Středa 29. dubna 1992

Pedagogická fakulta v Hradci Králové je v síti našich vysokých škol ČR poslední tzv. samostatnou fakultou, tedy fakultou, mající dle zákona č. 172/1990 Sb. o vysokých školách, postavení vysoké školy. Toto postavení bylo založeno v roce 1964 zákonným opatřením předsednictva národního shromáždění č. 116, kterým byly samostatné pedagogické fakulty jako kategorie zřízeny. To, že toto postavení má, vysokou školou, však přímo výslovně není, přináší různé obtíže, zejména ve vztazích v zahraničí. Dotazy a pochybnosti se týkají postavení této školy v struktuře našeho vysokého školství, postavení děkana, stojícího v čele fakulty, a dalších jejích akademických orgánů a funkcionářů apod., včetně charakteru studia, které tato škola poskytuje. Takové postavení, které dnes pedagogická fakulta v Hradci Králové má, není obvyklé ani v zahraničí. Ostatní dosavadní samostatné pedagogické fakulty tak, jak byly uvedeny v příloze zákona č. 172/90 Sb., vyřešily své problematické postavení v roce 1991 tím, že se staly, jako normální běžné fakulty, součástí nových regionálních univerzit. Jeví se tedy jako odůvodněné a potřebné definitivně vyřešit tuto problematickou ojedinělost a učinit z pedagogické fakulty výslovně školu vysokou v rámci předloženého návrhu zákona.

Důvody, pro které došlo na počátku 60. let ke zřízení samostatných pedagogických fakult, jako samostatné vysokoškolské institucionální kategorie dnes již pominuly. Tedy opět volně řečeno, jde o to, aby tento nešťastný pojem se konečně dostal z našich zákonů ven.

Děkuji vám za pozornost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Petru Vopěnkovi a prosím společného zpravodaje výboru pana poslance Josefa Vondráčka, aby se ujal slova.

Poslanec Josef Vondráček: Vážená paní předsedkyně, vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, poslanci. Myslím si, že pan ministr Vopěnka zdůvodnil, proč je předkládán návrh ke změně názvu obou vysokých škol. Já bych se jenom opakoval. Jednu otázku bych však přeci jenom chtěl zodpovědět, která se objevuje, proč přicházíme právě ještě nyní v tomto volebním období ke změně těchto názvů. Myslím, že v tomto volebním období jsme přijali zákon o vzniku regionálních universit a bylo by snad dobře, kdybychom také v tomto volebním období ukončili proces přeměny vysokých škol přijetím tohoto zákona. V podstatě se jedná o zákon velmi jednoduchý.

Návrh tohoto zákona projednal ústavně právní výbor a výbor pro vědu, vzdělání a kulturu. Oba tyto výbory doporučují přijetí tohoto zákona o změně názvu vysokých škol. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu společnému zpravodaji a otevírám k tomuto bodu rozpravu. Do rozpravy se prozatím přihlásil pan poslanec Němeček. Další poslance vyzývám, aby se hlásili do rozpravy písemně, rovněž jako pan poslanec Němeček.

Poslanec Rudolf Němeček: Vážená paní předsedkyně, vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci. Dovolte mi přednést pozměňující návrh k vládnímu návrhu zákona o změně názvu Vysoké školy veterinární v Brně a o změně postavení a názvu pedagogické fakulty v Hradci Králové.

V § 1 - Název "Vysoká škola veterinární v Brně" se mění a zní: "Universita veterinárních a farmaceutických věd v Brně". Zdůvodnění. Vysoká škola veterinární vznikla v r. 1918 zákonem č. 76 z 12. prosince 1918 o zřízení Československé státní vysoké školy zvěrolékařské. Až do roku 1949 byla jedinou vysokou školou, poté vznikla druhá Vysoká škola veterinární v Košicích. Od roku 1968 je Vysoká škola veterinární řazena podobně, jako je tomu i jinde ve světě, mezi vysoké školy universitního charakteru. Toto postavení konstituuje zákon č. 169/1968 Sb., o zřízení Vysoké školy veterinární v Brně a Vysoké školy veterinární v Košicích. Vysoká škola veterinární vycházela z potřeby praxe a v roce 1990 rozdělila se na dvě fakulty - fakultu veterinárního lékařství a veterinární hygieny a ekologie.

V roce 1991 pak akreditační komise na svém zasedání se kladně vyjádřila ke vzniku fakulty farmaceutické, tak jak bylo již řečeno. Název Universita veterinárních a farmaceutických věd v Brně by byl analogií vysokých škol stejného zaměření, které jsou ve Vídni, Budapešti i letos schválené university v Košicích.

Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Němečkovi, kdo dále se hlásí do rozpravy? Pan ministr Kubát se hlásí do rozpravy.

Ministr zemědělství Bohumil Kubát: Pane předsedající, dámy a pánové, vážená sněmovno, chtěl bych velmi stručně, ale velmi vehementně podpořit pozměňovací návrh pana poslance Němečka. Jako absolvent Vysoké školy veterinární znám velmi dobře tuto školu, nechci tady rozebírat historii, jak řekl pan poslanec, jen bych chtěl podtrhnout, že Vysoká škola veterinární v Brně má skutečně skvělé jméno ve světě a je víceméně tak trošku výsměchem, že na rozdíl od jiných, daleko mladších veterinárních škol, které jsou prostě ve světě označovány jako university, ona toto označení zatím nenese. Chtěl bych říci, že tak jak jsem měl možnost vlastně více jak pět let trávit na této vysoké škole, velmi dobře vím, že prohlášení a získání tedy statutu university bylo maximální snahou všech vynikajících učitelů na této vysoké škole, kteří ovšem byli po 30 let poněkud v opozici.

Vím, že měli trošku složité postavení, ale domnívám se, že to tato změna názvu by dneska završila i jejich mnohaleté úsilí. Domnívám se, že by bylo velmi dobré i z toho důvodu, že tato škola skutečně splňuje podmínky, za kterých může být prohlášena universitou a není to tedy jenom vlastně formální označení názvu, tak jak se tomu stalo u regionálních universit. Čili chtěl bych toto maximálně podpořit a apeluji na vaše rozhodování, protože se domnívám, že tato vysoká škola by si skutečně toto označení zasloužila. Jednal jsem o tomto problému postupně i s ministerstvem školství a s panem ministrem a domnívám se, že pan ministr jaksi zásadně není proti.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Kubátovi. Dále se do rozpravy přihlásila paní poslankyně Röschová, vidím, že ruku zdvihá i pan poslanec Balcárek, který se připraví tedy.

Poslankyně Anna Röschová: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, mně velice mrzí, že zde musím nesouhlasit s pozměňovacím návrhem pana poslance Němečka, který byl podpořen panem ministrem Kubátem, ale obávám se, že název univerzita je názvem širšího významu, a že prostě nemůžeme odhlasovat název Universita veterinárního lékařství, protože to je velice úzce zaměřená záležitost a přece jenom zachovejme si aspoň zdání určité tradice university. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Röschové, pan poslanec Balcárek chce vystoupit, a opět pan poslanec Němeček a paní poslankyně Krejčová.

Poslanec Pavel Balcárek: Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené dámy a pánové. Rád bych podpořil návrh pana poslance Němečka na změnu názvu Vysoká škola veterinární v tom smyslu, jak říkal. Sám mám řadu vynikajících známých na této fakultě i proskribovaných bývalým režimem, docent Böhm a plejáda dalších. Naprosto prostě všechno odpovídá, tady ta tradice, jak to pan poslanec Němeček zdůraznil, je zde ovšem jeden problém. Ona by si stejně tak zasluhovala dejme tomu Vysoká škola zemědělská stejný název, universita.

Teoreticky jsme se bavili s panem ministrem Vopěnkou o těchto věcech, možná k tomu budete ještě diskutovat Německé školy, názvy, ono by to chtělo prostě doopravdy nějak tak v intencích paní poslankyně Röschové potom sjednotit. Ale nechal bych Vysokou školu zemědělskou až na příští parlament, ať se třeba ozve sama. Teď bych byl pro to, abyste podpořili, a žádal bych vás o to, návrh pana poslance Němečka. Však on se k tomu ještě pan ministr Vopěnka vyjádří.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan ministr Vopěnka se opravdu k tomu vyjádří, dokonce okamžitě. Pane ministře, máte slovo.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Petr Vopěnka: Pane místopředsedo, dámy a pánové, myslel jsem, že za 5 minut odjedu na schůzi vlády. Vidím, že se tady začíná rozprava na téma velmi obecné, a proto k tomu musím říci pár slov. Na jedné straně je faktem, že vysoké školy na západě se začínají houfně přejmenovávat na university, a že budeme se muset s touto záležitostí nějakým způsobem vyrovnat.

Nevím samozřejmě, zda je to rozumné dělat i při této příležitosti. Asi se tím bude zabývat příští Česká národní rada, protože naši studenti jsou vskutku někde handicapováni. Ještě bych chtěl říci, že ne všechny vysoké školy se samozřejmě takto přejmenovávají. Ty, které mají své tradiční slavné jméno, jako třeba pařížská Ecole polytechnique, si ho ponechávají. U nás samozřejmě by asi byl nesmysl, kdyby naše neméně slavné České vysoké učení technické se přejmenovalo na univerzitu. Ale myslím, že tyto otázky by měly být řešeny asi globálně a vcelku všechny. Na druhé straně chtěl jsem říci, že na západě vznikají školy, jako např. vysoká pracovní škola; jsou to školy tříleté s jedním ještě rokem praxe.

V Německu to jsou školy, které se tam nesmírně osvědčily právě jaksi pro rozvoj průmyslu a myslím, že budeme muset podobné školy zřizovat u nás. Jisté kroky jsme již tady podnikli, i když jsme jaksi šli takovými cestami, které nám umožnily projít kličkami zákonů. Budeme patrně nuceni vysoké školy rozdělit časem do těchto dvou kategorií, na univerzity a na školy druhého typu.

Otázkou je, zda se tak má činit nyní v tomto okamžiku, a já si tím jaksi jist pochopitelně nejsem. Samozřejmě jako ministr se řídím návrhem vládním a předkládám návrh, který dala vláda do projednávání dnešní České národní radě.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministrovi. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Němeček, připraví se paní poslankyně Krejčová.

Poslanec Rudolf Němeček: Paní poslankyně Röschová měla samozřejmě pravdu, ale návrh zní: Univerzita veterinárních a farmaceutických věd v Brně, není tam "lékařství".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Němečkovi, prosím paní poslankyni Krejčovou a paní poslankyně Röschová se hlásí dále.

Poslankyně Zdenka Krejčová: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno. Já bych jenom ráda připomenula situaci, která se tady odehrávala při schvalování zákona o regionálních univerzitách. Tehdy sněmovna s velikou lehkostí uvedla v život pět regionálních univerzit. Já jsem patřila mezi ty poslance, kteří protestovali. Nikoliv proti rozšíření vzdělanosti do regionu, ale patřila jsem mezi ty poslance, kteří trvali z principiálních důvodů na tom, že univerzita musí být především vědeckým pracovištěm. Tehdy se tady vedla dlouhá rozprava, výsledkem bylo zřízení regionálních univerzit. Připadá mně totiž trošku absurdní, že zrovna já, která jsem tehdy tolik protestovala proti zřízení regionálních univerzit, dnes vystupuji proto, abych podpořila pana kolegu Němečka. Protože jestliže kriteriem pro univerzitu má být úroveň té školy, toho vysokého učení, pokud jde o vědecké pracoviště, tak v případě brněnské veterinární vysoké školy o tom snad není pochyb. Jestliže jsme s takovou lehkostí zřídili univerzity skoro ve všech regionech, nevím, proč bychom váhali v tomto případě. Mám jenom ale věcnou otázku. Proč ta brněnská "veterina", nemůže být součástí Masarykovy univerzity? Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Krejčové, paní poslankyně Röschová už nemá o čem hovořit v tuto chvíli. Má?

Poslankyně Anna Röschová: Skutečně, pane předsedající, mi paní poslankyně Krejčová vzala tzv. vítr z plachet. Já bych doporučovala, aby fakulta veterinárního lékařství se stala součástí Masarykovy university. Jako samozřejmě toto moje vystoupení vůbec nesměřuje proti fakultě veterinárního lékařství, nemyslím si, že má špatnou úroveň, naopak. Ale připadá mi zcela zbytečné, když v Brně je universita s tradicí, Masarykova universita, aby se zřizovala úzce specializovaná universita další.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Röschové, hlásí se pan ministr Kubát. Pan ministr Vopěnka rovněž?

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Vopěnka: Jenom bych chtěl dodat, že samozřejmě bych doporučoval, abychom toto, co navrhovala paní poslankyně Röschová teď neschvalovali, protože Masarykova universita by se k tomu měla vyjádřit.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, pan ministr Kubát.

Ministr zemědělství ČR Bohumil Kubát: Já bych jen chtěl velmi stručně dodat, že vlastně byly úvahy, že by se měla kdysi po válce připojit Vysoká škola veterinární ke Karlově univerzitě v Praze, ale prosím vás, toto nelze. Už tenkrát se vlastně obě vysoké školy postavily proti tomu. Protože ta Vysoká škola veterinární jako taková, má skutečně svoji dlouhou tradici. Vznikla v roce 1918, krátce po založení republiky. Je to jedna z nejstarších veterinárních škol v Evropě, starší je francouzská lyonská. Svým způsobem určitá část veterinární medicíny se vyučovala ve Vídni, ale vlastně čeští a moravští profesoři odešli z Vídně a založili tuto Vysokou školu veterinární. To by byla svým způsobem určitá deklasace této vysoké školy.

Paní poslankyně nemá pravdu v tom smyslu, že je to fakulta veterinární - pozor. Vysoká škola veterinární je prostě samostatná vysoká škola, která v postupu asi posledních 15 - 20 let zabrala velmi široký záběr. Kromě toho, že je specializovaná na hygienu potravin a technologii potravin, je specializovaná na všeobecné veterinární lékařství, ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí vlastně vznikla další fakulta, chovající a vychovávající specialisty pro životní prostředí, a teď vlastně dále byla rozšířena ještě i o tu fakultu farmaceutickou. Čili je to skutečně naprosto samostatné velmi dobře vypracované vědecké pracoviště, odborné pracoviště a to, že nedošlo k získání toho statutu té univerzity, já si troufnu tvrdit, že to bylo proto, že právě ty obrovské osobnosti naší veterinární medicíny - já bych jich mohl jmenovat celou řadu - tak oni skutečně stáli v jakési opozici, k režimu.

Oni byli velmi potlačováni: Např. prof. Zendulka byl profesor, ale nikdy nedostal povolení k tomu, aby si udělal kandidaturu. Čili to byl prostě profesor bez kandidatury. Je tam do dneška celá řada lidí, kteří byli postupně rehabilitováni na docenty, za mě to byli prostě směšní asistenti, kteří byli uznáváni všude ve světě, dr. Mráz, Berdzio Manual - mikrobiologie, mnohokrát prostě citován, ale na škole to byl poslední asistent, který jaksi po večerech do nás vtloukal světovou mikrobiologii. Čili je to skutečně pracoviště světové, světově uznávané, jaksi po revoluci do toho čela se dostali velmi slušní lidé a domnívám se, že by si prostě Vysoká škola veterinární zasloužila ten punc té univerzity. Děkuji.

(Potlesk).

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu ministru Kubátovi. Dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec Kozel.

Poslanec František Kozel: Vážený pane předsedající, paní předsedkyně, vládo, kolegyně a kolegové. Chci rozptýlit vaše obavy, že přicházím s návrhem na přejmenování východočeská univerzita. Nechci toto. K vystoupení mě donutila ta okolnost, že mám dojem, že se tady schyluje k tomu, že zahodíme vaničku s dítětem i s vodou.

Pedagogická fakulta v Hradci Králové žádala o změnu názvu na Vysokou školu pedagogickou již v prosinci 1990. Tato její žádost nebyla projednávána příslušnými orgány z důvodu, které jsou celkem pochopitelné, protože v té době byly připravovány návrhy na zřízení pěti regionálních univerzit. Nebylo samozřejmě v té době žádoucí, aby jedna z pedagogických fakult, tehdy samostatných, nechtěla být univerzitou a výslovně tehdy v té žádosti v roce 1990 Pedagogická fakulta v Hradci uváděla, že nechce být univerzitou, protože si uvědomuje své postavení a své možnosti, tak tehdy tento návrh Pedagogické fakulty v Hradci Králové na přejmenování na Vysokou školu pedagogickou nebyl dále projednáván, až po schválení regionálních univerzit.

Dovolte mi vyjádřit obavu, že nyní opět, tím, že byl návrh na přejmenování Pedagogické fakulty v Hradci Králové spojen s návrhem na přejmenování jiné vysoké školy, obávám se, že vzniká situace, že kontroverznost návrhu druhé změny povede k nepřijetí toho prvního návrhu. Chtěl bych tuto sněmovnu požádat, aby zvažovala ta dvě přejmenování, která jsou ji předložena, aby je odlišila a zvažovala.

Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kozlovi. Protože se do rozpravy nikdo nehlásí, tak rozpravu končím.

Ptám se pana ministra, zda-li si přeje vyjádřit se ještě. Nepřeje. Takže prosím pana společného zpravodaje, aby nás provedl pozměňovacími návrhy, ke zdárnému konci doprovodil.

Poslanec Josef Vondráček: Nevím, zda-li to dospěje ke zdárnému konci. Protože se tady objevily dost rozporuplné názory a zejména v uvozovkách řeknu "souboj ministrů", zda bychom neměli se sejít ve výboru pro vědu, vzdělání a kulturu asi tak na 10 minut - to je jedna možnost, anebo druhá, aby se oddělilo hlasování, zvlášť se hlasovalo o přejmenování pedagogické fakulty na Vysokou školu pedagogickou a potom jsou zde v podstatě dva návrhy. Jeden je ve společné zprávě Vysoká škola veterinární a farmaceutická. Druhý návrh je Univerzita veterinárních a farmaceutických věd v Brně.

Je možné, prosím vás, o nich nechat hlasovat, aniž bychom se museli scházet ve výboru. Stanovisko mé osobní je to, že bychom se měli držet vládního návrhu zákona i společné zprávy.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Vondráčkovi. Domnívám se, že postup, který jste navrhl, není příliš schůdný, protože můžeme hlasovat o pozměňovacích návrzích tak, jak byly předneseny, ale nemůžeme hlasovat o návrhu zákona jaksi odděleně, nebo můžeme hlasovat, ale ne předem, tak jak jste to navrhl. Čili doporučuji následující postup. Prvně dát hlasovat o návrzích pozměňovacích, které zde zazněly a které se týkají § 1, a poté bychom tedy podle toho, který návrh dostane přednost, postupovali dál.

Takže je zde ovšem Váš procedurální návrh na to, kdo se domnívá, že by měla být schůze teď přerušená, aby se mohl sejít výbor pro vědu, vzdělání a kulturu. Ať zvedne ruku, kdo se toto domnívá.

Je to opravdu málo, takže budeme pokračovat v hlasování o pozměňovacích návrzích.

Poslanec Josef Vondráček: Pane předsedající, byl zde návrh přednesený panem poslancem Němečkem, aby Vysoká škola veterinární v Brně se neměnila podle zákona na Vysokou školu veterinární a farmaceutickou, ale na Univerzitu veterinárních a farmaceutických věd v Brně.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano. Dávám o tomto návrhu pana poslance Němečka hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 40.

Kdo je proti tomuto návrhu? 7.

Kdo se zdržel hlasování? 69.

Takže tento návrh přijat nebyl.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP