Pondělí 4. května 1992

Kdo je proti? 3.

Děkuji.

Takže tento vládní návrh zákona byl schválen.

(Potlesk.)

Děkuji panu ministrovi a panu společnému zpravodaji.

Ministr Karel Špaček: Vážené dámy, vážení pánové, tentokrát vám skutečně ze srdce děkuji za schválení tohoto zákona. Byla to veliká námaha. My jsme mu věnovali velkou pozornost. Vy, jste rovněž jeho projednávání jak zásad, tak paragrafovaného znění věnovali velkou pozornost. Děkuji vám za tuto společnou pozornost a za schválení tohoto zákona. (Potlesk).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu ministru Špačkovi ještě jednou. Nyní bych vás chtěl požádat, abyste zvážili, zda bychom se nepokusili projednat ještě čtyři pozměňovací návrhy o dani silniční, protože si nejsem jist, jak se nám po vyhlášení přestávky podaří ještě vytrhnout poslance z jednání výborů, které je nutné atd.

Navrhoval bych tento postup, přestože po přestávce už osobně velice volám.

Přejdeme tedy k přerušenému jednání, k bodu Vládní návrh zákona České národní rady o dani silniční. Návrh zákona jsme také projednávali ve čtvrtek. Rozprava je ukončena. Obdrželi jsme doplňující tisk.

Dal bych nyní slovo panu ministru Špačkovi k závěrečnému slovu.

Ministr Karel Špaček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, myslím, že projednávání návrhu zákona o silniční dani bylo v podstatě bezkonfliktní. Jsou tam tři návrhy změn, o jejichž osudu rozhodnete svým hlasováním. Myslím, že žádné problémy by neměly vzniknout. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu ministru Špačkovi. Nyní promluví společný zpravodaj, poslanec Jaromír Kapusta, kterému předávám slovo.

Poslanec Jaromír Kapusta: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, celkem byly podány 3 pozměňovací návrhy. Jako první podal pozměňovací návrh pan poslanec Kalfus k § 17. Výnos daně podle tohoto zákona je z jedné třetiny příjmem Fondu životního prostředí České republiky s odvoláním na zákon České národní rady č. 338/1991 Sb., o státním fondu životního prostředí České republiky.

Návrh poslance Jiřího Kalfuse na určení jedné třetiny výnosu silniční daně pro fond životního prostředí nedoporučuje předkladatel ani výbor rozpočtový a kontrolní z toho důvodu, že návrh zákona o silniční dani neřeší rozpočtové určení výnosu této daně.

To bude určitě řešeno v návrhu zákona o Silničním fondu v dalším volebním období. Rovněž žádný jiný daňový zákon neupravuje rozpočtové určení daně.

Krácením ve prospěch ekologie by se vlastně prohloubil rozdíl mezi potřebami a zdroji silničního fondu.

Tolik mé vyjádření a prosím o hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Máme k dispozici text se třemi pozměňovacími návrhy. Nyní budeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pana poslance Kalfuse.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 19.

Děkuji.

Kdo je proti? 7.

Tento návrh nebyl přijat.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kalfus.

Poslanec Jiří Kalfus: Žádám o ověření počtu poslanců ve sněmovně.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Žádám pracovnice kanceláře, aby mi sdělily aktuální údaj o počtu poslanců ve sněmovně. 88.

Děkuji.

Vyhlašuji přestávku do 18.40 hodin.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené kolegyně a kolegové, prosím zaujměte svá místa ve sněmovně.

(Opakovaná výzva poslancům, aby se dostavili k dalšímu jednání.)

Obzvláště děkuji 63 statečným a dnešní schůzi končím.

V 19.00 hodin začne krátké jednání předsednictva, které se musí sejít kvůli tomu, že budeme určovat program dalších schůzí. S ostatními kolegyněmi a kolegy se loučím a těším se zítra v 9.00 hodin na shledanou.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP