Středa 29. dubna 1992

7. Nenastal případ žádosti o použití operativní techniky vůči ústavnímu činiteli.

Dozorčí komise si je vědoma, že v tomto volebním období nestihla plnit další svou funkci, to jest vedle kontroly procesu schvalování použití operativní techniky také kontrolu skutečného použití operativní techniky. Příčinou toho je zejména značná kompetenční neujasněnost problematiky, fakt, že všechny činnosti spojené s operativní technikou pro Policii ČR provádí federální ministerstvo vnitra a dále to, že oblast spojů spadá do kompetence federace.

Dozorčí komise doporučuje, aby se příští dozorčí komise důrazněji zaměřila i na tuto oblast. Dozorčí komise České národní rady doporučuje České národní radě, aby přijala následující usnesení:

I. Česká národní rada bere na vědomí zprávu dozorčí komise pro kontrolu používání operativní techniky Policie ČR.

II. Česká národní rada ukládá Kanceláři České národní rady, aby podle instrukcí dozorčí komise zajistila předání všech materiálů k dosavadní nové dozorčí komisi, která bude zvolena v příštím volebním období.

III. Česká národní rada doporučuje dozorčí komisi, zvolené v příštím volebním období, aby se důrazněji zaměřila i na kontrolu skutečného použití operativní techniky.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kužílkovi a otevírám k tomuto bodu rozpravu. Hlásí se pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Rád bych se zeptal komise, zda je nějakým způsobem zajištěno a jestli je to vůbec legislativně možné, fungování kontrolního orgánu mezi obdobím ukončení poslaneckého mandátu a tím než bude zvolena komise nová. Uvědomme si, že lze předpokládat, že to bude období nejméně 2 až 3 měsíců a zdá se, že minimálně by tam měl být tímto způsobem nějaký apel na budoucí Českou národní radu, aby tuto komisi zvolila co nejrychleji to bude možné.

Druhý můj dotaz se týká toho, zda komise také sledovala byl-li dodržen zákon co se týče doby nasazení techniky. I to by mělo být předmětem kontroly.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Pan poslanec Kužílek je připraven zodpovědět tyto dotazy.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, k prvnímu dotazu uvádím, že zákon je, bohužel, koncipován tak, že dozorčí komise končí svoji práci se skončením volebního období, neboť ze zákona dozorčí komise se skládá z poslanců příslušného výboru České národní rady. Se skončením mandátu přestávají být poslanci příslušného výboru České národní rady, a proto nejsou dále ani členy dozorčí komise. Čili je na nové České národní radě, jak rychle zvolí novou dozorčí komisi. Je pravdou, že může nastat až dvouměsíční prodleva.

K druhé otázce samozřejmě, že jsme sledovali i dobu nasazení operativní techniky. Ta je ze zákona vymezena maximálně na 6 měsíců, praxe bývá nižší v naprosté většině případů.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy?

(Nikdo se nehlásil.)

Rozpravu tedy končím. Ptám se poslanců, zda si přejí, aby pan poslanec Kužílek ještě jednou přečetl návrh na usnesení. (Hlasy: není třeba)

Dávám tedy hlasovat o usnesení, jak ho přednesl pan poslanec Kužílek.

Kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku. 82.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 16.

Děkuji. Prosím, abyste zůstali na svých místech, já se pokusím někoho osobně pozvat do sněmovny.

(Poslanci přicházejí do sněmovny)

Ptám se tedy ještě jednou, kdo souhlasí s návrhem na usnesení, jak ho přednesl pan poslanec Kužílek. 95.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 10.

Usnesení bylo schváleno.

Paní poslankyně, páni poslanci, vzhledem k tomu, že pan generální prokurátor je na cestě, tak bych si vás dovolil požádat ještě o laskavost, abychom v tuto chvíli projednali následující bod, který s předešlým souvisí, tj. bod

XVII.

Odvolání a volba člena dozorčí komise České národní rady pro kontrolu používání operativní techniky policií České republiky.

Je s tím souhlas?

(Projevy souhlasu)

Prosím pana poslance Kužílka, aby byl nápomocen při projednání tohoto bodu.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, vážená sněmovno, vzhledem k tomu, že nastala předvídaná okolnost, usnesením České národní rady, které zřídilo dozorčí komisi, že pokud dojde k porušení jednoho z kritérií, podle kterých byla tato komise zvolena, bezpečnostní výbor České národní rady podá návrh na odvolání člena komise a volbu nového. K tomuto došlo, pan poslanec Nedbálek se stal členem Občanské demokratické aliance, tudíž se mnou jsou nyní v této komisi 2 členové stejné strany, což je v rozporu s jedním kritériem.

Bezpečnostní výbor na svém posledním zasedání se usnesl, že navrhuje odvolání pana poslance Nedbálka z této komise a navrhuje volbu pana poslance Vaňáka do této komise. Pan poslanec Vaňák, pokud se nemýlím, je nezávislým poslancem.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za odůvodnění a návrh. Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Jsem ochoten přijmout další návrhy.

(Nikdo se nehlásí)

Další návrhy zřejmě nejsou.

Rozpravu končím a navrhuji hlasovat zvlášť o návrhu na odvolání a zvlášť o návrhu na volbu. Domníváte se, že by to tak bylo správnější?

(Hlasy: Ano.)

Ptám se, kdo souhlasí s tím, aby z funkce člena Dozorčí komise ČNR pro kontrolu používání operativní techniky policií České republiky byl odvolán poslanec Lubomír Nedbálek, ať zvedne ruku! 103.

Kdo je proti? 2.

Kdo se zdržel hlasování? 3.

Konstatuji, že poslanec Nedbálek byl odvolán.

Nyní se ptám, kdo souhlasí s tím, aby za člena této komise byl zvolen Vladislav Vaňák, ať zvedne ruku! 97.

Kdo je proti? 2.

Kdo se zdržel hlasování? 6.

Konstatuji, že Vladislav Vaňák byl zvolen za člena této komise.

/Potlesk./

Přejeme mu mnoho zdaru při výkonu této náročné funkce.

Dámy a pánové, nyní, protože pan generální prokurátor se nepochybně blíží k budově České národní rady, bych rád využil chvilky času, který se nám naskytl, a zeptal bych se na váš názor. Zda by bylo vhodné informovat ředitele FBIS o tom, že bychom rádi body, které souvisí s ním, projednali ještě dnes, protože samozřejmě musíme počítat s tím, že tento pán je pracovně vytížen a že by bylo vhodné ho informovat dvě až tři hodiny dopředu. Jaký je váš názor na tuto věc?

Paní poslankyně Marvanová, prosím.

Poslankyně Hana Marvanová: Vážený pane předsedající, souhlasím s tím, že by bylo asi účelné, kdyby byl pan Bačinský přítomen jednání, nevím, zda k tomu bude ochoten. Ale myslím, že by bylo zároveň účelné, aby našemu jednání o této otázce byla přítomna vláda nebo aspoň její některý zástupce, který by mohl interpretovat usnesení, které vláda přijala v této věci a které se problematiky nesporně úzce dotýká. Proto tedy navrhuji, aby se o tom jednalo až zítra, až vláda bude přítomna.

/Potlesk./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Počítá se s tím, že bude vláda zítra přítomna?

/Doktor Botur odpovídá, že ano./

Zítra by podle všeho měl být přítomen pan ministr Špaček, vybaven materiály, měly by se zítra projednávat zákony související s daněmi. Samozřejmě můžeme vládu požádat, aby na 18. hodinu vyslala pověřené zástupce, aby jednání byli přítomni. Teď jde pouze o to, abychom nepozvali pana Bačinského třeba na 18. hodinu a aby v 18 hodin tady nebylo 61,5 poslanec, protože pak bychom se asi nemohli dostatečně relevantně s tím vypořádat. Pan poslanec Pospíšil ještě s dalším návrhem.

Poslanec Petr Pospíšil: Zřejmě se souhlasem paní poslankyně Marvanové bych návrh ještě doplnil, abychom tuto otázku skutečně probírali zítra - po projednání daňových zákonů.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Myslím, že je to v podstatě v souladu s tím, jak je zatím schválen jednací pořádek, takže v tom nemusíme dělat žádné změny, nemáme důvod dávat o něčem hlasovat.

Dámy a pánové, jsme schopni se v tuto chvíli vypořádat s bodem Zpráva o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 14. do 27. dubna?

/Sněmovna souhlasí./

Takže budeme se věnovat bodu

XVIII.

Zpráva o činnosti předsednictva ČNR od 14. do 27. dubna 1992

Zprávu o činnosti předsednictva jste obdrželi jako sněmovní tisk 771. Ptám se, kdo má ke zprávě nějaké připomínky. /Nikdo se nehlásí./ Takže navrhuji přijmout toto usnesení: "Česká národní rada souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 14. dubna do 27. dubna 1992 podle sněmovního tisku 771."

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku! 92.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 6.

Takže to je málo. Prosím, abyste vyčkali na místech, já se pokusím někoho pozvat do sněmovny.

/Několik poslanců přichází./

Takže ještě jednou:

Kdo souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 14. dubna do 27. dubna 1992 podle sněmovního tisku 771, ať zvedne ruku! 100.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 5.

Konstatuji, že usnesení bylo schváleno.

Protože pan generální prokurátor je nadále na cestě, bude v blízkosti České národní rady, ptám se pana poslance Maška, který přišel. Pane poslanče, je možno projednat bod Závěrečná zpráva vyšetřovací komise ČNR pro otázky lustrací?

Poslanec Ivan Mašek: Poprosil bych, jestli je možno zprávu projednat zítra, a to z toho důvodu, že komise by se měla ještě sejít a zprávu schválit. To za prvé. A za druhé bychom rádi dali zprávu namnožit a rozdali ji písemně poslancům do lavic.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: To jsou jistě pádné důvody k tomu, abychom tuto zprávu neprojednávali dnes.

Paní poslankyně, páni poslanci, vzhledem k tomu, že se právě dostavil pan generální prokurátor, kterého vítám, můžeme přistoupit k předkládané problematice.

/Potlesk/

Budeme projednávat bod

XIX.

Zpráva generálního prokurátora České republiky o vyřízení dosud podaných podnětů k postihu porušování zákonů ve vztahu k politickým odpůrcům režimu před 17. listopadem

Jde o pokračování přerušeného jednání ze 34. schůze.

S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Marvanová, které uděluji slovo.

Poslankyně Hana Marvanová: Pane předsedající, domnívám se, že nemůžeme přistoupit k projednávání tohoto bodu, protože Česká národní rada se usnesla na jedné z předchozích schůzí, že v projednávání tohoto bodu budeme pokračovat poté, kdy tuto problematiku projedná výbor bezpečnostní a výbor ústavně právní. Poté rozhodlo také předsednictvo České národní rady o tom, že to těmto dvěma výborům přikazuje k projednání.

Zatím tuto záležitost projednal jenom bezpečnostní výbor. Domnívám se, že je proto třeba i nadále, dokud nebude revokováno naše rozhodnutí na tom, že tuto záležitost nelze projednat dříve, než ji projedná ústavně právní výbor.

Slyšeli jsme informaci předsedy ústavně právního výboru, který nám vysvětlil, z jakého důvodu tuto záležitost nemohl ústavně právní výbor projednat. Pokud se ústavně právní výbor sejde na svém jednání dnes, domnívám se, že tuto problematiku je možné projednat zítra.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dále se hlásí pan poslanec Čapek. Žádám ho, aby se ujal slova.

Poslanec Miroslav Čapek: Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, na rozdíl od toho, co říkala paní kolegyně, se nedomnívám, že tomu tak je. Tato zpráva byla skutečně přikázána těmto dvěma výborům, mimo jiné však i našemu výboru jako výboru garančnímu. Zatím se nestalo v praxi této sněmovny, že v případě, že některý výbor, kterému mimo jiné byl návrh zákona či jakéhokoliv jiného dokumentu přikázán k projednání a on jej neprojednal, že by potom nebyl projednáván plénem a později bylo ve společné zprávě uvedeno, že příslušný výbor tento zákon, eventuálně návrh zákona či jiný dokument neprojednal.

Proto se domnívám, že nic nebrání tomu, aby tato zpráva byla projednávána.

/potlesk/

Poslanec Stanislav Zajíček: Vážený pane předsedající, mohu vás požádat, abyste nechal přečíst usnesení České národní rady, které se vztahuje k projednávání zprávy generálního prokurátora, které je nyní předmětem sporu?

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, pane poslanče, v okamžiku, kdy usnesení bude k dispozici, uděláme v této věci nepochybně jasno.

/text usnesení je předáván místopředsedovi Kasalovi/

Přečtu vám text usnesení: "Česká národní rada přerušuje jednání o tomto bodu do dubnové schůze České národní rady s tím, že žádá, aby zpráva generálního prokurátora byla předložena písemně tak, aby mohla být předběžně projednána ve výboru České národní rady petičním, pro právní ochranu a bezpečnost a ústavně právním výboru České národní rady."

Domnívám se, že toto usnesení v sobě nezakládá povinnost projednání ve výboru. Nejedná se o přikázání.

/mpř. Kasal čte usnesení ještě jednou/

Pro mne z toho vyplývá, že toto bylo splněno, zpráva byla předložena písemně a mohla být předběžně projednána ve výboru. Nestalo se tak, nicméně tato povinnost z tohoto usnesení nevyplývá.

O slovo se hlásí paní poslankyně Marvanová.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP