Středa 18. března 1992

Dámy a pánové, před časem jsem v našem kraji navštívil mítink, pořádaný místní organizací Komunistické strany, na kterém hovořil poslanec Federálního shromáždění pan Odehnal. Na otázku z pléna, co říká na téma lustrace, odpověděl pan poslanec milým úsměvem. Nás se lustrace netýkají, my jsme tam zapisováni nebyli. Oni ti, kterých se to týká, o tom velmi dobře vědí, a proto tak křičí. Myslím, že není třeba dalšího komentáře. Není mi ale jasné při mém chápání světa, jak je možné, že ti, kteří se často stali obětí své slabosti nebo ctižádosti, nejsou schopni pochopit, zvednout se s kolen, narovnat se a vetnout políček tomu, kdo je do této situace přivedl a srazil na kolena. Místo toho si špínu a svou slabost mažou po tváři a spojují se s těmi, kteří byli příčinou jejich pádu a ponížení. Bohudík jsem profesním vzděláním biolog a život mi poskytl příležitost dost za těch čtyřicet let vidět a pochopit. Zdá se mi proto od samého počátku podivná snaha zasahovat proti druhotným metastázám. Ložiska choroby jsme se nedotkli a čelní představitelé státu, prokuratury i soudnictví vyvíjejí usilovnou snahu nic neřešit. Již dva roky je v naší zemi činěn pokus o kvadraturu kruhu. Doufáme, že choroba, která prorostla celým organismem v jiných podmínkách a médiu s jiným obsahem živných látek, sama ztratí svou patogenitu. Pomalu se vytratí a její zbytky budou na zdravou tkáň působit stimulujícím způsobem.

Bohužel, vážená vládo, těžce nemocný organismus je nutno obvykle nejdříve radikálně ošetřit, ložisko choroby operativně odstranit a nemocnému podat léčivé a posilující prostředky. Pak může být naděje, že se oslabený organismus vypořádá se zbytky onemocnění a pomalu se postaví na nohy. Komunistická strana, původce choroby, byla jedinou organizovanou silou. Jediná měla organizační struktury a aparát po celé zemi. Povinností zodpovědných politiků bylo tuto organizaci zakázat a zrušit.

Tak mohli dostat možnost lidé nenapojení a nepodléhající vlivu této neblaze proslulé organizace. Tak mohli dostat možnost i slušní a schopní lidé, kteří se této straně z nějakého důvodu upsali. Každá revoluce uvolní tvořivé síly jen tehdy, když prokáže poctivou snahu po odstranění příčin a dá možnost novým nepoznamenaným lidem. Nelze to říci o tom, co se již dva roky děje v naší zemi.

Vážené dámy a panové, v naší zemi nebyl učiněn pokus popravdě hledat příčiny našich nezdarů a neštěstí. Hledat i v našich chybách a nectnostech. Dokladem je neexistence v české historické literatuře práce, která by zhodnotila osoby a kořeny jednání českého zrádce Emanuela Mandlera - Moravce. (Veselost.) Emanuela Moravce. Doufám, že mi to Eman Mandler odpustí. Dovedu si představit, jak tato zrůda, kdyby měla možnost, by plynule přesedla a budovala novou republiku. My jsme pokročili dále. Za našich časů je to samozřejmost. Myslím, že nejenom já se hrozím důsledků.

Chtěl bych dodat ještě jednu věc. Já jsem zde loni jednou řekl, že člověk je tvor složitý a nádoba křehká. Doufám, že to tehdy sněmovna pochopila. Mínil jsem tím, že člověk na svém počátku má v sobě vestavěno mnoho možností. Záleží na cestě, na kterou se dá. Je zároveň ale nádoba křehká. Znamená to, jestliže jednou tuto nádobu rozbiju, můžu ji slepit, ale již to není nikdy ten člověk, který by měl být. Říkám to ke kolegovi Kolmistrovi. Věřím, že v určité době lidé podlehli určité ideologii, určitému názoru. Před měsícem a půl jsem byl na mítinku u nás v Třešti. Tenkrát byla ta aféra s panem Vlachem. Zmínil jsem se tam o panu Kolmistrovi. Když jsem skončil, přišel za mnou starší pán a říká mi: Pane poslanče, nejmenuje se ten Kolmistr Vladimír, já jsem řekl ano, myslím, že ano. Není on rezatý? Já jsem říkal - je bělovlasý, ale asi byl. Není on z Kladna? Já jsem řekl - myslím, že je z Kladna. A ten pán mně řekl: Ta .... - nebudu říkat co dál. (Hlas: Proč ne? - Oživení v sále.) My jsme ho měli na vojně jako politruka a já ho hledám už dvacet let.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. Dávám slovo panu poslanci Maškovi, připraví se paní poslankyně Kantůrková.

Poslanec Ivan Mašek: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, paní poslankyně, pánové poslanci. Ve vystoupení pana poslance Kolmistra zde zazněla řada invektiv proti vyšetřovací komisi, invektiv myslím neoprávněných, ke kterým se nechci vyjadřovat. Jedna věc, kterou řekl, je však důležitá a vyjádřit se k ní musím. Pan poslanec Kolmistr uvedl, že směrnice pro vedení evidence VKR, tedy vojenské kontrarozvědky, byla vydána až v roce 1972. Zdálo by se tedy, že v letech 1954 až 1958, kdy byla registrem evidována paní poslankyně Helena Němcová, neexistovala žádná směrnice, podle které by ta evidence byla provedena. Já k tomu chci říci, že komise se tím samozřejmě zabývala. Komise vždy vychází ze směrnic, které platily v té určité době. V roce 1954 taková směrnice existovala. Komise ji našla a posuzovala. Bylo tomu tak, že před rokem 1954 byla agenturní síť vedena tzv. po linii práce. Zásadním krokem ke vzniku registračních protokolů byl tajný rozkaz ministra vnitra č. 77 z 28. 4. 1954, kterým byla nařízena kontrola agenturní sítě a ustanovena povinnost předložit používané svazky agenturní povahy k centrální registraci. Tato prověrka neměla povahu jednorázového opatření. Šlo o dlouhodobější snahu. Lze to doložit například zprávou pro kolegium ministra vnitra o činnosti čtvrté správy, která byla projednána na schůzi kolegia 1. 4. 1954. Lze ji najít v archivu ministerstva vnitra fond A 2/1, archivní jednotka 157. Tajný rozkaz č. 77 z 28. 4. 1954 s názvem Instrukce o zavedení evidence agentů, informátorů, rezidentů a majitelů propůjčených bytů byl platný od 1. 5. 1954. Rozkaz je podepsán tehdejším ministrem vnitra Rudolfem Barákem. Tato instrukce stanoví prověrku a centrální evidenci agenturní sítě StB, dosud vedené tzv. po linii práce, a svěřuje tuto evidenci prvnímu oddělení prvního zvláštního odboru ministerstva vnitra, které bylo - upozorňuji - zcela odděleno od operativních správ a útvarů. Tím byla prakticky vyloučena záměna typu evidovaných svazků. V té době totiž existovala řada typů evidovaných svazků, byly to např. svazky evidenční, objektové, agenturně pátrací, operativního rozpracování atd. Evidence spolupracovníků šesté správy, to je vojenské kontrarozvědky, je upravena v § II odst. 1 této instrukce. Jestli dovolíte, budu citovat: "Evidence a registrace spolupracovníků v útvarech šesté správy ministerstva vnitra se provádí v evidenčním aparátě těchto útvarů podle způsobu uvedeného v této instrukcí. Evidenční aparáty šestých správ ministerstva vnitra jsou povinny navíc vyplnit evidenční kartu vzor č. 2A a odevzdat ji podle příslušnosti prvnímu oddělení prvního zvláštního odboru ministerstva vnitra (první skupině prvního zvláštního oddělení krajské správy ministerstva vnitra) k založení do všeobecné kartotéky spolupracovníků."

Oprava tohoto odstavce byla pak provedena podle čl. 154 dalšího tajného rozkazu ministra vnitra č. 149/54 ze dne 2. 8. 1954. Opět si dovolím citovat: "Evidence a registrace spolupracovníků v rámci šesté správy ministerstva vnitra se provádí v evidenčních aparátech správ VKR, vojenských okruhů a šesté správy ministerstva vnitra podle způsobu uvedeného v této instrukci. Spolupracovníky z řad civilních osob a občanských zaměstnanců vojenské správy eviduje VKR kromě toho podle příslušnosti v prvním oddělení prvního zvláštního odboru ministerstva vnitra (nebo první skupina prvního zvláštního oddělení krajské správy ministerstva vnitra) ve všeobecné kartotéce spolupracovníků."

Z uvedených skutečností vyplývá, že v inkriminovaném období - upozorňuji instrukce platila od 1. 5. 1954 a zavedení registrů souviselo s prověrkou agenturní sítě, paní poslankyně Němcová byla evidována 23. 6. 1954 pod č. 69 - čili z uvedených skutečností vyplývá, že v tomto období byli v registru svazku spolupracovníků (tak se jmenuje ten svazek, ve kterém byla evidována, s podtitulem pohyb svazků) vedení pouze tajní spolupracovníci kategorií agent, informátor, rezident a držitel propůjčeného bytu, a to i v případě vojenské kontrarozvědky.

Zároveň bych si dovolil navrhnout toto usnesení: "ČNR bere na vědomí sdělení vyšetřovací komise ČNR pro otázky lustrací ze dne 21. 2. 1992." Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Maškovi, předávám slovo paní poslankyni Kantůrkové, připraví se pan poslanec Holomek.

Poslankyně Eva Kantůrková: Omlouvám se, dámy a pánové, že mluvím ještě jednou, tentokrát bych mluvila za sebe.

Pan poslanec Hofhanzl řekl velice důležitou myšlenku na začátku, k tomu konci jeho řeči se nebudu vyjadřovat, totiž, že jsou trestány oběti a praví viníci toho, co se tady dvacet nebo čtyřicet let dělo, zůstávají fakticky bez trestu. Já s tím naprosto souhlasím, myslím si, že je to jedna z velkých bolestí tohoto přechodného času, něco, co nás rozdírá, co nás staví proti sobě, co neumíme vyřešit, anebo narážíme na lidi, kteří to nechtějí řešit.

Ráda bych vám přiblížila zkušenost, kterou jsem udělala a která mě k tomuto názoru vedla, totiž zkušenost mého svědectví před Nejvyšším soudem, před Vojenským soudem, kde jsou souzeni pan Lorenz, pan Kyncl a ten třetí. Ptali se mě na dvě věci, jak se mnou StB jednalo a kolikrát jsem byla zadržena na 48, popřípadě 96 hodin. Týkalo se to období 1988 až 1989.

Vypovídala jsem o naprostém drobečku toho, co ti tři, proti kterým jsem svědčila, v této zemi prováděli. Byla jsem naprosto bezmocná, sama v sobě a sama tím vymezením, za co jsou tito lidé souzeni ve svém svědectví, takže jsem mohla jedině v obecné rovině říkat, že dokud se neodsoudí systém, tito pánové zůstanou fakticky nepotrestáni, protože Lorenz a Kyncl budou trestáni podle mého svědectví za to, že mě dvakrát zadrželi na 96 hodin a dávali mi návrh na druhou "osmačtyřicítku" na dvoře věznice. Ale v tom to přece není, v tom to přece vůbec není, ty "osmačtyřicítky" nebyly to podstatné, podstatné bylo to, že řídili zločineckou organizaci, která ovládala tuto zem.

Myslím si, že dokud nevyřešíme tento problém, to, jak odsoudit systém, aby mohli být skuteční viníci potrestáni, tak jsme neudělali to hlavní pro demokracii. Děkuji vám. (Dlouhotrvající potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Kantůrkové a předávám slovo panu poslanci Holomkovi, připraví se pan poslanec Ortman.

Poslanec Karel Holomek: Vážená paní předsedkyně, pane předsedající, milé kolegyně a kolegové, dovolte mi vyslovit obecnější úvahu o této záležitosti, o jejíž pravdivosti jsem hluboce přesvědčen i na základě svých zkušeností osobních. Zralý věk i zdrženlivost, kterou v této sněmovně projevuji, mi snad dávají právo na vaši laskavou a chápavou pozornost.

Pravděpodobně nevyhovím pragmatickým obhájcům práva, když řeknu, že je něco nad právem a zákonem. Je to smysl a duch zákona, jehož dokonalosti žádný zákon nedosáhne, je to cíl k němuž směřuje touha zákonodárce, cíl, jehož nemůže být pro lidskou nedokonalost dosaženo a o jehož naplnění se člověk vždy znovu s menším či větším úspěchem pokouší.

Tak je tomu i s posuzováním lustrací a jejich důsledků na pozitivně lustrované. Chci se vyjádřit pouze k té skupině pozitivně lustrovaných, která se dokázala v určitém okamžiku vzepřít a čestně a statečně napravit svou případnou chybu. Takový postoj je cenný a posouvá vývoj kupředu. A jenom takovému člověku náleží výsostné právo rozhodnout o svém dalším osudu a zda tak může učinit se zdviženým čelem. A není to nikdy rozhodnutí lehké.

Těm pak, kteří takový postoj nikdy neosvědčili a tvořili onu beztvarou mlčící masu, nebezpečnou a nestvůrnou ve své nehybnosti, byť by byli i před zákonem čistí, sluší být zdrženlivými ve svých soudech. Najde se dost těch, kteří mohou s pochopením a znalostí na základě vlastních zkušeností spravedlivěji posoudit vinu i trest, protože, a nemylme se, vždycky jde jenom o trest a vždy jde o onu pomyslnou hranici, za níž už nelze jít. A pro každého je tato hranice jinde. Pro toho, kdo soudí i pro toho, kdo je souzen. Děkuji vám. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Holomkovi, předávám slovo panu poslanci Ortmanovi, připraví se pan poslanec Šimeček.

Poslanec Jaroslav Ortman: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, vážení kolegové, přiznám se, že jsem nechtěl vystupovat na toto téma. Náš klub, jak víte, se nezúčastní práce vyšetřovací komise, náš postoj k otázce lustrací se váže na Listinu práv a svobod a byl podivuhodným způsobem interpretován ve vystoupení kolegy Hofhanzla.

Přihlásil jsem se především proto, že se domnívám, že vystoupení kolegy Hofhanzla překročilo rámec diskusí, které tady byly. Jeho výzvy k odstranění ložisek spíše než v počínání a názory biologa připomínají názory člověka, který se domnívá, že jedinou metodou možné léčby je amputace, řezy, a to bez ohledu na jakékoliv důsledky. Já, prosím vás, nepotřebuji vůbec jezdit na mítinky a setkání, které má kolega Hofhanzl. Rád bych se zúčastnil nějakého společně, abychom to potom nemuseli interpretovat jinak, já na ně nemusím jezdit proto, protože mně postačuje, co o nich kolega Hofhanzl říká. Mám v dobré paměti jeho slova z posledního zasedání, kdy hovořil o tom, že naše společnost ještě nedospěla k tomu, aby Listina základních práv a svobod přijata byla. Co se týče závěru kolegy Hofhanzla na adresu jednoho poslance České národní rady, to už nepotřebuje žádného komentáře. Děkuji vám.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Ortmanovi, předávám slovo panu poslanci Šimečkovi, připraví se poslanec Výborný.

Poslanec Josef Šimeček: Vážená paní předsedkyně, vážení kolegové, ctihodné kolegyně, jsem poněkud znechucen celou touto debatou zde. Dovolte mně jen několik poznámek.

Podle nedávno odtajněného rozkazu ministerstva vnitra ze sedmdesátých let o sledování všech, kteří byli odsouzeni za protistátní činnost, mně potvrdilo jenom mé tušení, že jsem celou dobu, to znamená i před svým vězněním v 50. letech, byl sledován. Čili jsem ten, který byl skutečně těch 40 let sledován, a to asi nejdelší dobu z nás, kteří tady sedíme. Byl jsem pod dohledem StB se všemi důsledky, nebudu se zde o nich šířit, ať už co do vzdělání, ať už co do invalidního důchodu, který je nula, atd. Přesto i z těchto míst dovolte mi, abych vzdal hold těm, kteří i později v 70. letech se dokázali narovnat a postavit se proti násilí a proti diktatuře. (Potlesk.)

Jsem zde ale navíc překvapen nedávným sdělením Jana Urbana v "lidovkách", kde oznámil, že asi deset procent duchovních v 70. letech spolupracovalo. Zajímalo by mě, kde tuto informaci načerpal.

Když už tuto informaci v těchto pramenech vzal, proč neprozradil zároveň - bohužel, kolik Chartistů, v procentech vyjádřeno, spolupracovalo s StB ještě v letech pozdějších. Je tedy nutné požadovat informativnost daleko vyšší.

Zvlášť je dojemné dovolávání se neustále lidských a pracovních práv, přičemž žádného z těch, kteří už v 50. letech byly evidováni jako spolupracovníci, vůbec nenapadlo a měli možnost se jako každý inteligentní tvor nechat informovat, neucpávat si kanály - jaké pracovní a bezpečnostně pracovní podmínky jsme zažili my, na Jáchymově, já konkrétně na Dolu Eva, kde smrtelných úrazů v týdnu se mnohdy počítalo na desítky.

Kdo z vás, vážení přátelé, bývalí soudruzi, jste si tehdy uvědomovali, v jakých podmínkách jsme skutečně žili? Kdo z vás dokázal pozvednout svůj hlas, jak se pokoušíte dnes pozvedávat neustále jen výhradně na zastání svých přátel právě z kruhů Charty a disentu. Já jsem nikdy v disentu nebyl, já jsem nikdy nebyl odštěpenec od nějakého hnutí, se kterým jsem někdy v minulosti souhlasil. Já jsem byl prohlašuji zcela skromně - nonkonformista, který se s tím nesmířil, a kdyby 100 lidí po hlavě do studny padalo, rozhodně bych mezi nimi nebyl já. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Šimečkovi. Dávám slovo panu poslanci Výbornému.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedající, dámy a pánové, budu velmi stručný, řeknu asi tři věty.

První se týká sdělení, které učinila paní poslankyně Kantůrková, totiž - pokud jsem dobře rozuměl, že za pomoci svých známých zjistila určité skutečnosti na federálním ministerstvu vnitra. Jistě v dobrém úmyslu, ale přesto jsem velmi znepokojen tím, že se něco takového může stát. Měl jsem za to, že většina z nás šla do voleb s tím, že se pokusíme vybudovat základy právního státu, ale takto je nevybudujeme. To je moje první poznámka.

K požadavku pana poslance Chromého bych především chtěl dát sněmovně v úvahu, zda se poněkud nevymyká z bodu pořadu, který nyní je, totiž z rozpravy ke zprávě vyšetřovací komise České národní rady. Dále bych chtěl uvést, že celou záležitostí se ústavně právní výbor zabýval několikrát. Tedy záležitostí údajného rozporu zákona 451 s příslušným usnesením ČNR. Dnes - jak se domnívám - to na pořadu není. Bude-li sněmovna jiného názoru a uloží nám tento úkol, jistě se jím budeme zabývat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Výbornému. Byla to poslední písemná přihláška. Prosím, pan poslanec Pavela.

Poslanec Josef Pavela: Pane předsedající, vážená sněmovno, dovolte, abych učinil několik poznámek k vystoupení některých mých předřečníků. Předesílám, že jsem členem vyšetřovací komise ČNR pro otázky lustrací od samého jejího začátku, kdy byla ustavena a byly jí dány určité nástroje pro její práci, v květnu loňského roku. Nástroje jí byly dány usnesením č. 156 z 18. května. Nedá mi tedy, bych nereagoval na to, jak zde třeba pan Kolmistr srovnával případ pana poslance Moldána a paní poslankyně Němcové. To je totiž nesrovnatelné.

My jsme měli na jedné straně úkol zjistit, kdo byl v evidenci registru svazků veden jako agent nebo spolupracovník, nebo jiná na roveň postavená osoba. To jsme měli zjistit. Pak učinit další kroky oznámit, případně zveřejnit, když příslušná osoba neodstoupí. To byl ten druhý případ. Případ těch, kteří zde byli oznámeni.

Pokud se týkalo pana poslance Moldána, nebyl veden jako tajný spolupracovník, byl veden jako kandidát tajné spolupráce. Pro takové případy nám ČNR dala jako nástroj využít nebo zjistit tři kritéria nebo okolnosti pro splnění tří kritérií, zda příslušné osoby je splňují. U pana poslance Moldána bylo zjištěno, že nesplňuje tři kritéria, abychom mohli o něm oznámit, že byl tajným spolupracovníkem, nebo že podával zprávy závažného charakteru. Tyto dva případy tedy nejsou srovnatelné, stejně jako nejsou srovnatelné případy dalších kandidátů tajné spolupráce.

Ze začátku, když pan poslanec Kolmistr vystoupil a začal hovořit o tom, že komise v případě pana Moldána postupovala velice objektivně atd., jsem byl trochu potěšen, že pan Kolmistr to takto hodnotí. Ovšem zdá se mi, že pan Kolmistr nezná usnesení ČNR, nebo si nedomyslel, co opravdu z toho vyplývá.

Chtěl bych říci, že nejen v případu pana Moldána, jehož případ se táhl několik měsíců, ale i řada dalších případů - promiňte, že je takto nazývám, když se jedná o lidi, o poslance, nebo o jiné osoby - byla probírána velice podrobně. Slyšel jsem v kuloárech, že se často na komisi hádáme, že se nemůžeme dohodnout, atd. Myslím si, že by to neměla být výtka komisi, ale že by to naopak měl být klad komise. Jestliže bychom se opravdu nemohli dohodnout, a mohu vám říci zodpovědně - neprozrazuji nic, co bych nemohl říci - nikdy jsme nerozhodovali v poměru hlasů 8:7 nebo 9:6, ale vždy to bylo téměř jednomyslné z přítomných poslanců. Mohu i říci, že jsme tak dlouho zjišťovali okolnosti i podklady, až jsme došli k jakémusi téměř jednoznačnému názoru. Myslím, že ostatní členové mi toto potvrdí. Že jsme někdy možná trochu zvýšili hlas, to je logické, bylo by špatné, kdyby tomu tak nebylo. Tolik k rozporům a řečem, které o komisi kolují.

K požadavku, aby komise sdělila u poslanců, kteří byli zveřejnění, jejich případné následné hodnocení Státní bezpečností a následné registrace jako nepřátelské osoby, jistě záleží na České národní radě. Ovšem to by se muselo pak všechno začít znovu, nejen u poslanců, kteří byli vedeni jako nejdříve spolupracovníci a následně jako nepřátelské osoby, ale domnívám se, že by to muselo být v celé šíři, celé škály poslanců a všech, které komise měla prošetřovat.

Nebudu se zde zmiňovat o tom, zda byla paní poslankyně Němcová nemocná. Vím, že když s ní byl pohovor na její vlastní žádost v komisi, tehdy nejevila známky nemoci. A tehdy už jí bylo jasné, o co jde.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP