Středa 29. dubna 1992

Jestliže pan poslanec Zajíček a Payne to mínili jako protinávrh k tomu, jak se sněmovna rozhodla, jsem povinen dát o tom hlasovat. Je to tak míněno, pane poslanče Zajíčku?

Poslanec Stanislav Zajíček: Naše sněmovna nezná žádné protinávrhy, pane předsedající. To, co jsem přednesl, byla poznámka k proceduře, nebyl to protinávrh. Je na vás, pane předsedající, jak budete řídit tuto schůzi.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Protože žádný protinávrh nikdo nevznesl a sněmovna rozhodla, že budeme hlasovat o tomto pořadí, jaké jsem říkala, sněmovna může upravit způsob, rád bych dal o tom hlasovat, až budou vyčerpány všechny faktické poznámky. Slovo má pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, vážená národní rado, domnívám se, že to, co říkal pan poslanec Payne a Zajíček bylo jen sdělení, co je obsahem jednacího řádu. To není žádný návrh.

Pokud se ČNR usnesla o něčem, co je v rozporu s jednacím řádem, domnívám se, že je přirozené, že toto usnesení nemůže nabýt platnosti. Platí jednací řád, nikoli usnesení ČNR v této věci. Musíme se chovat podle jednacího řádu. Na tento případ se vztahuje § 26 odst. 2: hlasovat o pozměňovacím návrhu jako o prvním.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Po tomto vysvětlení pana poslance Kužílka se omlouvám, že jsme dal hlasovat o proceduře, která byla v rozporu s jednacím řádem. Myslím si, že bude v tuto chvíli nejvhodnější, když zachováme klid a chladnou hlavu a budeme postupovat tak, jak pan poslanec Kužílek a další navrhovali, tzn., že dáme nejdříve hlasovat o návrhu, který zazněl jako protinávrh a pak přistoupíme k dalšímu návrhu, k návrhu garančního výboru.

Pro ty, kdo v záplavě procedurálních návrhů zapomněli obsah návrhu pana poslance Palkosky prosím, aby bylo usnesení ještě jednou přečteno.

Poslanec Miroslav Čapek: 1. ČNR konstatuje, že zpráva generální prokuratury je neúplná.

2. ČNR konstatuje, že generální prokurátor nedostatečně vykonává svou funkci, když v řadě případů trestních oznámení na bývalé prokurátory nepokračoval v trestním stíhání a spokojil se s jejich odchodem z funkce.

/Hlas z pléna: navrhuji hlasovat jednotlivě./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dáváte procedurální návrh, aby bylo zvlášť hlasováno o první a druhé části. Je s tím souhlas? Je. Prosím přečíst ještě jednou první část.

Poslanec Miroslav Čapek: 1. ČNR konstatuje, že zpráva generální prokuratury je neúplná.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s touto částí pozměňovacího návrhu pana poslance Palkosky, ať zvedne ruku. 50.

Kdo je proti? 34.

Zdržel se hlasování? 35. První část nebyla přijata.

Poslanec Miroslav Čapek: Druhá část - ČNR konstatuje, že generální prokurátor nedostatečně vykonává svou funkci, když v řadě případů trestních oznámení na bývalé prokurátory nepokračoval v trestním stíhání a spokojil se s jejich odchodem z funkce.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku. 41.

Kdo je proti? 46. Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miroslav Čapek: ČNR 1. bere zprávu generálního prokurátora o vyřízení dosud podaných podnětů k postihu porušování zákonů ve vztahu k politickým odpůrcům režimu před 17. listopadem 1989 na vědomí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s touto částí, ať zvedne ruku, 83.

Kdo je proti? 11.

Zdržel se hlasování? 29. Tento návrh byl přijat.

Poslanec Miroslav Čapek: Za druhé žádá ministra vnitra ČSFR, aby podnikl opatření, která zvýší efektivnost vyšetřování u zmíněných podnětů.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo je pro? 95.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 14.

Konstatuji, že druhou část návrh garančního výboru byla sněmovnou přijata. To jsou všechny návrhy, o kterých bylo možno v této chvíli dát hlasovat, takže tento bod je ukončen. (Šum ve sněmovně.) Reflektuji připomínky, že bych měl dát hlasovat o usnesení jako o celku.

Kdo souhlasí s tím, aby obě části usnesení garančního výboru byly součástí usnesení tak, jak jsme to před chvílí odhlasovali, ať zvedne ruku. 79.

Kdo je proti? 5.

Kdo se zdržel hlasování? 32.

Konstatuji, že usnesení jako celek bylo přijato. Tím jsme skončili tento bod.

Dámy a pánové, nyní máme dvě možnosti. Můžeme projednat tak, jak už se v jedné předešlé schůzi stalo, odpovědi na interpelace bez přítomnosti vlády ČR. Kdo se domnívá, že bychom tento bod mohli v tuto chvíli projednat? Hlásí se pan poslanec Žák.

Poslanec Václav Žák: Měl bych prosbu. Ústavně právní výbor má před sebou skutečně dlouhé jednání. Když odejdeme pryč, schůze přestane být usnášeníschopná. Kdybychom to mohli dnes přerušit a začít zítra, tak byste nám pomohli.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívám se, že bychom mohli v tomto směru ústavně právnímu výboru vyjít vstříc, protože si zaslouží mnoho ohleduplnosti od nás. Kdo souhlasí s tím, aby schůze byla do zítřka přerušena? Je to většina.





Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP