Pondělí 4. května 1992

Pokud se však někdo domnívá, že komise mohla podstatně vycházet při svých rozhodnutích z výpovědí těchto osob, je na hlubokém omylu. Asi polovina z těchto vyšetřovaných, vyslýchaných, vědomě lhala a pouze pod tíhou nezvratných důkazů váhavě připouštěla svou účast.

Někteří hovořili pouze všeobecně a na konkrétní případy si nevzpomínali, což odůvodňovali tím, že je přece nemožné v tak velikém množství konfidentů někoho poznat podle fotografie, natož si pamatovat jména krycí i občanská. Kromě amatérsky hrané zapomnětlivosti a naivity, sklerózy i jednoho případu senility jsme se setkávali také s arogancí a sebevědomím těch, kteří jsou si jisti svou beztrestností, i když mnohé své spoluobčany dovedli k osobním tragédiím při horlivém výkonu svého řemesla. Proto jsme jejich výpovědi přijímali většinou pouze jako fragmenty k doplnění obrazu struktury a fungování celé StB v praxi.

Mohu pouze konstatovat, že represívní síly bývalého komunistického režimu nejsou nijak diskriminovány a mohou pracovat bez omezení dle svých schopností a dle dnešních možností. Jsou tedy nadále občany se všemi právy. Zůstává otázkou, jak se s touto skutečností vyrovnají ti, kteří se ocitli v zájmové sféře StB a pro něž platil skutečný zákaz povolání. Prohlášení, které nastávající poslanci stvrzovali, že nebyli spolupracovníky StB zřejmě nevadilo těm, co se v této věci zachovali nečestně a zasedli do lavic nejvyšších zastupitelských sborů obou republik i federace, aby byli po čase odhaleni.

Někteří z ČNR odstoupili, za což jim předseda komise dokonce vyslovil poděkování, ovšem další tvrdošíjně setrvávají na svých místech a neexistuje způsob, kterým by je odvolali jejich kolegové, nebo podvedení voliči. Zvláště absurdním je případ pozitivně lustrovaného poslance - agenta. Tento muž je nadále mezi námi, ale můžeme jej spatřit pouze na plenárních schůzích ČNR.

V žádném z výborů, které je těžištěm poslanecké práce však nepůsobí, jelikož byl naším společným rozhodnutím zproštěn členství ve výboru, který má ve své náplni právní ochranu a bezpečnost, což bylo vzhledem k jeho dobrovolné spolupráci s StB naprosto správné. Nevím, byla-li mu dána možnost pracovat v některém jiném výboru, ani zdali o to projevil zájem on sám. Zatímco je onemocnělým poslancům zcela samozřejmě srážena příslušná částka, tento poslanec dostává plný plat včetně náhrad za pouhou účast na plénech ČNR, což představuje, jak známo tři až čtyři dny v měsíci.

Nevím také, jak tráví ostatní dny své půlroční, dobře placené dovolené, jelikož je právník, a ti dnes mají plné stoly patřičně honorované práce.

Pan poslanec patrně namítne, že usnesení, jímž byl zbaven členství ve výboru, nezpůsobil on sám a jeho mandát má za současného stavu zákona nadále svou platnost. To je bohužel smutná skutečnost, která může rozveselit snad jen onoho poslance.

Vím však, že mým spoluobčanům do smíchu není a netýká se to pouze uvedené odměny za nevykonanou práci. Je možné, že se pan poslanec cítí nespravedlivě nařčen, v tom případě ovšem nechápu, proč se dosud nedomáhal očištění své cti soudní cestou, jak se původně vyjádřil před vyšetřovací komisí.

Jelikož však je v řadách strany, která ústy svého předsedy odmítla lustrace svých kandidátů v nastávajících volbách, strany, která neváhala poslat začátkem tohoto roku za odstoupivšího poslance opět spolupracovníka StB, nedá se vyloučit, že bude znovu kandidovat.

Dnes již víme, že pouhý morální apel na pozitivně lustrované poslance, aby se vzdali mandátu a vyhnuli se tak zveřejnění, je pouze málo účinným džentlmenským gestem. Volební zákon má jeden závažný nedostatek v tom, že nevylučuje kandidaturu těm, kteří odmítnou lustraci a tak máme opět reálnou naději, že část poslaneckých křesel obsadí konfidenti StB.

Neříkám úmyslně bývalí konfidenti, protože jen málokdo je tak naivní, aby se domníval, že podobná organizace odejde ze scény pouhým zákonem. Patálie se seznamem agentů z řad žurnalistů signalizuje možnosti jejich využití při destabilizaci života země. Bez těchto tak zvaných malých ryb by neexistovaly ani velké, které kupodivu dosud jsou mimo sítě.

Pokud však nový parlament nepřijme taková zákonná opatření, která by naprosto vyloučila nebezpečí další přítomnosti konfidentů StB v těchto lavicích, určených nezkompromitovaným zástupcům lidu, nedivil bych se, kdyby někdy v budoucnosti došlo k další pražské defenestraci. Věřím, že na pouhou hru na demokracii občané nepřistoupí a budou žádat záruky, aby se tato ostudná situace už nikdy nemohla opakovat.

Děkuji.

(Potlesk).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Válkovi, předávám slovo paní poslankyni Němcové, připraví se pan poslanec Havlovič.

Poslankyně Helena Němcová: Vážený pane místopředsedo a vážená sněmovno, osud je trpaslík, protože já jsem byla v polovině dubna objednána v rámci série lékařských vyšetření na dnešní dopoledne do Klimentské. Tady mám na to lístek, teď jsem z Klimentské dorazila a netušila jsem tehdy ani teď, že bude právě tedy opět za mé nepřítomnosti zpráva, ve které se jedná o mně.

Takže nevím, na co budu a na co nebo nebudu reagovat, ale chtěla bych vám říct něco o tom, jak já jsem se o své lustraci dověděla. Nezlobte se, že vás pár minut zdržím, ale po těch dvou letech snad to nebude tak hrozná časová ztráta.

Mně bylo na lednovém plenárním zasedání, kdy jsem čekala dvě návštěvy, jednu zahraniční a jednu novinářskou, tady oznámeno skrutátorkou, že mám dole návštěvu, šla jsem za touto návštěvou, leč pod schody jsem byla odchycena jedním panem poslancem, nevěděla jsem ani, jak se jmenuje a kam patří, s tím, že mám jít do nějaké místnosti s ním.

Říkám ne, já tu mám návštěvu, on říká, to ne, to já. Nevěděla jsem, o co jde, dost nervózní jsem s ním šla do té místnosti, tam byl další pan poslanec Bereza, toho jsem znala podle jména, protože sedí kousek přede mnou. A tam mi oznámili, podepište, že jsme vám dnešního dne oznámili, že jste byla pozitivně lustrována a že vám běží 14denní lhůta. Podepisovala jsem dost vyjeveně papír, než jsem našla brýle na čtení, podepsala jsem ho a dočetla jsem se:

Na základě bodu 4 usnesení ČNR jsem byl - byla dnešního dne seznámen - seznámena se zjištěním podle bodu III. A, 1, 2, 3, dvojka v kroužku. Mně to nic neříkalo, samozřejmě. Ptala jsem se, o co jde. Bylo mi řečeno to, že je to tajné.

Tak jsem se dost domáhala toho, dozvědět se, o co jde, potom jsem se dozvěděla, že bych musela v tom případě požádat o výpověď před komisí. Požádala jsem o tu výpověď s tím, aby byla okamžitě, protože já jsem hned nato odjížděla na týden mimo republiku. Mezitím mi přišla návštěva, požádala jsem je, aby opět odešli, že nějak na to nejsem připravena, hlavně ne na tu novinářku a ještě také koho jsem potkala z kolegů, vedle paní Hochové, vedle své sousedky, té jsem sama to lejstro, které jsem vám přečetla, dala přečíst, říkala jsem každému, koho jsem potkala, já jsem agent a šla jsem na tu komisi, když mi řekli, že je to tady naproti. Tam mi bylo řečeno, že vypovídám jako svědek proti sobě, což je také takové trošku nezvyklé. Já jsem byla mockrát jako svědek na StB, ale vždycky bylo řečeno, pokud jde o mne, že mohu odepřít výpověď. Já jsem se chtěla dozvědět, o co jde a tak jsem byla různě dotazována, kdy a kde jsem pracovala, od kdy do kdy jsem tam přecházela apod.

Lovila jsem v paměti, protože čtyřicet let zpátky člověk těžko ví, jestli v listopadu nebo v červenci šel z nějakého zaměstnání do jiného. Když jsem řekla, že jsem byla začátkem 50. let zaměstnána jako překladatelka na velitelství letectva, dostala jsem otázku, kde jsem se mohla o takhle důležitém zaměstnání dozvědět. Odpověděla jsem, že doma u večeře. Manžel byl důstojníkem letectva a od kolegů zjistil, že hledají překladatele a zeptal se mne, mám-li o to zájem. Zájem jsem měla, druhý den mě zavolali z velitelství, jestli mohu nastoupit ihned. Mohla jsem nastoupit ihned, řekli mi, nemají na mne tabulky, povedou mě na nějakém výzkumáku v Letňanech, ale o to se nemám starat. Pak jsem byla dotázána, jaký plat jsem tehdy brala, řekla jsem 5000 ve starých, což znamenalo 1000 Kčs v nových.

Řekla jsem, že jsem pracovala s tajnými materiály, protože každý šroubek, který jsem překládala, jak nějakého letadla nebo vozu, byl tajný, podpisovala jsem, s kým konzultuji atd. Pak mi byla položena další otázka, jakže pan poslanec, kterému tehdy bylo, jak zdůraznil, už 13 let, si velmi dobře pamatuje, jaká to byla doba a že ví, že nebylo tak snadné se na takhle důležité místo dostat.

Řekla jsem, nevím, jak bylo důležité, ale mým náčelníkem byl podplukovník bělogvardějec, který tři roky bojoval proti rudým na občanské války ve svazu a pak jako emigrant sloužil celou dobu v naší armádě na první republiky a po okupaci se do ní ještě na krátký čas vrátil.

Jako další přitěžující moment pro mne bylo, když mi pan poslanec Bereza řekl, že jsem v roce 1948 žádala o rehabilitaci na Svazu novinářů. Já jsem v roce 1948 ještě vůbec nebyla zaměstnána, byla jsem doma s malými dětmi, pan Bereza četl špatně lístek, byla jsem členkou rehabilitační komise syndikátu, kde stojí psáno, protože někteří třeba v 48. roce vyhození v 70. roce byli velice aktivní naopak, bylo psáno, že za dobu od roku 1948 do roku 1969 příslušník xy byl politicky perzekuován a teprve s tímto lístkem jsem šla do zaměstnání, ze kterého jsem dostala po roce 1968 výpověď.

Paní poslankyně Čechová, která byla v televizi členkou rehabilitační komise, tam tehdy se mnou byla a ví, že jsem žádala o rehabilitaci od toho dne, kdy jsem byla z televize odejita a nikoliv od roku 1948, kdy jsme, jak říkám, vůbec zaměstnána nebyla.

Nato mi byl ukázán papír, ryskovaný, kde v jedné rysce, v jedné řádce je moje jméno a nějaké bflmpsvz, kde jsem ani nečetla, nevyznám se v tom, asi takováto písmenka, jako tady, spíš jsem koukala na ty řádky nade mnou a pode mnou, jestli v kontextu mi to hodí, že bylo - já nevím - v redakci, že to bylo - prostě jestli mi to něco řekne. Neřeklo mi to nic. To je asi tak vše, já jsem opravdu potom odjížděla na týden, už před tím jsem měla lékařkou nedoporučenou tuto cestu, protože od listopadu jsem byla pod zpřísněnou lékařskou kontrolou pooperační, odjela jsem, tam už jsem ulehla, vrátila jsem se.

Druhý den jsem šla na objednanou návštěvu, dávno objednanou kontrolu, do nemocnice, kde mě uložili, údajně na čtyři dny, po pěti týdnech jsem se dostala domů s tím, že tam ještě další vyšetření budu absolvovat dojížděním, jedno z nich bylo dnešní dopoledne.

Takže já jsem nemohla v těch 14 dnech dělat absolutně nic. Já jsem pouze oznámila týž den, kdy jsem se vrátila z komise, na klubu nezávislých poslanců, že - kteří mi předávali krásně obsypanou orchidej, k mým velice ne proklatým, tedy kulatým narozeninám, že já mám pro ně naopak něco jiného, a to ukázala jsem jim tento lístek, že - jak jsem vám četla jsem byla shledána 3 A 1, 2, 3.

Pak jsem zůstala v nemocnici, nebyla jsem schopna ničeho, přišli za mnou tři kolegové do nemocnice. Dala jsem jim na posteli napsaných pár řádek, moje vyjádření k tomu, protože jsem předpokládala, že během mé nepřítomnosti se to tu bude projednávat, pokud vím, tak se to tu vůbec nečetlo, protože jak jsem se dozvěděla, tato zpráva byla oznámena sněmovně v momentě, když už byli lidé čelem vzad a odcházeli z místnosti. Takže tehdy na to čas nebyl.

Teď, když jsem dostala tu zprávu - minule - závěrečná zpráva, tak jsem se tam dočetla, že jeden poslanec jako agent vojenské kontrarozvědky, jeden jako tajný spolupracovník vojenské kontrarozvědky. Já nevím, co jsem. Já do dneška vím jenom, že jsem 3 A, 1 - dvojka v kroužku.

Nevím, kdy se, resp. vím, to mi bylo řečeno, že v červnu 1954, myslím, byla evidována a 6., to bylo na Tři krále, 6. ledna 1957, jestli to říkám špatně, opravte mě, jsem byla opět vyevidována. Upozorňuji, že mně to nikdo neoznámil, tehdy v té době, ani na ty Tři krále, ani potom.

Nevím, např. myslím, že znáte případ Vojenské hudby, která vzhledem k tomu, že byla vedena pod jistou správou č. XY, spadá dneska pod paragraf, na základě kterého nesmí vykonávat určité funkce, neboť celé toto hudební těleso bylo zařazeno pod příslušnou správou, jako zřejmě já nebo další. Takže ten, kdo si odfoukal na trombon svoji prezenční službu, je dneska stejně jako já - nevím co - spolupracovník, a nevím, jestli pracoviště, na kterém jsem byla, bylo nebo nebylo v této kategorii. Prostě nevím, kde byli předkladatelé vedeni. Později jsem dělala redaktorku ve vojenském časopise, tam snad jsme takhle vedeni nebyli, nevím.

Chtěla bych jenom říci, že mě tady z té zprávy poněkud překvapilo, že já jako zaměstnanec vojenské správy, jsem shledána nějakým tím agentem, a že tady další - "Hurvínek", "Oldřich" atd., protože sloužili prezenční službu, jimi shledání nebyli. Chápu to, když vojáka odvedou, musí nastoupit tam, kam ho odvedou. Možná, že tam u nich dělali řidiče, nebo co já vím, a bylo by určitě nesprávné, aby byli dneska vykazováni jako tajní - nevím co.

Každopádně jsem se zde ale dočetla, že má být dotyčný, o něhož jde, seznámen se všemi dostupnými materiály. Já jsem kromě té jedné řádky na tom papíru nic jiného nedostala, já nemám absolutně nic komisí předloženo, žádný papír ode mne, přijímací, propouštěcí, oznamovací, prostě nemám nic.

Říkám, jediné, co jsem viděla, byla ta jediná řádka. Na základě toho jsem se stala tím, čím - jak říkám - já teď přesně nevím, co jsem. Tajný spolupracovník nebo agent? Jedná se o vojenskou kontrarozvědku, protože jak víte, bylo zde řečeno, že v 70. letech jsem byla vedena jako nepřátelská osoba, byla tady kolem toho také jakási aféra, ale myslím, že jsem měla plné právo požádat své známé, aby v době, kdy jsem ležela ve špitále - já jsem o tom věděla - že jsem tam takhle vedena - aby aspoň to sem přinesl, když už nebylo možné nic jiného.

Překvapuje mě - četla jsem totiž Frolíka a četla jsem Bitmana, říkali, že jsme měli nejlepší, nejkvalifikovanější dezinformační oddělení vůbec na světě, co všechno jsme dokázali, že to od nás brali Američané i Sověti - a mě velice překvapuje, že v tomto vynikajícím dezinformačním oddělení, nedokázali v době, kdy mě x-let vedli jako nepřátelskou osobu, vyhrabat starý papír, kde by řekli: "Koukejte, se paní, vždyť jste vlastně agent a teď budete makat pro nás!" To jsem snad vydíratelná byla, pokud jsem tím agentem byla a hrozně mě překvapuje, že na tohle nikdo z estébáků nikdo za celá ta léta nepřišel. Já bych to udělala, být na jejich místě.

Takže já jsem pokládala za nutné vás seznámit s tím, jak lustrační komise mi oznámila, že jsem tímto nějakým spolupracovníkem. Neměla jsem možnost se kdekoliv nějak hájit u soudu, shánět advokáty, protože jsem ležela opravdu dost ve špatném stavu, pouze jediné, co jsem udělal, že novinářce, která za mnou ten den, kdy ta zpráva vyšla, přišla, jsem k tomu dala prohlášení, které bylo zveřejněné a první, kdo mi o tom řekl, byl zpravodaj jedné zahraniční agentury, který mě volal a chtěl ode mne vyjádření k mému případu. Řekla jsem mu: "Bohužel, nevím, jak to oznámení znělo.", tak mi zprávu Četky přečetl do telefonu. Tohle je asi tak všechno, co kolem toho mohu říci.

Udělala jsem si z toho jediný závěr. Chyba je někde na začátku. Prezident Havel, když podepisoval tento zákon, řekl, že zákon není dobrý, že by měl být novelizován, mám pocit, že chybu udělal prezident Havel v tom, že ho podepsal, nikoliv, že pouze doporučil jeho novelizaci. Je-li možné totiž na základě tohoto zákona postupovat takhle, pak každý z nás se může stát čímkoliv, aniž o tom bude vědět.

Jak víte, vyšel také seznam spolupracovníků StB z řad Syndikátu novinářů. Já jsem zakládající člen Syndikátu, na tomto seznamu nejsem, trochu matu lidi, už na mě volají "Mata Hari" apod., takže já opravdu nevím, jestli toto pokládáte za odpovědnou práci, za práci, která je v souhlasu s parlamentní praxí a která by se mohla stát někde jinde. Já totiž vím, že špatný zákon přijmout není tragédie, to se dá vždycky napravit a stává se to v těch nejlepších parlamentech se starou demokratickou tradicí. Ale poznám-li, že je zákon špatný a nic s tím neudělám, pak to tragédie je. To je všechno, co mohu říci.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Němcové. Předávám slovo panu poslanci Havlovičovi, připraví se pan poslanec Bárta.

Poslanec Pavel Havlovič: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, dovolte, abych se aspoň stručně vyjádřil k faktu, že vyšetřovací komise posoudila negativně tři případy tajných spolupracovníků VKR, zmíněné na straně 5 závěrečné zprávy.

1. Ve všech třech případech se jednalo o vojáky základní vojenské služby. Závazek ke spolupráci mohl být získán, jak slibem určitých výhod, tak hrubým nátlakem na vojáka. V úvahu připadá také možnost, že pracovník kontrarozvědky sdělil vojákovi, že jde jen o opatření na zvýšení ochrany utajovaných skutečností, a pro toho, kdo nebyl na vojně, uvádím, že i například každý voják ve službě dozorčího vchodu byl povinen zapsat do zvláštního sešitu kolem projíždějící auta cizích státních příslušníků a tyto údaje mimo jiné VKR v případě potřeby vyhodnocovala. Pracovník VKR případně mohl překročit svoji pravomoc a pokusit se získat od vojáka slib o spolupráci rozkazem.

2. Ve dvou z těchto tří případů byly svazky skartovány s ukončením základní vojenské služby. Lze usuzovat, že neobsahovaly žádné závažné skutečnosti, tedy ani takové, které by dotyčného mohly v budoucnu zkompromitovat. Ve třetím případě byl svazek předán příslušné krajské správě ministerstva vnitra a skartován po 3 letech. To byla běžná praxe, když se VKR domnívala, že by dotyčný mohl některou ze správ StB zajímat jako perspektivní spolupracovník. V tomto případě žádná další spolupráce s StB však prokázána nebyla a krátká skartační lhůta svazku signalizuje, že neobsahoval jakkoli použitelné údaje.

3. Ve všech třech případech měli nejmenovaní krycí jména a v registru razítko o skartaci agenturního svazku. Oproti tomu ti, u nichž v registru není krycí jméno uvedeno, mají ve svém řádku razítko "Evidenční svazek skartován" a datum. Při studiu svazků jsme nenalezli jedinou výjimku. I když je to málo pravděpodobné, přesto vzniká pochybnost, zda ten, kdo do registru dal razítko o skartaci, se předtím s charakterem svazku seznámil, nebo zda se spokojil jen s uvedením či neuvedením krycího jména dotyčné osoby a podle toho vtiskl skartační razítko o zničení tisku. Tuto dosti závažnou konkrétní skutečnost se nám objasnit nepodařilo.

4. Podle informací, které byly komisi sděleny, obdobně, to jest s negativním zjištěním, posoudila posléze tyto tři případy i nezávislá federální komise podle zákona č. 451/1991 Sb.

K řeči paní poslankyně Němcové. Byl jsem jedním ze dvou poslanců, kteří paní Němcové sdělovali zjištění vyšetřovací komise České národní rady. V průběhu rozhovoru, tedy před tím, že jsem paní poslankyni požádal o potvrzení písemného sdělení, o němž hovořila, vysvětlil jsem jí usnesení 156 České národní rady a rovněž jsem ji informoval o jejím právu vypovědět před komisí jako svědek ve své věci. Paní poslankyně nato požádala o výpověď své osoby na odpoledne téhož dne. Se spisem paní poslankyně, který obsahuje rovněž její výpověď před komisí, se měli možnost seznámit všichni poslanci a svůj názor si každý jistě učinil sám.

Ke zveřejnění seznamu 262 novinářů: paní poslankyně Němcová, jedná se tam o agenty.

Děkuji za pozornost.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP