Středa 29. dubna 1992

Poslanec Václav Žák: To není správná formulace. Jde o to, aby bylo uloženo ústavněprávnímu výboru, aby zaujal stanovisko ke zprávě generálního prokurátora.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pokusím se to tedy přeformulovat.

Kdo souhlasí s tím, abychom projednávání tohoto bodu přerušili a uložili ústavněprávnímu výboru, aby zaujal stanovisko ke zprávě generálního prokurátora do zítřka.

Kdo s tím souhlasí, nechť zvedne ruku. 45.

Kdo je proti? 38.

Kdo se zdržel hlasování? 25.

Tento návrh nebyl přijat.

Nyní se domnívám, že by bylo snad možno hlasovat o návrhu pana poslance Payna. Pane poslanče Čapku, buďte tak laskav a přečtěte návrh na usnesení, jak ho pan poslanec Payne připravil.

Poslanec Miroslav Čapek: Zaznamenal jsem písemně návrh usnesení v té druhé části, kdy navrhnul pan poslanec Payne, že Česká národní rada žádá generálního prokurátora, aby doplnil zprávu jak byly vyřízeny, dosud podané podněty k postihu porušování zákonů ve vztahu k politickým odpůrcům režimu před 17. listopadem 1989 do 6. května 1992. To je návrh usnesení, který pan poslanec Payne předložil. Pokud se týká procesního návrhu, ten jsem nezaznamenal. Ale vyzníval v tom smyslu, aby tento bod byl přerušen. A pokud si matně pamatuji, v návrhu bylo obsaženo, abychom se tím zabývali během příštího týdne, aby to bylo vyřešeno ještě ve funkčním období tohoto parlamentu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívám se tedy, že lze hlasovat o tomto návrhu usnesení. Jako první úsek bych dal to, co jste přesně formuloval, jako druhý, že Česká národní rada projedná tuto záležitost do konce funkčního období.

Poslanec Miroslav Čapek: Pane předsedající, nevím, jakým způsobem toto rozdělit, protože návrh usnesení, který přednesl pan poslanec Payne, byl třetí v pořadí ze všech návrhů na usnesení.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Z podstaty návrhu pana poslance Payna jsem usoudil, že se jedná více méně o procedurální návrh, ale mohu se mýlit.

/Pan poslanec Payne souhlasí./

Domnívám se, že jde o procedurální návrh na přerušení projednávání tohoto bodu s tím, že je tam dodatek, že se obracíme na generálního prokurátora.

Poslanec Miroslav Čapek: Bylo by to usnesení, které jsem specifikoval a které mně pan poslanec Payne dal s tím, že bylo doplněno, aby se tímto Česká národní rada zabývala ještě na následující schůzi ještě příští týden, tzn. na 36. schůzi. Aby na 35. schůzi byl tento pořad přerušen a byl dokončen na 36. schůzi ČNR.

/Pan poslanec Payne souhlasí./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Chtěl jsem se vyhnout akorát číslu 36, protože nevíme, kolik schůzí do konce funkčního období ještě bude. Ale předpokládám, že je zřejmé, o čem jde řeč, a pokud by byla 36. schůze následována schůzí 37. 5. května, tak by se to posunulo.

Dávám hlasovat, kdo souhlasí s návrhem poslance Payna, ať zvedne ruku! 51.

Kdo je proti? 26.

Kdo se zdržel hlasování? 35.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Miroslav Čapek: Pak zde, vážený pane místopředsedo byl návrh garančního výboru na usnesení a návrh na usnesení pana dr. Palkosky. Další návrh předložil pan poslanec Popovič, který jej však přesně nespecifikoval, pouze uvedl, že požaduje, aby Česká národní rada přijala usnesení, požadující na české vládě iniciativu na legislativní činnost upravující činnost prokuratury.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívám se, že to bylo v rámci diskusního vystoupení pana poslance Popoviče. Pokud by se chtěl tímto námětem zabývat, musel by požádat o rozšíření programu schůze, protože toto usnesení nemůže být přijato v rámci projednávání tohoto bodu. /Pan poslanec Popovič souhlasí./ Pan poslanec Popovič souhlasí zhruba s tím, co jsem řekl, a my se můžeme věnovat těm dvěma usnesením, která jsou pro tento bod podstatná, tzn. návrh usnesení garančního výboru a návrh usnesení od pana poslance Palkosky. Možná by bylo užitečné, kdybychom si připomněli návrh garančního výboru, který máme před sebou.

Poslanec Miroslav Čapek: Co se týká garančního výboru, jde o toto usnesení ČNR: "Česká národní rada bere zprávu generálního prokurátora ČR o vyřízení dosud podaných podnětů k postihu porušování zákonů ve vztahu k politickým odpůrcům režimu před 17. listopadem 1989 na vědomí a za druhé žádá ministra vnitra ČSFR, aby podnikl opatření, která zvýší efektivnost vyšetřování zmíněných podnětů.".

Návrh na usnesení pana poslance Palkosky zní: "Česká národní rada za prvé konstatuje, že zpráva generální prokuratury je neúplná. Česká národní rada konstatuje, že generální prokurátor nedostatečně vykonává svoji funkci, když v řadě případů trestních oznámení na bývalé prokurátory nepokračoval v trestním stíhání a spokojil se s jejich odchodem z funkce."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím, pan poslanec Kolmistr s faktickou.

Poslanec Vladimír Kolmistr: To je návrh jiného usnesení, a proto musíme nejdřív hlasovat o prvním návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já se domnívám totéž. Pan poslanec Palkoska není téhož názoru, takže prosím o pomoc.

Poslanec Ivo Palkoska: Souhlasím s tím, abychom můj návrh doplnili do základního usnesení. /Šum v sále./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Žák se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, nemýlím-li se, tyto dva návrhy se skutečně vylučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jestli souhlasíte, budeme hlasovat. Návrhy se vylučují /poslanec Palkoska nesouhlasí/, domnívám se, že lze dát hlasovat v pořadí, jak jednotlivé návrhy byly podány. Dal bych nejdřív hlasovat o usnesení výboru garančního. Navrhuji, abychom hlasovali po částech (návrh má dva body) a poté hlasovali o návrhu pana poslance Palkosky. Pan poslanec Payne s faktickou.

Poslanec Jiří Payne: Dovolil bych si nesouhlasit s kolegou Žákem. Klidně můžeme vzít dosavadní zprávu a přesto přijmout usnesení kolegy Palkosky. Nejde o vylučující se usnesení. Obě usnesení lze přijmout zároveň.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Rád bych měl v této záležitosti jasno. Je totiž možné, že přijmeme návrh usnesení garančního výboru a budeme stát před problémem, zdali ještě hlasovat o návrhu pana poslance Palkosky. Čili nikoliv. Toto bychom si skutečně měli ujasnit dříve, než dám hlasovat.

O slovo se hlásí pan poslanec Žák.

Poslanec Václav Žák: Vážený pane předsedající, domnívám se, že nemáme v jednacím řádu speciálně upravenu proceduru postupu přijímání usnesení, ale myslím, že na to můžeme vzít proceduru, kterou upravuje vznášení pozměňovacích návrhů, to znamená chápat návrh dr. Palkosky jako návrh jiného usnesení, brát ho jako nový návrh proti návrhu garančního výboru a nejdříve dát hlasovat o jeho návrhu. Nebude-li přijat, dát hlasovat o návrhu garančního výboru.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Hlásí se pan poslanec Popovič. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Pavel Popovič: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, většinou se neúčastním těchto procedurálních šarvátek, nicméně tentokrát po posledním vystoupení pana poslance Palkosky mám pocit, že podal doplňující návrh k původnímu návrhu na usnesení. Potom ovšem, protože se lišíme v názorech, zda se vylučují, nebo jsou slučitelné tyto dvě části návrhu, je třeba hlasovat po částech a tím by záležitost byla vyřešena.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nechám hlasovat po částech, pokud s mým návrhem bude vyjádřen souhlas. Nejprve dám hlasovat o první části usnesení garančního výboru, to znamená, že "se bere na vědomí zpráva...", pan poslanec Kužílek mě chce doplnit faktickou poznámkou.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, nemohu si pomoci, ale to, co přednesl pan poslanec Palkoska, není ničím jiným než pozměňovacím návrhem, ať už to budeme komentovat jak chceme, a podle § 26 odst. 2 byly-li k návrhu předloženy pozměňovací návrhy, hlasuje se nejdříve o nich, a to v pořadí, v jakém byly podány.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, máte pravdu. V tomto smyslu jednací řád hovoří naprosto jasně. Sněmovna však, aspoň jsem to tak cítil, nedospěla k názoru, zdali se jedná o pozměňovací návrh.

Poslanec Oldřich Kužílek: Jednací řád nezná nic jiného než návrh a pozměňovací návrh. Návrhem v tomto smyslu je podle § 25a), byl-li návrh projednán ve výboru a byla-li vypracována písemná zpráva, projednává Česká národní rada návrh ve znění této zprávy.

K tomu potom patří, že byl-li k tomu podán pozměňovací návrh, hlasuje se o něm jako o prvním.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, ale určitě se shodneme v tom, že tento pozměňovací návrh může buď rozšířit usnesení garančního výboru, nebo nahradit. A v tom je stále onen spor, aspoň já ho tak cítím. Budeme před problémem, až přijmeme jedno usnesení, zdali mám dát hlasovat ještě o druhém usnesení, protože je spor o tom, zdali se to vylučuje či nikoliv. V tom je podstata sporu.

Měl bych rád jasno dříve, než jednu část usnesení přijmeme. Nemějte mi to za zlé, ale záležitost je příliš složitá, vážná.

O slovo se hlásí pan poslanec Kolmistr.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Pan poslanec Palkoska ve svém diskusním příspěvku hovořil o tom, že předloží svůj návrh usnesení. Tento návrh usnesení předložil, je v protikladu s návrhem usnesení garančního výboru, a proto je třeba hlasovat nejdříve o prvním návrhu a následně o návrhu pana poslance Palkosky.

(potlesk)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: O slovo se hlásí pan poslanec Payne, prosím aby se ujal slova.

Poslanec Jiří Payne: Na rozdíl od pana Kolmistra se domnívám, že pokud poslanec Palkoska nenavrhl vypuštění původního usnesení a jeho nahrazení jiným, pak jeho návrh je vlastně doplňujícím návrhem, a nelze ho nijak jinak kvalifikovat. Nemohou se vylučovat, protože kolega Palkoska nenavrhl vypuštění dosud předloženého textu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, z vašeho vyjádření pro mne ovšem vyplývá, že bych měl dát hlasovat o všech třech návrzích, jak zde zazněly.

Kdo se domnívá, že mám dát hlasovat o první části usnesení, které navrhl garanční výbor, potom o druhé části, kterou také navrhl garanční výboru a o návrhu, který navrhl pan poslanec Palkoska, ať zvedne ruku? (hlasy z pléna, aby se o každém návrhu hlasovalo zvlášť) Ano. (hlasuje se) 64

Kdo je proti? 8

Kdo se zdržel hlasování? 34 Tato navržená procedura byla většinou hlasů schválena.

S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Payne.

Poslanec Jiří Payne: Odhlasovali jsme, že návrh pana poslance Palkosky je skutečně doplňovacím návrhem k usnesení, které bylo předloženo. Podle jednacího řádu se musí nejdříve hlasovat o pozměňovacích návrzích a teprve potom o návrhu původním. Takové by mělo být správné pořadí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jestliže pan poslanec Palkoska souhlasí s tím, že jeho návrh je doplňujícím návrhem, a pokud bychom nechtěli přijmout rozdělení na tři části, potom bych nechal hlasovat najednou o usnesení garančního výboru včetně návrhu pana poslance Palkosky, jestliže to kvalifikujeme jako doplňující návrh k usnesení garančního výboru. To bych mohl učinit, pokud by s tím sněmovna souhlasila. (s faktickou poznámkou se hlásí poslanec Payne)

Nebudu už dávat prostor faktickým připomínkám, protože jsme odsouhlasili postup a domnívám se, že každý poslanec má dostatek argumentů k tomu, aby se pro jeden, druhý nebo třetí odstavec vyslovil kladně nebo záporně.

O slovo se hlásí pan poslanec Zajíček.

Poslanec Stanislav Zajíček: Vážený pane předsedající, dovoluji si nabídnout jistou verzi.

Podle § 71 jednacího řádu výbor vypracuje o výsledku projednávání návrhu zákona - zde upozorňuji, že návrh zákona analogicky vztáhněme ke zprávě pana generálního prokurátora - písemnou zprávu obsahující stanovisko výboru, v němž zejména navrhne, zda má Česká národní rada návrh zákona schválit. Usnese-li se výbor na změnách k návrhu, obsahuje zpráva i přesné znění.

Tím tudíž vznikne zpráva výboru, kterou potom projednává Česká národní rada. Takovou zprávu výboru, v tomto případě petičního, pro právní ochranu a bezpečnost, máme před sebou.

Je samozřejmé, že k této zprávě, která je návrhem usnesení České národní rady, mohou poslanci vznášet pozměňující připomínky. A tady pan poslanec Kužílek správně upozornil na § 26 odst. 2, který říká, že byly-li k návrhu předloženy pozměňovací návrhy, hlasuje se nejdříve o nich, a to v pořadí, v jakém byly podány.

Pan poslanec Palkoska předložil pozměňovací návrh k návrhu usnesení výboru petičního, pro právní ochranu a bezpečnost a měli bychom tudíž skutečně hlasovat nejdříve o něm a potom o návrhu, který předložil výbor. Domnívám se, že jinak z toho snad ani vybřednout nemůžeme. Děkuji. (potlesk)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Za předpokladu, že pan poslanec Palkoska svým návrhem nechtěl rozšířit stávající usnesení. Říkali jsme, že jsou dvě možné verze. B uď pan poslanec Palkoska své usnesení bere jako zvláštní usnesení, které by mohlo stát proti tamtomu, ale sám říkal, že může být doplňkem usnesení, které navrhl výbor pro právní ochranu a bezpečnost.

Poslanec Ivo Palkoska: Je škoda, že věnujeme tolik času procesním věcem, které nejsou tak důležité, protože hlasováním po částech ať zpředu nebo zezadu dospějeme k určitému usnesení. Věřím, že pokud by byly schváleny všechny čtyři body, vzájemně se nevylučují.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dám procedurální návrh, aby se ke způsobu hlasování sešel ústavně právní výbor. Prosím pana poslance Payna, aby řekl do mikrofonu to, co mi říkal bokem.

Poslanec Jiří Payne: Dámy a pánové, kolega Zajíček naprosto perfektně analyzoval situaci. Neznáme žádné rozšiřující návrhy, náš jednací řád zná pouze pozměňovací návrhy. Návrh kolegy Palkosky je pozměňovacím návrhem. Nezbývá než postupovat podle § 26 odst. 2. Zaznělo to opakovaně. Prosím pana předsedajícího, aby se řídil jednacím řádem.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, snažím se řídit jednacím řádem, nevidím důvod, proč bych měl tak činit jinak.

Chce hovořit ještě pan poslanec Zajíček, ale zvažme, zda je to účelné. Souhlasím s panem poslancem Palkoskou, že to zepředu a zezadu vyjde nakonec nastejno. /Potlesk./

Poslanec Stanislav Zajíček: Domnívám se, že o tom, zda se vylučují jednotlivé části návrhu usnesení, rozhodne pouze sněmovna svou vůlí vyjádřenou hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Balcárek považuje za nezbytné vystoupit s faktickou poznámkou.

Poslanec Pavel Balcárek: Pane předsedající, vážené dámy a pánové, skončeme toto absurdní divadlo, říkám to již podruhé. Jednou jsme rozhodli hlasováním o tom, jak budeme postupovat. Názory, které zde zazněly, by vyžadovaly revokaci, nové hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Z toho, co navrhl pan poslanec Zajíček se dá vydedukovat, že se jedná o protinávrh k tomu, jak sněmovna hlasováním rozhodla. Poprvé jsme hlasováním rozhodli o tom, že počtem 64 pro, 43 proti a zdržel se hlasování, budeme postupovat v tom pořadí, že dáme nejprve hlasovat o první části usnesení garančního výboru, o druhé části usnesení garančního výboru a posléze o návrhu pana poslance Palkosky. Potom vystoupil s faktickou poznámkou pan poslanec Zajíček, pan poslanec Payne s tím, že tento postup není správný. Z jeho návrhu se dá vydedukovat, že pan poslanec Zajíček a další se domnívají, že by nejdříve mělo být hlasováno o návrhu pana poslance Palkosky a potom o návrhu garančního výboru.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP