Pondělí 4. května 1992

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 84.

Kdo je proti?

Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Poslanec Hrazdíra navrhl ve stejném § 11 odst. 3 písm. b) změnit text takto: "u staveb umístěných v jednotlivých částech obce může obec rozhodnout o použití koeficientů jako u obce o jeden až tři kategorie nižší nebo jednu kategorii vyšší v členění obcí podle odst. a) s výjimkou obcí do 300 obyvatel.

Zde je stanovisko předkladatele a garančního výboru souhlasné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: S faktickou poznámkou se hlásí pan ministr Špaček.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Upozorňuji, že v tomto případě zjevně bude třeba vypustit: "s výjimkou obcí do 300 obyvatel." Jinak obce do 300 obyvatel by nemohly zvýšit sazbu o 1 %.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Hrazdíra v právě otevřené rozpravě upravuje svůj návrh.

Hlásí se pan poslanec Palkoska.

Poslanec Ivo Palkoska: Jestli tomuto návrhu dobře rozumím, radní svým kamarádům sleví na daních a toho, koho nebudou mít rádi, tomu přitvrdí?

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Svoboda, dále pan poslanec Ježek.

Poslanec Ivo Svoboda: Chtěl bych jenom konstatovat, že je obecně přijaté pravidlo v právních státech, že daně mohou být ukládány pouze zákonem. Toto je daň. Nemělo by být pouze v rozhodnutí obce, zda hodlá daň zvýšit. Snižování je proces inverzní, se kterým je možno souhlasit. Se zvyšováním rozhodně ne.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Ježek.

Poslanec Josef Ježek: Dovolil bych si několik slov na vysvětlenou. Tento návrh byl návrhem výboru pro územní správu a národnosti. Kdybychom to schválili ve znění vládního návrhu, mám pocit, že všechny obce budou chtít mít méně než tři sta obyvatel. Budeme mít brzy v návaznosti na schválení zákona o místním referendu více obcí než před rokem 1949. Na základě informace Svaz měst a obcí byl proti tomu, aby mohla obec v určité části obce s koeficientem manipulovat, což je důležitý znak místní daně, daň z nemovitosti je místní daň, její výnos je určen do rozpočtu obcí. Všechny materiály, které jsem četl, uvádějí, že důležitou vlastností místní daně je to, aby se obec mohla rozhodovat v určitém rozmezí.

Čili, v rámci těchto úvah jsme navrhli jak možnost snížit o 3 stupně, tak i možnost zvýšit o 1 stupeň. Velice důležité ale je, že je tam to místo v jednotlivých částech obce. Část obce je cosi, co má samostatné číslování domů. Je to ve vyhlášce, která byla vydána po schválení zákona o územním členění státu v roce 1960. Ta vyhláška je z roku 1961, 1963, pro české země platí, pro Slovensko neplatí, neboť je nahrazena zákonem. Setkáme se s tím ještě v novele zákona o obcích.

Čili, nahrazujeme to původní znění "v okrajových částech obce", což nikdo neví, co je tímto pojmem definováno, pojmem "v jednotlivých částech obce". Navrhli jsme po veliké debatě to znění, aby mohli, v případě potřeby některé části obce také o kategorii zvýšit. To znamená, doporučil bych, abychom hlasování rozdělili na dvě části. Nejdřív na základě připomínky kolegy Svobody zvýšit o 1 stupeň v jednotlivých částech obce. Jestliže to neprojde, pak hlasovat pouze o použití koeficientu o jednu až tři kategorie nižší. Domnívám se, že by to umožnilo tuto věc řešit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nebo bychom mohli hlasovat opačně.

Poslanec Josef Ježek: To znamená, nejdříve o jednu až tři kategorie níže, potom případně možnost zvýšit o jednu kategorii. Rozumíte, jde o to, aby v nějaké části obce, která přece jenom může být na tom výrazně lépe, aby mohlo zastupitelstvo i takto rozhodnout. I když pravděpodobně nerozhodne, protože teď má každý snahu dělat líbivou politiku.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ještě někdo se hlásí do rozpravy? Ne. Rozpravu tedy uzavírám a prosím o slovo pana společného zpravodaje.

Poslanec Julius Jančáry: Vzhledem k tomu, že vládní návrh obsahuje dikci "možnost snížení o 1 kategorii", společná zpráva "možnost snížení o 2 kategorie", domnívám se, že je třeba nejprve hlasovat o možnosti snížení o 3 kategorie a potom zvláště o možnosti zvýšení o 1 kategorii.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. Domnívám se, že není třeba o tomto výkladu opakovat znění. Budeme tedy nyní hlasovat o možnosti snížení o 1 až 3 kategorie.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku 80.

Děkuji.

Kdo je proti? 3.

Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Nyní bychom měli hlasovat o možnosti zvýšení o 1 stupeň.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 27.

Děkuji.

Kdo je proti? 14.

Tento návrh nebyl přijat.

Teď bych chtěl jen upřesnit, jak jsme pojali těch 300 obyvatel. Prosím pana poslance Jančáryho.

Poslanec Julius Jančáry: Čili, schválený návrh zní: "U staveb umístěných v jednotlivých částech obce, může obec rozhodnout o použití koeficientů jako u obce o 1 - 3 kategorie nižší v členění obcí podle odstavce a)."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. A nyní se můžeme, pokud se nepletu, vrátit k § 6, návrhu pana poslance Hájka.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Hájek navrhuje rozšířit § 6 o odst. 4 následujícího znění: "Základní sazba podle odst. 2, písm. b) se násobí koeficientem a) tak, jak jsme právě schválili - není přesná citace - návrh pana poslance Hrazdíry. Já se táži pana kolegy Hájka, zda s tím souhlasí. (posl. Hájek - Ano).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan ministr Špaček se hlásí o slovo.

Ministr Karel Špaček: Prosím vás, v tom případě, že by se sněmovna rozhodla diferencovat - daň za stavební pozemky v tom případě bych dával v úvahu, aby základní sazba byla snížena patrně na 1 Kčs, protože se nám zdá, že zejména v Praze a ve větších městech by skutečně ta daň potom byla velmi vysoká. Máme např. spočítáno, že u rodinného domku, u stavebního pozemku pro rodinný domek v Praze, by to bylo původně 1600 Kčs ročně. Pak by to činilo, kdyby ta základní sazba zůstala, 7200 Kčs. Jinak, kdyby to byla jenom koruna, šlo by o 3600 Kčs. Domníváme se tedy, že o té základní sazbě bychom měli zvláště hovořit.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan zpravodaj se hlásil o slovo.

Poslanec Julius Jančáry: Já tedy navrhuji změnu v § 6, odst. 2, písm. b) tohoto znění "sazba daně u pozemků za každý metr čtvereční činí u stavebních pozemků 1 Kčs. Tento návrh byl odsouhlasen, respektive byl doporučen i garančním výborem.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. O slovo se hlásil pan poslanec Kalfus.

Poslanec Jiří Kalfus: Já jsem to chtěl vzít na sebe.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano. Paní poslankyně Vorlová se hlásí s připomínkou.

Poslankyně Milada Vorlová: Vážení páni poslanci, to je právě ten §, o kterém jsme vám psala na tom lístku, který jsem rozdala před hlasováním. Týká se to té skutečnosti, že kdybychom tento pozměňovací návrh pana poslance Hájka přijali, tak by tím vznikl velký tlak na prodej těch pozemků u lidí, kteří nejsou připraveni okamžitě stavět, což by bylo tedy dobré třeba v případě proluk, ale tlak daněmi zde nemusí být vyvoláván, protože proluky přímo v centru města, stavby přímo v centru města, jsou natolik lukrativní, že proluky budou zastavěny velmi rychle. Jedná se spíš o okrajové části měst. A tady chci upozornit, že je nežádoucí rychle vyčerpat všechny rezervy, které město má. Měla by se ponechat jednak reserva do budoucnosti a jednak by se měl vzít v úvahu přirozený časový postup, to, jak město bude dostavováno.

Jsem zásadně proti rychlé urbanizaci. V současní době by to zároveň znamenalo vylidňování malých obcí.

A tomuto trendu naopak chceme zabránit!

Chci se přimluvit za to, abyste si to rozmysleli a pozměňovací návrh nepřijímali.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pokud se již nikdo nehlásí do rozpravy, rozpravu uzavírám a předávám slovo k vyjádření panu zpravodaji.

Poslanec Julius Jančáry: Rozpočtový a kontrolní výbor se domnívá, že právě údaje, které tady uvedla paní kolegyně Vorlová, jsou splněny tím, že snižujeme sazbu daně a že umožňujeme diferenciaci podle počtu obyvatel pomocí koeficientů. Čili, vyšší tlak na zastavení pozemků, které jsou k tomu určeny, bude ve větších městech. Menší bude v menších městech.

Domnívám se tedy, že efekt bude velice žádoucí. Prosím, pane předsedající, abyste dal hlasovat o návrhu pana poslance Hájka a následně o návrhu mém.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro přijetí návrhu pana poslance Hájka, ať zvedne ruku? 43. Děkuji.

Kdo je proti? 5.

Poslanec Pavel Balcárek: Žádám o přepočítání počtu poslanců ve sněmovně. 103.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Sněmovna je usnášeníschopná. S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Jančáry.

Poslanec Julius Jančáry: Vzhledem k tomu, že nebyl přijat pozměňovací návrh pana poslance Hájka, žádám sněmovnu o stažení mého pozměňovacího návrhu na sníženou sazbu v písmenu b) na 1 korunu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro stažení pozměňovacího návrhu pana poslance Jančáryho, ať zvedne ruku. 75. Děkuji.

Kdo je proti? 1.

Sněmovna akceptovala stažení návrhu.

Prosím o předložení dalšího návrhu.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Nerad navrhl v § 7, odstavec 3 vyškrtnout slovo "tepelné" a dále slovo "energie" změnit na slovo "energií". Předkladatel i garanční výbor souhlasí.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 81. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o předložení dalšího návrhu.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Smělík navrhl v § 7, odstavec 3 za slova "čistírny odpadních vod" doplnit "stavby pro ochranu půdy"

Předkladatel ani garanční výbor nesouhlasí, protože jednotná klasifikace stavebních objektů nezná termín "stavby pro ochranu půdy", jedná se spíše o zařízení.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 8. Děkuji.

Kdo je proti? 2. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o předložení dalšího návrhu.

Poslanec Julius Jančáry: V § 8 pan poslanec Kalfus navrhl změnit první větu takto: "Poplatníkem je vlastník stavby, jde-li o stavbu ve správě Pozemkového fondu České republiky jejím nájemcem."

Předkladatel i garanční výbor souhlasí, jedná se o analogii k prvnímu návrhu pana poslance Kalfuse k § 4.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kalfus, autor návrhu.

Poslanec Jiří Kalfus: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, pan zpravodaj vypustil v mém návrhu slovo "daně".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím o přečtení textu.

Poslanec Julius Jančáry: Správný text zní: "Poplatníkem daně je vlastník stavby, jde-li o stavbu ve správě Pozemkového fondu....".

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: V textu, který jsme dostali, toto slovo chybí. Nyní byl text upřesněn.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 81. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Prosím o předložení dalšího návrhu.

Poslanec Julius Jančáry: V § 9 pan poslanec Payne navrhuje změnu v odstavci 1, písmeno b) ve znění "stavby ve vlastnictví státu nebo obce, ke kterým mají právo hospodaření..."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan poslanec Žák stáhl svůj návrh? Jako první zde mám předložen k § 9 návrh pana poslance Žáka, aby odstavec 1 písmeno a) bylo vypuštěno.

Poslanec Julius Jančáry: Jde o analogii k návrhu, který se týkal § 4 u pozemků, ale je třeba o tom hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Hlasovat je třeba zřejmě pro korektnost.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku?

Nikdo.

Kdo je proti? 8. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Payne navrhuje v § 9 písmeno d) následující dikci: "stavby ve vlastnictví státu nebo obce, ke kterým mají právo hospodaření nebo nájem ústřední orgány státní právy, rozpočtové organizace, zřízené ústředními orgány státní správy, okresním úřadem nebo obcí".

Stanovisko předkladatele je souhlasné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku? 73.

Kdo je proti? Nikdo. Tento návrh byl přijat.

Prosím o předložení dalšího návrhu.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Veselý navrhuje v § 9 vypustit písmeno f). Jedná se o osvobození od daně ze staveb u politických stran a hnutí a občanských sdružení. Stan visko garančního výboru je záporné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku? 18.

Kdo je proti? 12. Děkuji. Tento návrh nebyl přijat.

Prosím o předložení dalšího návrhu.

Poslanec Julius Jančáry: Poslanec Smělík v § 9 odstavec 1 písmeno h) navrhuje za slova "obytné domy" doplnit "a hospodářské budovy postavené před rokem 1940, sloužící zemědělské výrobě".

Předkladatel ani garanční výbor tento návrh nedoporučují.

Poslanec Zdeněk Smělík: Rok je chybný. Rok 1948.

Poslanec Julius Jančáry: Omlouvám se.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP