Čtvrtek 30. dubna 1992

Ministr financí ČR Karel Špaček: Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Dnem 1. ledna 1992 nabyl účinnosti zákon ČNR č. 549 o soudních poplatcích a poplatku za výpis z rejstříku trestů. Tento zákon byl přijat především v návaznosti na přechod orgánů arbitráže do nové soustavy soudů podle zákona 335 o soudech a soudcích. V současné době je třeba uvedený zákon novelizovat, a to z těchto důvodů:

1. V zákonodárných sborech jsou připraveny ke schválení zákonné úpravy umožňující privatizaci státních notářství. V důsledku oddělení rozhodovací činnosti notářů od činnosti listinné a osvědčovací přejdou některé rozhodovací agendy, a to řízení o úschovách, řízení o umořování listin do pravomoci soudů. Tato řízení je nezbytné zpoplatnit soudními poplatky. Současně je nutno zrušit ustanovení zákona, která upravovala rozhodovací činnost státních notářství.

2. Podle poznatků soudní praxe působí současná úprava soudních poplatků problémy v obchodních věcech. Navrhovatelé v řízení u obchodních soudů zasílají soudní poplatky převážně převodním příkazem na depozitní účty příslušných soudů u peněžních ústavů. Soudy musí zjišťovat, zda výpis z depozitního účtu je skutečně zaplaceným soudním poplatkem v obchodním sporu. Tato činnost zatěžuje soudy a ztěžuje meritorní vyřizování věcí. Navrhuje se proto zákon ČNR 549/91 o soudních poplatcích a o poplatku za výpis z rejstříku trestů novelizovat s cílem odstranit uvedené obtíže. Proto se navrhuje: a) v § 7 odst. 1 doplnit, že v obchodních věcech je soudní poplatek splatný do tří dnů ode dne doručení výzvy soudu k jeho zaplacení, není-li ovšem poplatek placen kolkovými známkami. Tímto řešením bude zajištěna dostatečná identifikace plateb soudních poplatků. V souvislosti s tím, je třeba provést odpovídající úpravu v § 4, odst. 4, v § 9, odst. 1 a v § 10, odst. 2. b) V § 8 se navrhuje umožnit placení soudních poplatků v obchodních věcech kolkovými známkami až do výše Kčs 5 000 a zvýšit tak počet případů, kdy soud nebude muset v obchodních věcech výzvu zasílat. Tím se výrazně zjednoduší správa soudních poplatků.

Soudní poplatky jsou příjmem státního rozpočtu ČR. Zvýšení příjmů ze zařazení nových položek do sazebníku soudních poplatků bude nevýrazné, bude nepatrné, neboť se nejedná o zavedení nového druhu poplatků. Dochází pouze k jejich přesunu z kategorie notářských poplatků do kategorie soudních poplatků.

Navrhované úpravy zabezpečí, aby zákon o soudních poplatcích a poplatku za výpis z rejstříku trestů byl v souladu s potřebami praxe, a zároveň se zjednoduší správa soudních poplatků. Proto doporučuji předkládanou dílčí novelu zákona schválit.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Prosím společného zpravodaje výborů pana poslance Smělíka, aby se ujal slova.

Poslanec Zdeněk Smělík: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, 5. prosince 91 jsme přijali zákon ČNR č. 549 o soudních poplatcích a poplatku za výpis z rejstříku trestů. Předloženým návrhem novely tohoto zákona podle sněmovního tisku 683 se změnami sleduje doplnění přijatého zákona v § 7 - 11 v návaznosti na připravovanou privatizaci státních notářství. Podotýkám, že přestože návrh zákona ČNR 692 o notářích a jejich činnosti bude projednáván na příští schůzi ČNR, zařazení této novely na dnešní schůzi to nebrání, poněvadž FS před dvěma dny přijalo zákon o zřízení státního notářství.

V důsledku převedení části notářské agendy na soudy je nutné tyto činnosti taxativně vyjmenovat a nové činnosti související s úschovou a umořováním listin doplnit sazbami v příloze.

Za nejvýznamnější změnu považuji změnu v § 8, kde se navrhuje možnost zvýšení platby v obchodních věcech u soudů kolkovými známkami z 1000 na 5000 korun, což ve svém důsledku sníží zatěžování soudů a zjednoduší zatěžování věcí, které bylo komplikováno potřebou zjišťování, zda v konkrétním případě byl soudní poplatek skutečně zaplacen, aby mohlo být řízení případů zahájeno.

Navržená novela byla podle přikázání projednána v ústavně právním výboru, rozpočtovém a kontrolním výboru, které přijetí novely doporučily bez připomínek, viz společná zpráva č. 767. Proto i já přijetí této novely sněmovně doporučuji.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. K rozpravě, kterou tímto otevírám, se doposud nikdo nepřihlásil. Přeje si tak někdo učinit nyní? Nikdo. Pokud ne, pak rozpravu tímto uzavírám.

Dámy a pánové, zdá se, že jsme pokročili na samou mez zákonnosti (veselost), nebo jsme ji mírně překročili, protože je nás, podle mých výpočtů, 67 přítomných. Nezbývá tudíž, než abych učinil to, co jsem předeslal. Poté, co jsou přerušeny daňové zákony ve fázi po skončení rozpravy, pak nezbývá již nic, o čem lze nehlasovat, při kterémžto aktu by se nepochybně přišlo na fakt, že jednáme neusnášeníschopní.

Tím končím dnešní jednání této schůze. V jednání budeme pokračovat v pondělí v 10 hodin.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP