Úterý 5. května 1992

Dámy a pánové, budeme pokračovat. Ta krátká porada směřovala k tomu, abychom učinili s předsedy nebo zástupci klubů gentlemanskou dohodu o tom, že z každého klubu by mělo být v senátě přítomno při jednání minimálně 60 % poslanců z toho kterého klubu. Pokud to někomu vyluzuje úsměv na rtech, chtěl bych upozornit ty dotyčné, že ne všechny kluby jsou ochotny se k tomuto zavázat. Myslím si ovšem, že během povídání se tady sešlo dostatečné množství poslanců. Budu konstatovat, které kluby jsou ochotny garantovat, že tu bude dostatek poslanců. Jsou to kluby ODA, ODS, HSD, KDU, KDS, OF-nezávislí, KSČM. Není schopen toto garantovat klub ROI, protože ten tu dnes nemá ani jednoho zástupce. Určité rozpaky vzbuzuje účast poslanců Občanského hnutí a je možné se, samozřejmě, přesvědčit o tom, že Občanské hnutí pouze momentálně nemůže toto zabezpečit a že během dne se tento stav zlepší.

Zdá se, že můžeme v jednání pokračovat.

Prosím, aby všichni vzali na vědomí, že kdykoliv v průběhu dne, kdy se dostaneme pod hranici usnášeníschopnosti, tvrzení jednotlivých představitelů, která mně byla učiněna, mohu ověřit velice jednoduchým způsobem.

Budeme, pane poslanče, pokračovat v projednávání pozměňovacího návrhu, nyní už pana poslance Svobody.

Poslanec František Homola: Děkuji pane předsedající. Pozměňovací návrh pana poslance Svobody byl zde artikulován. Nic nebrání tomu, abychom o něm dali hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano.

Kdo souhlasí s návrhem tak, jak jej formuloval poslanec Svoboda, ať zvedne ruku. 71.

Kdo je proti? 14.

Kdo se zdržel hlasování? 35.

Děkuji, návrh byl přijat.

Poslanec František Homola: Je zde ještě jeden pozměňovací návrh poslance Svobody, který se vztahuje k § 10, základ daně. Zde se mění znění první věty. Dovolím si zopakovat navrhované znění: "Základem daně z převodu nemovitostí je cena zjištěná podle zvláštního předpisu."

Toto znění se navrhuje místo toho, co tam bylo uvedeno před projednáváním tisků 660. Je třeba hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře.

Kdo souhlasí s tímto návrhem pana poslance Svobody, ať zvedne ruku. 117.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec František Homola: Teď ještě nevím, zda je v pořádku stažení návrhu pana poslance Šabaty.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je to v pořádku. Bylo to učiněno uvnitř rozpravy.

Poslanec František Homola: Proto pane předsedající konstatuji, že byly vyčerpány všechny návrhy, které byly předneseny. Prosím, abyste nechal hlasovat o závěrečném znění celkového hodnocení našeho zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí podle sněmovního tisku 660 ve znění společné zprávy výborů České národní rady podle sněmovního tisku 753 a podle schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 112.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 21.

Konstatuji, že vládní návrh zákona tedy byl přijat.

Děkuji panu společnému zpravodaji a panu ministrovi opět blahopřeji. /Potlesk./

O slovo se přihlásil pan společný zpravodaj poslanec Homola.

Poslanec František Homola: Chtěl bych poděkovat za spolupráci.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkujeme rovněž a hovořit bude ještě pan ministr.

Ministr financi Karel Špaček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, musím konstatovat, že skutečně nastal velmi významný okamžik, protože celá daňová soustava ČR je v tomto okamžiku schválena. (Potlesk). Takže víme, jak daňová soustava od 1. ledna 1993 bude vypadat, což je významným předpokladem samozřejmě dalšího postupu naší ekonomické reformy. Jsem velmi rád, že se nám podařilo celou tuto soustavu schválit tak, abychom mohli poplatníky i finanční úřady připravit na dobrou funkci při vybírání daní a daňové soustavy od 1. ledna příštího roku. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkujeme panu ministru Karlu Špačkovi za jeho slova. Práce ovšem tímto konstatováním nekončí.

Budeme pokračovat v přerušeném projednávání bodu. Vládní návrh zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 549/91 Sb., o soudních poplatcích a poplatku za výpis z rejstříku trestů. Sněmovní tisky 683 a 767. Návrh zákona jsme začali projednávat ve čtvrtek, vedli jsme rozpravu, rozpravu jsme ukončili a potom jsme přerušili projednávání tohoto bodu. Nyní se ptám pana ministra Špačka, zdali chce k tomuto zákonu vystoupit. Nehodlá. Takže prosím, aby se společný zpravodaj poslanec Zdeněk Smělík ujal svého úkolu.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, já se přidám k panu ministrovi a nebudu sněmovnu zdržovat. Uvedl bych pouze, že k předloženému návrhu zákona o právních poplatcích tisk 662 a ve znění společné zprávy č. 745 vystoupilo 6 poslanců... (připomínky ze sněmovny).

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče Smělíku, zdá se, že je nesouhlas ze sněmovny s tím číslováním, které jste odcitoval. Jedná se o novelu zákona č. 549/91 o soudních poplatcích. (Poslanec Smělík: 691.) Já jsem uvedl dle zprávy presidiální, že promluví o soudních poplatcích a poplatku za výpis z rejstříku trestu pan poslance Smělík jako společný zpravodaj. (Ministr K. Špaček - nebyly připomínky.) Já se nebráním tomuto konstatování, pokud nebyly připomínky, tak je třeba to říci a je třeba naznačit, že je možno hlasovat o návrhu zákona. Takže vezmu to v tuto chvíli na sebe a konstatuji, že pan společný zpravodaj vzhledem k tomu, že nebyly žádné pozměňovací návrhy, ani žádné připomínky, doporučuje, abych dal hlasovat v tuto chvíli o celém zákonu. Takže se ptám.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích a poplatku za výpis z rejstříku trestu podle sněmovního tisku 683 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 767, ať zvedne ruku. 114.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 6.

Šest poslanců se zdrželo hlasování. Konstatuji, že tato novela byla přijata.

Pokračujeme dalším bodem

XXIII.

Vládní návrh zákona ČNR o správních poplatcích, vybíraných státními orgány ČR. Jsou to sněmovní tisky 662 a 745

Návrh zákona jsme začali projednávat rovněž ve čtvrtek, vedli jsme rozpravu, kterou jsme posléze ukončili. Přerušili jsme potom projednávání tohoto bodu a nyní lze přistoupit k závěrečným slovům.

Vidím, že se chystá pan ministr Špaček, takže mu uděluji slovo.

Ministr financí Karel Špaček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pokud jde o návrh tohoto zákona, tak mám některá vysvětlení a upřesnění k vystoupením, která jsme vyslechli v diskusi. Za prvé ozval se tam návrh - myslím, že to byl pan poslanec Payne, ale nejsem si jist, myslím, že ano poplatek 1000 korun za vydání živnostenského listu a 2000 korun, za vydání koncesní listiny, že by se měl snížit. Podle našeho návrhu - ten původní vládní návrh je plně oprávněný, protože listiny také mají svou vážnost. Jsou s tím nutné určité úkony u živnostenských úřadů, tak jim musíme zajistit, aby si živnostenské úřady na sebe vydělaly. Přitom podnikatelé mohou tyto poplatky uplatnit jako nákladovou položku u daně z příjmu. Takto stanovené sazby jsou i součástí platné vyhlášky, tzn. v podstatě by to znamenalo, že by šlo o snížení oproti současnému stavu. Čili tady bych doporučoval, abychom zůstali u sazeb, které jsou ve vládním návrhu.

Pokud jde o vydání k rozhodnutí o registraci k provozování nestátního zdravotnického zařízení ve výši 1000 korun bych doporučoval vyhovět, zařadit tuto položku. Problém je jenom, že by to mělo platit od 1. 7. t. r. Já bych spíše dával přednost tomu, že bychom rychle novelizovali dosavadní platnou vyhlášku, než abychom do návrhu zákona dávali u této jediné položky složitou právnickou konstrukci, že platí už od poloviny letošního roku. Myslím, že budete muset také hlasováním rozhodnout o poplatcích za vydání ročního, resp. tříletého loveckého lístku. Ozval se tady návrh pana poslance Payna na zvýšení na 1000 korun, resp. 2000 korun. Já bych chtěl upozornit na to, že tato norma je vlastně poplatek za úkony. Neměla by tedy mít nějaké restriktivní účinky. Poplatek by měl vlastně pokrýt výši nákladů, spojených s úkonem vydání loveckého lístku.

Čili doporučuji, buď aby zůstala původní sazba maximální - ozval se návrh na zvýšení na 100 Kčs, na tříleté období na 150 Kčs.

U hracích přístrojů se ozval návrh, aby se snížila sazba o jednu dvanáctinu za každý měsíc, kdy hrací přístroj nebyl v provozu. Nedoporučoval bych toto řešení přijímat, protože obecní úřad by těžko kontroloval, kdy přístroje byly nebo nebyly v provozu. Přimlouval bych se za to, aby se to zdaňovalo ročně.

To jsou snad hlavní připomínky, jinak o řadě z nich budete muset rozhodnout svým hlasováním.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Špačkovi, nyní se slova ujme zpravodaj výboru pan poslanec Smělík.

Poslanec Zdeněk Smělík: Děkuji za slovo. Na úvod bych uvedl, že v diskusi vystoupilo šest poslanců a bylo předneseno 23 pozměňovacích návrhů, které byly projednány ve výboru rozpočtovém a kontrolním. S jednotlivými stanovisky vás postupně seznámím, pan ministr zaujal stanovisko globálně.

Přistoupil bych k takovému postupu, že budeme projednávat jednotlivé návrhy tak, jak byly předkládány, pouze u jednoho návrhu, to je u položky 12, byly v jedné věci předneseny dvěma poslanci návrhy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jsou námitky proti návrhu pana společného zpravodaje? Zdá se, že ne.

Poslanec Miloslav Vlk: (Hovořil z místa, nebylo mu rozumět.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ne, to bylo závěrečné slovo. Kdybyste pane poslanče sledoval, co jsem tady četl, pak projednávání zákona tohoto jsme skončili, po uzavření rozpravy má právo vystoupit zástupce navrhovatele, v tomto případě pan ministr Špaček, pak už se své práce ujímá zpravidla společný zpravodaj výborů. Takže tím nebyla otevřena rozprava.

Poslanec Zdeněk Smělík: První návrh přednesl poslanec Smělík. Navrhuje do položky 7 zařadit písm. d) tohoto znění: "Vydání rozhodnutí o registraci k provozování nestátního zdravotnického zařízení, částka 1 000 Kčs." Do zmocnění k této položce doplnit "Obdobně se postupuje, jde-li o změnu a zrušení registrace podle písm. b)."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku. 65.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 48.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Jako další návrh poslance Smělíka se vztahuje k tomuto návrhu a týká se § 14, který by bylo třeba rozdělit na dva odstavce. Odst. 1: "Tento zákon s výjimkou položky 7 d) sazebníku nabývá účinnosti 1. 1. 1993". Odst. 2: "Položka 7, písm. d) sazebníku nabývá účinnosti dne 1. 7. 1992." Stanovisko pana ministra jste slyšeli, výbor rozpočtový a kontrolní tento návrh k přijetí doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dám o těchto návrzích hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 45.

Kdo je proti? 10.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: V tom případě si dovoluji kvůli právní čistotě doplnit do § 13, odst. 2 ve znění nahradit slova "vyhlášky 522/1991 Sb." slovy "pozdějších předpisů". To se týká novelizace vyhlášky 570/1990 Sb. V podstatě jde o změnu, která vyplývá z toho, že bude nutno řešit tento termín novou vyhláškou.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jsem ochoten, pane poslanče, připustit, že to vyplývá z daného stavu věci a že jiná cesta zřejmě ani možná není, takže není účelné o tom dávat hlasovat. Souhlasíte s tím? Totiž, kdyby se to neodhlasovalo, pak se dostaneme do situace, kdy by předpis nebyl vnitřně právně čistý. Pak opravdu nezbývá než brát vaši poznámku jako seznámení sněmovny s tím, co se musí stát, jako důsledek nepřijetí vašeho návrhu. Budeme pokračovat dál.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh přednesl poslanec Payne, týká se položky 1, písm. d) nahlédnutí do živnostenského rejstříku - navrhuje, aby částka 50 Kčs ze společné zprávy byla nahrazena částkou 20 Kčs. Rozpočtový a kontrolní výbor k tomuto stanovisko nezaujal, ministerstvo financí doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem poslance Payna, ať zvedne ruku. 60.

Kdo je proti? 2.

Kdo se zdržel hlasování? 48.

Návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Payna se týká položky 4, kde v poznámce navrhuje doplnit za slova "v českém nebo slovenském jazyce se poplatek zvyšuje na dvojnásobek". Rozpočtový výbor doporučuje, navrhovatelé rovněž doporučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku? 100.

Kdo je proti? Nikdo.

Děkuji, návrh byl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh poslance Payna se týká položky 7, písm. b) vydání živnostenského listu navrhuje snížení z 1 000 Kčs na 500 Kčs, v písm. c) vydání koncesní listiny - navrhuje snížení částky 2 000 Kčs na 1 000 Kčs. Navrhuji, abychom hlasovali odděleně, nejprve za vydání živnostenského listu, podle písm. d) 500 Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 16.

Kdo je proti? 9.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Podle písm. c) vydání koncesní listiny navrhuje poslanec Payne částku 1 tisíc Kčs. Rozpočtový výbor nedoporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 9.

Kdo je proti? 1.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Zdeněk Smělík: Další návrh se týká položky 12 písm. a). K tomuto návrhu byly vzneseny dva pozměňovací návrhy poslance Payna, aby u vydání loveckého lístku nebo prodloužení jeho platnosti pro čs. státního občana byla u ročního lístku zvýšena částka z 50 Kčs na 1 tisíc Kčs a u tříletého ze 120 na 2 tisíce. K tomuto návrhu podal protinávrh pan poslanec Matějka, který navrhoval částky u ročního lístku zvýšení z 50 na 100 Kčs a u tříletého ze 120 na 150.

Ministerstvo financí návrhy pana poslance Payna nedoporučuje. Rovněž kontrolní a rozpočtový výbor tento návrh nedoporučuje. Argumentuje se tím, že poplatek má především pokrýt výši nákladů na úkon s tím spojený a nemá mít charakter daně z luxusu. Tedy spíše se přiklání k návrhu poslance Matějky.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP