Úterý 17. března 1992

Druhou interpelaci předložil pan poslanec Walter Piverka, kterého rovněž nevidím. Čili i tuto interpelaci zatím odkládám.

Konečně předseda vlády ČR Petr Pithart odpověděl na interpelaci poslance Jaroslava Sourala ve věci zahraničního partnera pro společné podnikání Škoda Plzeň a Škoda Praha v oblasti energetiky, tisk č. 547. odpověď byla předložena jako tisk 547 A. Prosím pana poslance Sourala.

Poslanec Jaroslav Soural: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, chtěl bych chtěl zaprvé ocenit, že odpověď na interpelaci přišla včas, a to nebývá zvykem, je třeba to podtrhnout. Ale současně mám k odpovědi několik výhrad. Zejména nebyl splněn požadavek, který byl v interpelaci uveden, to znamená, že jsem požadoval určitý sumární přehled, který by o účasti zahraničního kapitálu vypovídal to, co jsem sledoval. Tento požadavek naplněn nebyl a já na tomto požadavku trvám.

Současně mám několik dalších výhrad k této odpovědi. Konkrétně se domnívám, že ne zcela přesné je zdůvodnění, které cituji:

"Vláda konstatuje, že se vždy řídí ekonomickou výhodností předložených nabídek a podporuje pouze ty, které v nejkratší možné době přinesou danému ekonomickému subjektu a tudíž celé ekonomice prospěch.

Já se domnívám, že právě při rozhodování o vstupu zahraničního kapitálu je třeba zvýhodňovat samozřejmě ekonomické aspekty, ale je třeba brát v úvahu i aspekty politického charakteru, a to právě měla za cíl interpelace, kterou jsem přednesl. Zdá se mi tudíž trošku zavádějící, pokud se klade důraz pouze na ekonomické aspekty a nesleduje se i ten aspekt politický. Ne právě za přesné považuji to vyjádření v odpovědi, že se nedá hovořit o germanizaci ekonomiky, nejde o samotný pojem, ale jde o fakt, že zhruba 80% veškerého kapitálu právě pochází z Německa, a to už samozřejmě něco signalizuje, takže jistě můžeme volit jiné pojmy, jiné formulace, ale jako problém to zůstává.

A konečně třetí výhrada. Myslím, že by vláda měla být při řešení otázek vnikání zahraničního kapitálu více aktivní, že přece jen je potřeba trochu proporcionalitu zachovat a v tomto směru se domnívám, že vláda patřičnou aktivitu nevyvíjí, ale hlavní připomínku, kterou mám, jsem řekl na prvém místě, to znamená, že ten požadavek sumárního přehledu splněn nebyl. Z toho důvodu považuji tuto odpověď za nedostatečnou. Děkuji za pozornost.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji a otvírám rozpravu. Pokud se nikdo nehlásí, rozpravu končím a navrhuji přijmout usnesení: Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí na interpelaci poslanci Jaroslava Sourala, uvedenou ve sněmovním tisku 547A.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. 49.

Kdo je proti přijetí tohoto usnesení? 14.

Kdo se zdržel hlasování? 31.

Nejsme usnášení schopni. Prosím, aby se poslanci, kteří jsou na chodbě, dostavili do sněmovny. Prosím ověřovatelky o sdělení, zda se dostavil potřebný počet poslanců. Dám znovu hlasovat. Znovu dávám hlasovat o usnesení: Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Jaroslava Sourala uvedenou ve sněmovním tisku 547A.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. 41.

Kdo je proti? 21.

Zdržel se hlasování? 46.

Děkuji. Usnesení nebylo přijato.

Ministr kultury České republiky Milan Uhde odpověděl poslancům Heleně Němcové, Dagmar Hochové, Daniele Kolářové, Evě Kantůrkové a Vladimíru Preclíkovi na jejich interpelaci na vládu ČR a ministra kultury ČR ve věci vystěhovaní Evropského kulturního klubu a Art-fora z Pálffyho paláce na Malé Straně bez náhrady k 28. 2. 1992 - tisk 475. Odpověď byla předložena jako tisk 475A. Projednání této interpelace bylo zahájeno na 30. schůzi, ale na žádost poslanců bylo přerušeno do příští schůze. Považují poslanci odpověď za uspokojivou a zmocnili někoho? Zřejmě paní poslankyni Kantůrkovou.

Poslankyně Eva Kantůrková: Páni ministři, paní předsedkyně, dámy a pánové, jsem pověřena naší skupinou, která interpelovala pana ministra Uhdeho sdělit, že ministerstvo vyvinulo veliké úsilí o to, aby umístilo obě organizace. Sice se to nepodařilo úplně, ale domníváme se, že odpověď nás může uspokojit.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Čili pokládáme, paní poslankyně, odpověď za uspokojivou? Dávám hlasovat o usnesení: Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslanců Heleny Němcové a dalších uvedenou ve sněmovním tisku 475A.

Kdo souhlasí s tímto usnesením, ať zvedne ruku. 100.

Děkuji, usnesení bylo přijato.

Technická, pan poslanec Soural.

Poslanec Jaroslav Soural: Z pléna: K návrhu usnesení nebylo přijato.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pokud je usnesení formulováno negativně a neprosadí se, zůstává otevřena otázka do příští schůze.

Děkuji.

Předseda vlády České republiky Petr Pithart odpověděl poslanci Václavu Čundrlemu na jeho interpelaci na vládu ČR ve věci zaměstnanosti v obuvnickém průmyslu - tisk 499. Odpověď se předkládá jako tisk 499A. Projednávání této interpelace bylo zahájeno na 30. schůzi, ale vzhledem k tomu, že jsme nedospěli k závěru, bylo přerušeno do příští schůze. Pokládá pan poslanec Čundrle odpověď za uspokojivou?

Poslanec Václav Čundrle: Vážená paní předsedkyně, kolegové, má interpelace byla vlastně již opakovanou interpelací ve věci problémů, které jsou v akciové společnosti Svit. Obdržel jsem na tuto opakovanou interpelaci odpověď pana místopředsedy vlády Stráského. Jsem rád, že se touto problematikou největší a. s. vláda zabývá a bude zabývat a svědčí o tom i návštěva pana ministra Horálka a jeho souhlas s mým návrhem k interpelaci o překlenovací úvěr pro Svit.

S dodatečnou odpovědí, na moji druhou nebo lépe řečeno opakovanou interpelaci, souhlasím.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, hlásí se někdo do rozpravy? Pokud nikoliv, dávám hlasovat o usnesení: ČNR souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Václava Čundrleho uvedenou ve sněmovním tisku 499a.

Kdo je pro přijetí usnesení, ať zvedne ruku. 98.

Děkuji, usnesení bylo přijato.

Pan poslanec Benda - technická poznámka.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Paní předsedkyně, vážení přítomní, já se domnívám, že pan poslanec Soural měl se svou technickou připomínkou pravdu. Do teď byla běžná praxe, že když negativní usnesení nebylo přijato, tak se hlasovalo o obráceném nebo pozitivním usnesení. A když to přijato bylo, tak byla potom už ta věc uzavřena a ne že to necháme otevřené do příštího zasedání pléna ČNR. Myslím si, že by se mělo nechat hlasovat o tom, že plénum vyslovuje s odpovědí na interpelaci pana poslance Sourala souhlas.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pane poslanče, já jsem si vědoma vaší případné námitky - leč: Výsledky hlasování byly takové - 49 pro přijetí usnesení, tak jak je navrhl pan poslanec Soural, čili ČNR nesouhlasí, 14 bylo proti a 31 se zdrželo hlasování. Z tohoto výsledku je patrné, že valná většina poslanců podporovala návrh pana poslance Sourala. Nemělo tedy opačné hlasování smysl, nebyla to otázka na rozhraní. Tím pokládám tento bod za uzavřený.

Ministr vnitra ČR Tomáš Sokol zaslal odpověď na interpelaci poslankyně Gerty Mazalové na předsedu vlády ČR ve věci zařazení Městského úřadu Dubňany do seznamu pověřených obecních (městských) úřadů - tisk 451. Odpověď se předkládá jako tisk 451 A. Projednávání této interpelace bylo zahájeno na 30. schůzi, ale na žádost poslankyně bylo přerušeno do příští schůze.

Ptám se nyní paní poslankyně Mazalové, jestli považuje odpověď za uspokojivou?

Poslankyně Gerta Mazalová: Vážená paní předsedkyně, vážená vládo, vážená sněmovno, já se velice omlouvám, ale už minule jsem prosila o posečkání s odpovědí na druhou schůzku, která se koná zítra v 10 hodin dopoledne na půdě ČNR. Mohla by mně vážená sněmovna počkat do zítřka?

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Můžeme vyhovět paní poslankyni Mazalové v tom, že tento bod přesuneme na další schůzi, pokud s ní bude sněmovna souhlasit.

Poslankyně Gerta Mazalová: Děkuji, slyším, že vláda je napjatá, ale ona to také vydrží.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Mám dát o tomto přesunutí na zítřejší schůzi hlasovat? Jsou nějaké námitky proti tomu, abychom přesunuli tento bod? Má někdo nějaké námitky? Nemá. Předpokládám tedy mlčenlivý souhlas.

Ministr financí České republiky Karel Špaček zaslal odpověď na interpelaci poslance Josefa Bezděka na ministra pro správu národního majetku a jeho privatizaci České republiky Tomáše Ježka, ministra financí České republiky Karla Špačka a ministra průmyslu České republiky Jana Vrbu ve věci žádosti o objektivní přešetření nezákonného postupu okresního úřadu v Olomouci - tisk 557. Odpověď je jako tisk 557 B.

Pokládá pan poslanec odpověď za uspokojivou?

Poslanec Josef Bezděk: Po vyjádření 2 ministrů - pana ministra financí a pana ministra Vrby - je možno považovat záležitost za vyřešenou, i když do dnešního dne nemám odpověď pana ministra Ježka. Strany se na základě uvedených stanovisek dohodly, je možno považovat problematiku za vyřešenou.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, dávám hlasovat o usnesení: ČNR souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Josefa Bezděka, uvedenou ve sněmovním tisku 557 B.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, nechť zvedne ruku. 95.

Usnesení bylo přijato.

Ministr financí ČR Karel Špaček zaslal odpověď na interpelaci poslance Bezděka na předsedu vlády ČR Petra Pitharta ve věci problematiky vstupu zahraničního kapitálu do realizace projektu výroby skládačkové lepenky ze sběrového papíru - tisk 448. Odpověď se předkládá jako tisk 448 B.

Projednávání této interpelace bylo zahájeno na 30. schůzi, ale na žádost poslance bylo přerušeno.

Považuje nyní pan poslanec Bezděk za uspokojivou?

Poslanec Josef Bezděk: Je možno považovat za vyřízené, děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, navrhuji tedy přijmout usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Josefa Bezděka, uvedenou ve sněmovním tisku 348 B.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 99. Děkuji, usnesení bylo přijato.

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Novák zaslal odpověď na interpelaci poslance Vladimíra Zemana na ministra spravedlnosti ČR Jiřího Nováka ve věci situace ve vězeňství po sérii brutálních útoků na příslušníky SNV ze strany vězněných osob - tisk 564. Odpověď se předkládá jako tisk 564 A.

Považuje pan poslanec odpověď za uspokojivou?

Poslanec Vladimír Zeman: Dámy a pánové, shodou okolností má interpelace byla jako prvá na pana dr. Nováka v jeho nové funkci. Jistě z těchto důvodů je odpověď vyčerpávající a s tím souhlasím a děkuji.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji, dávám hlasovat o usnesení. ČNR souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Vladimíra Zemana, uvedenou ve sněmovním tisku 564 A.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 94. Děkuji, odpověď byla přijata.

Ministr práce a sociálních věcí ČR Milan Horálek zaslal odpověď na interpelaci poslance Jaromíra Kapusty na ministra práce a sociálních věcí ČR Milana Horálka ve věci řešení sporu mezi vedením akciové společnosti OKD Ostrava a představiteli odborové organizace - tisk 566. Odpověď se předkládá jako tisk 566 A.

Považuje pan poslanec odpověď za uspokojivou?

Poslanec Jaromír Kapusta: Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, s odpovědí pana ministra Milana Horálka souhlasím to je ta první část. Druhá část zodpovězena není. Tam byla otázka nároku na deputátní uhlí u havířů důchodců a odpověď by mělo podat ministerstvo pro hospodářskou politiku a rozvoj pan ministr Dyba. Čili na tuto odpověď čekám, s první částí souhlasím.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pane poslanče, pokud tomu dobře rozumím, vy jste interpeloval jenom pana Horálka.

Poslanec Jaromír Kapusta: V závěru tedy skutečně není zodpovězena druhá část. Tady mám vyjádření, že druhou část zodpoví pan ministr Dyba. Nepovažuji to za konkrétní.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Pan ministr Dyba není přítomen, takže budeme hlasovat tedy pouze o první části.

Navrhuji vydání usnesení:

ČNR souhlasí s odpovědí ministra Horálka na interpelaci poslance Jaromíra Kapusty, uvedenou ve sněmovním tisku 566 A.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. 95.

Děkuji, usnesení bylo přijato, zůstává otevřena otázka odpovědi pana ministra Dyby.

Ministr spravedlnosti ČR Jiří Novák zaslal odpověď na interpelaci poslance Petra Pospíšila na předsedu české vlády Petra Pitharta ve věci zemědělského družstva Vývoj Velké Všelisy - tisk 565. Odpověď se předkládá jako tisk 565 A.

Pokládá pan poslanec Pospíšil za uspokojivou? (Poslanec Pospíšil: Ano, pokládám.)

Děkuji, dávám hlasovat o usnesení:

Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci pana poslance Petra Pospíšila, uvedenou ve sněmovním tisku 565 A.

Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 99.

Děkuji, usnesení bylo přijato.

Ministr vnitra České republiky Tomáš Sokol zaslal odpověď na interpelaci poslance Antonína Chutného na ministra vnitra České republiky Tomáše Sokola ve věci občanských sdružení v požární ochraně - tisk 563. Odpověď se předkládá jako tisk 563 A. Pokládá pan poslanec odpověď za uspokojivou?

Poslanec Antonín Chutný: Vážená paní předsedkyně, vážená sněmovno, musím s lítostí konstatovat, že ji nepokládám za uspokojivou a že důvody mé nespokojenosti s touto odpovědí uvedu v další interpelaci na pana ministra.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Dávám hlasovat o usnesení - opět negativním: Česká národní rada nesouhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Antonína Chutného uvedenou ve sněmovním tisku 563 A.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku? (57).

Usnesení bylo přijato.

Ministr životního prostředí České republiky Ivan Dejmal zaslal odpověď na interpelaci poslance Jaroslava Matějky na předsedu vlády ČR Petr Pitharta ve věci požadavku maximálního urychlení a vydání novely nařízení vlády ČR č. 25/1975 - tisk 575. Odpověď se předkládá jako tisk 575 A. Považuje pan poslanec odpověď za uspokojivou?

Poslanec Jaroslav Matějka: Cíle mé interpelace bylo dosaženo, vyhláška 25/1975 je novelizována, čeká se jen na vydání ve Sbírce. K druhé části odpovědi pana ministra Dejmala by bylo možné vznést řadu výhrad, ale nechme to tak, jak to je. Předpokládám, že proces novelizace zákonů směřujících k vodnímu hospodářství bude dále pokračovat a já vám mohu slíbit, že si ho pohlídám. Doporučuji s odpovědí na interpelaci vyslovit souhlas.

Předsedkyně ČNR Dagmar Burešová: Děkuji. Navrhuji přijetí usnesení: Česká národní rada souhlasí s odpovědí na interpelaci poslance Jaroslava Matějky uvedenou ve sněmovním tisku 575 A.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku? (96).

Děkuji.

Usnesení bylo přijato.

Ministr pro správu národního majetku a jeho privatizaci České republiky Tomáš Ježek zaslal odpověď na interpelaci poslance Josefa Hejska na vládu ČR ve věci některých negativních jevů ohrožujících průběh privatizačního procesu tisk 604. Odpověď se předkládá jako tisk 604 A. Pokládá pan poslanec odpověď za uspokojivou?


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP