Úterý 17. března 1992

Dovolte, abych vám k tomu řekla něco víc, protože když jsou tato vyjádření v rozporu, budete se muset rozhodnout, jak máte hlasovat, které z nich přijmout a které ne. Ministr pro hospodářskou politiku a rozvoj má sice za to, že ministerstvo životního prostředí již s řešením přeložky I/D Mělník - Vehlovice souhlasí, z postoje ministerstva životního prostředí naopak vyplývá, že silnice I. třídy, vedená tímto územím, nemůže mít reálné pokračování a připouští pouze, aby v této trase vedla komunikace místní, kdežto silnice s vyššími parametry, aby byla řešena obchvatem. To by ovšem vyžadovalo zastavení provádění stavby a její projektové přepracování. Stavba naopak běží v horečném tempu ve svých původních dimenzích. Každé ministerstvo mluví o něčem jiném.

Jisté problémy nelze řešit velkorysými stavbami, které jsou sice uspokojivé z místního hlediska, ale navozují problémy, jejichž řešitelnost není doložena, jak je tomu i v tomto případě.

V odpovědi pana ministra Dyby je uveden argument, že do Liběchova nebude směřovat více vozidel než dnes. Silnice I. třídy mají však proto lepší parametry, aby sváděly dopravu z komunikací místních. Jejich účelem je nejen urychlit a zpříjemnit řidičům cestu, takže k většímu používání mají doslova svádět, ale musí být řešeny tak, aby se ochránila sídla před průjezdní dopravou.

Svou interpelaci jsem sice opřela i o petice občanů Mělníka - Pšovky, Mlazic a Vehlovic, chápu však, že podobná výstavba se neobejde zcela bez dotčení zájmu naprosto všech lidí. Za podstatnější ale považuji protest občanů Liběchova a především vlastní poznání problému v obecné poloze, tedy dosavadního běžně užívaného řešení dopravy v našich historických městech a obcích. Technokratické nadřazení dopravy realizované specializovanými odborníky způsobuje, že doprava se stává nikoliv službou, ale "zlatým teletem". Znetvořila naše obce silničními průtahy s velkými šířkami vozovek a s velkými poloměry oblouků, se zbytečně obrovskými tzv. autobusovými nádražími, která zejí prázdnotou. To vše si vyžádalo zbourání mnoha domů a porušení uliční sítě, která se vyvíjela staletí. Skoro každé městečko je takto poškozeno.

Je třeba komplexního přístupu, kdy ani zhodnocení z ekologického hlediska se nesmí omezovat jen na posouzení exhalací a hlukové zátěže, ale musí brát ohled na všechny hodnoty, které dělají místo příjemné pro život. Ministerstvo životního prostředí proto vyzvalo všechny okresy k aktualizaci územních plánů, aby se provedly opravy nevyhovujících řešení. Pokud vím, v případě Mělník k aktualizaci nedošlo.

Nejsou-li peníze na správné umístění hlavních silničních tras, je lépe počkat než zafixovat nákladnými stavbami jejich nevyhovující průtahy obcemi. Na jednání na okresním úřadě v Mělníce 6. února, na něž se také odpověď pana ministra Dyby odvolává, byla vyslovena cifra 60 miliónů. Až bude částka prostavěna, stane se důvodem pro to, aby se pokračovalo dál? Tato nátlaková metoda je dobře známá. V jednom svém románu spisovatel Show říká: Největší chybou je zachraňovat ztracené peníze vyhazování dalších. Teď jsme s přeložkou silnice I. třídy I/D ve fázi ztrácení peněz. Nechci, abychom proto stáli zanedlouho před pokušením vyhazovat další. Proto nesouhlasím s odpovědí pana ministra Dyby a prosím, abyste mne podpořili a pomohli tak k zjednání nápravy. S odpovědí pana ministra Dejmana souhlasím.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni Vorlové. Ptám se, zda chce někdo k této interpelaci něco dodat?

Ministr pro hospodářskou politiku a rozvoj Karel Dyba: Pane místopředsedo, vážená sněmovno, já samozřejmě chápu péči paní poslankyně a myslím si, že tady není nikdo, kdo by asi byl proti tomu, po čem ona volá. Nechci se vracet k věcným argumentům, které jsou v mé odpovědi dány. Já vás jenom prosím před tím hlasováním, které proběhne, abyste si pečlivě přečetli moji odpověď a pak zvážili, jak budete hlasovat.

Znovu opakuji, že v těchto otázkách, podle mého názoru, nejsou žádná dobrá řešení, jsou jenom špatná řešení a hledá se to nejlepší ze všech možných špatných řešení. Myslím si, že prostě to nejlepší z těch všech možných špatných řešení jsme se pokusili najít. Prosím vás tedy o to, abyste si to přečetli a podívali se na celou věc očima také toho, co je v tom napsáno.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji panu ministru Dybovi. Chce ještě někdo vystoupit k této interpelaci? Prosím, pan poslanec Chromý.

Poslanec Heřman Chromý: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, také já se tentokrát obracím na sněmovnu s tím, že děkuji paní poslankyni Vorlové, že projevila zájem o problém, který je mi dobře známý, poněvadž je z regionu, za který jsem byl zvolen. Také já se tedy obracím na sněmovnu a prosím ji, aby vyjádřila souhlas s odpovědí pana ministra, protože se mně i v tom, co zde bylo řečeno paní poslankyní Vorlovou, zdálo a nepřeslechl jsem, že akcentovala jenom jednu polovinu toho problému - samozřejmě petice občanů, které jaksi jsou proti této přeložce. Vycházejí z míst, kde se jich ta přeložka dotýká. Převážná část obyvatel více než 16 tisícového města Mělník samozřejmě pro tuto stavbu je, protože umožní provést celou řadu rekonstrukcí a oprav inženýrské sítě. Navíc, znovu se tedy naskýtá ten problém, že řádově se jedná o 100 až 200 miliónů - pokud nepřijmeme vůbec žádné řešení, tak situace ekologická se v tomto městě vůbec nezlepší, problém se odsune nejméně o dalších 10 let, než se vypracuje projektová studie, budou to další 2 až 3 roky, jak jsem byl informován.

Proto prosím sněmovnu, aby vyslovila souhlas s odpovědí pana ministra Dyby.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji poslanci Chromému. Hlásí se někdo další do rozpravy?

Poslankyně ČNR Milada Vorlová: Vážení poslanci, po vystoupení pana ministra Dyby, které bylo korektní, protože se odvolává k tiskům, které máte v ruce, jsem vás chtěla jenom upozornit, abyste si také bedlivě, kromě odpovědí jeho, přečetli odpověď pana ministra Dejmala, kterou máte uvedenu v tisku 571G.

Vzhledem k tomu, že vystoupil pan poslanec Chromý, dovolte mi říci ještě několik slov. Postoj pana poslance Chromého k této záležitosti je mi znám. Pan poslanec Chromý se ztotožňuje se správou města Mělníka a zdá se mi, jako kdyby neposlouchal to, co jsem říkala:

Tato přeložka řeší uspokojivě místní problém, ale z hlediska územního plánu, z hlediska navázání tohoto řešení v sousedním katastru je to situace neřešitelná, tak jak o tom mluví právě tisk 571G.

Pan poslanec Chromý, přestože je z tohoto regionu, do problematiky nevidí tak blízko. Jednak jeho profese je odlišná, jednak jeho doména je spíše v politické oblasti a k hmotnému prostředí má pravděpodobně dále než já.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Zdeněk Malík: Děkuji paní poslankyni Vorlové. Ptám se jí, zda podle jejího stanoviska souhlasí s odpovědí pana ministra Dejmala a nesouhlasí s odpovědí pana ministra Dyby. (Ano.) Trváte na tom? (Ano.)

Budeme proto hlasovat odděleně:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí, kterou podal na tuto interpelaci pan ministr Dejmal.

Kdo je pro toto usnesení, ať zvedne ruku. 75.

Kdo je proti? 2.

Usnesení bylo přijato.

Nyní dávám hlasovat o druhé části odpovědi, kterou podal pan ministr Dyba.

Kdo nesouhlasí s částečnou odpovědí pana ministra Dyby na tuto interpelaci, ať zvedne ruku. 34.

Kdo souhlasí s touto odpovědí, ať zvedne ruku. 30.

Kdo se zdržel hlasování? 26.

Konstatuji, že nejsme usnášeníschopní. Prosím, abyste požádali poslance, kteří jsou v předsálí, aby se dostavili do sněmovny.

Dávám znovu hlasovat o tomto návrhu usnesení:

Sněmovna vyslovuje nesouhlas s odpovědí pana ministra Dyby.

Kdo nesouhlasí, ať zvedne ruku. 39.

Kdo souhlasí s odpovědí pana ministra Dyby, ať zvedne ruku. 45.

Usnesení nebylo přijato.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Ministr pro hospodářskou politiku a rozvoj České republiky Karel Dyba zaslal odpověď poslanci Jaroslavu Souralovi na interpelaci ve věci usnesení vlády České republiky č. 245; v tisku 571 je uvedena pod označením 30.I.11. Odpověď se předkládá jako tisk 571H.

Ptám se pana poslance Sourala, zda je s odpovědí spokojen?

Poslanec ČNR Jaroslav Soural: Dámy a pánové, odpověď jsem obdržel dnes. Jedná se o komplikované a závažné záležitosti. Prosím proto o jejich přeložení na dubnovou schůzi, abych mohl tyto záležitosti řádně zkonzultovat.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji panu poslanci Souralovi. Má někdo námitky proti tomuto postupu, abychom odložili vyřešení tohoto bodu na příští schůzi? (Nikdo.)

Můžeme tudíž přejít k další interpelaci.

Ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci České republiky Tomáš Ježek zaslal odpověď poslanci Jiřímu Paynemu na interpelaci ve věci investičních fondů. V tisku 571 je uvedena pod označením 30.I.12. Odpověď se předkládá jako tisk 571I. Ptám se pana poslance Payna, zda je s odpovědí spokojen.

Poslanec ČNR Jiří Payne: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážení kolegové a kolegyně! Odpověď na interpelaci jsem dostal písemně minulý týden, doprovázenou ještě zvláštním dopisem. V této interpelaci se víceméně říká, že problematika investičních fondů by měla být regulována federální normou, předpisem. Je to také jedna z možností, jak řešit problém, na který jsem poukázal.

S odpovědí pana ministra Ježka souhlasím.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Chce se ještě někdo k této záležitosti vyjádřit? (Nikdo.) Dávám proto podle návrhu pana poslance Payna hlasovat o usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Jiřího Payna, uvedenou ve sněmovním tisku 571I.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. 98.

Děkuji, odpověď byla přijata.

Ministr zdravotnictví České republiky Martin Bojar zaslal odpověď poslanci Josefu Hejskovi na interpelaci ve věci přidělení potřebných finančních prostředků na urychlené zahájení výstavby nemocnice v Havlíčkově Brodě. V tisku 571 je uvedena pod označením 30.I.07. Odpověď se předkládá jako tisk 571J.

Ptám se pana poslance, zda je s odpovědí spokojen.

Poslanec ČNR Josef Hejsek: Vážená paní předsedkyně, opravdu jsem dostal stanovisko pana ministra Bojara, ale jak jsem se dozvěděl, k této komplikované záležitosti je připravována odpověď i na ministerstvu financí. Dovolil bych si proto požádat, aby tato záležitost byla projednána až poté, co obdržím odpověď z ministerstva financí.

Předpokládám, že to bude do konce tohoto týdne.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Navrhuji sněmovně, abychom přeložili projednání této interpelace na příští a možná i přespříští schůzi, až do dojde panu poslanci Hejskovi odpověď z ministerstva financí. On sám se přihlásí.

Předpokládám, že nejsou námitky proti tomuto postupu.

Poslanec ČNR Josef Hejsek: Nyní jsem se dozvěděl od pana ministra financí, že odpověď zřejmě dostanu zítra, tzn. bylo by to ještě v tomto týdnu.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dobře, projednávání tohoto bodu tudíž přeložíme na příští schůzi.

Ministr zemědělství České republiky Bohumil Kubát zaslal odpověď skupině poslanců Janu Litomiskému, Miroslavu Wolfovi a Petru Krausovi na interpelaci ve věci problémů s přejímáním historického majetku obcí a jeho hospodářským využíváním. V tisku 571 je uvedena pod označením 30.I.03. Odpověď se předkládá jako tisk 571K.

Nyní se ptám poslanců. Jste s odpovědí spokojeni?

Poslanec ČNR Jan Litomiský: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, písemné odpovědi jsem obdržel teprve před chvílí. Přesto se pokusím k nim vyjádřit.

První odpověď mi zaslal předseda Úřadu geodetického a kartografického pan ing. Radouch. Tato odpověď vysvětluje řadu věcí, ale závěrem k námitce, že geodézie není schopna zpracovávat záležitosti, které se týkají vydávání majetku, to se týká jak obcí, tak soukromých osob, mi pan ing. Radouch píše, že základním předpokladem řešení současné situace je zajištění vhodných kancelářských prostorů pro střediska geodézie a dále další vybavení pracovišť výpočetní technikou. Říká: pokud poslanci České národní rady takovýto postup považují za nutný a prosadí ho, Český úřad geodetický a kartografický pomoc uvítá.

Domnívám se, že je nepřípustné, aby exekutiva tímto způsobem odpovědnost přenášela na parlament. To je, myslím, záležitost vlády a úřadu, aby si zajistily potřebné kancelářské prostory a výpočetní techniku, a věcí parlamentu je schválit případně zvýšený finanční náklad. Návrh však musí vyjít opět ze strany exekutivy. Z tohoto hlediska tudíž nepovažuji odpověď za dostatečnou.

Velmi obsáhlou odpověď mi poslal pan ministr Špaček. S touto odpovědí v podstatě souhlasím, ale bylo by potřeba, aby pan ministr Špaček přislíbil, že pověří zodpovědného úředníka, aby zbylé problémy projednal se zástupci sdružení obcí, vlastníků lesů a případně navrhl nějaké řešení.

Jedná se hlavně o záležitosti týkající se bodu 4. a 5., kde určitý nemovitý majetek se obcím nevydal, protože se jednalo o pozemky dodatečně zastavěné. Hlavně se jedná o cesty, kde zřejmě nejjednodušším řešením by skutečně bylo předání těchto cest do vlastnictví obcí, čímž by ubyla starost i vládě.

Podle mého názoru není účelné, aby cesty byly majetkem státu v areálech, kde hospodaří obce.

Za zcela neuspokojivou a trapnou považuji odpověď pana ministra Kubáta, ve které se říká, že většina obcí předává své lesy i nadále do nájmu organizacím lesního hospodářství. Jednak to není pravda a i kdyby to byla pravda, jednalo by se o velmi nežádoucí jev, nad kterým by se mělo ministerstvo spíše zamyslet.

To, že se mi jednalo zejména o movitý majetek, není pravda. Je tam jasně řečeno, že se jedná zejména o zastavěné pozemky a stavby vybudované na těchto pozemcích dodatečně. Vím kupříkladu z Jihočeských lesů, že Jihočeské lesy odevzdaly lesy do majetku obce České Budějovice, ale dřevosklad si tam podržely a v podstatě ho umrtvily. Raději ho drží umrtvený a nevyužívaný, než aby ho odevzdaly obcím. Myslím, že tyto záležitosti by se daly vyřešit.

S touto odpovědí jsem ochoten se spokojit, pokud mi pan ministr Špaček přislíbí, že pověří někoho, kdo by tyto záležitosti se Sdružením obcí, vlastníků lesů, projednal.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Prosím pana ministra Špačka o vyjádření, zda chce v této záležitosti říci své stanovisko.

Ministr financí ČR Karel Špaček: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, záležitost je vskutku velmi komplikovaná, o čemž svědčí i to, že odpověď na interpelaci má 7 stránek. Mohu samozřejmě slíbit na tomto místě, že tyto záležitosti, které se do značné míry týkají národního majetku, správy, budeme dále řešit a samozřejmě ředitel příslušného odboru, tzn. dr. Halbych, se bude těmito otázkami i nadále zabývat a projednáme je s příslušnými zainteresovanými orgány.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Stačí tato odpověď panu poslanci Litomiskému?

Poslanec ČNR Jan Litomiský: V tom případě souhlasím s odpovědí vlády.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Dávám hlasovat o usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci skupiny poslanců uvedenou ve sněmovním tisku 571K.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 77.

Děkuji, odpověď byla přijata.

Ministr pro hospodářskou politiku a rozvoj České republiky Karel Dyba a ministr vnitra České republiky Tomáš Sokol zaslali odpovědi posl. Jiřině Pavlíkové na interpelaci ve věci problematiky hospodaření s byty. V tisku 513 je uvedena pod označením 24.I.01. Odpovědi se předkládají jako tisky 513D a 513H.

Ptám se paní poslankyně Pavlíkové, zda je s odpovědí spokojena? (Ano.)

Dávám proto hlasovat o usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpověďmi na interpelaci poslankyně Jiřiny Pavlíkové uvedenou ve sněmovních tiscích 513D a 513H.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 80.

Děkuji. Odpověď byla přijata.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP