Úterý 14. dubna 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní zpravodajce Stiborové za zprávu ověřovatelů České národní rady o výsledcích voleb. Kancelář připraví hlasovací lístky pro druhé kolo, ke kterému přistoupíme zhruba za 1,5 hodiny.

Nyní budeme pokračovat v projednávání zákona České národní rady o některých opatřeních souvisejících s ochranou veřejného zájmu. Prosím pana poslance Palkosku a pana poslance Sedláčka, aby zaujali svá místa v lavici zpravodajů. Prosím o sdělení, zda-li skupina zpravodajů dospěla k nějakému závěru, který by podstatným způsobem změnil projednávání tohoto bodu. Prosím pana poslance Sedláčka.

Poslanec ČNR Michal Sedláček: Vážený pane předsedající, skupina dospěla k poměrně jednoduché dohodě - skupina zpravodajů těch výborů, které vyslovily souhlas s návrhem zákona, tj. z pěti výborů, se dohodla, že za společnou zprávu bude považovat návrh zákona ve znění usnesení ústavně právního výboru. Tzn., že všechny ostatní připomínky, které máte k jednotlivým návrhům, se nebudou brát jako společná zpráva. Pokud zpravodajové výborů považují některé připomínky, které vypadly, za zásadní, přednesou je jako svůj vlastní pozměňovací návrh. Totéž mohou samozřejmě i ostatní poslanci, pokud se tak budou domnívat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sedláčkovi. Do rozpravy se jako první přihlásil pan poslanec Výborný.

Poslanec ČNR Miloslav Výborný: Stahuji svůj diskusní příspěvek.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Výborný bere svůj diskusní příspěvek zpět. Hlásí se ještě někdo do rozpravy k tomuto zákonu? Pan poslanec Čundrle.

Poslanec ČNR Václav Čundrle: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, jelikož jsme schválili společnou zprávu ve znění nového zákona, všechny věci, které církevní a humanitární výbor projednal byly zapracovány, pouze jedna změna nebyla, a to v novém paragrafu 8, kde doporučujeme, aby částka 500,- Kčs byla zvýšena na nejméně 1000,- Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Čundrlemu. Dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec Sedláček.

Poslanec ČNR Michal Sedláček: Měl bych také jeden pozměňovací návrh, a to konkrétně k § 11 nového znění. Navrhoval bych vytvořit odst. 2/, který by zněl: "Kopie těchto přiznání budou přístupny v budově České národní rady každému občanovi".

Navrhl bych i odst. 3/: "Před nahlédnutím do kopií těchto přiznání občan písemně uvede své jméno, rodné číslo, bydliště a povolání". V odst. 1/ by byl původní text § 11.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sedláčkovi. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Šuman.

Poslanec ČNR Vladimír Šuman: Navrhuji, aby v § 8 byl vypuštěn odst. 2/, který umožňuje, že nemusí být výše poskytnutého plnění uvedena, pokud poskytnul tuto věc předseda České národní rady. Nevím, z jakých důvodů má být toto ustanovení součástí a především se domnívám, že jednomu poslanci, byť předsedovi taková pravomoc nepatří.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Do rozpravy se již nikdo nehlásí, takže dávám slovo panu poslanci Palkoskovi.

Poslanec ČNR Ivo Palkoska: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolím si navázat na řeč pana poslance Sedláčka, který přednesl pozměňovací návrh tak, aby kopie přiznání byly přístupny každému občanovi. Pro případ, že jeho návrh nebude schválen, že by se zdál příliš příkrý, navrhuji, aby tato záležitost byla řešena v § 6 novým odstavcem 2/, kde by bylo napsáno: "Kopie těchto přiznání budou přístupny v budově České národní rady občanům za podmínek a v rozsahu stanovených usnesením České národní rady". Účelem je, aby bylo možno zveřejnit i plošně údaje přiznání, ale rozsah a způsob zveřejnění ponecháme na úvaze každého poslaneckého sboru, který s tímto zákonem bude zacházet.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Palkoskovi. Protože se do rozpravy nikdo nehlásí, rozpravu končím. Pan poslanec Šuman se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Vladimír Šuman: Nebývá to obvyklé vyvolávat poslance, ale abych byl schopen se rozhodnout a domnívám se, že i někteří další, snad by pan kolega Palkoska mohl zdůvodnit to, proč by jednou sněmovna, aniž by musela i měnit zákon, měla vážit, jestli zveřejnění má být takové a jindy onaké. Abych se mohl rozhodnout, jestli bych mohl poprosit, jestli bych mohl získat nějaké argumenty.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Pan poslanec Palkoska - ne pan poslanec Palkoska, ale pan poslanec Sedláček odpoví.

Poslanec Michal Sedláček: Já nevím, jestli odpovím, já pouze řeknu, co si myslím o návrhu pana kolegy Palkosky: já se domnívám, že věcně navrhujeme oba totéž, že tam není příliš velký rozpor. Tady, podle mého názoru, pouze je obava, aby pro tuto sněmovnu nebyl tento můj návrh příliš složitý a komplikovaný a zda potom tuto konkrétní záležitost neprojednat až při příští sněmovně v navrhovaném usnesení. Já se osobně domnívám, že můj návrh není nijak příkrý, a že si myslím, že do toho zákona by patřil.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Sedláčkovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Gjurič.

Poslanec Andrej Gjurič: Pane místopředsedo, dámy a pánové, napřed chci prohlásit, že všechny připomínky našeho výboru byly skutečně do společné zprávy, do společného nového znění převzaty. Především se jednalo o stěžejní paragraf 2, kde nyní ve znění, které projednáváme, je rozdělen bod a) a bod b), kde zmíněné připomínky převzaty byly. Učinil bych vás pozornými k původnímu znění, kde původní bod b) zněl: nepřijímat v souvislosti s výkonem funkce dary, vyjma darů oficiálních nebo jiné výhody. Tím, tam byly převzaty naše připomínky a připomínky ústavně právního výboru, tento bod b) vlastně vypadl. Nejsou-li k tomu nějaké výrazné důvody, což by nám potom kolegové museli explicitně říci, navrhuji, aby tento bod b) původního znění byl zařazen do znění, které projednáváme jako bod c), aby v konečném znění zákona zůstal v § 2.

Já to ještě jednou přečtu, čili, současný bod b) by zněl, jak zněl původně bod b): nepřijímat v souvislosti s výkonem funkce dary, vyjma darů oficiálních nebo jiné výhody. Nesmí přijímat - to by v tom případě znělo.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Gjuričovi, protože se do rozpravy už nikdo nehlásí, rozpravu končím. Ptám se za skupinu navrhovatelů - chce.... ještě v rámci rozpravy, pane poslanče? Takže se omlouvám, neviděl jsem pana poslance Výborného, tudíž beru zpět své konstatování o ukončení rozpravy.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane místopředsedo, dámy a pánové, chtěl bych odůvodnit, proč nebudu souhlasit s doplněním § 2, jak je navrhl pan poslanec Gjurič, což je zákaz přijímání darů v souvislosti s výkonem funkce ústavního činitele. Já jsem totiž přesvědčen, že je to něco tak samozřejmého, že ústavní činitel nesmí v souvislosti s výkonem své funkce přijímat žádné dary, že to ani do tohoto zákona nepatří a stejný názor zastává i ústavně právní výbor, neboť přijetí takových darů by bylo úplatkem a bylo by postižitelné trestně právně. Proto ústavně právní výbor nedoporučuje původní písm. b) vůbec zařazovat.

Rád bych ještě reagoval na pozměňující návrh poslance Palkosky, který zněl, že kopie přiznání budou přístupny v budově ČNR občanům za podmínek a v rozsahu stanoveném usnesením ČNR. To samozřejmě asi je ústavně přípustné, ale takováto formulace vzbuzuje nebezpečí, že další české parlamenty mohou ono usnesení přijímat v různém rozsahu a že by se například mohlo stát a bylo by to v souladu s tímto zákonem, že jaksi jen u někoho budou přiznání přístupná. Dejme tomu u opozičních stran se prohlásí, že jsou materiály přístupné a u ostatních stran nikoli. To by nebylo správné.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Výbornému. Nyní snad se podaří ukončit rozpravu. Hlásí se pan poslanec Zajíček, takže slovo má právě on.

Poslanec Stanislav Zajíček: Vážený pane předsedající, já bych si dovolil podpořit návrh kolegy Palkosky, který mluví o tom, že rozsah a způsob zveřejnění bude prováděn usnesením ČNR. Já se domnívám, že navržený § 3 odst. 2, který říká, že tyto informace - rozumí se ona oznámení, která podávají ústavní činitelé - tedy tyto informace budou veřejně přístupné v budově ČNR, že tato formulace zaručuje, že veřejně přístupné budou. A že tudíž není možné, aby se sněmovna usnesla, že některé přístupny budou a některé nebudou, to by se chovala protizákonně v rámci jednoho zákona. Domnívám se, že je správné, pokud tato procedura bude podléhat erudici a vůli každého parlamentu, který bude zvolen do této skvostné síně. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zajíčkovi. Takže, dámy a pánové, rozpravu končím, ptám se, za navrhovatele pana poslance Palkosky, zda chce vystoupit? Chce vystoupit, takže mu uděluji slovo.

Poslanec Ivo Palkoska: Vážené kolegyně, vážení kolegové, budu stručný, pokud jde o pozměňovací návrhy tak, jak byly předneseny - pozměňovací návrh pana poslance Čundrleho na zvýšení částky - je zcela úvahová záležitost. Pan poslanec Sedláček navrhl něco obdobného, jako já. Tam je jediný rozdíl, že pan poslanec Sedláček říká, že to my stanovíme zákonem, že to bude zcela otevřené a mluví se o majetkových přiznáních, nikoliv o oznámení, kdo co dělá, jaké má příjmy. Já říkám, že budoucí sněmovna toto může upravit vlastním usnesením.

Obavu pana poslance Výborného nesdílím, protože pokud by sněmovna toto udělala, tak by se zřejmě sama skandalizovala takovým způsobem, že by neměla důvěru občanů.

Pana poslance Zajíčka bych rád upozornil, že oceňuji jeho podporu, ale je třeba rozlišovat dvě věci. Zveřejňování podle § 3 odst. 2, kde se zveřejňují údaje o činnosti ústavních činitelů, a zveřejňování tak jak navrhuji já nebo kolega Sedláček, kde se zveřejňují údaje o přijmu, tam je to otázka konfliktu mezi právem na soukromí a mezi právem na informaci občanů. Já jsem pro, aby toto bylo řešeno ve prospěch práva na informaci občanů tak, jak to navrhuje kolega Sedláček, ale pro případ, že by se to vám zdálo příliš tvrdé, navrhuji moje znění.

Na závěr si dovolím pouze popřát uvážlivé hlasování u tohoto zákona, neboť skutečně pokud schválíme tento zákon, uděláme historický krok a dáváme za pravdu zásadě, že nevina občana se presumuje.

Ovšem dobrá pověst politika a tedy i ústavního činitele nemůže být presumována a prostě nesmí být žádným způsobem zpochybňována. A toto je způsob, jak jsme schopni toto dokázat. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Palkoskovi a nyní prosím o slovo pana poslance Sedláčka.

Poslanec Michal Sedláček: Budu velmi stručný. V podstatě částečně moji roli za mě už učinil pan navrhovatel. Odůvodnil i to, že i on v podstatě podporuje můj první návrh, pouze v případě, že by náhodou neprošel, tak bychom hlasovali o jeho návrhu.

K návrhu pana poslance Čundrleho si myslím, že tato změna nezpůsobí žádné legislativní problémy, stejně tak jako změna navrhovaná panem kolegou Šumanem nezpůsobí žádné legislativní nebo právní problémy, je to pouze věcná otázka.

K návrhu pana poslance Gjuriče jste zde slyšeli vyjádření pana předsedy ústavně právního výboru. Sám za sebe si dovolím říci, že je to jedno z možných právních vyjádření.

Další pozměňovací návrhy zde v rozpravě nezazněly. Proto bychom mohli pomalu přistoupit, pane předsedající, k hlasování.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Souhlasím. Takže, pane zpravodaji, ujměte se své funkce zpravodaje a proveďte nás pozměňovacími návrhy, formulujte je tak, abychom mohli o nich hlasovat.

Poslanec Michal Sedláček: Pan poslanec Čundrle měl první pozměňovací návrh: Konkrétně navrhuje v § 8 zákona ve znění společné zprávy částku 500,- Kčs nahradit částkou 1 000,- Kčs.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám o návrhu pana poslance Čundrleho hlasovat, kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku! 44.

Kdo je proti? 1.

Kdo se zdržel hlasování? 56.

Takže návrh pana poslance Čundrleho nebyl schválen.

Poslanec Michal Sedláček: Další pozměňovací návrh jsem přednesl já a zněl: V § 11 vytvořit nový odstavec druhý ve znění: "Kopie těchto přiznání budou přístupny v budově ČNR každému občanovi".

Dále vytvořit odstavec tři: "Před nahlédnutím do těchto kopií občan písemně uvede své jméno, rodné číslo, bydliště a povolání". Původní znění § 11 byl odstavec jedna.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s návrhem poslance Sedláčka, ať zvedne ruku! 49.

Kdo je proti? 10.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Michal Sedláček: Další pozměňovací návrh měl pan poslanec Šuman, který navrhuje v § 8 vypustit druhý odstavec.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Šumana, ať zvedne ruku! 41.

Kdo je proti? 2.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Michal Sedláček: Další pozměňovací návrh měl pan poslanec Palkoska, který navrhuje v § 6 vytvořit odstavec druhý tohoto znění: "Kopie těchto přiznání budou přístupné v budově České národní rady občanům za podmínek a v rozsahu stanoveném usnesením České národní rady.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Palkosky, ať zvedne ruku! 61.

Kdo je proti? 6.

Kdo se zdržel hlasování? 41.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Michal Sedláček: Další návrh měl pan poslanec Gjurič, který navrhuje v § 2 vytvořit písm. c), které by znělo: "nepřijímat v souvislosti s výkonem funkce dary vyjma darů oficiálních, nebo jiné výhody". Pokud jsem to neodcitoval přesně, prosím o upřesnění. "Nesmí přijímat v souvislosti s výkonem funkce dary s výjimkou darů oficiálních, nebo jiné výhody."

Takže písm. c), - je tam návěstí - takže: "...přijímat v souvislosti s výkonem funkce dary vyjma darů oficiálních, nebo jiné výhody".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, kdo souhlasí s návrhem poslance Gjuriče, ať zvedne ruku! 41.

Kdo je proti? 3.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Michal Sedláček: Vážený pane předsedající vyčerpali jsme všechny pozměňující návrhy. Vystoupení dalších poslanců byla buď podpůrná, nebo nesouhlasná, takže můžeme hlasovat o zákonu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně Šepsová se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslankyně Lenka Šepsová: Chtěla bych podat procedurální návrh, abychom o konečném znění tohoto zákona hlasovali po jménech.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, kdo souhlasí s tímto procedurálním návrhem, ať zvedne ruku! 43.

Kdo je proti? 9.

Návrh nebyl přijat.

Dámy a pánové, prosím, abych byl kontrolován, abych to dobře přečetl, nebo pokud mí pomůže pan poslanec Sedláček s návrhem na usnesení.

(Poslanec Sedláček: Myslím, že to zvládnete sám.)

Děkuji za důvěru. Budeme hlasovat o celém návrhu zákona.

Kdo souhlasí s návrhem poslance Dobala a dalších na vydání zákona České národní rady o některých opatřeních souvisejících s ochranou veřejného zájmu podle sněmovního tisku 640 ve znění společné zprávy výborů ČNR podle sněmovního tisku 696 a podle schválených pozměňovacích návrhů. Takže kdo souhlasí s takto formulovaným usnesením, ať zvedne ruku. 91.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 26.

Konstatuji, že tento návrh byl přijat.

(Potlesk.)

Děkuji navrhovatelům, děkuji společnému zpravodaji. Můžeme přistoupit k dalšímu návrhu zákona.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP