Pondělí 4. května 1992

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je tedy pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 63.

Děkuji. Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Marek Benda: Pane předsedající, musíme zjistit usnášeníschopnost, protože se obávám, že nás není 100.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím skrutátorky, aby zjistily stav přítomných ve sněmovně. 91.

Prosím pracovnice kanceláře, aby se pokusily přilákat 10 poslanců do sněmovny.

Je přítomno 104 poslanců. Můžeme pokračovat.

Dámy a pánové, než předám slovo společnému zpravodaji výborů, chtěl bych vás upozornit na to, že dnešní schůze by měla pokračovat zhruba do 20.00 až 20.30 hodin, tak jak dokončíme nějaký organický celek, což se nedá na minutu určit. Večeře je zajištěna, je možné se navečeřet potom. A předsednictvo se sejde okamžitě po skončení dnešního jednání k velmi krátké schůzi. Prosím poslance Jančáryho, má opět slovo.

Poslanec Julius Jančáry: Ještě jednou návrh pana poslance Paynea k § 4 odst. 1 písm. "b", navrhuje znění: "... pozemky ve vlastnictví státu nebo obcí, ke kterým mají právo hospodaření nebo nájmu ústřední orgány státní správy, rozpočtové organizace zřízené ústředními orgány státní správy, okresním úřadem nebo obcí."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku ještě jednou. 68. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo. Děkuji.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: V § 4 odst. 1 písm. "f" navrhuje pan poslanec Žák vypustit "sdružení občanů". Stanovisko předkladatele je inertní, stanovisko garančního výboru negativní.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 3. Děkuji.

Kdo je proti? 20. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: Ve stejném § 4 odst. 1 navrhuje poslanec Lom vypustit celé písm. "f". Týkalo by se to tedy jak politických stran a hnutí, tak i sdružení občanů.

Stanovisko garančního výboru a předkladatele je stejné jako u návrhu pana poslance Žáka: u garančního výboru negativní a předkladatel nezaujal konkrétní stanovisko.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 22.

Kdo je proti? 13. Děkuji.

Návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: V témže § písm. "m" pan poslance Žák navrhuje upřesnit text "... pozemky rekultivované po 1. 1. 1993".

Stanovisko garančního výboru je záporné, předkladatel nezaujal konkrétní stanovisko. Považujeme tento návrh za nadbytečné ustanovení, neboť zákon nabývá platnosti 1. 1. 1993.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 2. Děkuji.

Kdo je proti? 7.

Návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: V § 4 písm. "n" navrhuje pan poslanec Šabata vypuštění poslední věty odkazem 14: "pokud na půdě vlastníci nebo osoby blízké sami hospodaří".

Jedná se o koncepční změnu zákona, nesouhlasí s ní ani předkladatel, ani garanční výbor. Pro informaci: předpokládá se snížení výnosu daně při přijetí návrhu o zhruba 1,5 miliard korun.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 5. Děkuji.

Kdo je proti? 7.

Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: Dostáváme se k § 5, kde je navržena koncepční změna panem poslancem Paynem, a proto bych o ní rád dal hlasovat nejprve. Jedná se o to, že jak ve společné zprávě, tak ve vládním návrhu, je odkaz na vyhlášku, která bude měněna pouze zákonem, a tato by měla platit k 1. 1. 1993. Pan poslanec Payne navrhuje, aby úředně stanovená cena na 1 metr čtvereční byla v příloze tohoto zákona, která je jeho součástí.

Jde tedy o to, tak jak o tom hovořil pan poslanec Payne tak pan poslanec Hájek, abychom se neodvolávali na nějaký budoucí předpis, který ještě není schválen a abychom při projednávání tohoto zákona schválili zároveň přílohu, která bude vypracována, resp. už je vypracována, ministerstvem zemědělství.

Jedná se o katastrální ceny pozemků. Pro informaci návrh této přílohy bude k dispozici zítra ráno a domnívám se, že bychom ho mohli schválit zvlášť. Je třeba rozhodnout zásadně, zda chceme, aby tyto ceny byly součástí zákona, součástí přílohy zákona, aby daňový poplatník ze zákona měl jasno, jaké daně bude platit, abychom se nemuseli odvolávat na vyhlášku, která není k dispozici. S tímto návrhem souhlasím, souhlasí jak předkladatel, tak garanční výbor. Jen před hlasováním bych prosil, aby byl ověřen stav ve sněmovně, protože toto je skutečně zásadní rozhodnutí, abychom nebyli zbytečně vystavováni nějaký m útokům.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Požádám pracovnice Kanceláře, aby nás znovu sečetly. Paní poslankyně Vorlová se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslankyně Milada Vorlová: Myslím, že by bylo seriózní říci, že přijetím tohoto pozměňovacího návrhu bude vyloučen pozměňovací návrh pana poslance Smělíka.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Faktická poznámka, pan poslanec Výborný. Já jsem dlužen zřejmě jednu otázku, zda sněmovna bude souhlasit s tím, abychom postupovali tak, jak navrhoval zpravodaj. Vzhledem k tomu, že to nerespektuje pořadí pozměňovacích návrhů, tak jak za sebou padly.

Poslanec Miloslav Výborný: Já bych se rád dotázal zejména navrhovatele, pana poslance Payna, jak to bude probíhat procedurálně. Protože odhlasujeme-li tuto změnu v § 5, tak zřejmě zítra on bude muset přečíst celou přílohu, jako další návrh, neboť ta nebyla předložena jako součást návrhu a nebyla projednána ve výborech. Pokud je mi známo, tak to bude čtení na několik hodin. Na několik hodin, to nepřeháním. Ta příloha bude obsahovat velmi mnoho čísel, velmi mnoho názvů obcí, i když bychom si přáli, a já bych byl první, aby ty ceny byly pevně určeny zákonem, tak upozorňuji na tuto proceduru, kterou budeme muset zřejmě podniknout.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Prosím, pan zpravodaj se hlásí. Potom pan poslanec Payne s faktickou poznámkou.

Poslanec Julius Jančáry: Já bych se rád vrátil k poznámce paní kolegyně Vorlové. Tento návrh je skutečně koncepční změnou a znamená jak změnu resp. vyloučení návrhu, který je ve vládním návrhu zákona, tak ve společné zprávě a vylučuje i návrh pana poslance Smělíka i pana poslance Moskala. Jedná se skutečně o zásadní koncepční rozhodnutí, včetně těch dopadů, o kterých tady hovořil pan kolega Výborný.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Payne se hlásil s faktickou poznámkou. Už se ale nehlásí.

Poslanec Jiří Payne: Já bych k dotazu poslance Výborného řekl tolik - příloha zákona by možná mohla být schválena dodatečně ještě před nabytím účinnosti tohoto zákona. Ta ustanovení, která se na toto odvolávají by byla neúčinná, tak jako by byl neúčinný celý zákon a do té doby by se schválila příloha zákona.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto doplňující informaci, hlásí se ještě někdo s faktickou poznámkou? Jestli tomu tak není, chci se zeptat, jestli víme, kolik nás je.

(Bylo 101.)

Teď se sem hrnou další poslanci. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Julius Jančáry: Zopakuji návrh pana poslance Payna v § 5 za slova "stanovenou na 1 metr čtvereční", doplnit slova: "v příloze tohoto zákona, která je jeho součástí". Stanovisko garančního výboru i předkladatele je souhlasné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, kdo je pro přijetí tohoto návrhu, nechť zvedne ruku. 45. Děkuji.

Kdo je proti? 11.

Děkuji. Tento návrh nebyl přijat.

Prosím další návrh.

Poslanec Julius Jančáry: Já bych prosil pana předsedajícího, zda by mohlo být dokončeno hlasování.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dokončeno by být mohlo, ale nemá to žádný smysl. Já dám znovu ověřit počet poslanců ve sněmovně. Prosím, aby byl ověřen počet poslanců ve sněmovně. 101.

Děkuji. Návrh nebyl přijat.

Přejdeme k dalšímu návrhu.

Poslanec Julius Jančáry: Dalším pozměňovacím návrhem byl návrh pana poslance Žáka, který navrhl, aby usnesení ústavně právního výboru bylo přijato jako pozměňovací návrh k § 5. Jde o to, že v § 5 je ustanovena platnost vyhlášky upravující ceny od 1. 1. 1993. V průvodním usnesení ústavně právního výboru byl návrh na změnu platnosti na 31. 12. 1992. Ale dne 22. 4. 1992 svým usnesením č. 729 ústavně právní výbor revokoval své usnesení a zůstává tedy shodné usnesení ústavně právního výboru a společné zprávy o platnosti vyhlášky k 1. 1. 1993, není tedy fakticky o čem hlasovat.

Dále pan poslanec Smělík navrhl v § 5 odst. 1 obdobné znění, jako je ve společné zprávě a navrhl změnu v odst. b) u soukromě hospodařících zemědělců a ostatních vlastníků půdy, kteří nepodnikají jako právnické osoby dle bonitních půdně ekologických jednotek. Stanovisko předkladatele i garančního výboru je záporné, neboť by toto umožňovalo postupy, kdy jednotliví vlastníci půdy u kterých by cena podle půdní ekologické jednotky byla nižší než je katastrální cena, měli slevu, nebo měli možnost získat úlevu, zatímco ti, u kterých by byla tato cena vyšší, by k tomu neměli důvod a mohlo by zde docházet ke spekulacím. Proto stanovisko je záporné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro tento návrh.

Faktická poznámka, pan poslanec Smělík.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, právě naopak tento návrh sleduje, aby

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Promiňte pane kolego, ale rozprava není. Vy jste se hlásil s faktickou poznámkou.

Poslanec Zdeněk Smělík: Takže opravuji pana zpravodaje v tom, že můj návrh právě spočívá v tom, aby nebyl nikdo zvýhodňován z těch samostatně hospodařících a byla mu vyměřena podle přesně známých taxativních cen podle bonitně ekologických jednotek, čili to zvýhodnění ani znevýhodnění tam nemůže nastat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Tuto faktickou poznámku nebudu komentovat. Prosím pana zpravodaje.

Poslanec Julius Jančáry: Prosím pane předsedající, abyste dal hlasovat o návrhu pana poslance Smělíka.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Všechna stanoviska jsme slyšeli.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 20

Kdo je proti? Nikdo.

Tento návrh nebyl přijat. Prosím další návrhy.

Poslanec Julius Jančáry: V § 5 odst. 1 navrhuje poslanec Moskal doplnit větu: "základ daně se bude u zemědělských půd měnit s postupným, novým zařazováním pozemků do bonitních tříd dle katastrálních výtěžků.

Stanovisko předkladatele i garančního výboru je záporné. Považujeme tuto záležitost za legislativně nečistou a za prakticky neproveditelnou.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 2.

Kdo je proti? 11. Návrh nebyl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Šabata v § 6 odst. 1 písm. a) navrhuje vypuštění slova "luk a pastvin" a v písm. b) před původní text vložit slova "a trvalých travních porostů, hospodářských lesů a rybníků s intenzivním atd." Stanovisko předkladatele i garančního výboru je kladné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 92.

Kdo je proti? Nikdo. Tento návrh byl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Payne v § 6, odst. 1 písm. a) navrhuje za slova "zahrad" doplnit slova "s výjimkou zahrad ve městech".

S tím souvisí návrh v odst. 2 písm. d), které by znělo "zahrad ve městech". Sazba by činila 10 hal. Stanovisko předkladatele i garančního výboru je záporné, neboť zahrady ve městech jsou ostatní plochy, které mají sazbu 10 hal.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku. 1.

Kdo je proti? 10. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Poslanec Smělík navrhl změnu v § 6 odst. 3: doplnit slova "a nejsou v rozporu s platnými právními předpisy". Garanční výbor i předkladatel považují toto doplnění za nadbytečné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 2.

Kdo je proti? 5.

Návrh není přijat.

Poslanec Julius Jančáry: Dále bych v souvislosti s pozměňovacím návrhem pana poslance Hájka k § 6 požádal sněmovnu o změnu pořadí, a to tak, abychom nejprve projednali návrh pana poslance Hrazdíry, který přednesl za výbor pro územní správu a národnosti k § 11, odst. 3, a který se týká koeficientů podle počtu obyvatel v jednotlivých obcích. Máme zde 3 verze. První verze vládní návrh, druhá společná zpráva a třetí pozměňovací návrh pana poslance Hrazdíry. Na schválenou verzi bude vázat návrh pana poslance Hájka. Není jisté, zda pan poslanec Hájek bude souhlasit s tím, jestliže dojde ke změně v tomto paragrafu, aby se návrh vztahoval i na tuto změněnou dikci.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Má sněmovna námitky proti tomuto logickému postupu, který nerespektuje pořadí návrhů jak byly podávány? Není tomuto tak. Můžeme postupovat tímto způsobem.

Poslanec Julius Jančáry: Pan poslanec Hrazdíra navrhl v § 11, odst. 3, písm. d) koeficient 3,5 - změnit znění takto: "ve městech nad 50 tis. obyvatel a ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech" stanovisko předkladatele i garančního výboru je souhlasné.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP