Čtvrtek 20. února 1992

Poslanec Vladimír Šuman: Pane předsedající, žádám poslance, aby zvážili důležitost projednávané problematiky, protože toto usnesení bude jedním z těch, kterým budeme reagovat na zprávu o bezpečnostní situaci a podle mého názoru není možné to přednášet před usnášení neschopnou sněmovnou, a to ani ten návrh, ani tu argumentaci.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Souhlasím s vaším názorem, pane poslanče, a ve smyslu své pravomoci vyhlašuji dvacetiminutovou přestávku.

Budeme pokračovat v jednání přesně v 10.45 hodin.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážené kolegyně, vážení kolegové, zahajuji přerušené jednání.

Jak už jsem předeslal, domnívám se, že má svou logiku, abychom po této přestávce dokončili problematiku volebního zákona a teprve potom začali s usnesením k bezpečnostní situaci.
Ústavně právní výbor ne, ale skupina navrhovatelů a dalších poslanců se problémem zabývala o přestávce. Já předávám opět slovo panu společnému zpravodaji.

Poslanec Michal Sedláček: Já bych přiblížil, k čemu došlo. Před přestávkou jsme odhlasovali určité pozměňovací návrhy. Důsledkem toho bylo, že některé pozměňovací návrhy nebyly promítnuty do dalších paragrafů zákona. Proto je podle mého názoru třeba, pane předsedající, znovu otevřít rozpravu, aby mohly být tyto změny do toho zákona promítnuty.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, jsou zde názory takové, že by se to mohlo promítnout automaticky, ale domnívám se, že u tak závažného zákona bychom neměli příliš šetřit časem a jednotlivými hlasováními. Proto se chci zeptat, je-li někdo proti tomu, abychom v zájmu upřesnění volebního zákona znovu otevřeli rozpravu. Není-li tomu tak, rozpravu tedy otevírám a chci se zeptat, kdo se hlásí do rozpravy. Pan poslanec Výborný. Předávám mu slovo.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, jak již správně upozornil pan zpravodaj, rozpravu bylo nezbytné otevřít znovu proto, abychom neschválili zákon, který by byl vnitřně rozporný. Aby tento zákon vnitřně rozporný nebyl, bude třeba ještě v rozpravě a pak zřejmě také hlasováním vrátit se k § 42 odst. 3. A jak já se domnívám, tak ještě vhodnější postup by byl vrátit se i k § 42 odst. 2, revokovat naše usnesení, kterým jsme přijali druhý návrh pana poslance Kasala a tím zakotvili lineární postup po jednom procentu, a naopak přijmout ten návrh, který pan poslanec Kasal přednášel jako první, a to nárůst po dvou procentech. Navrhuji tedy 1. abychom revokovali to usnesení, kterým byl druhý pozměňovací návrh poslance Kasala k ustanovení § 42 odst. 2 přijat, 2. abychom upravili ustanovení § 42 odst. 2 tak, že písmeno a) zůstává beze změny včetně návětí, písmeno b) by znělo "které koalice ze dvou politických stran, popřípadě politických hnutí získaly méně než 7 %", písmeno c) "které koalice z nejméně tří politických stran, popřípadě politických hnutí, získaly méně než 9 %" a nové písmeno d) " které koalice složené z nejméně 4 a více politických stran, popřípadě politických hnutí, získaly méně než 11 %".

V návaznosti na to bude už jednodušší upravit třetí odstavec § 42, kde se v písmenu c) číslovka deset nahradí číslovkou devět, číslovka devět číslovkou osm, číslovka osm číslovkou sedm a v novém písmenu d) by byl text "u koalic podle odst. 2 písm. d) hranice 11 % na hranici 10 % a na hranici 9 %.

Dámy a pánové, já chápu, že když zde takto ta čísla říkám, vypadá to velice nesrozumitelně, ale princip je ten, že nárůst by byl po 2 % a promítá se to v ustanovení § 42 odst. 3.

O revokaci je třeba hlasovat, protože předtím to bylo přijato.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji panu poslanci Výbornému. Do rozpravy se hlásí pan poslanec Šuman. Ale pan poslanec Payne se hlásil do rozpravy ještě před vámi písemně.

(Poslanec Šuman naznačuje, že má připomínku k projednávané věci, a poslanec Payne mu dává přednost.)

Předávám tedy slovo panu poslanci Šumanovi.

Poslanec Vladimír Šuman: Já bych se rád zeptal pana doktora Výborného, jakou argumentaci uvádí k procedurálnímu návrhu, pokud to má být návrh procedurální a nikoli věcný, aby sněmovna revokovala usnesení, které už přijala. Podle mého názoru to nijak nesouvisí s tím, co bylo zadáno a co bylo nutné odvinout pro další odstavec. Já to cítím jako zvláštní, ale rád bych znal argumentaci té revokace.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, pan kolega Výborný se opět hlásí o slovo.

(Byl vyvolán.)

Poslanec Miloslav Výborný: I když si nemyslím, že poslanecká sněmovna by měla sloužit k tomu, aby se poslanci vzájemně vyvolávali, já to řeknu krátce. Já podal návrh na revokaci a domnívám se, že bez rozpravy o tomto návrhu musí být hlasováno. Jakékoli odpovědi na dotazy pana poslance Šumana bych považoval za rozpravu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Pan poslanec Palkoska se hlásí.

Poslanec Ivo Palkoska: Vážení kolegové, je otevřena rozprava, předpokládám. Je zde návrh na revokaci z důvodu, že něco jsme udělali špatně. To, co jsme udělali špatně, je to, že pan poslanec Kasal podal jen polovinu svého návrhu. Druhá polovina, tj. úprava odstavce 3, nebyla provedena. To je ta vnitřní rozpornost. My jsme odhlasovali odstavec 2 a nyní potřebujeme sladit odstavec 2 s odstavcem 3.

K tomu nepotřebujeme revokovat odstavec 2, pokud jsme s ním spokojeni, ale potřebujeme podat nový návrh na úpravu odst. 3. Pokud pan poslanec Výborný nám předestírá revokaci odst. 2 a snaží se prosadit svůj původní návrh, tzn. ne po jednom procentu, ale po dvou procentech, tak se domnívám, že se nám snaží podsunout něco, co není tak nezbytně nutné.

(Potlesk).

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Jestli dovolíte, pokusím se o zpřehlednění té situace. Byla otevřena rozprava. Pan poslanec Výborný navrhl revokaci. Já jsem povinen o tom dát hlasovat. V rozpravě jako takové mohou padat další návrhy a jeden takový komplexní přednesl pan kolega Výborný. Takže nejprve rozhodneme - faktická poznámka pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Pokud snad by se sněmovna rozhodla revokovat, pak to znamená, že je nutné se vrátit k předchozímu, protože o návrhu kolegy Palkosky nebylo hlasováno proto, že o tomto již bylo rozhodnuto, a protože tento návrh byl přednes dříve než znovu návrh, který vznesl pan dr. Výborný a vznesl návrh původně pan místopředseda Kasal. Pak tedy můj procedurální návrh je takový, aby se v případě revokace postupovalo v souladu s návrhem pana kolegy Palkosky.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Pan zpravodaj Sedláček se hlásí o slovo.

Poslanec Michal Sedláček: Já chci upozornit, že v případě, že přijmeme revokaci, tak budeme hlasovat o všech pozměňovacích návrzích, které předtím byly vyloučeny z hlasování z důsledku přijetí návrhu pana poslance Kasala.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji, dále se hlásí pan poslanec Otrman.

Poslanec Jaroslav Ortman: Vážení kolegové, předesílám, že rozprava byla panem předsedajícím a myslím, že zde i po dohodě s ... otevřena s tím, že je třeba uvést v soulad onen odst. 2 s odst. 3. Návrh, který tu byl přednesen kolegou Výborným však jde mnohem dál, neznamená uvést do souladu, ale změnit odstavec 2 přijetí v textu, který původně byl přijat.

I já bych chtěl upozornit na jednu věc. Pokud by se sněmovna rozhodla revokovat, já nejsem téhož názoru jako kolega Výborný, budu proti této revokaci, neboť myslím, že už jednou rozhodnuto bylo. Pak bych chtěl připomenout, že ani předchozí návrh pana místopředsedy Kasala, tzn., zvýšení o ta procenta výše nebyl přijat. Čili v této věci již rozhodnuto bylo.

To znamená, že naše revokace musela být ještě dalšími revokacemi a já bych chtěl říci, že by to ani snad nebylo důstojné této sněmovny. Čili přikláním se k tomu, abychom nerevokovali usnesení v této věci, a pokud by se sněmovna rozhodla, předesílám, že již o návrhu místopředsedy Kasala ohledně vyšších procent jednou rozhodnuto bylo. Sněmovna to odmítla.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Ortmanovi. S faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Chci jen říci, že můj návrh byl, jak se domnívám, přece jen o něco jiný, než původní návrh poslance Kasala. Takže není třeba revokovat dvakrát. Chci doplnit, abych nebyl podezírán, že jsem slovem neřekl, že je nezbytné revokovat usnesení pro to, aby se dostala ustanovení § 42 odst. 2 a 3 do souladu. Já jsem říkal, že je to jedna z cest k řešení, nikoli, že je to nezbytné.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Kdo se dál hlásí do rozpravy? Pan kolega Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, já bych chtěl za klub ODA říci jen takovou drobnost, že nejsme pro revokaci. Je zdůvodněna formálně, ale jejím cílem je změnit věcně obsah. Jak se mi zatím jeví, kdyby byla revokace provedena, znamenalo by to, že by přednost měl návrh pana poslance Palkosky. Chci říci za náš klub, že na tomto postupu nijak netrváme, ale že jsme spokojeni s tím, jak je to nyní odhlasováno. V tomto smyslu bychom se ho vzdali.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. Dále se hlásí do rozpravy pan kolega Payne.

Poslanec Jiří Payne: Vážený pane předsedající, vážení kolegové a kolegyně, omlouvám se, že vás stále obtěžuji svými řadami čísel. Nicméně 15 procentní hranice pro uplatnění preferencí je jakýmsi rozhodnutím této sněmovny. Chtěl bych jen upozornit na některé aspekty, co to bude znamenat. V jižních Čechách bude stačit k tomu, aby některý kandidát díky preferencím byl posunut v pořadí něco mezi 2 až 3 tisíci hlasy v některých případech. K tomu např. stačí, aby někdo byl zaměstnancem většího podniku a jeho kolegové ho budou preferovat. A jen díky tomu, že byl zaměstnán ve větším podniku, může být zvolen. Nebo např. pokud někdo bydlí v nějakém větším městě, jenom proto, že je občanem nějaké větší obce, může být zvolen. A na druhé straně na jižní Moravě bude potřeba k uplatnění preferencí přes 50 tisíc hlasů, preferenčních hlasů, což je v podstatě počet, který už stačí k získání mandátu, tzn. že ten příslušný kandidát bude muset získat takový počet preferencí, které samy o sobě by postačovaly k získání mandátu, a pokud by, pravděpodobně, kandidoval jako nezávislý poslanec, byl by stejně zvolen.

Myslím si, že tyto rozdíly, že v jižních Čechách se kandidátky zcela přehází a nezbude tam z původního pořadí vůbec nic, zatímco na jižní Moravě nebude odpreferován vůbec nikdo, že skutečně nejsou spravedlivé. Smyslem této tabulky bylo dosáhnout jisté spravedlnosti. Tabulka, jak jsem říkal, vycházela z průměrné velikosti kandidátek. Ta průměrná velikost je 37, posčítáme-li všechny velikosti kandidátek v ČR, vydělíme-li to počtem osmi, dojdeme k číslu 37, což je podle té tabulky 10,8%.

Jestliže se sněmovna rozhodla pro hladinu uplatnění preferencí 15%, pak bych si dovolil navrhnout opět pokus nějakou tabulkou řešit stejné podmínky preferencí v různě velikých krajích, a to při zachování té hladiny 15%, na kterých jsem se tady, zdá se, shodli. Znamenalo by to, že by všechna čísla v tom pravém sloupečku byla vynásobena číslem 1,5, ten první řádek s číslem 4 jsem vůbec nečetl v rozpravě, to zřejmě nebylo kontrolováno se stenozáznamem. Řádek pro 5 kandidátů a 6 kandidátů by se také vypustil a tabulka by začínala číslem 2 až 7 kandidátů a tam u tohoto čísla 7 nyní stojí 57,1%, pokud bychom to vynásobili číslem 1,5, bylo by tam 85,6% a obdobným způsobem by se upravila všechna čísla v tabulce, vynásobená koeficientem 1,5, takže pro průměrnou kandidátku by skutečně byla zachována hladina preferencí 15%, jak jsme se dohodli.

Nicméně podmínky by byly přibližně stejné, jak na jižní Moravě, tak v jižních Čechách.

Dovoluji si tedy přednést návrh, abychom revokovali, resp. doplnili naší hladinu 15% ještě o ten odstavec, jak jsem ho navrhoval s odkazem na tabulku, která by byla přizpůsobena hladině 15%.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji. Domnívám se, jenom pro vyjasnění: kvůli tomuto není třeba nic revokovat. Já jsem tomu rozuměl tak, že původní návrh pana polance Payna jsme zamítli nebo nepřijali, nehlasovali jsme o něm, ale nyní on dává návrh se změnami, tzn. jiný návrh v rozpravě a o tom bude možno hlasovat až po revokaci.

Ano, děkuji.

Poslanec Jaroslav Žižka: Pane místopředsedo, jestli jsem dobře pochopil, byla učiněna přestávka na to, aby navrhovatelé dali do souladu § 42 odstavce 2 a 3 a vycházeli z odhlasovaného § 42 odstavec 2. Toto jsem tady neslyšel a nevím tedy, proč byla otevírána diskuse a jakým způsobem byla otevřena diskuse.

Nyní přicházejí všechny možné návrhy na revokace a v podstatě se dostaneme znova k projednání celého zákona. Podle mého názoru je celá tato druhá část této rozpravy podle jednacího řádu zcela neodůvodněná a já osobně ji považuji, jako kdyby nebyla.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Žižkovi, dále se přihlásil pan místopředseda Kasal.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dámy a pánové v návaznosti na to, co tady zaznělo: kdyby pan kolega Vlach mně dal slovo před panem poslancem Žižkou, tak by tady odeznělo to, oč on žádal. Vzhledem k tomu, že otázka revokace, podle návrhu pana poslance Výborného, je teprve před námi a bude o ní dáno hlasovat až po ukončení rozpravy, musím zde přednést návrh na změnu § 42 odstavce 3. Čili prosím o chvilku strpení, bude to celý odstavec. Čili § 42 odstavec 3 bude znít:

"Zjistí-li Česká volební komise, že požadavek podle odstavce 2 nesplnila žádná politická strana, popřípadě politické hnutí a žádná koalice, sníží postupně

a) u politických stran, popřípadě hnutí hranici 5% na hranici 4% a na hranici 3%;

b) u koalice podle odstavce 2 písmeno b) hranici 6% na hranici 5% a na hranici 4%;

c) u koalice podle odstavce 2 písmeno c) hranici 7% na hranici 6% a na hranici 5%;

d) u koalice podle odstavce 2 písmeno d) hranici 8% na hranici 7% a na hranici 6%". Dodatek je stejný: "... tak, aby do prvního skrutinia mohly postoupit alespoň 2 koalice anebo 1 koalice a 1 politická strana, popřípadě politické hnutí, nebo 2 politické strany, popřípadě politická hnutí".

Tolik tedy můj návrh.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Kasalovi. Pan kolega Payne se dále hlásí.

Poslanec Jiří Payne: Byl jsem jenom technicky upozorněn, že z legislativního hlediska, pokud by se mělo hlasovat o mém návrhu, vyžaduje to také revokaci našeho předchozího usnesení a hlasování o modifikaci § 43. Jenom aby to zaznělo v rozpravě, musím to tady říci.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Ano, děkuji za toto upřesnění, v podstatě jsem já o ně žádal. Prosím, pan místopředseda Kasal.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Byl jsem upozorněn na to, že jsem vycházel z původního návrhu, že jsem se měl držet znění společné zprávy. Čili návětí by znělo:

"§ 42 odstavec 3: Zjistí-li Česká volební komise, že do prvního skrutinia nepostoupí alespoň 2 koalice nebo 1 koalice a jedna politická strana, popřípadě politické hnutí, nebo 2 politické strany, popřípadě politická hnutí, sníží postupně ..." a pak by to bylo v tom smyslu, jak jsem to přečetl před chvilkou bez toho dodatku.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji i za toto upřesnění. Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Palkoska.

Poslanec Ivo Palkoska: Tuším, že pan předsedající chce ukončit rozpravu. Navrhoval bych, abychom hlasovali o procedurálních otázkách revokace nyní a teprve potom, jak dopadne revokace, abychom uzavřeli rozpravu.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji. Je zde tedy návrh na revokaci tak, jak ho přednesl pan kolega Výborný. Ptám se sněmovny, zda v tomto okamžiku požaduje upřesnění nebo znovu slyšení pana kolegy Výborného. Domnívám se, že si všichni pamatujeme, o co šlo. Hlásí se pan zpravodaj.

Poslanec Michal Sedláček: Jedná se o návrh na revokaci návrhu pana místopředsedy Kasala k § 42 odstavec 2.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji.

Kdo je pro revokaci, ať zvedne ruku. 88. Děkuji.

Kdo je proti? 23.

Kdo se zdržel hlasování? 26.

Tento návrh byl přijat.

Poslanec Michal Sedláček: Druhý návrh na revokaci přednesl pan poslanec Payne k § 43 k nově označenému odstavci 4, je to bod 61.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Kdo je pro tuto revokaci, ať zvedne ruku. 62.

Kdo je proti? 21.

Kdo se zdržel hlasování? 48.

Tento návrh nebyl přijat.

Nyní, pokud se již nikdo nehlásí do rozpravy, tak se skutečně chystám rozpravu uzavřít. Nikdo se nehlásí, tak tedy rozpravu končím. Prosím pana zpravodaje, aby přednesl návrhy k hlasování.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP