Čtvrtek 20. února 1992

V podstatě jsem se zase ptal na totéž proč, proboha, něco tak evidentního - podle mého názoru - dopadá takhle. Proč je to řadou z vás interpretováno jinak? Něco jsme si vyjasnili. Mám dokonce dojem. že v té základní věci, že tyto evidentní zločiny proti míru, proti lidskosti by měly být souzeny, jsme si porozuměli. Dokonce si myslím, že i kolegové z KSČM, pokud se chtějí distancovat od své minulosti, by měli usnesení toho typu, o kterém se zmínil pan kolega Müller, podpořit. Myslím, že bychom pro něj měli hlasovat prakticky všichni. To je první věc, snad se časem domluvíme, jestli už nebude pozdě.

Druhá věc. Připadá mi také hrozné, že pan kolega Řezáč ve svém projevu neshledal žádné jiné zločiny proti lidskosti a proti míru než pozvání vojsk Varšavské smlouvy. Je mi velmi líto, že si neuvědomuje, že těch zločinů nepromlčitelných tady byla celá řada.

A připadá mi konečně hrozné, že právě po projevu pana kolegy Řezáče zazněl touto sněmovnou nejsilnější potlesk dnešního dne. O něčem to, bohužel, pravděpodobně svědčí.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Gjuričovi. Na řadě je pan kolega Bárta.

Domnívám se, že jsem se nevyrovnal dobře s tím procedurálním návrhem, vzhledem k tomu, že je zde přece jen odlišnost od debaty, kterou jsme vedli na začátku projednávání tohoto bodu. Je zřejmě mojí povinností dát hlasovat o procedurálním návrhu pana kolegy Stodůlky. Byl to návrh na přerušení projednávání tohoto bodu, aby si poslanci mohli opatřit veškeré podklady do příští schůze ČNR. Jsem v tomto okamžiku povinen dát o tomto návrhu hlasovat. Zřejmě jsem tak už měl udělat před předešlým diskusním příspěvkem, za což se omlouvám.

Ptám se vás kdo je pro přerušení projednávání tohoto bodu programu, ať zvedne ruku. - 33.

Kdo je proti? - 21.

Tento návrh nebyl přijat.

Předávám slovo panu poslanci Bártovi.

Připraví se pan poslanec Líbal.

Poslanec Zdeněk Bárta: Dámy a pánové, jsem vděčný kolegovi Gjuričovi, že vnesl do naší hodně rozbouřené debaty trochu lidštější tón, a tak si dovolím na začátek tak trochu zažertovat, usnesení, které jsme právě dostali na lavice nejen, že je opakováním známé prefabrikované terminologie, ale opakuje i tutéž roztomilou hrubou gramatickou chybu.

Pane kolego Gjuriči, bude se mi asi lépe hovořit, když budu mluvit k vám. My si nerozumíme ne proto, že toužíme po tomtéž, ale proto a byl bych rád, kdybychom s tím přestali, že si podsouváme, jedni či druzí, něco jiného. Chci věřit, že alespoň některým z nás jde stále o totéž - poctivě, pravdivě, spravedlivě se vyrovnat s minulostí a založit nový právní řád, který by nenesl znaky bývalé totality, ale ani znaky totality nové. V tom snad se ještě domluvíme.

Pokud jde o nedorozumění, já se skutečně začínám bát, že snaha, rychle, teď hned, napravit všechnu tu spoustu lidského zklamání, spoustu lidské bolesti, která kolem nás je, tato snaha vede k tomu, že si nerozumíme. To cítím i z pana kolegy Hofhanzla a toho se bojím - on necítí právo. Kolega Hofhanzl např. litoval, že jsme schválili základní listinu lidských práv a svobod. Nemůžeme se ale přece teď pokoušet vytvořit nějaké revoluční právo, právo ad hock, které by se vyrovnalo s minulostí, a potom teprve budeme mít právní stát. To je přece tatáž chyba, kterou dělali komunisté.

Bojím se toho, že my dnes nenahlédneme jednu věc. Dámy a pánové, přece musíte vnímat atmosféru, v které jednáme o hlavě generálního prokurátora. Musíte vnímat, že se tak děje na pozadí hladovky pana Marečka, za kterým jsem mimochodem byl a mluvil jsem s ním. Musíte vnímat, že je to na pozadí hysterie, která sílí v mnohých sdělovacích prostředcích. Jestliže chceme být vpravdě konzervativní, a vy, kteří pro sebe tuto konzervativnost deklarujete, vy zvlášť zvažte, zda právě v současné chvíli odvoláním generálního prokurátora nezakládáme vlastně revoluční, vpravdě leninský princip ovladatelnosti prokuratury potřebou chvíle. To zde také zaznělo. Co je to za nehorázné výrazy - potřeba chvíle, politická potřeba. Buďme konzervativní, buďme moudří!

Jestliže jste někteří přesvědčeni, já o tom přesvědčen nejsem, že generální prokurátor skutečně porušil některé své povinnosti, zamysleme se nad návrhem odložit tu věc do příští schůze, abychom všichni mohli materiály dobře prostudovat.

Abychom o prokuratuře mluvili sine ira et studio - bez hněvu a násilí, abychom rozhodovali ne právě pod tlakem chvíle a politické potřeby, ale moudře a odpovědně, abychom tím nezaložili precedens pro příští měsíce a léta, že kterýkoliv člověk v politické zprávě, nebo kterýkoliv člověk, který je odpovědný parlamentu, bude odvolatelný právě podle politické potřeby té či oné politické partaje.

(potlesk).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Bártovi a předávám slovo panu poslanci Líbalovi.

Poslanec Vladimír Líbal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jsem jedním z těch, kteří společně s panem generálním prokurátorem, se účastnili besedy s občany minulý týden v pátek v Kyjově. Musím říci, že průběh besedy byl klidný, korektní, obě strany, které se k hladovce pana Marečka vyslovovaly, i když protichůdně, přistupovaly k vysvětlování svých postojů věcně a bez emocí, a mohu-li mluvit za sebe, i se snahou pochopit odlišné stanovisko toho druhého.

V této souvislosti mne o to více překvapil názor pana Michala Šimka, evangelického vikáře z Kyjova, který byl na této besedě přítomen, vyslovený na stránkách denníku Metropolitan, kde nás obviňuje z neznalosti věci a z politického zneužití případu Mareček. Budiž, na tento názor má pochopitelně právo, i když hrubě zkreslil skutečnost. Ale o to mi teď nejde.

I když beseda probíhala tak, tak jsem ji výše popsal, přesto se však po určité době začala diskuse točit v bludném kruhu. Generální prokurátor stále znovu a znovu vysvětloval své stanovisko, přátelé pana Marečka činili totéž, pochopitelně z opačné strany. Pominu-li fakt, že pan Brunner je právník a je zástupcem orgánu společenství určeného a vybraného k tomu, aby právě z právního hlediska tyto problémy řešil, pak tu stojí názor proti názoru. Kdo zde má vlastně pravdu ?

Protože tu jde v podstatě o problém našeho vyrovnání se s minulostí, který se vnitřně dotýká každého z nás a názory na toto téma se logicky liší, jak se jeden každý z nás liší od toho druhého, stává se tato věc diskusí, která má ovšem pochopitelně vrcholný politický význam a může vyústit do politického rozhodnutí ČNR nebo FS.

To jak tady probíhá naše rozprava, mně jenom potvrzuje, že to je skutečně pouze věcí diskuse. Chci však podotknout a poznamenat, že veškerá diskuse však končí v blízkosti smrti. A i my nyní stojíme bezmocní před faktem, že pan Mareček umírá. A já se ptám: Je řešením odvolání generálního prokurátora? Co bychom tímto činem dali najevo? Předpokládám, že souhlas s požadavky pana Marečka, avšak nejenom. Díky hladovce pana Marečka, stává se tento případ, alespoň podle mého názoru, spíše kořistí politických sil, jejich účelových zájmů. Odvolání prokurátora není ničím jiným, než výsledkem těchto zájmů. A až někde v pozadí je samotný pan Mareček.

Já osobně tyto politické hry odmítám a žádám Sněmovnu, abychom se soustředili především na něj a hledali cestu, jak ho odvrátit od jeho hladovky. Život pana Marečka je totiž pro mě nekonečně cennější, než to, jak funguje nebo nefunguje generální prokuratura. To je má vlastní odpovědnost. Z toho důvodu já se připojuji k návrhu, který zde předložil pan poslanec Chromý.

Děkuji.

(potlesk)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Líbalovi a předávám slovo panu poslanci Müllerovi a chci se zeptat pana poslance Výborného, zda chce uplatnit své právo přednosti. Ne.

Poslanec Jiří Müller: Pane předsedající, dámy a pánové, nechci nic více, než formálně přednést návrh usnesení ČNR, který vám byl už rozdán a který předkládá politický klub OH. Náš klub navrhuje usnesení tohoto znění:

Česká národní rada:

1) vyslovuje nespokojenost s pomalým postupem při zjišťování individuální odpovědnosti jednotlivých osob za porušování zákonnosti před 17. listopadem 1989

2) konstatuje, že generální prokurátor ČR vydal pokyn k zahájení trestního stíhání ve věci "Stanoviska k dalšímu postupu proti aktivizaci protisocialistických sil z r. 1989" až po podnětu k zahájení trestního stíhání výborem petičním, pro právní ochranu a bezpečnost

3) doporučuje ČNR zabývat se na některém z příštích zasedání otázkou, na kolik současný právní řád dává prostor pro uplatňování trestních odpovědností.

4) žádá generální prokuraturu, aby předložila zprávu o tom, jak byly vyřízeny dosud podané podněty k postihu porušování zákonů ve vztahu k politickým odpůrcům režimu před 17. listopadem

5) konstatuje, že ČNR přes kritiku neshledala v práci generálního prokurátora takové nedostatky, které by odůvodňovaly tak zásadní krok, jako je odvolání prokurátora ČR Dr. Ludvíka Brunnera

K tomuto návrhu usnesení bych poznamenal jenom tolik: pan poslanec Gjurič mne oslovil svým vyjádřením lítosti nad tím, že si nerozumíme. Patrně je to proto, že v této Sněmovně se střetávají politické vůle a nikoliv dobré vůle. Já bych proto rád upozornil na bod č. 3 našeho návrhu usnesení, ve kterém doporučujeme ČNR zabývat se na některém z příštích zasedání otázkou, nakolik současný právní řád dává prostor pro uplatňování trestní odpovědnosti.

Myslím si, že pokud budeme všichni vedeni snahou tento problém skutečně seriozně posoudit, že se možná dostaneme dále.

Děkuji.

(potlesk)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Müllerovi. Dávám slovo panu poslanci Balcárkovi, připraví se paní poslankyně Mazalová. Pana poslance Müllera se chci zeptat, ještě než pan poslanec Balcárek dojde k mikrofonu, zda by nebylo dobře, protože všichni víme, co je míněno, na konec bodu 4 dát čísla jedna, devět, osm, devět.

Poslanec Pavel Balcárek: Vážený pane předsedající, vážená paní předsedkyně, vážené dámy a pánové. Slyšeli jste tady řadu slov. Já se chci ztotožnit - jsou tady dva návrhy, jeden Občanského hnutí a jeden návrh usnesení OH a usnesení ODS. V podstatě se mnoho neliší, pouze tím bodem 5 a bodem 6, čili rozporem kolem odvolání či neodvolání generálního prokurátora. Já se plně stavím za předložený návrh usnesení České národní rady - Občanského hnutí, protože jestliže tady zazní z úst pana poslance Palkosky věta, kterou jsem si zapsal: "Můžeme odvolat pana prokurátora, i když neporušil svou právní povinnost", tak prosím pěkně skončeme toto absurdní divadlo. Jde o výrok zavánějící na hony domýšlivostí, zpupností a tendencí diktovat z pozice politické vůle vládnoucí strany

(silný potlesk přehlušil řečníka)

... z pozice politické zvůle, a nikoliv dobré vůle. Kolega Líbal mi promluvil z duše. Navrhoval bych, aby technicky, procedurálně, aby nějaká komise, předsedové klubů nebo dohodovací skupina, dala dohromady z těchto dvou usnesení usnesení jedno, které by ovšem postrádalo tu poslední formulaci v bodu 5, poslední formulku o odvolání pana generálního prokurátora, protože ten podle mně žádná práva neporušil.

Děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Balcárkovi, předávám slovo paní poslankyni Mazalové, připraví se pan poslanec Fejfar.

Poslankyně Gerta Mazalová: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, já jsem původně nechtěla vystoupit, ale teď jsem obklopena tak dobrou společností přede mnou i po mně, že si to nemohu odpustit. Po tom kratším poslouchání zde, já už nevím kolikahodinovém, jsem tedy pochopila, i když jsem z Moravy, že se jedná - že se zde dvě strany zřejmě dohadují o křeslo pana generálního prokurátora.

(Vystoupení přerušováno potleskem.)

Já jsem nezávislá poslankyně. To říkám proto, abych se nějak nedotkla tří poslanců HSD-SMS, a proto mohu vyjádřit svůj názor nejen jako nezávislá poslankyně, ale i jako zdravotník. Nejsem si jista, že by nový prokurátor nebo prokurátorka byli lepší a kvalitnější. Vlastně tomu nevěřím. Ale když slyším hovořit pana poslance Hofhanzla, promiňte, o lidských právech, která jak si dobře pamatuji, upírala jeden a půl miliónu obyvatel na Moravě a ve Slezsku, sám si dává národnost krátkosrstý jezevčík (přerušováno potleskem), tak se mi zdá, že to není tak docela v pořádku. Pan generální prokurátor byl na našem výboru pro sociální politiku a zdravotnictví. Měl s sebou spoustu materiálů, takové množství, že jsem pochopila, proč nemá prokuratura čas na vyřizování jiných záležitostí.

Začala to hladovka. Rozvířila dění ve všech společenských vrstvách. Hladovka jednoho člověka. A přesto viním pana prokurátora z jedné věci. Že mi nedokázal zodpovědět jeden jediný dotaz. Kdo je to pan Mareček. Chtěla jsem vědět, čím se živí, čím je, pokud se živí, samozřejmě teď ne, v této době. Nedověděla jsem se nic. Hladovka je pro mne nikoliv formou protestu, ale formou vydírání, nátlaku, prostě jevem nedemokratickým a násilným. Může být motiv sebeušlechtilejší, forma, kterou je předkládán, ho popírá a likviduje. Je-li navíc nátlak stupňován tak dalece, že raději volím smrt v případě, že se mi nevyhoví, tak je zcela určitě vyústěním nějakého psychického procesu. S hladovkou jako projevem národního hrdinství prostě nesouhlasím. Projevem takového hrdinství je za své názory bojovat a rvát se, riskovat nesouhlas a odpor, možná i společenskou degradaci, riskovat všechno, ale být při tom účasten.

Za panem Marečkem jsem byla během jeho první hladovky. Vyslal mne pan předseda našeho výboru doktor Lom. Žádala jsem ho o přerušení této hladovky, vysvětlovala jsem mu, že hladovka splnila již svůj účel, vyburcovala lidi z lhostejnosti. Když nyní zemře, všechno to, co dělal pro spravedlnost a právo, ztrácí smysl. Musí žít, jestliže se chce podílet na nápravě. Pan Mareček vnímal již velice pomalu, byl velmi unaven, všechno jsem mu musela třikrát opakovat. Byl toho názoru, že na to stačí písemný materiál. Marně ho přesvědčovala i paní Klímová z Charty 77 a dávala mu záruky. Hladovku přerušil až druhý den, po přijetí anglických novinářů. 25. 12. 1991 ji však znovu obnovil.

Jsem zdravotník a znám cenu lidského života a znám ale také cenu, kterou se platí za jeho zachránění, ale o tom nechci hovořit. Všichni víme, jak vypadá situace ve zdravotnictví. Ceny léků, přístrojové techniky, tepla atd., ale méně už víme o tom, že ne všechny děti u nás mají vše potřebné ke své léčbě, k tomu, aby mohly žít a hrát si, že nejsou pro všechny děti, které se již narodily nebo onemocněly cukrovkou, potřebné glukometry. Nevíme všichni ani to, že mnozí nemocní nemohou postoupit operaci srdce, která by jim mohla zachránit život, protože není dostatek přístrojů na jejich vyšetření a kdo není vyšetřen, nemůže být ani operován. Co to znamená, to nemusím zdůrazňovat. Málokdo ví, že z tohoto důvodu například na Moravě a ve Slezsku může být operována pouze pětina nemocných, ostatní umírají. Co stojí léčba těchto hladovějících, ponecháme stranou. Co stojí soudní procesy, které se táhnou dlouhou dobu, při malém počtu našich soudců můžeme také pominout, i když by to bylo už diskutovatelné, ale je mi nedobře z toho, když pomyslím na duševní zátěž těch, kteří hladovkářům život zachraňují a jsou za to stíháni.

(Přerušeno potleskem.)

Nebo chceme dojít tak daleko, že se lékař bude bát zachránit život sebevrahovi, že se bude bát poskytnout první pomoc tomu, kde je toho dle jeho lékařského svědomí potřeba?

Nesmíme se potom divit, když se raději otočí na druhou stranu a odejde, aby se vyhnul případným nepříjemným soudním dohrám. Já si vážím skupiny lékařů i lékařky Tomášové, kteří po 35 denním hladovění porušili lidská práva pana Marečka, aby vyzvedli jeho právo na život.

Život, něco tak nádherného, čeho si nedovede vážit jen člověk slabý a duševně nezralý.

Vážím si postoje generálního prokurátora Brunnera, který bez ohledu na politické ovlivňování se postavil na stranu skutečného práva a nedovolil trestní stíhání skupiny lékařů. Myslím, že je skutečně na svém místě, kam by nepatřil, kdyby ustoupil vydírání. Přála bych mu, aby se mohl tento případ uzavřít a začal pracovat na těch potřebných právních záležitostech, na které čekají všichni lidé v naší republice. Je málo času a málo lidí. Bohužel příklady táhnou. Následují další řetězové reakce hladovek, protože každý jen trochu psychicky labilní člověk objevil cestu ke slávě a popularitě, cestu lacinou.

(Přerušeno potleskem.)

Jako příklad mohu uvést další hladovkářku paní Jarmilu Drobcovou (?) z Brna. Tato paní si žádá odstoupení čtyř lékařů z městského zastupitelstva a nejen to. Žádá o jejich vyloučení z lékařské komory. Jsou to pouze dva z jejích požadavků. Své požadavky neustále mění a povzbuzována úspěchem pana Marečka první etapu hladovky ukončila, aby v ní pokračovala 16. tohoto měsíce. Proč ne, je-li povzbuzována určitými politickými silami, dokonce i paní poslankyní z Federálního shromáždění. Co stojí tato laciná popularita. Napadá mne představa, co když takto napadne držet hladovku za samosprávu Moravy a Slezska? Nebo za to, aby Brno bylo hlavním městem federace, nebo raději trojspolku? Myslím, že nápadů by bylo mnoho. Otázka je, zda by také důsledky těchto nápadů unesli finančně naši daňoví poplatníci.

Páni kolegové a kolegyně, chtěla jsem jen trochu ukázat, co všechno můžeme rozpoutat tím, že dáme zelenou všem těm, kteří nás mohou vydírat. A čím? Záměrným poškozováním svého zdravotního stavu, který bude opět vylepšen, protože nikoho nenecháme zemřít, na útraty nás všech. Záměrně jsem nepoukazovala na naše uživatele vězeňských zařízení, kteří touto formou a formou sebepoškozování si vymáhají určité úlevy a výhody, ale určitá podoba tu je.

Děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni

Mazalové. Předávám slovo panu poslanci Fejfarovi, připraví se pan poslanec Výborný.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP