Středa 15. dubna 1992

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 97.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: V § 23 odst. 1 vypustit písm. b) až d) a ostatní písmena přečíslovat. Tato úprava je nezbytná vzhledem k návrhu na vypuštění § 19. Doporučujeme.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 103.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: V § 23 odst. 2 vypustit písm. a) a zbývající ustanovení legislativně upravit. Navrhovaná úprava navazuje na úpravu odst. 1 téhož paragrafu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 101.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: Dále se doporučuje vypustit § 30 bez náhrady. Toto ustanovení představovalo závažný zásah do vlastnického práva, který není v působnosti republiky.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto návrhu.

Kdo je pro? 92.

Kdo je proti? 4.

Návrh byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: Dále vystoupila v rozpravě paní poslankyně Krejčová, která nedala pozměňující návrhy.

Paní poslankyně Vorlová vystoupila k připomínce ke společné zprávě - str. 2 § 4 odst. g), který zní: "Z jiných než zdravotních" - a přidává se - "hospodářských nebo pokusných důvodů amputovat části těla..." - dále pokračuje text. Doporučujeme k přijetí.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o tomto návrhu.

Kdo je pro tento návrh? 106.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: Proč právě vystoupil pan poslanec Cabal a podal pozměňovací návrh k § 4 vládního návrhu zákona písm. 1). Text by zněl: Zasahovat do průběhu porodu způsobem, který - teď nově - neodpovídá obtížnosti porodu a zvyšuje bolest nebo poškozuje zdraví matky i mláděte. Doporučuje se tento text přijmout.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto návrhu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 112.

Kdo je proti? Nikdo.

Byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: Pan poslanec Bursík se vzdal svého návrhu - škodící - protože to už bylo definováno v § 5. Nově pak definoval preambuli zákona, kde doporučujeme přijmout preambuli - respektive návrh, který byl podán v druhé části rozpravy paní poslankyní Röschovou.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto návrhu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. Pane poslanče, ještě kdybyste to zopakoval, já jsem to sama také neslyšela, protože pan poslanec Váca mi cosi sděloval. Můžete ještě jednou?

Poslanec Rudolf Němeček: Ještě jednou, pan poslanec Bursík vznesl v rozpravě pozměňovací návrh na preambuli zákona. V druhé části rozpravy, která byla otevřena po diskusi, byl návrh upřesněn a paní poslankyně Röschová přednesla nový návrh, který bude čten až ke konci zpravodajské zprávy. Tento návrh pana poslance Bursíka nedoporučujeme, doporučujeme návrh paní poslankyně Röschové.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pokud vím, pan poslanec Bursík ani neartikuloval svůj návrh, ale ponechával... artikuloval? Dobře. Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Bursíka.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. Mohl byste ho ještě jednou přečíst? Abychom mohli srovnat, tedy potom i návrh, který zazněl z ústavně právního výboru, který tlumočila paní poslankyně Röschová.

Poslanec Rudolf Němeček: Dovolte mi preambuli zákona: Zvířata jsou stejně jako člověk živými tvory, schopnými na různém stupni pociťovat bolest a utrpení a mají proto právo na pozornost, péči a ochranu ze strany člověka. Stupeň vyspělosti kulturní společnosti se projevuje v přístupu lidí ke zvířatům.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Bursík, faktickou.

Poslanec Martin Bursík: (z místa) Můj návrh byla první věta, kterou četl pan zpravodaj, nikoli druhá.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím ještě jednou pana poslance Němečka, jenom první větu, kdybyste mohl přečíst.

Poslanec Rudolf Němeček: Ještě jednou: Zvířata jsou stejně jako člověk živými tvory schopnými na různém stupni pociťovat bolest a utrpení a mají proto právo na pozornost, péči a ochranu ze strany člověka.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Pan ministr Kubát.

Ministr zemědělství ČR Bohumil Kubát: Já bych si dovolil velmi stručně upozornit, že když jsme toto velmi pečlivě posuzovali, tak z této formulace nám vyplývá takové určité samonadřazení člověka nad přírodu, nad zvířata a z toho důvodu, že by člověk chtěl poskytovat tuto ochranu. Svým způsobem tato preambule může určitým způsobem zavádět výklad celého tohoto zákona.

Proto jsme se pokusili formulovat druhou část, která byla přednesena v otevření rozpravy, která to morální postavení zvířete v podstatě podtrhuje, ale vynechává z toho takové to určité nadřazení člověka i třeba ve vztahu k volně žijícím zvířatům atd. Čili, bych si dovolil požádat, abyste se v tomto smyslu pokusili i vnímat ten rozdíl mezi tím návrhem, kterým jsme se pokusili potom změnit.

Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan poslanec Bursík.

Poslanec Martin Bursík: Předpokládám, že pan ministr otevřel rozpravu. Nehodlám zde vést polemiku. Mám dojem, že to je nedorozumění, pane ministře. Ta změna, kterou navrhla paní poslankyně Röschová, o níž se bude hlasovat za krátkou chvíli a vlastně pouze rozšiřuje nebo blíže specifikuje zvíře, tak že je tvorem, který je schopen pociťovat bolest a utrpení. V původním článku 1 se mluvilo o tom, že se chrání zvířata před bolestí a utrpením. Čili, jinými slovy se opisuje totéž, co bylo v původním § 1. Můj návrh, který jsem přednesl do preambule, ten podle mne věrněji popisuje účel tohoto zákona. Totiž to, že zvířata právě proto, že jsou živými tvory a pociťují podobně jako člověk - a tam nevidím žádnou nadřazenost člověka nad zvířetem - tam naopak preambule staví na stejnou úroveň člověka, stejně jako jiné živé tvory, že právě proto, že jsou schopni pociťovat bolest a utrpení, mají právo na pozornost, péči a ochranu ze strany člověka. To je to, co se neobjevuje v § 1 tak, jak ho navrhuje paní poslankyně Röschová, a co já bych velice rád viděl v preambuli tohoto zákona, protože to pokládám za smysl nebo účel zákona jako takového.

Děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Bursíkovi a nyní snad už mohu dát hlasovat - nebo pan poslanec Němeček chce k tomu ještě něco dodat? Ne. Děkuji, dávám hlasovat o návrhu pana poslance Bursíka prosím, byla otevřena rozprava. Uzavírám rozpravu, dávám hlasovat o návrhu pana poslance Bursíka.

Kdo je pro přijetí tohoto ustanovení, ať zvedne ruku. 71.

Kdo je proti? 13.

Kdo se zdržel hlasování? 35.

Děkuji. Návrh pana poslance Bursíka byl přijat, prosím pana poslance Němečka, aby pokračoval.

Poslanec Rudolf Němeček: Dalším z poslanců, který vystoupil, byl pan poslanec Moskal, nedal pozměňovací návrh. Paní poslankyně Röschová navrhla v § 1 vládního návrhu zákona vypustit slovo "přiměřeného. Toto doporučujeme.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o tomto návrhu.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 101.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: Paní poslankyně Janů navrhla v § 29 odstavec 1, písmeno c) společné zprávy vypustit vložení slova "důležitou". Toto doporučujeme.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat:

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu? 105.

Kdo je proti? Nikdo.

Pozměňovací návrh byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: V § 29 paní poslankyně Janů navrhuje v odstavci 2 vládního návrhu zákona zvýšení pokut z 3.000 na 5.000 Kčs a z 5.000 na 10.000 Kčs. Její odůvodnění bylo velice trefné. Doporučujeme.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o tomto návrhu.

Kdo je pro? 94.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: Při otevření druhé rozpravy vystoupily dvě poslankyně, paní poslankyně Vorlová a paní poslankyně Röschová. Paní Vorlová navrhla, respektive bylo upřesněno - § 4, písmeno g), o kterém jsme již hlasovali. Druhý návrh pak byl v § 18 k návrhu zákona na straně 11, odstavec 1: "Chovná a dodavatelská zařízení jsou povinna vést a uchovávat po dobu tří let záznamy." Doporučujeme.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku. 97.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: Paní poslankyně Röschová předložila dva pozměňovací návrhy. O jednom jsme již hlasovali, byla to preambule, čili tento návrh už pozbývá platnosti.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Technická - paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Hlasovali jsme pouze o pozměňovacím návrhu pana poslance Bursíka, to jest o preambuli. O mém návrhu, který se dává do § 1, což je účelem zákona, o tom jsme nehlasovali a já přesto, že preambule byla přijata, nestáhnu tento svůj návrh, protože myslím, je to lépe řečeno tak, jak jsem to předložila.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Byla bych ráda, kdybyste přečetl to, co jsme už odhlasovali, to je pozměňovací návrh pana poslance Bursíka a návrh paní poslankyně Röschové, aby si poslanci mohli udělat sami představu, protože pochybuji, že si tak přesně pamatují oba tyto návrhy, zda skutečně je možné, aby vedle sebe oba pozměňovací návrhy obstály.

Poslanec Rudolf Němeček: Dovolte mi tedy - preambule zákona:

"Zvířata jsou stejně jako člověk živými tvory, schopnými na různém stupni pociťovat bolest a utrpení a mají proto právo na pozornost, péči a ochranu ze strany člověka."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: To je návrh pana poslance Bursíka a teď přijde pozměňovací návrh paní poslankyně Röschové.

Poslanec Rudolf Němeček: "Účelem zákona je chránit zvířata, jež jsou živými tvory schopnými pociťovat bolest a utrpení, před týráním, poškozováním jejich zdraví a jejich usmrcením bez důvodu, pokud byly způsobeny, byť i z nedbalosti člověkem."

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, máte možnost tedy sami posoudit oba tyto návrhy.

Kdo je pro přijetí dalšího návrhu paní poslankyně Röschové, ať zvedne ruku! 76.

Kdo je proti? 5.

Zdržel se hlasování? 27.

Děkuji. Návrh paní poslankyně Röschové byl přijat.

Poslanec Rudolf Němeček: Poslední pozměňovací návrh: V § 4, písmeno f) vypustit "... nebo lovecký výcvik, jehož podmínky uprav ují zvláštní předpisy" včetně odkazu, to doporučujeme, protože to neřeší.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 96.

Kdo je proti? 1.

Děkuji. Návrh byl přijat.

Technická poznámka - paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Dávám návrh na revokaci usnesení o hlasování o preambuli pana poslance Bursíka, protože teď jsme právě zavedli to, že zvíře "má právo", podle mého názoru "zvíře má nárok", nikoliv "právo", právo má pouze člověk.

Dávám návrh na revokaci hlasování o preambuli tohoto zákona.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o návrhu paní poslankyně Röschové, ale možná, že bych ještě poprosila dr. Výborného, pokud tady je v místnosti, zda by osvětlil sněmovně, jaký je rozdíl mezi pojmem "právo" a "nárok". Podle mého názoru totiž právě v daném případě nehraje tento rozdíl žádnou roli.

Poslanec Miloslav Výborný: Paní předsedkyně, dámy a pánové, jsem skutečně hlasově indisponován, omluvte mě tedy.

V této situaci, kdy byl přednesen pozměňovací návrh paní poslankyně Röschové, aby jedno z usnesení bylo revokováno a kdy tu vzniká určitá pochybnost o právní správnosti toho, co navrhoval kolega Bursík, bylo by možná žádoucí, aby k této věci zaujal stanovisko ústavně právní výbor a nikoliv pouze předseda ústavně právního výboru. Myslím, že by to bylo korektnější, bylo by možno v té věci postupovat velmi obdobně, jako včera ústavně právní výbor. Prostě svolat při nerozpuštění sněmovny ústavně právní výbor do rohu místnosti. Myslím, že jsme schopni zaujmout rychle stanovisko.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Kdo souhlasí s procedurálním návrhem pana předsedy ústavně právního výboru, ať zvedne ruku.

(Dohadování během sčítání.)

Paní poslankyně, vy jste podala návrh na revokaci usnesení. Pan poslanec Výborný podal procedurální návrh a o tom musím dát hlasovat hned.

Poslankyně Anna Röschová: Můj návrh je také procedurální.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: To je věcný návrh na změnu usnesení, je to meritorní návrh. Kdežto toto je pouze procedurální návrh.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP