Středa 22. ledna 1992

Takže to je pořád málo. Přesto, dámy a pánové, troufám si tvrdit, že nás v této chvíli o něco málo více než 100 je, takže doporučuji opakovat hlasování.

Kdo tedy souhlasí se zněním posledního paragrafu tohoto zákona tak, jak jej přednesl pan poslanec Benda, ať zvedne ruku. 106

Kdo je proti? Nikdo.

Takže i tento návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Zeman: K tomu ještě patří návrh, který vyplývá z nového znění § 6: musíme změnit v příloze zákona "kategorie" na "skupiny" skládek. Tento návrh se doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám hlasovat.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku. 110

Kdo je proti? Nikdo.

I tento návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Zeman: Paní poslankyně Stiborová vystoupila se změnou § 1 odst. 3. Jeho původní znění je takovéto: "O výši poplatků rozhoduje a poplatky vybírá Česká inspekce životního prostředí (dále jen "inspekce")." Tento návrh se doporučuje.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji.

Kdo souhlasí s návrhem paní poslankyně Stiborové, ať zvedne ruku. 98

Kdo je proti? 2

Ještě jednou: Kdo je proti? 2

Kdo se zdržel hlasování? 6

Návrh byl přijat.

Poslanec Vladimír Zeman: Paní poslankyně Vorlová navrhovala ponechat v původním znění § 4 odst. 1. Jestliže jsme již odhlasovali změnu podle návrhu pana poslance Bendy, nemá smyslu o tomto návrhu hlasovat.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Souhlasí. Ještě mám poznámku, že vystoupil pan poslanec Kapusta k § 4.

Poslanec Vladimír Zeman: Posledním návrhem byl návrh pana poslance Kapusty, který navrhuje v § 4 odst. 1 pokračovat v jeho znění: "V místě, kde je ustanoveno Sdružení obcí a měst ke zneškodňování odpadů, jsou poplatky příjmem tohoto Sdružení, které dále rozhodne o využití těchto finančních prostředků ke zlepšení životního prostředí obce, kde je skládka situována, a obcí, které jsou provozem skládky a realizací svozu dotčeny." Tento návrh nebyl panem ministrem doporučen.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Takže dávám o návrhu pana poslance Kapusty hlasovat.

Kdo s tím souhlasí, ať zvedne ruku. 13

Kdo je proti tomuto návrhu? 15

Tento návrh přijat nebyl.

Poslanec Vladimír Zeman: To jsou všechny pozměňovací návrhy.

Prosím nyní předsedajícího, aby dal hlasovat o celém návrhu zákona, a to ve znění návrhu zákona a pozměňovacích připomínek.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Souhlasím.

Ptám se tedy, kdo souhlasí s vládním návrhem zákona České národní rady o poplatcích za uložení odpadů podle sněmovního tisku 480 ve znění společné zprávy výborů České národní rady podle sněmovního tisku 556 a podle schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku! 115

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 1

Konstatuji, že tento návrh zákona byl přijat. Děkuji společnému zpravodaji výborů panu poslanci Zemanovi, děkuji panu ministrovi za jeho účast. (Potlesk.)

Poslanec Vladimír Zeman: Děkuji sněmovně, že přijala další důležitý ekologický zákon.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Vážené dámy a pánové, naplnil se čas našeho dopoledního jednání a já mám v tuto chvíli jenom dvě zprávy.

Členové výboru pro sociální politiku a zdravotnictví se ihned po skončení dopoledního jednání sejdou v místnosti předsednictva ČNR.

Další, druhá zpráva - poslanci OH se sejdou v místnosti č. 106.

Hodiny ukazují 12.23, přerušuji jednání a pokračovat budeme přesně ve 14.00 hodin.

(schůze přerušena ve 12.24 hodin).

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, začneme další část dnešního jednání. V úvodu bych hned vyzval předsedu ústavně právního výboru, aby přednesl výsledek jednání toho výboru, za kterýmžto účelem bylo jednání přerušeno.

Poslanec Jiří Novák: Vážený pane místopředsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte, abych vám přednesl usnesení ústavně právního výboru č. 502, zdůrazňuji 502:

"I. ústavně právní výbor doporučuje České národní radě přerušit projednávání bodů

- volba členů Rady České televize,

- volba členů Rady Českého rozhlasu,

- volba členů Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání,

- volba ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny,

- volba členů orgánů Pozemkového fondu, s tím, že tyto body budou projednány do konce ledna 1992.

II. ústavně právní výbor doporučuje České národní radě, aby uložila příslušným výborům ČNR znovu předvolat k jednání výborů kandidáty na funkce uvedené v bode I. a vyžádat od nich:

- písemný souhlas se zasláním opisu rejstříku trestů předsedovi příslušného výboru,

- písemný souhlas k tomu, aby jeho jménem předseda příslušného výboru požádal federální ministerstvo vnitra o vydání osvědčení podle § 2, odst. 1 písm. a), b) a c) a podle § 8 odst. 1 zákona č. 451/1991 Sb., kterým se stanoví některé další předpoklady pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích ČSFR, ČR a SR s tím, že současně každý z kandidátů zmocní předsedu příslušného výboru, aby za něho uvedené osvědčení převzal, a s tím, že kandidát současně vysloví písemný souhlas se zveřejněním skutečností, uvedených při osvědčení při jednání orgánů ČNR,

- podpis čestného prohlášení podle § 2 odst. 1 písm. d) h) zákona č. 451/1991 Sb."

Ústavně právní výbor se také zabýval otázkou, zda by nebylo vhodnější, aby sněmovna usnesením zavázala vyšetřovací komisi, aby zjišťovala, zda některý z kandidátů nebyl v minulosti spolupracovníkem Státní bezpečnosti. Podle názorů, které padly při jednání výboru, se má za to, že tento postup by nebyl vhodnější než ten, který jsem naznačil, neboť tímto postupem bychom přece jen zasáhli poněkud do filozofie usnesení ČNR č. 156 k obsahu práce vyšetřovací komise ČNR pro otázky lustrací, která se zabývá vyšetřováním osob, které jsou v nějakém pracovním či služebním poměru, kdežto v tomto případě jde pouze o kandidáty do funkcí.

Zároveň se domníváme, že by měl být u těchto osob použit přísnější režim zákona č. 451/1991 Sb. oproti kritériím, která jsou v našich usneseních č. 156. Za další - konzultací s členy vyšetřovací komise jsme dospěli k závěru, že postup, kterým by se žádalo o osvědčení přímo federální ministerstvo vnitra, by byl bezpochyby rychlejší, než kdyby se věcí zabývala vyšetřovací komise ČNR.

Pokud se týče dalších požadavků, které by měly být kladeny na kandidáty, k jejichž volbě se má přistoupit na tomto plénu. Domníváme se, že byť přímo v zákoně není výslovně uveden požadavek bezúhonnosti kandidátů, měla by sněmovna mít k dispozici údaje o tom, zda kandidáti nebyli v minulosti soudně trestáni, zda nebyli členy Lidových milicí atd. podle zákona 451/1991 Sb. a zda nebyli navíc spolupracovníky Státní bezpečnosti. Tolik k našemu usnesení.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji panu předsedovi. Prosím, aby se ještě zdržel. V úvodu jeho přednesu jsem vyrozuměl, že navrhuje nejen přerušení projednávání bodů, které jsou v bodě I. usnesení uvedeny, ale i přerušení schůze. Přerušení této schůze, která by měla pokračovat do konce ledna. Prosím, aby svůj návrh dovedl do konce a navrhnul termín, kdy by schůze měla pokračovat.

Poslanec Jiří Novák: S ohledem na možnosti federálního ministerstva vnitra, jak jsem měl možnost posoudit při projednávání návrhů na funkce soudců Ústavního soudu ČSFR, se domnívám, že by mohla schůze pokračovat příští čtvrtek.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Je to procedurální záležitost, ale do jisté míry i věcná. Proto prosím zejména předsedy garančních výborů, jestli mají k navrženému postupu nějaké výhrady.

Poslanec Petr Lom: Vyslovuji souhlas.

Poslanec Josef Vondráček: Vážený pane místopředsedo, chápu ústavně právní výbor, který má snahu zajistit čistotu tohoto zjištění, ale mám z toho vážné obavy. Jde o volbu členů dozorčí rady, nejde o žádné konkursní řízení. My jsme tyto členy získávali a doporučovali jako poslanci. Mám obavu, pokud bude požadavek takovéto procedury, že nám řada těchto lidí odmítne členství v této radě. Museli by dojít na státní notářství, ověřit podpis, podat žádost, zaplatit 200korunový kolek atd. Myslím, že je to neúměrný požadavek k výkonu této funkce.

Obávám se, že ani do příštího čtvrtka nebudeme schopni toto všechno zajistit, protože lidi máme prakticky z celé ČR. Znamená to tedy, že by nebyl dodržen zákon ČNR o televizi a rozhlase v tom, že do jednoho měsíce od platnosti tohoto zákona, tzn. do 1. února, by měla být tato rada jmenována nebo schválena Českou národní radou.

Proto bych se obracel na sněmovnu znovu s touto žádostí. Jsme schopni od těchto kandidátů získat prohlášení k lustraci nebo k tomu, aby se podrobili jednání a zjištění ve vyšetřovací komisi. Znovu se obracím na sněmovnu, zda by nezvážila, že by se uložilo vyšetřovací komisi, aby provedla zjištění tak, jak jsem uváděl ráno na plénu ČNR. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Chce se nějak vyjádřit pan předseda ústavně právního výboru.

Poslanec Jiří Novák: Domnívám se, že není pro kandidáty do tak význačných funkcí neúměrný požadavek, aby se na základě telegramu podaného dnes dostavili v pátek ráno do budovy ČNR, kde by s nimi všechny tyto věci byly projednány. Rovněž nepovažuji za neúměrný požadavek zaplatit 200 Kčs. Osobně si myslím, že situace, která dnes nastala, nemusela nastat a že by měl přece jen trochu, zejména výbor pro vědu, vzdělání a kulturu, zpytovat svědomí, protože se domnívám, že tyto věci mohly být zajištěny pro plénum ČNR mnohem dříve. /Potlesk části sněmovny./

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: K rozpravě se hlásí poslanec Čech a poslanec Ledvinka.

Poslanec Vladimír Čech: Dámy a pánové, o tomto problému jsme hovořili na schůzi výboru ČNR pro vědu, vzdělání a kulturu. Nebude problém, aby se dostavili pražští kandidáti do ČNR a podepsali to, na čem se tady dohodneme. Jsou tam ale kandidáti z Ostravy, z Brna a ze vzdálenějších měst.

Prosím předsedu ústavně právního výboru, aby mi technicky řekl proces, jak sem dostat kandidáty do pátku, když dnes je středa. Je to vyloučeno, do pátku to nestihneme. Buďme realisty. Mohou být mimo své bydliště, mohou být nemocní. Nepřijedou sem a potom to bude jejich vina, že sem nepřijeli a tím budou vyřazeni z kandidatury. To je nesmysl. Nevím, jak to zajistit. Do pátku to není v lidských silách. Jestliže to do pátku nestihneme, nestihneme celý proces, který by měl končit 31. ledna.

Jestliže budeme takto postupovat, máme šanci provést volbu Rady na únorové schůzi ČNR. To je realita.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Prosím pana předsedu Nováka, aby se ještě zdržel. Hlásil se pan kolega Ledvinka.

Poslanec Karel Ledvinka: Bereme to na vědomí.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Byl vyzván poslanec Novák, prosím jej o slovo.

Poslanec Jiří Novák: Domnívám se, že nikdo z kandidátů, který má skutečně vážný zájem o vykonávání těchto funkcí, nebude váhat a v pátek přijede do Prahy.

Pokud se týká technického postupu, domnívám se, že telegram z Prahy do Ostravy nepůjde déle než 2 - 3 hodiny, cesta vlakem z Ostravy do Prahy trvá přibližně 4,5 - 5 hodin. Pokud dnes budou poslány telegramy, v pátek ráno všichni kandidáti budou moci být přítomni v budově ČNR.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Do rozpravy se hlásí pan poslanec Koháček, Zajíček a Kantůrková.

Poslanec Petr Koháček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jelikož jsem se podílel do jisté míry na výběru a pohovorech s kandidáty do těchto Rad, mohu vám říci, že většina kandidátů, které navrhovali poslanci, je z Prahy. Je tam několik z Moravy, myslím 6, jeden z Východočeského kraje. Myslím, že by to nemělo být technickým problémem.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Děkuji. Prosím poslance Zajíčka a potom poslankyni Kantůrkovou.

Pan poslanec Zajíček se vzdává slova.

Poslankyně Eva Kantůrková: Pane místopředsedo, dámy a pánové, nejde o technický problém, jde o možnost sem přijet. Z Prahy sem přijedou snáze, než z Brna a Ostravy. Problém je v tom, že nás tlačí čas. V původním návrhu zákona o rozhlase a televizi bylo, že se má zvolit Rada rozhlasu a televize do dvou měsíců po platnosti zákona. Tato sněmovna to posunula na 30 dnů. Zvažme, zda se nedá něco udělat s tímto termínem, aby volba nemusela proběhnout do konce měsíce, a aby celý proces, který na lidech budeme chtít, měl důstojnou tvář. Dostáváme se sami do situace někoho, kdo vytváří nedůstojné poměry okolo čehosi, co nedůstojné není. Jestliže má lustrace proběhnout jako vážný akt, měli bychom se chovat tak, abychom to umožnili. Když je sem budeme hnát do pátku, nezaručuje to důstojnost jednání.

Navrhuji, abychom zvážili možnost, aby se volba odbývala až v únoru.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Zeptal bych se pana předsedy Nováka, zda to, co ústavně právní výbor v bodu II. usnesení stanoví jako podmínky, považuje za nezbytné podmínky pro to, aby volba funkcionářů uvedených v bodu I. usnesení proběhla podle zákona.

Poslanec Jiří Novák: Je to věcí spíše věcného posouzení. Záleží na tom, jaký k tomu sněmovna zaujme názor. Myslím, že kandidáti do těchto funkcí, které máme volit, by měli být nejlepší z nejlepších i z hlediska jejich morální stránky. Proto si myslím, a i ústavně právní výbor, že bychom měli vědět, zda nebyli trestáni a zda splňují podmínky zákona 451/1991 Sb. Záleží na sněmovně. Je to záležitost věcná, nikoli právní.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Pokud se nikdo dále nehlásí do rozpravy, uzavřel bych ji.

Než budeme hlasovat, mám příjemnou povinnost na několik minut přerušit jednání s tím, že sdělím sněmovně, že na galerii hostů se dostavila delegace Dolnorakouského sněmu v čele s jeho předsedou panem Franzem Romederem. /Potlesk./ Váš spontánní potlesk mi znemožnil přivítat naše hosty ještě před tím, než zazněl. Naši hosté budou pozorovat naše jednání po krátkou dobu. Ještě jednou je zde vítám.

Dámy a pánové, návrh pana předsedy Nováka vyzněl v tom smyslu, že by u bodů, kterých se týká okruh funkcí v bodu I. předneseného usnesení, navrhl nejen přerušení jejich projednávání, to se může techniky týkat jen toho, který byl započat, ale zejména přerušení této schůze do příštího čtvrtka. Pokud si to vykládám špatně, prosím pana poslance Nováka, aby mě opravil.

Poslanec Jiří Novák: Navrhuje se přerušení projednávání těchto bodů a jejich projednání v průběhu příštího týdne.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Technicky to znamená, že schůze bude muset být přerušena nejen pro jednání těchto bodů. Některé body ani nebyly započaty. Byl pouze schválen program.

Prosím kolegu Nováka, aby ještě jednou zopakoval bod č. I. usnesení ústavně právního výboru, aby bylo zcela zřejmé, které body by měly být projednány na přerušené schůzi v příštím týdnu.

Poslanec Jiří Novák: Doporučuje se ČNR přerušit projednávání bodů:

Volba členů Rady České televize, volba členů Rady Českého rozhlasu, volba členů Federální rady pro rozhlasové a televizní vysílání, volba ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny a volba členů orgánů Pozemkového fondu.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP