 36. schůze budeme rozhodovat o programu. Projednávání akademie by bylo možno zařadit na zítřejší dopoledne nebo do zítřejšího programu bez bližšího určení tak, jak jsme to už udělali několikrát.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za tento návrh. O slovo se přihlásil pan poslanec Klener.

Poslanec Pavel Klener: Já bych podpořil návrh pana místopředsedy Vlacha, ale chtěl bych ještě dodat, že dnes dopoledne se taková pracovní skupina snažila o syntézu všech těch připomínek, které byly k tomuto předkládanému znění zákona vzneseny. Čili, to se dohotovilo. Ale je potřeba, ještě tuto novou dikci konzultovat. Jednak, aby se sešel výbor pro vědu, vzdělání a kulturu, dále ještě rozpočtový a kontrolní výbor, event. ústavně právní výbor podle časových možností, aby to do příští schůze mohly ještě posoudit.

Já se potom domluvím s předsedy jednotlivých výborů, jestli sněmovna s tím souhlasí, pak bychom to přeložili na tu příští schůzi, po konzultaci s jmenovanými výbory.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Klenerovi, nyní bude hovořit pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem chtěl navrhnout to, co kolega Klener, akorát bych navrhl, abychom hlasovali o tom, že těmto výborům umožníme projednat tento text. Ano, myslím, že můžeme hlasovat o všech těch třech jmenovaných výborech, aby se tím textem zabývaly.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: To je výbor pro vědu, vzdělání a kulturu, ústavně právní výbor a rozpočtový a kontrolní výbor. Dobře. Domnívám se, že zazněly všechny, ještě se hlásí pan poslanec Koháček s faktickou poznámkou a potom bych dal hlasovat o jednotlivých procedurálních návrzích.

Poslanec Petr Koháček: Pokud akceptujeme, že budeme muset přijmout návrh kolegy Payna, navrhuji, aby se o jednotlivých výborech hlasovalo zvlášť.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já se pokusím o synthesu, sledujte mne, prosím, abych se nedopustil chyb. Můžeme hlasováním rozhodnout o tom, že projednávání tohoto bodu přerušíme na 35. schůzi s tím, že se k ní vrátíme na schůzi 36., to za prvé. Za druhé můžeme rozhodnout svým hlasováním o tom, že o projednání tohoto zákona, společné zprávy i všech pozměňovacích návrhů, požádáme 3 výbory, jak tu zazněly. Dávám hlasovat o první části tohoto návrhu.

Kdo souhlasí s tím, aby projednávání tohoto zákona bylo přerušeno na 35. schůzi s tím, že projednáme tento zákon na 36. schůzi, ať zvedne ruku. 94.

Kdo je proti tomu? Nikdo.

Konstatuji, že tato část návrhu byla přijata.

Nyní dávám hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím, aby výbor ústavně právní vypracoval stanovisko k tomuto projednávanému zákonu.

Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku. 66.

Kdo je proti? 15.

Kdo se zdržel hlasování? 24.

Takže ústavně právní výbor má tu výhodu, že nás může seznámit se svým stanoviskem.

O dalším výboru dám hlasovat o výboru pro vědu, vzdělání a kulturu. Připomínám, že je to právě návrh tohoto výboru.

Kdo souhlasí s tím, aby i výbor pro vědu, vzdělání a kulturu byl pověřen vypracováním stanoviska, ať zvedne ruku. 93.

Kdo je proti? Nikdo nemá námitek, takže i výbor pro vědu, vzdělání a kulturu je pověřen.

Nyní, kdo se domnívá, že by se i výbor kontrolní a rozpočtový měl zabývat touto materií a seznámit nás se svým stanoviskem, ať zvedne ruku. 54.

Kdo je proti? 5

Kdo se zdržel hlasování? 40.

Takže konstatuji, že tento návrh byl přijat. I rozpočtový a kontrolní výbor je pověřen, protože 54 poslanců se vyslovilo pro tento návrh, 5 bylo proti, 40 se zdrželo a 5 přítomných poslanců ve sněmovně nehlasovalo.

Toto je závěr pro tuto schůzi, týkající se tohoto bodu.

Dále se přihlásil pan místopředseda Vlach, kterému uděluji slovo.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji pane místopředsedo, dámy a pánové, já bych si dovolil ještě jednu procedurální věc, a to abychom zbývající body, které jsou na programu této schůze, to znamená odpovědi členů vlády ČR, informace ke zprávě FBIS a návrh klubu ODS na přijetí usnesení ČNR k vyžádání informací od FBIS, přesunuli z programu této schůze na program některé z dalších schůzi. Máme naplánované ještě 36. a 37. schůzi, které z technických důvodů, abychom mohli mít společné zprávy podle zákona včas, budou následovat za sebou. Návrh, který se týká bodu 28 a 29, tedy informace ke zprávě FBIS, ten je prokonzultován s paní předsedkyní, která vlastně tuto záležitost navrhovala. Paní předsedkyně se omlouvá vzhledem k tomu, že zastupuje Českou národní radu při kladení věnců u rozhlasu. Domnívám, že se vzhledem k tomu, že vláda ČR asi v půl druhé v noci nebo brzo ráno dokončila práce nad návrhem zákona, který se týká této problematiky, pokud jsem informován ten návrh zákona je právě v těchto chvílích doručován do České národní rady, tak by bylo racionální odložit projednávání těchto dvou bodů až do chvíle, kdy budeme seznámeni i s touto materií. Další program, pokud byste tento procedurální návrh přijali, by vypadal tak, že teď bychom zahájili bezprostředně nebo po krátké přestávce 36. schůzi projednáváním vládního návrhu zákona k převodu vlastnictví státu, pan ministr Ježek by se dostavil, čeká v podstatě na telefonu a pak bychom pokračovali v projednávání zákona o hospodářské komoře tak, jak jsme dostali návrh a tak jak to včera upřesnilo předsednictvo. To je tedy krátké odůvodnění mého návrhu.

K těm bodům, které by případně byly odloženy nebo odsunuty, se budeme muset vrátit v přestávkách, které předpokládám, ještě po ukončení rozpravy k jednotlivým zákonům, kdy k těm obtížnějším materiím si jistě předkladatel nebo zpravodaj vyžádá čas na zpracování pozměňovacích návrhů.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi. Souhlasíte s tím, abych o všech 3 návrzích dal hlasovat dohromady?

(z pléna: ano)

Dámy a pánové, kdo souhlasí s tím, aby body odpovědi členů vlády na interpelace, otázky a podněty poslanců ČNR, bod informace ke zprávě FBIS a bod návrh klubu ODS na přijetí usnesení ČNR k vyžádání informací od FBIS a případné nakládání s těmito informacemi byl z programu 35. schůze stažen a doplněn do programu schůze 36.? To můžeme učinit až po otevření 36. schůze, takže dávám hlasovat o první části toho, co jsem zde nadhodil?

Kdo souhlasí s návrhem pana místopředsedy Vlacha na stažení těchto tří bodů z programu 35. schůze, ať zvedne ruku. 89.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 6.

Kdo nehlasoval vůbec? 15.

Takže tento návrh byl přijat a já mohu konstatovat, že jsme vyčerpali celý pořad 35. schůze.

Dámy a pánové, já vám děkuji za přístup k projednávání těchto závažných bodů.

Končím 35. schůzi.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP