Úterý 5. května 1992

Poslanec Ivo Palkoska: Dámy a pánové, teď už to není faktická poznámka, ale je to doplnění toho, co řekl poslanec Výborný a souhlasím s ním. Naváži na něho v tom, že dřívější socialistický stát předpokládal pouze cenu takovou, jakou on za nemovitost určil a považoval za jedinou správnou. Tržní ekonomika předpokládá, že budou ceny různé a budou stanoveny trhem. To znamená, že dům postavený v jedné lokalitě má jinou tržní hodnotu než dům postavený v jiné lokalitě. Např. stejný dům v Praze má jinou hodnotu než dům ve vesnici 50 km od Prahy. Toto je vyjádřeno v zákoně v kupní ceně. A není možné považovat rozdíl mezi touto nižší kupní cenou než je odhadní cena nebo vyhlášková cena za darování, jak to tady paní poslankyně řekla.

Prosil bych, abychom se drželi návrhu pana poslance Svobody, který je rozumný a může mít jediný negativní dopad, a to, že bude stát zkrácen o určitou část daně. Ale bude-li to takto postaveno, bude příští sněmovna nucena opakovaně a častěji novelizovat tento zákon a stanovovat koeficienty zjištěné ceny podle skutečného cenového vývoje v našem státě.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Palkoskovi, nyní se ujme slova pan poslanec Šabata, připraví se paní poslankyně Vorlová.

Poslanec Miloslav Šabata: Dámy a pánové, dovolte mi po konzultaci s panem poslancem Výborným upřesnit umístění a text mého pozměňovacího návrhu, který jsem předložil minulý týden. Navrhuji umístit tento pozměňovací návrh do § 20 a zařadit ho jako nový odst. 5 ve znění: "Od daně dědické, darovací a z převodu nemovitostí je po dobu pěti let od nabytí platnosti tohoto zákona osvobozen též první převod nebo první přechod věcí vydaných podle zvláštních předpisů, a to mezi oprávněným i osobami navzájem a mezi oprávněnými osobami a osobami třetími. Poplatník je povinen výše uvedené skutečnosti doložit." Další odstavce přečíslovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šabatovi, prosím paní poslankyni Vorlovou.

Poslankyně Milada Vorlová: Vážení poslanci, chci upozornit na jednu nepřesnost, která se vyskytla v pozměňovacích návrzích v tiskovině pod mým jménem. Je tam napsáno, že doporučuji, aby ve znění společné zprávy v § 19, písm. a) číslovka 500 tisíc byla nahrazena číslovkou 300 tisíc. Pak by to znění ve společné zprávě bylo zcela nesmyslné, když by se číslovka 300 tisíc nahradila číslovkou 300 tisíc. Říkala jsem, aby se konec věty počínaje "a číslovka" v obou případech vypustil. To znamená, aby se návrh vrátil k původnímu návrhu zákona. Vycházela jsem z poukazu pana ministra Špačka, že tato hranice zvýšená na 500 tisíc pro osvobození movitých věcí od daně by znamenala snížení rozpočtu o 100 miliónů. Takže je to návrat k původnímu znění navrhovaného zákona.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Vorlové. Zdá se, že to jsou všechny diskusní příspěvky, takže rozpravu mohu uzavřít. Prosím pana poslance Homolu, zdali můžeme pokračovat.

Poslanec František Homola: Vážený pane předsedající, dnešní příspěvky do pozměňovacích návrhů lze hodnotit velmi kladně. Příspěvek poslance Svobody je klíčový. Stručně se vyjádřím jenom k některým příspěvkům.

U paní poslankyně Vorlové jsme to samozřejmě mysleli tak, jak to říká - místo 500 tisíc zavést hodnotu 300 tisíc. Dále příspěvek poslance Šabaty bereme tak, jak nám ho předal. Myslím si, pane předsedající, že bychom mohli začít hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, které byly vzneseny ve čtvrtek a dneska v duchu společné zprávy a tisku 660 a v pořadí tak, jak byly jednotlivé návrhy předkládány sněmovně ke slyšení. Navrhuji, aby se o každém jednotlivě předneseném návrhu hlasovalo zvlášť.

První je pozměňovací návrh paní poslankyně Röschové, která doporučuje doplnit, opravit § 21, odst. 1, ve třetí řádce odshora. "Uzavření darovací smlouvy ohledně movité věci" vložit text: ", poskytnutí daru movité věci do ciziny". Stanovisko garančního výboru je - doporučujeme.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s návrhem poslankyně Röschové, ať zvedne ruku? 96.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec František Homola: Další pozměňovací návrh přednesl poslanec Homola. Týká se § 14, kde se doporučuje sazba daně dědické a darovací u osob zařazených do 3. skupiny snížit ze 7 % na 5 %. Rozpočtový a kontrolní výbor tento pozměňovací návrh velmi důkladně projednal, doporučuje ho ke schválení, protože se domníváme, že došlo k velkému zharmonizování jednotlivých sazeb, protože jedno procento, dvě procenta, čtyři procenta a pět procent se podle jeho názoru blíží takřka k ideálním poměrům a nebude potřeba provádět žádné simulace nějakých darování a prodejů, jak se v původním návrhu jevilo. Navrhovatel s tímto návrhem nesouhlasí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Mohu dát hlasovat?

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Františka Homoly?

S faktickou poznámkou se hlásí pan ministr Špaček. Týká se to § 14, pane ministře.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Chtěl bych sněmovnu upozornit na to, že to znamená snížení oproti dosavadní právní úpravě. děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Špačkovi. Nicméně musím se ptát, zda-li někdo z dalších pánů či paní poslankyň chce vystoupit.

Zdá se že ne, takže rozpravu končím a mohu dát hlasovat o tom, co přednesl před chvilkou pan poslanec Homola.

Kdo souhlasí s jeho návrhem, ať zvedne ruku. 33.

Kdo je proti? 14.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec František Homola: Další skupinu pozměňovacích návrhů přednesl poslanec Svoboda. Jsou k § 11, § 12, § 13 a § 15. A jak jsme slyšeli, poslanec Svoboda tyto návrhy stáhl z projednávání. Prosím, aby to bylo odhlasováno.

(Projevy nesouhlasu.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Svoboda s faktickou poznámkou.

Poslanec Ivo Svoboda: V rámci rozpravy staženo, takže není třeba hlasovat.

Poslanec František Homola: Omlouvám se, přeslechl jsem.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, přistoupíme k dalšímu paragrafu.

Poslanec František Homola: Nyní si nejsem jist, jestli také návrh poslance Šumana byl stažen.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Návrh pan poslanec Šuman stáhl.

Poslanec František Homola: Děkuji, čili můžeme přistoupit k upřesnění hlasování o návrhu poslankyně Vorlové.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně Vorlová se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslankyně Milada Vorlová: (z místa) Domnívám se, že podle jednacího řádu se musí hlasovat o stažení každého návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně, nemáte pravdu, protože byla rozprava otevřena a v rámci rozpravy tyto návrhy byly staženy, takže ten, kdo chtěl, aby návrhy byly předmětem projednávání, mohl je vzít za své a znovu je do jednání dodat. Takže můžeme pokračovat.

Poslanec František Homola: Doporučoval bych, aby o jednom návrhu paní poslankyně Vorlové bylo hlasováno na dvakrát, tzn. to, co je obsaženo v písm. a) i v písm. b).

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem paní poslankyně Vorlové, s tím co je uvedeno pod písm. a), ať zvedne ruku. 40.

Kdo je proti? 3.

Přesto návrh nebyl přijat.

Nyní dám hlasovat o návrhu paní poslankyně Vorlové k části pod písm. b).

Kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku. 45.

Kdo je proti? 2.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec František Homola: Pan poslanec Palkoska ve svém přístupu nevznesl žádný konkrétní návrh z hlediska obsahu návrhu zákona. Taktéž paní poslankyně Röschová se vyjádřila pouze jako doporučení, aby rozpočtový a kontrolní výbor jisté otázky důkladně projednal, což se stalo.

Návrhy pana poslance Hrbka bude v podstatě třeba projednat, protože jsme odsouhlasili, že nezdanitelná částka bude 500 tisíc Kčs a nyní v návrhu pana poslance Hrbka je uvedeno, že pro skupinu č. 2 se částka 60 tisíc nahrazuje částkou 250 tisíc. Tento návrh vláda nedoporučuje, taktéž výbor rozpočtový a kontrolní nedoporučuje akceptovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, přesto o něm dám hlasovat.

Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Jiřího Hrbka, ať zvedne ruku. 9.

Kdo je proti? 17.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec František Homola: Je zde ještě další část návrhu pana poslance Hrbka. Navrhuje úpravu § 18: lhůtu pro splatnost 30 dnů prodloužit na 3 měsíce.

Navrhovatel tuto změnu nedoporučuje, taktéž rozpočtový a kontrolní výbor nedoporučuje zvednout tuto lhůtu na 3 měsíce.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 11. Děkuji.

Kdo je proti? 5.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec František Homola: Přistoupíme k projednání pozměňovacího návrhu pana poslance Šabaty. Jedná se o doplnění návrhu § 20: zařadit nový odst. 5 v tomto znění:

"Od daně dědické, darovací a z převodu nemovitostí je po dobu 5 let od nabytí platnosti tohoto zákona osvobozen též první převod nebo první přechod věcí vydaných podle zvláštních předpisů (odkaz na č. 6) mezi oprávněnými osobami navzájem a mezi oprávněnými osobami a osobami třetími. Poplatník je povinen výše uvedené skutečnosti doložit." Další odstavce se doporučují přečíslovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, pan ministr Špaček hodlá zasáhnout do jednání v této chvíli.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Vážené dámy, vážení pánové, chci upozornit na dvě okolnosti. Za prvé, jestliže bude toto schváleno - já to nedoporučuji - znamená to, že se ocitneme v potížích u převodů, které už byly provedeny a zpoplatněny. Navíc zákon platí od 1. 1. 1993, což znamená že do této doby ještě půl roku by zpoplatňovány byly a pak teprve nebyly, tzn. zablokování určitého procesu, který v současné době probíhá. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Špačkovi.

Hodlá ještě někdo vystoupit? Zdá se, že nikoli - a přece, pan poslanec Svoboda.

Poslanec Ivo Svoboda: Chtěl bych podat další pozměňovací návrh, jehož myšlenka ovšem spočívá na návrhu pana poslance Šabaty, a který by zněl: "Daň dědická, darovací a z převodu nemovitostí se vyměří podle předpisů platných o vyměření této daně ke dni účinnosti příslušných zákonů a je po dobu 5 let od nabytí platnosti..." atd.

Možná, že by bylo rozumnější teď jednání přerušit a doformulovat tento návrh během 5 či 10 min.

Poslanec František Homola: Já se za to přimlouvám, protože se zdá, že tu může vzniknout určitá nejistota a nepřesnost. Proto bych doporučoval kratičkou přestávku, abychom mohli tento pozměňovací návrh nějak dopracovat a doformulovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře.

Dámy a pánové, chci apelovat na vás, abychom se zde sešli v 10.30 hodin k dalšímu jednání. Prosil bych o dochvilnost, protože úkoly, které dnes před sebou máme, jsou rozsáhlé.

(Schůze přerušena v 10.17 h.)

(Po krátké přestávce.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Budeme pokračovat v rozpravě, ve které jako první vystoupí pan poslanec Ivo Svoboda.

Poslanec Ivo Svoboda: Děkuji za slovo. Během krátkého přerušení jsme dočistili a trochu upravili pozměňovací návrh.

Navrhuji, aby byl mezi ustanovení přechodná a závěrečná jako první paragraf, což by byl paragraf 22 a ostatní se pak přečíslují, vložen paragraf následujícího znění:

"Po dobu dvou let od účinnosti tohoto zákona se u prvních převodů a darování movitých a nemovitých věcí, vydaných podle zvláštních předpisů, odkaz č. 6, mezi oprávněnými osobami navzájem a mezi oprávněnými osobami a osobami třetími, vyměří daň darovací a daň z převodu nemovitostí ve výši odpovídající sazbám poplatků podle předpisů platných ke dni 31. 12. 1992, je-li to pro poplatníka výhodnější."

Cílem tohoto návrhu je nezatěžovat nadměrným zdaněním první převody stručně řečeno majetku nabytého restitucemi a umožnit jakousi urychlenou redistribuci tohoto majetku na osoby, které např. z důvodů věkových, vzdálenosti od trvalého bydliště, rozdělení majetku mezi více podílníků budou schopny se o konkrétní majetek lépe starat.

Lhůta dvou let pak plyne z toho, že naše finanční orgány nemohou po příliš dlouhou dobu spravovat určité daně a poplatky podle předpisů, které v dané době již vlastně nebudou platit. Děkuji za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Svobodovi. Kdo se dále hlásí do diskuse? Pan poslanec Šabata. Uděluji mu slovo.

Poslanec Miloslav Šabata: Návrh je kompromisní, příliš z toho finančního dopadu na poplatníky nezůstalo, přesto svůj původní návrh stahuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šabatovi, kdo se dále hlásí? (Nikdo se nehlásil.) Vzhledem k tomu, že se nikdo nehlásí, rozpravu končím.

Prosím pana společného zpravodaje poslance Homolu, aby se ujal slova.

Prosím pracovnice Kanceláře, aby daly zvukový signál směrem k poslanců, kteří tráví čas v předsálí.

Poslanec František Homola: Pane předsedající, měli bychom reagovat na vznesené pozměňovací návrhy. Především bychom měli vzít v úvahu návrh pana poslance Svobody. Nemám ovšem doslovné znění, abych ho mohl zopakovat. Myslím, že bychom měli také reagovat na stažení pozměňovacího návrhu pana poslance Šabaty.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nedomnívám se, že je to nezbytné. Pan poslanec Šabata prostě svůj pozměňovací návrh stáhnul, protože není otevřena rozprava, je zbytečné to komentovat.

Poslanec František Homola: Přistoupili bychom tedy k projednání návrhu pana poslance Svobody.

Pan poslanec Svoboda doporučuje, aby se do přechodných a závěrečných ustanovení návrhu zákona (tisk 660) doplnil § 22 se zněním, které bylo deklarováno. Ještě jednou ho zopakuji.

"Po dobu dvou let od účinnosti tohoto zákona se u prvých převodů a darování movitých a nemovitých věcí vydaných podle zvláštních předpisů (odkaz 6) mezi oprávněnými osobami navzájem a mezi oprávněnými osobami a osobami třetími vyměří daň darovací a daň z převodů nemovitostí ve výši s odpovídající sazbám poplatků podle předpisů platných ke dni 31. 12. 1992, je-li to pro poplatníka výhodnější.

Nechte, prosím, o tomto příspěvku hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, rád bych. Bohužel, sněmovna není usnášeníschopná. Je nás 97.

Dámy a pánové, přerušuji na malý moment projednávání tohoto bodu a žádám všechny předsedy klubů, aby přišli sem ke mně, ke krátké pracovní poradě.

/Potlesk./

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP