Pondělí 4. května 1992

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Havlovičovi, předávám slovo panu poslanci Bártovi.

Poslanec Zdeněk Bárta: Dámy a pánové, já postrádám ve zprávě vyšetřovací komise základní informaci, alespoň já sám ji považuji za základní, a to informaci, které z prověřovaných osob byly vedeny jako nepřátelské osoby, totiž nepřátelské bývalému režimu. Vím, že jsme v této věci ve sněmovně už hlasovali, avšak já sám za sebe nevidím překážku, pro kterou by komise nemohla tato jména uvést sua sponte. Jde přece o to, že zvlášť v situaci poklesu důvěry veřejnosti v orgány státní správy, by bylo třeba ukázat na to, že dnešní političtí reprezentanti se neskládají pouze z konfidentů, jakkoli o jejich faktické spolupráci s StB myslím lze oprávněně pochybovat, na jedné straně a z šedivé masy bezkonfliktních konzumentů bývalého establishmentu na straně druhé, ale je třeba ukázat, že v politických funkcích je celá řada, a to dost početná, jak odhaduji, lidí, kteří byli vedeni StB jako nepřátelské osoby.

Vzhledem k tomu žádám komisi o sdělení jmen lidí, vedených jako nepřátelské osoby a pokud by k tomu potřebovala skutečně schválení sněmovny, o čemž nejsem přesvědčen, žádám o nové hlasování sněmovny o tom, že komise má sdělit jména nepřátelských osob.

Doufám, že tento návrh podpoříte. Naprosto totiž nechápu, proč by se lidé nesměli dozvědět o těch, kteří aktivně proti bývalému režimu zápasili.

Nakonec dovolte trochu un fair podsunutí, nevyplývá snad odpor proti tomuto zveřejnění právě od příslušníků té šedivé masy, donedávna bezkonfliktní?

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Bártovi, dále se hlásí pan poslanec Chromý.

Poslanec Heřman Chromý: Dámy a pánové, já bych měl jen jeden doplňující dotaz k panu poslanci Havlovičovi, k jeho přednesu. Znamená to, když se nezávislá komise vyjádřila k těm jednotlivým kategoriím, které byly uvedené v případě oněch třech vojáků základní služby, že vydala osvědčení? Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Chromému. Hlásí se pan poslanec Mašek, potom pan poslanec Štindl.

Poslanec Ivan Mašek: Já bych na tento dotaz to upřesnil. Pokud vím, nejde o to, že by vydala nezávislá komise takové osvědčení. Takové osvědčení v těchto případech, to je negativní osvědčení, vydává federální ministerstvo vnitra. V případech, kdy jde o vojáky základní služby, není ve svazku uvedena kategorie a nejsou k dispozici jiné materiály, tak federální ministerstvo vnitra, které je tím pověřeno podle zákona 451 dává negativní osvědčení. Zda je to dobře nebo ne, nevím, ale rozhodně je to v souladu s tím, jak rozhodla naše komise.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za doplňující informaci panu poslanci Maškovi, prosím pana poslance Štindla, aby se ujal slova.

Poslanec Karel Štindl: Vážený pane předsedající, vážený pane místopředsedo vlády, dámy a pánové, já se chci pouze ohradit proti jedné větě z projevu poslankyně Němcové. Já sice vím, že záležitost účtování s minulostí je, abych tak řekl, poněkud zpackaná, ještě před minulými volbami jsem se domníval a jsem o tom přesvědčen dodnes, že daleko spolehlivější i mravnější řešení by bylo plošné zveřejnění těchto seznamů, aby se každý občan mohl podívat, co o něm je, ale k tomu se nechci vracet.

Chci se jen, jak jsem už řekl, jen ohradit proti větě, že podle zákona, podle kterého pracují vyšetřovací komise, se každému z nás, jak tady sedíme, může stát totéž, co se stalo zveřejněným agentům. To prosím není pravda. To se každému z nás stát nemůže. Jsem si vědom, že poněkud do módy vstoupilo předhánění tolerance k lidem, kteří z nešťastných důvodů, pod nátlakem, násilím, třeba se zapletli s policií, ale musím říci, že se mi dnes velice nelíbí to zproblematizování činností těchto vyšetřovacích komisí, pro které jsme sami odhlasovávali usnesení, kteří dělají práci, po které jsme sami volali, které dělají práci, po které volalo a do teď ji považuje za nevyřízenou také obyvatelstvo.

Děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Štindlovi, to byla poslední přihláška do rozpravy, prosím pan poslanec Hofhanzl.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážení kolegové, poslanci, vážené dámy, když poslouchám, co se v této sněmovně děje, je mi z toho smutno a myslel jsem si, že naše společnost se s tou minulostí snad dokáže vyrovnat rychleji. Vidím, že dokud nevyroste nová generace, která projde ve svém životě výchovou ke slušnosti, k míře odhadu toho, co mohu, co nemohu, co je slušné, co není slušné, nemáme naději se s minulostí vyrovnat.

Já jsem si s StB a s komunistickým systémem myslím ve své osamělé cestě životem užil dost. A musím říci, že nikdo nemusel, nikdo nemusel. Vždy se dalo říci ne a oni velice dovedli rozeznat, kdo použitelný není. Já jsem před rokem a půl na Staroměstském náměstí - ze mne vypuklo moje životní trauma, kde jsem řekl o vraždění. Za 14 dnů po tom jsem se s dotyčným setkal, nic nevěděl, nic si nepamatoval. Je tam doposud a doposud ty lidi má v ruce. A dokud budou na místech tito lidé, tak nemáme naději se s minulostí vyrovnat. Děkuji vám.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. Kdo se dál hlásí do rozpravy?

Jestliže se nikdo nehlásí, rozpravu končím a nyní bychom se měli pokusit ukončit projednávání tohoto bodu. Zazněly tři návrhy na usnesení. Chtěl bych se zeptat pana předsedy komise, pana poslance Maška, zda se chce v závěrečném slovu vyjádřit k celé rozpravě a k některým pozměňovacím návrhům či procedurálním návrhům, které zde zazněly. Prosím, předávám mu tedy slovo.

Poslanec Ivan Mašek: Pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, vyjádřím se jenom krátce. V podstatě z diskuse vyplynuly - jestli jsem to dobře sledoval - dva návrhy, z nichž jeden návrh pana poslance Chromého je doplňujícím návrhem k usnesení tak, jak byl jeho návrh přednesen a druhý je návrh pana poslance Bárty, který je bohužel v rozporu s návrhem usnesení. Čili, domnívám se, že nejprve bude nutno hlasováním rozhodnout o návrhu pana poslance Bárty, teprve nebude-li přijat, je možno hlasovat o návrhu usnesení tak, jak jsem jej přednesl já.

Připomenu, že pan poslanec Bárta navrhoval, aby komise doplnila závěrečnou zprávu o seznam prověřovaných a nepřátelských osob. Je to věc, o které jsme tady již hovořili a hlasovali. Bohužel znovu musím sdělit, že komise toto odpovědně učinit nemůže. My můžeme z některých evidencí StB některé z těchto osob vytáhnout a zjistit. Je to možné třeba z kartiček, které jsou na statisticko-evidenčním odboru nebo z některých mikrofiší. Tento seznam nemůže být kompletní, protože k tomu, aby byl kompletní, by bylo nutné projít všechny registrační protokoly, protože jak jsem již řekl posledně, to, co bylo z těchto registračních protokolů převedeno na počítače, nejsou všechny záznamy, ale pouze záznamy osob, které spolupracovali s StB nebo byly vedeny jako důvěrníci nebo kandidáti. Čili nelze to zjistit jednoduše přes počítač, musely by se všechny svazky prolistovat. Svazky má nyní v držení federální ministerstvo vnitra a znamenalo by to zřejmě požádat federální ministerstvo vnitra, aby vypracovalo takový seznam současných poslanců. Vcelku nevidím důvod, proč by to mělo nebo nemělo být, je mi to lhostejné, já sám jsem byl prověřovaná osoba, to vím.

Čili je třeba hlasovat nejprve o návrhu pana poslance Bárty. Nevím, jestli pan poslanec Bárta ho chce ještě jednou zformulovat, mně - tak, jak on to říkal - se nezdálo, že by to byl přímo text návrhu usnesení, tak bych ho poprosil, jestli by to mohl nějak zformulovat a potom by se mohlo hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Než se ujme slova pan poslanec Bárta, s faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Kolmistr.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Nesouhlasím s tím, co tady říkal pan poslanec Mašek, že by tato záležitost byla technicky velmi náročná, protože předpokládám, že komise, když lustrovala každého z nás - a to musela udělat - tak jí vyšlo u každého z nás, kdo tam má jako kandidát nebo tajný spolupracovník, nebo kdo tam má "nepřátelská osoba", to se jim muselo ukázat, a to by k tomu, co navrhuje pan poslanec Bárta, přesně stačilo.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Nejsem si jist, zda toto je faktická poznámka. Samozřejmě, budete-li se dále hlásit s faktickými poznámkami a povedeme dále rozpravu, tak, jako to teď udělal pan kolega Kolmistr, zvažte to! Jsem si ale takřka jist, že mě někdo napadne, že je to znovu otevřená rozpravu a že jsem to připustil.

Pan kolega Stodůlka se hlásí s faktickou poznámkou, potom se hlásí s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek a paní poslankyně Němcová. Prosím!

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Vážené kolegyně, vážení kolegové, je třeba si uvědomit, že komise dostávala evidence přesně podle usnesení a přesně podle rozkazu ministra na toto usnesení navazujícího, tzn. kategorie, které byly přímo v usnesení určeny.

Zde bych chtěl upozornit, že požadavek pana kolegy Bárty v usnesení obsažen není, myslím tím usnesení 156, a že by tedy nejprve bylo třeba jeho doplnění. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Promiňte, pane kolego. Nerozuměl jsem posledním slovům: "Že by bylo třeba nejprve.....? Jeho doplnění.

Děkuji.

S další faktickou poznámkou se hlásil pan kolega Mašek, stahuje.

Děkuji.

Faktická poznámka patří do rozpravy. Paní poslankyně Němcová se hlásí zřejmě s procedurálním návrhem.

Poslankyně Helena Němcová: Žádám komisi, aby u mého jména v této zprávě bylo uvedeno, co tedy jsem, já to na mou duši do nynějška nevím.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. Než jsme začali se seriálem faktických poznámek, chystal se pan kolega Bárta upřesnit návrh. Myslím, že bychom ho měli o to znovu požádat.

Poslanec Zdeněk Bárta: Není to nijak dramatické. Já jenom žádám komisi o sdělení jmen poslanců, vedených v registru jako nepřátelské osoby.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. To znamená, je to vlastně návrh na usnesení ČNR, která by to musela uložit komisi? Ano, děkuji.

Nyní bychom měli rozhodnout hlasováním o doplňovacím návrhu nebo o návrhu usnesení ČNR tak, jak ho naformuloval pan poslanec Bárta. Pokusím se to zopakovat.

Česká národní rada ukládá vyšetřovací komisi pro otázky lustrací, aby vypracovala seznam poslanců s informací o tom, kteří poslanci byli vedeni jako nepřátelská osoba.

Sice to není elegantně naformulováno, ale smysl jsem snad nespletl. O tomto tedy dám hlasovat. K tomu se zpravodaj vyjádřil, i další člen komise.

Prosím tedy, kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku. 19. Děkuji.

Kdo je proti? 33. Děkuji.

Tento návrh nebyl přijat.

(Hlas z pléna: Dokončit hlasování!)

Navrhujete, abych ověřil počet poslanců ve sněmovně, jestli tomu dobře rozumím. Prosím tedy skrutátorky, aby mi sdělili celkový počet poslanců ve sněmovně. 77.

Konstatuji, že nejsme usnášeníschopni a že je 12.56 hodin.

Dovolím si nyní přerušit schůzi do 14 hodin. Ve 14 hodin budeme pokračovat tím, že rozhodneme o návrhu usnesení a pak bude následovat projednávání zákona o Akademii věd.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, není tedy námitky proti tomu, abychom pokračovali projednáváním prvního bodu dnešního dne? Není tomu tak. Požádal bych vás, abyste zaujali svá místa. Budeme tedy pokračovat projednáváním bodu - protože situace se mění každým okamžikem - který byl projednáván a u něhož byla uzavřena rozprava před přestávkou na oběd. Budeme se muset nejprve vyrovnat se s návrhem na usnesením pana poslance Bárty. Je to návrh na usnesení "Česká národní rada ukládá vyšetřovací komisi pro otázky lustrací, aby předložila sněmovně seznam poslanců, kteří byli zařazeni nebo označeni v registru StB jako nepřátelské osoby." Mohu dát hlasovat o takto formulovaném návrhu?

Není tam rozporu?

(Ne.)

Děkuji.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 30. Děkuji.

Kdo je proti? 34.

Tento návrh nebyl přijat.

Tím jsme se vlastně dostali zpět k návrhu na usnesení, které máme na straně 7 závěrečné zprávy vyšetřovací komise ČNR. Prosím o upřesnění pana poslance Maška.

Je návrh, abychom zjistili, kolik je nás přítomno ve sněmovně. Prosil bych skrutátorky, aby zjistily stav. 87. Poprosil bych pracovnice kanceláře, aby využily domluvy, kterou máme s rozpočtovým a kontrolním výborem a přivolali na hlasování jejich členy.

(Přicházejí poslanci.)

Jsme usnášeníschopní. Musíme tedy opakovat hlasování.

Kdo je tedy pro návrh tak, jak ho formuloval pan poslanec Bárta, ať zvedne ruku. 25.

Kdo je proti? 46.

Tento návrh ani v tomto počtu nebyl přijat.

Nyní předávám slovo panu poslanci Maškovi.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, chtěl bych upozornit, že je zde ještě jeden návrh, doplňující návrh k návrhu usnesení, jak jsem ho přednesl. Je to návrh pana poslance Chromého, o tom bychom měli nejprve hlasovat - domnívám se - a potom by se mělo hlasovat o návrhu usnesení, jak bylo předneseno.

Jenom bych chtěl upozornit, že v bodě 2 návrhu usnesení, jak ho máte na stole, je formulace "... předat shromážděný materiál do archívu ČNR". Zatímco, jak jsem návrh přednesl, to zní "... předat shromážděný materiál k uložení Kanceláři ČNR". Vedli nás k tomu technické důvody, které nechci dále rozebírat, archív nemá k dispozici trezor v současné době, čili je to nutno řešit touto cestou.

Nyní by se mělo hlasovat o návrhu pana poslance Chromého, který navrhl, aby usnesení bylo doplněno o bod 4, který by zněl:

"Česká národní rada...

4. žádá v souladu se zákonem Federálního shromáždění 451/1991 Sb., o vydání osvědčení pro stávající poslance ČNR."

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. Dám tedy hlasovat o tomto doplňovacím návrhu.

Kdo je pro jeho přijetí, ať zvedne ruku. 56. Děkuji.

Kdo je proti? 19.

Tento návrh byl přijat.

Přeje si někdo ověřit počet poslanců ve sněmovně? (ano) Pak bych poprosil pracovnice Kanceláře, aby mi sdělily, kolik je nás celkem. 106. Děkuji.

Návrh byl samozřejmě přijat.

Nyní bych poprosil pana předsedu komise, aby přečetl celý návrh usnesení včetně právě schváleného doplňovacího návrhu.

Poslanec Ivan Mašek: Česká národní rada

1. bere na vědomí závěrečnou zprávu vyšetřovací komise ČNR pro otázky lustrací;

2. ukládá vyšetřovací komisi ČNR předat shromážděné materiály k uložení Kanceláři ČNR;

3. ukončuje činnost vyšetřovací komise ČNR pro otázky lustrací;

4. žádá v souladu se zákonem FS č. 451/1991 Sb., o vydání osvědčení pro stávající poslance ČNR.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro schválení tohoto usnesení, ať zvedne ruku. 102. Děkuji.

Kdo je proti? Nikdo.

Konstatuji, že usnesení bylo schváleno. Projednali jsem 27. bod našeho programu.

Dovolte mi, abych mým jménem poděkoval členům komise za práci, kterou vykonala. (potlesk).

Vážené kolegyně, vážení kolegové, nyní se vrátíme k prvnímu bodu dnešního programu. Konstatuji, že pan poslanec Klener odůvodnil za navrhovatele návrh zákona ČNR o České akademii věd.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP