Středa 19. února 1992

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Novákovi. Protože se do rozpravy už nikdo nehlásí, rozpravu končím a budeme pokračovat. Takže, pane zpravodaji.

Poslanec Karel Pecháček: Ten návrh zní tak, jak ho zde přednesl poslanec Novák. Do § 20 odst. 2 za slovo "rozkládá" v první větě vložit text: "v horských oblastech zástupci Horské služby".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s takto upraveným návrhem, nechť zvedne ruku. 108

Kdo je proti? Nikdo. Návrh byl přijat.

Poslanec Karel Pecháček: Třetí pozměňovací návrh pana poslance Nováka se týká také § 20 a navrhuje doplnit nové odstavce.

Odstavec 3 - znění: Před schválením zón národního parku (§ 17) návštěvního řádu (§ 19) a plánu péče o národní park (§ 18) je orgán ochrany přírody povinen dohodnout návrh těchto dokumentů se zástupci obcí, delegovanými do rady národního parku podle odst. 2.

S tím souvisí i nový odst. 4, který pan poslanec navrhuje doplnit: "nedojde-li k dohodě podle odst. 3, předloží Rada národního parku rozpor se svým stanoviskem ministerstvu životního prostředí ČR, které věc rozhodne po projednání s dotyčnými obcemi.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s návrhem - paní poslankyně Vorlová s faktickou poznámkou.

Poslankyně Milada Vorlová: (z místa) Navrhuji, aby bylo hlasováno po částech.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já se domnívám paní poslankyně, že pan společný zpravodaj právě vysvětlil, že to nemá příliš velkou logiku hlasovat po částech, ale jestliže na tom trváte, tak já se zeptám ještě jednou pana zpravodaje, zda je možné, aby byl přijat třeba odst. 4 bez toho, že by byl přijat odst. 3 nebo naopak?

Poslanec Karel Pecháček: Já si myslím, že to spolu dost souvisí. Tady by se dalo snad hlasovat pouze o částech odst. 3.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, o slovech. Paní poslankyně Vorlová má připomínku?

Poslankyně Milada Vorlová: (z místa) Já jsem to myslela v tom smyslu, jak jsou uvedeny odkazy na paragrafy.

Poslanec Karel Pecháček: Hlasovat o jednotlivých paragrafech, které jsou tady uvedeny v navrhovaném odstavci 3.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívá se někdo, na rozdíl od paní poslankyně Vorlové, že je možno hlasovat en bloc o doplnění obou odstavců? /z pléna: Ano./ Takže, musíme se prvně zeptat sněmovny.

Kdo souhlasí s tím, aby se hlasovalo po částech tak, jak to blíže specifikovala paní poslankyně Vorlová, ať zvedne ruku. 2.

Takže, domnívám se, že nechávat hlasovat dále, by bylo opravdu zbytečné, takže budeme hlasovat o doplnění odst. 3 a odst. 4 ve znění jak společný zpravodaj přednesl.

Kdo souhlasí se zařazením těchto dvou odstavců, nechť zvedne ruku. 88.

Kdo je proti? 2.

Takže návrh byl přijat.

Poslanec Karel Pecháček: Další - čtvrtý návrh - pana poslance Nováka se týká § 22, kde také navrhuje doplnit dva odstavce - odst. 3 a odst. 4.

Odstavec 3 má navrhované znění: K majetku převedenému podle odst. 2 vykonává příslušná správa národního parku právo hospodaření přímo nebo prostřednictvím právnické osoby, které k tomuto účelu založí a řídí.

Čtvrtý odstavec: lhůta k převedení majetku podle odst. 2 se pro Krkonošský národní park stanoví na 2 roky.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí? Pan poslanec Novák s faktickou poznámkou.

Poslanec Libor Novák: Jenom bych si dovolil doplnit, že v textu, který jsem předal písemně, je skutečně: "právnické osoby, které k tomuto účelu založí a řídí." Ale samozřejmě jazykově je potřeba říci: ... osoby, kterou k tomuto účelu založí a řídí.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívám se, že toto vysvětlení nemění nic z podstaty na návrhu pana poslance Nováka, takže mohu dát hlasovat.

Kdo souhlasí, nechť zvedne ruku. 71.

Kdo je proti? 11.

Vzhledem k tomu, že se mění počet poslanců ve sněmovně, a to číslo je na rozhraní, takže dám hlasovat i o tom, kdo se zdržel hlasování? 30. Takže návrh byl přijat.

Poslanec Karel Pecháček: Pátý pozměňovací návrh se týká § 78. Z ustanovení § 78, odst. 1 vypustit v druhém řádku slova: "a jejich ochranných pásem". K tomuto návrhu garanční výbor zaujal stanovisko záporné.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Nováka, ať zvedne ruku. 12.

Kdo je proti? 33.

Tento návrh nebyl přijat.

Poslanec Karel Pecháček: To jsou všechny návrhy poslance Libora Nováka.

Další v pořadí byl pozměňovací návrh poslance Němečka, který se týkal § 12, str. 14 společné zprávy, odst. 3, poslední věta, vypustit slovo "přirozeného".

Odůvodnění jste slyšeli, garanční výbor se přiklonil k tomuto návrhu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dávám hlasovat o návrhu pana poslance Němečka.

Kdo s ním souhlasí, ať zvedne ruku. 89.

Kdo je proti? 2.

Návrh byl přijat.

Poslanec Karel Pecháček: § 29 na straně 27 písem. f): doplnit na konec text: "... a jezdit na kolech mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánů ochrany přírody".

Čili bod f) zní celý: "Provozovat horolezectví, létání na padácích a závěsných kluzácích a jezdit na kolech mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánů ochrany přírody."

Garanční výbor s tímto souhlasí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, dávám o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro, ať zvedne ruku. 97.

Kdo je proti? Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Karel Pecháček: Pozměňovací návrh poslance Danneberga se týká § 63 odst. 3, tj. strana 47 návrhu, kde navrhuje doplnit do poslední věty text "nebo tento zákon". Poslední věta by tak zněla: "Je přitom povinen respektovat jiné oprávněné zájmy vlastníka či nájemce pozemku a obecně závazné právní předpisy nebo tento zákon."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Danneberga, ať zvedne ruku. 52

Kdo je proti? 7.

Kdo se zdržel hlasování? 47.

Návrh nebyl přijat.

Poslanec Václav Čundrle: (z místa) Pravděpodobně se společný zpravodaj spletl, protože připomínka poslance Danneberga patří k § 63 odst. 3 a ne odst. 2, jak společný zpravodaj přednesl.

Poslanec Karel Pecháček: Nejlépe, kdyby to upřesnil pan poslanec Danneberg sám.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Danneberg nevyčkal, zda jeho pozměňovací návrh bude nebo nebude přijat.

Poslanec Karel Pecháček: Faktická připomínka byla správná.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře, protože návrh nebyl přijat, můžeme klidně dát hlasovat o tom správném, aniž bychom museli cokoliv revokovat.

Poslanec Karel Pecháček: Tato připomínka by se týkala skutečně § 63, ale odst. 3 na straně 48, poslední věty, která zní: " Zvláštní předpisy ..." a tady by bylo doplnění: "... nebo tento zákon mohou oprávnění podle odst. 2 omezit nebo upravit odchylně".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Je zřejmé, o čem budu dávat hlasovat? Zdá se, že ano.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 59.

Kdo je proti? 4.

Protože jsme před chvilkou provedli kompletní sčítání, mohu konstatovat, že tento návrh byl přijat.

(Hlasy: počítat!)

Jak myslíte. Předtím nás bylo 106, uvidíme.

Takže: kdo se zdržel hlasování? 47.

Takže bych řekl, že to celkem souhlasí, návrh byl přijat.

Poslanec Karel Pecháček: Ve vystoupení pana poslance Balcárka nebyl žádný pozměňovací návrh a domnívám se, že pan ministr na jeho dotaz odpověděl. (Poslanec Balcárek: ano)

Poslanec Vlk přednesl pozměňovací návrh k § 24, kde navrhuje doplnit ještě slova "... a osoby jim blízké". Garanční výbor vyslovuje souhlas.

(Hlas: komu blízké?)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Jsou tady nějaké rozpory, nebo nejasnosti, takže prosím pana zpravodaje, zřejmě bude nezbytné, aby přečetl nové znění celého odstavce.

Poslanec Karel Pecháček: Strana 22 společného návrhu, § 24 " Poplatky v národních parcích", poslední věta: "Tento poplatek neplatí osoby pracující, trvale bydlící nebo fyzické osoby vlastnící rekreační objekty nebo osoby jim blízké na území národního parku".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Trochu bych polemizoval s jazykovou stránkou toho, co jste nám přednesl, pane poslanče. Pan poslanec Vlk se domnívá, že to formuloval odlišně.

Poslanec Miloslav Vlk: Navrhl jsem místo tečky doplnit " a osoby jim blízké". To znamená tečku až za slovem "blízké":

"Tento poplatek neplatí osoby pracující a trvale bydlící nebo fyzické osoby vlastnící rekreační objekty na území národního parku a osoby jim blízké".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Chápu, že formulace pana poslance Vlka může být zřejmě vykládána dvojím způsobem. Nicméně v tuto chvíli není jiná možnost. Pane ministře, uvědomujete si co činíte?

Slovo má pan ministr Dejmal.

Ministr životního prostředí ČR Ivan Dejmal: Domníval jsem se, že se jedná o osoby blízké těm, které na území parku trvale bydlí. Pokud je to vztaženo na ty, kteří tam mají rekreační objekty nebo kteří tam pracují, je to pro nás nepřijatelné. Nechce upřesnit pan poslance Vlk svůj návrh? V tomto znění, jak bylo předloženo, je pro nás nepřijatelný.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Hlásí se do rozpravy pan poslanec Vlk.

Poslanec Miloslav Vlk: Chtěl jsem to rozšířit na všechny osoby. Když někdo bude pracovat na tomto území, třeba na brigádě, a někdo za ním pojede na návštěvu, bude platit poplatek. Právě tak když někdo bude vlastnit rekreační objekt a pojede za ním na návštěvu syn nebo dcera, bude podléhat poplatku. Domnívám se, že tyto osoby by měly být od poplatku osvobozeny tak jako osoby blízké bydlících trvale na území.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Hlásí se do rozpravy paní poslankyně Pavlíková.

Poslankyně Jiřina Pavlíková: Využívám možnosti, že byla otevřena rozprava. Navrhuji toto znění § 24, odst. 1, poslední věta:

Trvale bydlící a osoby jim blízké nebo fyzické osoby vlastnící rekreační objekty na území národního parku.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nikdo další se do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Budeme hlasovat o návrhu poslance Vlka a posléze o návrhu paní poslankyně Pavlíkové. Je zřejmé, v čem tkví rozdíl? Je.

Kdo souhlasí s pozměňovacím návrhem pana poslance Vlka, nechť zvedne ruku. 16.

Kdo je proti? 22.

Návrh pana poslance Vlka přijat nebyl.

Nyní ještě podle jednacího řádu musíme projednat a hlasováním rozhodnout všechny pozměňovací návrhy, které zazněly mezi vystoupeními pana poslance Vlka a paní poslankyně Pavlíkové, pokud nějaké jsou.

Poslanec Karel Pecháček: Je zde ještě pozměňovací návrh poslance Smělíka.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dáme hlasovat o návrhu poslance Smělíka.

Poslanec Karel Pecháček: Poslanec Smělík navrhuje v § 16, str. 16, písm. d) na konci věty doplnit: "a vozidla vodohospodářských organizací". Čili: vyjíždět a setrvávat s motorovými vozidly a obytnými přívěsy mimo silnice a místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánů ochrany přírody, kromě vjezdu a setrvání vozidel orgánů státní správy, vozidel potřebných pro lesní a zemědělské hospodaření, obranu státu a ochranu státních hranic, požární ochranu a zdravotní a veterinární službu a vozidla vodohospodářských organizací.

Garanční výbor vyslovil souhlas s tímto návrhem.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem pana poslance Smělíka? 93.

Kdo je proti?

Nikdo.

Návrh byl přijat.

Poslanec Karel Pecháček: Poslankyně Pavlíková navrhuje v § 24, odst. 1 změnu v poslední větě: "tento poplatek neplatí osoby pracující, trvale bydlící a osoby jim blízké nebo fyzické osoby vlastnící rekreační objekty na území národního parku".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Zdá se, že ne všichni vědí, o čem se dává hlasovat. Paní poslankyně Rečková se hlásí s poznámkou.

Poslankyně Jarmila Rečková: Myslím, že se to vztahuje k pracujícím.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím paní poslankyni Pavlíkovou, aby ještě jednou zopakovala návrh, který přednesla před chvílí.

Poslanec Karel Pecháček: Návrh byl podán tak, jak jsem ho četl:

Tento poplatek neplatí osoby pracující, trvale bydlící a osoby jim blízké nebo fyzické osoby vlastnící rekreační objekty na území národního parku.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Domnívám se, že je to v pořádku. Má někdo jiný názor? Nemá. Není to v pořádku. Nicméně v tuto chvíli nemůžeme nic jiného dělat, než dát hlasovat o návrhu paní poslankyně Pavlíkové.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP