Pátek 20. prosince 1991

Bylo tady řečeno, a já se domnívám, že je to pravda, že u nás jsou o poznání lepší vzájemné vztahy mezi politickými představiteli ve sněmovně, že je tady větší tolerance než ve Federálním shromáždění a SNR a já se domnívám, že to je třeba si chránit, to je třeba podporovat a v důsledku toho pro zachování těchto vztahů bych se obracel na pana místopředsedu Vlacha. Neberete to, pane místopředsedo, osobně, nejde mi o vaši osobu, ale jde právě o otázku zachování politické vyváženosti, zachování dobrých vztahů.

Já bych vás vyzýval, tak jako už na klubu nezávislých, abyste rezignoval na funkci, kterou zastáváte z titulu člena klubu Občanského fora - nezávislých, a abyste tak uvolnil funkci pro tento poměrně velký a významný klub.

Děkuji za pozornost.

(potlesk)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kolmistrovi. K zasedacím u pořádku se přihlásil pan poslanec Přikryl.

Poslanec Ivo Přikryl: Vážený pane místopředsedo, já bych vás chtěl požádat, jestli byste dovolil, abych poprosil sněmovnu o nepatrný čin.

(místopředseda souhlasí)

Děkuji.

Vážená sněmovno, prosím vás, kdo z vás si chce přesednout, buďte tak laskavě a vstaňte.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, tak tento čin je jako varianta číslo 3 a bude o tom rozhodnuto hlasováním. Ten zazněl totiž jinými slovy z úst pana poslance Němečka.

Poslanec Ivo Přikryl: Ale nikdo nevstal.

(smích)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Nikdo nevstal z toho důvodu, protože jsem to zařadil jako variantu a zaregistroval jako návrh, čili o tomto návrhu se bude hlasovat. Jinak nevím, jaký přínos by měl váš návrh. Omlouvám se.

Takže zdá se, že k tomuto problému nechce vystoupit již nikdo... chce vystoupit pan poslanec Hofhanzl.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, já si velice vážím poslance Ledvinky, který tady mluvil o toleranci. Myslím si, že tolerance je dobrá věc, ale nesmí to být rozbředlost. Myslím, že nejdůležitější na tomto světě je, abych dokázal přesně definovat to, co si myslím a dokázat za tím také stát. A myslím si, že v naší zemi se vytváří politický život a vytváří se politický život i v této sněmovně. Myslím si, že k tomu můžeme přispět tím, že určité názorové skupiny se přesně vydefinují. Při tom přesném vydefinování by se samozřejmě měly chovat tolerantně. Jsem toho názoru, že zasedací pořádek by také pomohl k odstranění jisté rozbředlosti této sněmovny.

(potlesk)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Hofhanzlovi. Pan poslanec Dohnal, pan poslanec Effenberger.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážení, nechci nikoho ovlivňovat, aby už nediskutoval, ale navrhuji, abychom hlasovali, zda přesedat či nepřesedat, a to hned. Pak se teprve můžeme bavit o dalším.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, pan poslanec Effenberger, kterého jsem ohlásil, ještě k této věci vystoupí. A pak se domnívám, že bude nejlépe to rozhodnout hlasováním.

Poslanec Josef Effenberger: Ta situace rozsazení vznikla historicky tím, jak zasedlo v těchto prostorách Občanské forum a jak se dále diferencovalo. Ostatní kluby tyto problémy nemají. Nicméně je to otázka určitého vzniku a lidského mikroklimatu, které se vytváří pospolitostí s určitými lidmi. Po půldruhém roce skutečně mám pocit, že málokdo cítí vnitřní potřebu na tom něco měnit a já sám si v tom obklopení lidmi, kteří jsou třeba jiné politické víry, nepřipadám nijak ohrožen jakousi rozbředlostí a jsem s touto situací naprosto spokojen, protože přispívá k plodné i názorové výměně.

Děkuji vám.

(potlesk)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže dámy a pánové, myslím, že bylo řečeno mnoho z toho, co řečeno být mělo. Takže budeme se věnovat návrhu pana poslance Dohnala. Dám hlasovat o tom, kdo se domnívá, že by... původní návrh zněl takto: Rozsadit. Takže protinávrh by byl: Nerozsadit! Je tomu tak možno rozumět? Ano. Prosím, paní poslankyně Marvanová.

Poslankyně Hana Marvanová: Mám procedurální námitku. Projednáváme bod "Zpráva o činnosti předsednictva", takže pokud bychom měli hlasovat, nechť pan poslanec Dohnal navrhne další bod, který projednáme teď nebo jindy a hlasujme o tom v rámci bodu "Rozsazení poslanců v ČNR". Čili nyní ukončeme bod "Zpráva o činnosti předsednictva".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně, obávám se, že ve zprávě o činnosti předsednictva se záležitost týkající se rozsazení vyskytuje, takže nevidím důvod, proč bychom v rámci projednávání tohoto bodu celou záležitost nemohli usnesením vyřešit. Nevím, jestli je v jednacím řádu někde napsáno, že zpráva o činnosti předsednictva nebo její projednávání vylučuje se usnesením vyjádřit k jednotlivým záležitostem.

Velký znalec, pan poslanec Kužílek, určitě uvede vše na pravou míru.

(smích v sále)

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, já bych chtěl spíše říci, že opravdu paní poslankyně Marvanová má pravdu, protože ta věc nemá proč být v bodu zpráva o činnosti předsednictva, neboť předsednictvo s touto věcí nemá celkem nic společného. To je věc politického grémia, které by tu věc mělo projednat, což se nestalo, byť to bylo několikrát předkládáno, ale projednání nenastalo. Měl by to být zvláštní bod, protože tuto věc může upravit pouze Česká národní rada myslím podle § 2: "své organizační věci upravuje usnesením Česká národní rada". Opravdu to asi nemá být v bodě zpráva o činnosti předsednictva.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dobře. Vážení pánové, kteří se hlásíte, protože už rozprava k tomuto bodu zazněla, myslím si v plné šíři, navrhoval bych, abychom se s touto záležitostí vypořádali. Navrhuji jako poslanec přerušit projednávání bodu zpráva o činnosti předsednictva, zařadit do našeho programu rozsazení poslanců ve sněmovně. Tento bod uzavřít a pokračovat ve zprávě o činnosti předsednictva.

Kdo s tímto procedurálním návrhem souhlasí, ať zvedne ruku. 98.

Kdo je proti? 1.

Tento návrh nebyl přijat.

Takže v této chvíli ve smyslu toho, co tady zaznělo, dávám hlasovat o návrhu pana poslance Dohnala.

Nechť zvedne ruku ten, kdo se domnívá, že není nutno faktická, prosím pane poslanče.

Poslanec Jiří Macháček: Omlouvám se, že zdržuji, ale to nebyl protinávrh pana poslance Dohnala, já jsem to s ním teďko konzultoval. Musí se hlasovat o návrhu rozsadit - on to jenom upřesňoval.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Zřejmě ano, pan poslanec Dohnal mně přikývnutím dal najevo souhlas s tou formulací, kterou jsem před chvilkou přednesl já. Má samozřejmě právo se vyjádřit v tomto smyslu. Dávám hlasovat o tom, kdo se domnívá, že by bylo vhodné rozsadit bez dalšího upřesnění v této chvíli poslance podle jednotlivých poslaneckých klubů, ať zvedne ruku. 59.

Kdo je proti? 50.

Kdo se zdržel hlasování? 15.

Takže tento návrh nebyl přijat, končím projednávání tohoto bodu, vracíme se zpátky k projednávání bodu zpráva o činnosti předsednictva.

Dámy a pánové, je 10.45 provedeme nyní první kolo volby ústavních soudců. Ověřovatelé doporučují stanovit dobu pro provedení volby na dvacet minut. Takže vrátíme se do sněmovny a začneme projednáváním bodu zpráva o činnosti v 11.05.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Uplynula přestávka určená k provedení voleb a žádám pány poslance, aby zaujali svá místa. Ptám se pana poslance Kolmistra, zdali tím je vyčerpána jeho přihláška.

(Není.)

Takže jste na řadě první, prosím pana poslance Kolmistra, aby se ujal slova a připraví se pan poslanec Květ.

Poslanec Vladimír Kolmistr: Vážené prázdné lavice, vážení přátelé. Tento stav, ve kterém se nacházíme, jsem již několikrát kritizoval a na předposlední schůzi jsem navrhoval, aby konečně předsednictvo provedlo zhodnocení účasti jednotlivých poslanců na práci České národní rady a vyvodilo z toho sankce tak, jak umožňuje zákon. Pan místopředseda Vlach s panem místopředsedou Kalvodou odmítli, aby k tomu bylo přijímáno usnesení, které by k tomu předsednictvo zavazovalo. Odůvodnili to celkem oprávněně tím, že to vyplývá ze zákona. Pak to ale také ze zákona musí předsednictvo udělat.

Proto znovu důrazně žádám předsednictvo, aby provedlo zhodnocení účasti poslanců na jednání. Podklady k tomu jsou, několikrát jsme byli nuceni tady dělat během jednání osobní kontrolu účasti. Má tedy předsednictvo dostatek možností, aby zhodnotilo, kdo jak se na práci na plénech České národní rady zúčastňuje a aby vyvodilo postih vůči poslancům, kteří se práce nezúčastňují. Myslím, že tomu, o čem jsme tady hovořili, o dobrých vztazích a plodné práci naší sněmovny, by tato věc jenom prospěla.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kolmistrovi, prosím poslance Květa, připraví se poslanec Zajíček.

Poslanec Jan Květ: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno. Ve zprávě o činnosti předsednictva se uvádí, že na své schůzi dne 3. 12. předsednictvo přikázalo k projednání zákon na ochranu přírody a krajiny pouze třem výborům, a to ústavně právnímu, národohospodářskému a garančnímu výboru pro ochranu životního prostředí a urbanismus. Tento zákon je velice rozsáhlý, má kolem 90 paragrafů a v zájmu vypracování objektivní společné zprávy tak, aby se co nejvíce připomínek dostalo do společné zprávy a urychlilo se a zracionalizovalo projednání v plénu, dovoluji si zde požádat přítomné předsedy nebo místopředsedy dalších výborů, aby jejich výbory návrh tohoto zákona projednaly, i když jim nebyl přikázán. Možná, že dojde ještě k nějakým změnám v přikázání. Zejména se v tomto směru obracím na výbory, které projednaly již zásady tohoto zákona, neboť paragrafované znění zákona se poněkud od některých zásad odlišuje. Je tedy opravdu v zájmu úspory času v plénu, jestliže výbory alespoň nějaký čas tomuto zákonu budou věnovat. Děkuji za pozornost a doufám, že tuto výzvu neoslyšíte.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Květovi. Věřím, že všichni předsedové výborů vzali jeho žádost na vědomí. Prosím, aby se slova ujal pan poslanec Zajíček.

Poslanec Stanislav Zajíček: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Využívám tohoto momentu a omlouvám se za to. Ve smyslu § 13 odst. 3 jednacího řádu si dovoluji navrhnout doplnění programu této schůze. O co mi jde. Volím dobu, kdy projednáváme zprávu o činnosti předsednictva, protože bych chtěl navrhnout, aby předsednictvo ČNR projednalo možnost založení informačního bulletinu o činnosti ČNR a možnost instalace hlasovacího zařízení. Podrobnější zdůvodnění a představy, které mě vedly k tomuto návrhu, bych provedl až v případě, že by sněmovna souhlasila se zařazením tohoto bodu na pořad jednání.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pane poslanče, nedomnívám se, že je nutno to chápat jako další bod programu, protože předsednictvo se při projednávání rozpočtu České národní rady např. otázkou hlasovacího zařízení zabývalo. Jen si nejsem zcela jist, zdali se to objevilo v tomto materiálu. Pokud máte návrh, jak se s celou záležitostí vypořádat, myslím, že je pro to celkem vhodná chvíle, abyste to přednesl. Pokud souhlasíte ovšem.

Poslanec Stanislav Zajíček: Samozřejmě souhlasím a děkuji. Není to takový problém. Co se týče prvého bodu, o kterém jsem mluvil, o informačním bulletinu - myslím si, že by Česká národní rada měla vydávat jakýsi zpravodaj, měsíčník, který by nebyl ani žurnálem, ani komentářem činnosti, ale shrnoval by v maximálně možné stručnosti jednání ve výborech, zahraniční delegace jednak naše a jednak ty, které přicházejí k nám, který by zkrátka sumarizoval činnost České národní rady.

Domnívám se, že by měl být rozsahem nevelký. Namátkou připomínám např. bulletin francouzského Národního shromáždění, což je velký sbor a přesto jeho měsíční bulletin má 30 stran a jeho Senát dokonce jenom 15. Šlo by o časopis velmi stručný, který by byl k dispozici především v knihovnách a zájemcům by poskytoval informace především o tom, čím se Česká národní rada zabývá, a to nejenom na plénu, ale ve všech svých orgánech.

Považoval bych existenci takového informačního bulletinu za velmi důležitou, protože lidé si často stěžují, že nevědí, co Česká národní rada vlastně dělá. Vycházejí-li ze záběrů v televizi, mají dojem, že jenom pijeme v předsálí kávu, to je samozřejmě velmi zkreslená představa. O činnosti výborů někteří vůbec nic nevědí.

Pokud se týká hlasovacího zařízení, o tom jsme ve sněmovně už několikrát mluvili, ale nikdy nebylo navrženo předsednictvu, aby tuto otázku projednalo. Pan místopředseda Kasal řekl, že se tím předsednictvo zabývalo, že dokonce uvažuje v rozpočtu s částkou, která by tomu byla věnována. Nicméně bych navrhl do usnesení dva body, které nyní přečtu a které by reflektovaly otázku hlasovacího zařízení.

Navrhuji do textu usnesení tyto věty: Česká národní rada ukládá předsednictvu projednat 1. založení informačního bulletinu ČNR, jímž by o své činnosti mohla informovat širší veřejnost, 2. možnosti instalace hlasovacího zařízení v jednací síni ČNR.

Děkuji.

(Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Zajíčkovi. Domnívám se, že než budeme hlasovat o usnesení, kterým obvykle ČNR vyjadřuje nebo nevyjadřuje souhlas s činností předsednictva, že by jako bod mohl zaznít návrh pana poslance Zajíčka a hlasováním rozhodneme o tom, zdali to doporučíme nebo nedoporučíme. Pan poslanec Zajíček byl poslední, kdo se do rozpravy ke zprávě o činnosti předsednictva písemně přihlásil. Rukou se hlásí pan poslanec Dohnal, takže mu dávám slovo.

Poslanec Vojtěch Dohnal: Vážený pane předsedající, vážená sněmovno, ve zprávě předsednictva se často objevuje, že předsednictvo souhlasí s cestou toho či onoho poslance nebo skupiny poslanců někam do ciziny. V této zprávě na straně 8 ve druhé odrážce postrádám upřesnění, proč Josef Veselý jel do Ludwigshavenu a za jakým účelem. Nejde mi vůbec o osobu Josefa Veselého, že tam jel, ale jde mi o to, aby na příště vždy ve zprávě bylo, za jakým účelem ten který poslanec tam či onam ve kterých dnech odjíždí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za toto upřesnění. Hlásí se paní poslankyně Mašatová.

Poslankyně Milada Mašatová: Pane předsedající, vážená sněmovno, na stránce 8 je uloženo zahraničnímu výboru ČNR vypracovat a předložit přehled poslanců a zahraniční cesty ... Prosila bych doplnit termín - do příštího zasedání ČNR.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Ano, ale přemýšlím, jak bychom to provedli prakticky. Paní poslankyně, prozatím váš návrh registruji. Kdo další chce vystoupit v rozpravě? Zdá se, že nikdo. Rozpravu ke zprávě o činnosti předsednictva končím. Současně navrhuji, abychom o jednotlivých bodech usnesení hlasovali zvlášť. To znamená, abychom zvlášť hlasovali o tom, že bereme na vědomí zprávu o činnosti předsednictva s výjimkou toho bodu, kde je konstatováno, že předsednictvo schválilo můj návrh na rozsazení poslanců ve sněmovně, pak bychom hlasovali o dvou bodech tak, jak je přednesl pan poslanec Zajíček, a posléze o návrhu paní poslankyně Mašatové. Dámy a pánové, dávám návrh, protože není nepřítele mé myšlenky, kterou jsem zde sdělil, abychom hlasovali odděleně, dávám návrh na první bod:

Česká národní rada souhlasí se zprávou o činnosti předsednictva ČNR za dobu od 3. do 19. prosince podle sněmovního tisku 540 s výjimkou odstavce, kde předsednictvo schvaluje návrh na rozsazení poslanců ve sněmovně.

Kdo s tímto bodem souhlasí, ať zvedne ruku? (96)

Kdo se zdržel hlasování? (9)

Kdo je proti? (Nikdo).

Omlouvám se za přehození. Návrh byl přijat. Prosil bych pana poslance Zajíčka, aby ještě jednou přečetl první bod ze svého návrhu.

Poslanec Stanislav Zajíček: Bod č. 1 zní takto:

Česká národní rada ukládá předsednictvu projednat založení informačního bulletinu ČNR, jímž by o své činnosti mohla informovat širší veřejnost.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku? (81)

Kdo je proti? (2)

Kdo se zdržel hlasování? (12)

Kdo nehlasoval? (nesčítáno)

Dávám návrh na zopakování hlasování, protože se mi zdá, že sněmovna je zaplněna z větší části než z poloviny.

Kdo souhlasí s návrhem, tak jak byl předložen panem poslancem Zajíčkem, ať zvedne ruku? (90)

Kdo je proti? (2)

Kdo se zdržel hlasování? (18)

Takže návrh pana poslance Zajíčka byl přijat. Prosím o jeho druhý návrh.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP