Pondělí 4. května 1992

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nicméně na stanovisku to nic nemění. Je to chyba při přepisu.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 34.

Děkuji.

Kdo je proti?

Nikdo.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Paní poslankyně Hofrová navrhuje, aby v § 9 odst. 1 písm. d) text "na dobu 5 roků" v úvodu tohoto ustanovení byl nahrazen textem "na dobu 15 roků". Předkladatel ani garanční výbor nesouhlasí.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 16.

Děkuji.

Kdo je proti? 8.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Veselý navrhuje doplnit § 9 o další odstavec v tomto znění "Na dobu pěti let jsou osvobozeny nově vybudované stavby sloužící k podnikání a pořízené z jiných než státních prostředků. Toto ustanovení se vztahuje i na stavby, které byly zrekonstruovány, a to v případech, kdy náklady na rekonstrukci byly hrazeny z jiných prostředků než státních a činily alespoň 50 % zůstatkové ceny stavby". Garanční výbor ani předkladatel nedoporučují přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 27.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Lom v témže § navrhuje doplnit návrh poslance Veselého o slova "nebo pro poskytování zdravotní a sociální péče". Toto řeší § 9 odst. k a v témže vztahu § 4 odst. g, podle kterých jsou tato zařízení osvobozena. Garanční výbor ani předkladatel nedoporučují.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 12. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím § 11.

Poslanec Julius Jančáry: K § 11 paní poslankyně Vorlová navrhuje doplnění odst. 1 písm. d) za slova "lesní a vodní hospodářství" slovy "a staveb sloužících k recyklaci odpadů". Je to stejný problém jako u staveb sloužících k ochraně půdy. Tento termín není znám v jednotné klasifikaci stavebních objektů a předpokládáme, že bude tato záležitost řešena vyhláškou ministerstva životního prostředí, kde toto bude specifikováno. Proto je stanovisko předkladatele i garančního výboru nedoporučující.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku.

S faktickou poznámkou se hlásí poslankyně Vorlová.

(Bere svůj návrh zpět.)

I o tom musím dát hlasovat. Domnívám se, že je rychlejší hlasovat o návrhu.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu?

Nikdo.

Kdo je proti? 12.

Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: Poslanec Veselý navrhuje v § 11 odst. 1 písm. d) zavést jednotnou sazbu pro odstavce 1, 2, 3 a sice 3 Kčs za jeden metr čtvereční bez ohledu na obor podnikání. Předkladatel i garanční výbor doporučují ponechat návrh v současném stavu, neboť je třeba oborové rozlišení jednotlivých druhů podnikatelské činnosti.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro návrh pana poslance Veselého, ke kterému jsou stanoviska záporná, ať zvedne ruku. Nikdo.

Kdo je proti? 4.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: Dále pan poslanec Veselý navrhuje v § 11 odst. 3 písm. b) následující formulaci: "Obce budou diferencovat výši koeficientu podle rozčlenění obce na části centrální, střední a okrajové. Koeficient bude použit v případě okrajových částí až o dvě kategorie nižší." Rozpočtový a kontrolní výbor ani předkladatel nedoporučují schválit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. Nikdo.

Kdo je proti? 11.

Tento návrh nebyl přijat. Potom zde máme dva již schválené návrhy pana poslance Hrazdíry a přecházíme k návrhu pana poslance Šabaty.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Šabata v § 11 odst. 3 navrhuje za slovo "činnosti" vložit dovětek "s výjimkou zemědělské prvovýroby". Předkladatel i garanční výbor doporučují schválit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je tedy pro tento návrh, ať zvedne ruku. 71.

Děkuji. Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Moldan v § 11 navrhuje změnit stávající odst. 4 a současný odst. 4 přečíslovat na pátý s tím, že odst. 4 bude znít: "Základní sazba daně podle odst. 1 písm. b) případně zvýšená podle odst. 2 - to je ta odvolávka - se násobí koeficientem 2, pokud jsou stavby umístěné v národních parcích a v zónách I. chráněných krajinných oblastí vyhlášených podle zvláštních předpisů." Stanovisko předkladatele je inertní, garanční výbor doporučuje přijmout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 58.

Kdo je proti? 7.

Děkuji. Tento návrh byl přijat. Prosím § 12.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Moskal navrhuje doplnit § 12 odst. 1 písm. b) doplnit o odst. 5 ve znění: "jejichž stáří přesahuje 100 let". Ani garanční výbor ani předkladatel nedoporučují.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 7.

Kdo je proti? 2.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: K § 12 odst. 1 písm. "b" v bodu 3 navrhuje paní poslankyně Stiborová doplnit nový bod podle pořadí: "u staveb pro individuální rekreaci a chat ve vlastnictví držitelů průkazů ZTP a ZTP/P". Garanční výbor souhlasí.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 78. Děkuji.

Kdo je proti?

Nikdo.

Návrh byl přijat.

Prosím další návrh. i

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Stibic navrhuje v § 12 odst. 1 písm. "b" bod 4 doplnit o slova "kulturními památkami" slova "nebo součástí původní vesnické zástavby významné pro vzhled obce." Ani předkladatel ani garanční výbor nedoporučují.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 11. Děkuji.

Kdo je proti? 1.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Veselý v § 12 odst. 2 doporučuje nahradit termín "potvrzený" termínem "doklady". Stanovisko je takové, že se jedná o překlep při přepisu, neboť nemá být "potvrzený", ale "potvrzením".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: "potvrzením"? Tzn. že vlastně o tom návrhu není potřeba hlasovat.

Poslanec Julius Jančáry: Ne. (hlasy z pléna: Je!)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Raději ať to řekne zpravodaj.

Poslanec Julius Jančáry: Není třeba hlasovat, jedná se o technickou chybu, má tam být "potvrzením".

(šum v sále)

Můžeme jít k § 12 odst. 2 písm. "b".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka - pan poslanec Benda. Nejsem si jist, že jsme návrh pana poslance Veselého vyřešili.

Poslanec Marek Benda: Pane předsedající, chyba je v textu, který nám byl rozdán, což pan poslanec Veselý nemohl vědět. Ale pan poslanec Veselý navrhuje slovo "potvrzením" nahradit slovem "doklady". O tom musíme nepochybně hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. Stanovisko předkladatele a garančního výboru?

Poslanec Julius Jančáry: Ani garanční výbor ani předkladatel nezaujali stanovisko. Domnívám se, že sněmovna může rozhodnout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pokud se sveřepě snažíte otevřít rozpravu, pane ministře, nemohu vám v tom zabránit.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Nemohu si odpustit: zní vám to hezky "poplatník doloží dokladem něco"? Čili já bych tam spíš nechal "potvrzením". Myslím, že potvrzení a doklady je totéž. Čili z hlediska češtiny by to znělo: "Žádost o úlevy na dani poplatník doloží dokladem o skutečnostech rozhodných pro úlevu". To se mi nelíbí z hlediska češtiny.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Do otevřené rozpravy se hlásí pan poslanec Svoboda.

Poslanec Ivo Svoboda: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, využívám této příležitosti, abych obrátil vaši pozornost zpět k § 6 odst. 2 resp. 4, kde se jednalo o diferenciaci daňových staveb u stavebních pozemků. Chtěl bych navrhnout revokaci původního hlasování sněmovny, nové hlasování o tomto pozměňovacím návrhu, neboť mám za to, že stavební pozemky jsou pozemky určené k zástavbě a to k zástavbě rychlé. Uvědomme si, že se jedná o pozemky, které jsou zpravidla vybaveny komunikacemi, přípojkami inženýrských sítí a nejsou to pozemky, které by byly určeny k dlouhodobému spekulačnímu schraňování původním majitelem. Děkuji a prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, registruji tento návrh.

Pan poslanec Výborný se hlásí do rozpravy.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, velice podporuji návrh pana poslance Svobody, ba dokonce se domnívám, poté co jsem vyslechl souhlasné stanovisko předkladatele k onomu pozměňovacímu návrhu i souhlasné stanovisko rozpočtového a kontrolního výboru a poté, co porovnáme celý text zákona, že snad možná došlo k omylu, když u staveb se diferencuje, kdežto u nezastavěných stavebních pozemků se nediferencuje. Obávám se, že papír, který jsem si pečlivě přečetl, podepsaný poslankyní Vorlovou, na který ona potom dvakrát upozorňovala, mohl leckoho zmást. Ale při neexistenci diferenciace dosáhneme přesně opačných dopadů. Tak jak zatím došlo ke schválení textu § 6, je situace taková, že sazba daně ze stavebního pozemku ve vsi, která má 200 obyvatel, je úplně stejná, jako sazba daně ze stavebního pozemku v proluce Na příkopech v Praze. To je pro mě nepochopitelné, takže podporuji návrh poslance Svobody, jak na revokaci, tak potom na oba spojené návrhy poslance Kalfuse a výboru pro územní správu a národnosti, i když návrh přednášel poslanec Hájek. Domnívám se, že bude lépe takto tu věc dořešit, než novelou za dva měsíce, protože k té novele by dojít muselo.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Výbornému. Prosím, paní poslankyně Vorlová se hlásí.

Poslankyně Milada Vorlová: Vážení poslanci, znovu říkám, že na parcely, na zastavěné parcely, bude tlak samozřejmě, protože je lukrativní ve vnitřním městě si něco postavit, je to lukrativnější, než tu parcelu tam nechat holou. Ale mně se spíš jedná o tu druhou stránku věci, ne o tu spravedlivou platbu daně, ale o ten tlak, který tato daň vyvine. Tzn. tlak na urbanizaci v okrajových místech, kde bychom s tím měli počkat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Payne se hlásí.

Poslanec Jiří Payne: Pane předsedající, dámy a pánové, omlouvám se, že zdržuji, ale přeci jenom se vracím k § 9 odst. 1 písm. "j", kde se hovoří o "státním, obecním a družstevním vlastnictví". Jistě si vzpomenete z marxisticko-leninské nauky, že se tam rozlišovalo vlastnictví socialistické a družstevní. Myslím si, že toto je toho pozůstatek. Navrhuji, aby v písm. "j" bylo to nahrazeno slovy "vlastnictví státu, obcí a družstev".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, protože se do rozpravy nikdo nehlásí, opět ji uzavírám.

Nyní bychom se zřejmě měli nejprve vyrovnat s návrhem na revokaci, který zde zazněl, a pak pokračovat tak, jak padaly další pozměňovací návrhy.

Ptám se tedy, kdo je pro to, abychom revokovali své rozhodnutí, které se týká § 6 odst. 2. Je to návrh pana poslance Hájka.

Kdo je pro revokaci, tak jak ji navrhl pan poslanec Svoboda a podpořil pan poslanec Výborný, ať zvedne ruku. 80. Děkuji.

Kdo je proti? 3.

Revokovali jsme své rozhodnutí - faktická poznámka, pan (poslanec Benda z místa: Připomínka k přítomnosti poslanců ve sněmovně.)

Prosím skrutátorky, aby mi sdělily aktuální stav. 95 + 1 - 96, prosím kolegy a kolegyně, kteří se nacházejí v předsálí, aby nás navštívili. Jsme usnášeníschopni. Dávám znovu hlasovat o revokaci našeho rozhodnutí, které se týká § 6, je to pozměňovací návrh pana poslance Hájka, tak jak to v rozpravě odůvodnil pan poslanec Svoboda a podpořil pan poslanec Výborný.

Kdo je pro revokaci, ať zvedne ruku. 83. Děkuji.

Kdo je proti? 4. Děkuji.

Tím jsme revokovali své rozhodnutí a já jsem nezaznamenal, jestli v doplňující rozpravě zazněla nějaká drobná změna, abychom měli o čem hlasovat. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Julius Jančáry: Dále je třeba hlasovat o změně sazby u stavebních pozemků ze dvou korun na jednu korunu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ne, nejprve je třeba hlasovat o...

Poslanec Julius Jančáry: Promiňte, o přijetí pozměňovacího návrhu pana poslance Hájka. Návrh pana poslance Hájka mám zopakovat?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP