Pondělí 4. května 1992

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Já si myslím, že to ani není třeba. Já se spíš chci zeptat, jestli je možno hlasovat znovu o tom znění bez jakékoli změny. Je možno. Budeme hlasovat znovu o pozměňovacím návrhu (připomínky z pléna).

Poslanec Julius Jančáry: Dobrá, pan poslanec Hájek navrhuje rozšířit § 6 o odst. 4 tak, aby sazba daně podle odst. 2 písm. b) byla násobena koeficienty tak, jak jsme je přijali u pozměňovacího návrhu pana poslance Hrazdíry, tj. a) u koeficientu 3,5 ve městech nad 50 tisíc obyvatel a ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech. A v písm. b) změnit, aby u staveb umístěných v jednotlivých částech obce mohla obec rozhodnout o použití koeficientu jako u obce o 3 kategorie nižší. Jedna až tři.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je jasné, o čem budeme hlasovat? Můžeme. Dávám tedy hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 82.

Kdo je proti? 4.

Tento návrh byl přijat.

Nyní by bylo zřejmě pro korektnost potřeba otevřít jedním slovem pana ministra rozpravu tak, aby bylo možno znovu přednést stažený pozměňovací návrh na změnu sazby.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Vážené dámy a pánové, opakuji svůj návrh dřívější, a to aby základní sazba v tomto případě byla snížena u stavebních pozemků ze dvou korun na jednu korunu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Jančáry zřejmě převezme tento návrh za svůj.

Poslanec Julius Jančáry: Jedná se o § 6 odst. 2 písm. b).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Rozpravu uzavírám, protože se už nikdo nehlásí a budeme hlasovat ihned o právě formulovaném, právě opakovaně formulovaném pozměňovacím návrhu.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 79.

Kdo je proti? 1.

Tento návrh byl přijat.

Prosím další návrhy.

Poslanec Julius Jančáry: Dále je třeba hlasovat o návrhu pana poslance Veselého, který se týká § 12 odst. 2. Pan poslanec Veselý navrhuje nahradit termín "potvrzením" termínem "doklady".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 10.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Vlk navrhuje v § 12 písm. b) následující dikci: "na dobu maximálně 15 let po změně systému vytápění z pevných paliv s výjimkou koksu na vytápění plynem, elektřinou a koksem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pak bude následovat hlasování o pozměňovacím návrhu pana poslance Květa. Možná by bylo dobře ho také přečíst.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Květ dále navrhuje, aby výjimka byla rozšířena na dřevo, a aby za obnovitelné zdroje solární a větrné energie bylo doplněno "biomasy".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka pana ministra Špačka.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Vážené dámy a pánové, mám trochu pochybnost o koksu. U řady kamen na pevná paliva může být používán jak koks, tak uhlí. Musíme pamatovat na to, že tyto věci musí být řádně doloženy, jinak finanční úřad může být uveden v omyl. Musíme volit jednoznačné řešení. V řadě kamen může být používáno jak uhlí, tak koks.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu ministrovi.

Poslanec Julius Jančáry: Garanční výbor nezaujal stanovisko k tomuto problému.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Do rozpravy se hlásí pan poslanec Květ.

Poslanec Jan Květ: Beru na vědomí tuto poznámku pana ministra. Stahuji první část návrhu, tzn. koks a dřevo. Nechal bych tam jen biomasu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Květ upřesňuje svůj pozměňovací návrh a stahuje první část. Zmizel by koks a dřevo a zůstala by pouze biomasa, jak byla v druhé části formulace.

Poslanec Julius Jančáry: Zůstával by koks od pana poslance Vlka.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: O tom rozhodneme hlasováním. Chtěl jsem, aby zazněly pozměňovací návrhy, aby bylo jasné, o čem budeme hlasovat napřed a o čem potom, aby si to poslanci před hlasováním mohli srovnat.

Nikdo se do rozpravy nehlásí, uzavírám ji.

Máme upřesněný návrh pana poslance Květa a Vlka, o kterém budeme hlasovat nejprve.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kalfus.

Poslanec Jiří Kalfus: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, že v textu, který jsme dostali, je něco jiného, než nám četl pan poslanec Jančáry. Prosím o vyjasnění, abychom věděli přesně o čem hlasujeme.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Vlk se přihlásil do rozpravy a z toho vzniklo pozměněné znění. Prosím pana poslance Jančáryho.

Poslanec Julius Jančáry: Text, který přednesl pan poslanec Vlk, zní: § 12 písm. b) odst., 2 "u staveb" - to je nadpis - po změně systému vytápění z pevných paliv s výjimkou koksu na dobu maximálně 15 let po změně systému vytápění na vytápění plynem a elektřinou nebo na systém využívající obnovitelné energie solární a větrné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Bylo to přesně formulováno?

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 13.

Kdo je proti? 6.

Tento návrh nebyl přijat.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Můžeme zkontrolovat počet poslanců ve sněmovně?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím skrutátorky, aby mě informovali o aktuálním stavu. 98.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Matějka.

Poslanec František Matějka: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, navrhuji, aby byla udělána prezence podle klubů. Když nás někdo kritizuje, že nemůžeme pro neúčast plnit svou povinnost, nechť vidíme, který klub to dělá.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Je zde návrh na provedení prezence.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 30.

Kdo je proti? 11. Tento návrh nebyl přijat.

Je nás přítomno 103, můžeme hlasovat o pozměňovacím návrhu poslance Květa.

Poslanec Julius Jančáry: Poslanec Květ v § 12 písm. b) č. 2 navrhuje za slovo "větrné" doplnit slovo "biomasy".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 83. Děkuji.

Kdo je proti? 1. Děkuji.

Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh

Poslanec Julius Jančáry: K § 15, odst. 1 písm. a) navrhuje pan poslanec Payne změnit termín 31. srpna na termín 31. října a termín 30. listopadu na termín 31. března. Předkladatel ani garanční výbor nedoporučují, neboť je třeba daň zaplatit v roce, za který byla vyměřena a daň z nemovitostí váže jako odpočitatelná položka ze základu daně z příjmu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 2. Děkuji.

Kdo je proti? 16. Děkuji. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Předposlední návrh - v § 21, v bodu 2, navrhuje pan poslanec Nerad doplnit slova: "§ 1 písm. g)". Jedná se o upřesnění dislokačního poplatku. Rozpočtový výbor i předkladatel doporučují.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. Kdo je pro, ať zvedne ruku. 81. Děkuji. Kdo je proti? Nikdo. Tento návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: Návrh pana poslance Payna...

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pardon, pan poslanec Kraus má faktickou poznámku.

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedající, vážená sněmovno, já se velice omlouvám, ale ještě u předcházejícího návrhu chybělo písmenko a, spojka a. To je třeba doplnit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: To je legislativně technická úprava. Bereme to na vědomí, nebudeme o tom hlasovat. Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: V § 9, písm. j) navrhuje pan poslanec Payne místo textu "ze státního, obecního a družstevního vlastnictví, zařadit text "vlastnictví státu, obcí a družstev".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 80. Děkuji.

Kdo je proti?

Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Pane předsedající, tím byly vyčerpány veškeré pozměňující návrhy vládního návrhu zákona o dani z nemovitostí, tisk 659, ve znění společné zprávy výborů České národní rady tisk 752.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan ministr Špaček se hlásí o slovo. Zvažte. jestli chcete promluvit před závěrečným hlasováním nebo až po něm. Já jsem nerozuměl přesně Vašemu gestu.

Ministr Karel Špaček: Já jsem ještě dlužen odpověď na dotaz poslance Vlka. Mohu odpovědět před hlasováním i po něm. Když už mluvím, myslím, že tu zůstanu. Pan poslanec Vlk mně požádal o vysvětlení § 9, osvobození od daně, k bodu b), kde se osvobozují od daně stavby ve vlastnictví státu nebo obce a říkal, že jsou totiž byty, které jsou v těchto stavbách prodány a zajímá ho vztah vlastníků těchto bytů k tomuto daňovém u zákonu.

K tomu toto vysvětlení. Domy, nebo jejich části s byty převedenými do vlastnictví fyzických osob jsou dle § 9, odst. 1, písm. j) osvobozeny na určitou lhůtu. Po uplynutí lhůty pro osvobození se bude daň vztahovat i na vlastníky těchto bytů v postavení spoluvlastníka nemovitosti.

Podle § 8, odst. 2 jsou spoluvlastníci stavby povinni platit daň z nemovitosti společně a nerozdílně. To znamená, že se o tu daňovou povinnost rozdělí. Tolik k vysvětlení. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. Děkujeme za vysvětlení. Uzavírám rozpravu, vzhledem k tomu, že se do ní již nikdo nehlásí. Nyní budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Kdo souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o dani z nemovitostí podle sněmovního tisku 659 ve znění společné správy výborů České národní rady podle sněmovního tisku 752 a podle schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 89. Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP