Čtvrtek 5. prosince 1991

Výklad jste nuceni ponechat mně. (Veselost, potlesk.)

Poslanec Vladimír Šuman: Jako první návrh poslance Výborného na revokaci zazněl návrh na revokaci bodu 12. Jedná se o § 3 ve znění vládního návrhu, kde byl původně schválen text nového odstavce 3 ve znění: "Obecní policii nesmí řídit poslanec zákonodárného sboru."

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji, dávám hlasovat o revokaci našeho původního usnesení.

Kdo s revokací souhlasí, nechť zvedne ruku. 50

Kdo je proti? 42

Kdo se zdržel hlasování? 30

Konstatuji, že návrh na revokaci nebyl přijat.

Budeme pokračovat v návrzích pana poslance Výborného.

Poslanec Vladimír Šuman: Dále poslanec Výborný navrhl revokovat naše usnesení o bodu 4, kde jsme schválili v § 1, odst. 3 ve znění společné zprávy slova "obecní policista" nahradit slovem "strážník".

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dávám tedy hlasovat.

Kdo souhlasí, ať zvedne ruku. 22

Kdo je proti? 64

Návrh nebyl přijat.

Dámy a pánové, dovoluji si vás požádat o klid.

Děkuji.

Poslanec Vladimír Šuman: Dále vystoupila paní poslankyně Röschová. (Poslankyně Röschová bere svůj návrh zpět.)

Pak vystoupil pan poslanec Chromý k bodu 12. (Poslanec Chromý bere návrh zpět.)

Pak vystoupil pan poslanec Čech.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Pan poslanec Čech vzal na sebe návrh pana ministra, protože jako poslanec má právo tento návrh vzít na sebe a předložit jej sněmovně. Pan ministr to právo nemá.

Poslanec Vladimír Šuman: Poslanec Čech navrhl revokovat naše usnesení, kdy nebylo odsouhlaseno změnit název zákona o obecní policii na zákon o obecní stráži.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Kdo souhlasí s revokací, ať zvedne ruku. 59

Kdo je proti revokaci? 53

Kdo se zdržel hlasování? 11

Návrh na revokaci nebyl přijat. (Potlesk.)

Nyní je na řadě návrh pana poslance Němečka.

(Poslanec Němeček: nebyl to pozměňovací návrh, pouze upozornění.)

Pan poslanec Kozel - taktéž.

Pak hovořil pan poslanec Nedbálek k bodu 23.

Poslanec Vladimír Šuman: Poslanec Nedbálek navrhl revokovat naše usnesení týkající se toho, že jsme rozhodli původně vypustit paragrafy 2 a 3 v § 5 původního znění zákona. To znamená, že hlasovat pro revokaci by měli ti, kteří jsou pro to, aby obecní policista měl právo vykonávat službu v civilu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s návrhem na revokaci, ať zvedne ruku. 19

Kdo je proti? 80

Ani tento návrh nebyl přijat.

Dále hovořil pan poslanec Nerad - z toho nevyplynuly žádné návrhy.

Pak hovořil pan poslanec Payne - rovněž tak.

Poté vystoupil pan místopředseda Kalvoda.

Domnívám se, že tím jsme vyčerpali veškeré možnosti a příležitosti k hlasování o pozměňovacích a doplňovacích návrzích.

Dámy a pánové, ptám se, kdo souhlasí s vládním návrhem zákona ČNR o obecní policii podle sněmovního tisku 416, ve znění společné zprávy výborů ČNR, podle sněmovního tisku 436 a schválených pozměňovacích návrhů, ať zvedne ruku. 90

Kdo je proti? 9

Kdo se zdržel hlasování? 21

Mohu tedy konstatovat, že zákon o obecní policii byl přijat. (Potlesk.)

Děkuji panu poslanci Šumanovi, společnému zpravodaji, děkuji i celému výboru pro právní ochranu a bezpečnost za pečlivou přípravu při projednávání tohoto zákona.

O slovo se přihlásil pan ministr Tomáš Sokol.

Ministr vnitra ČR Tomáš Sokol: Dámy a pánové, omlouvám se za tu půlhodinu, o kterou jsem vás okradl svým dalším zahájením diskuse. Děkuji vám a dobrou noc.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkujeme panu ministrovi. Promluvit chce ještě pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Děkuji vám za trpělivost se mnou a upřímně řečeno, obdivuji vás, že jste to dneska dokázali dodělat. (Potlesk.)

A aby potlesku nebyl konec, o slovo se přihlásil pan místopředseda Kalvoda.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dámy a pánové, aby potlesku nebyl konec. Především mi dovolte to, co bude velmi stručné uvést tím, že se na poslance ČNR nevztahuje bezprostředně zákoník práce, takže oni nemají právo na odpočinek mezi pracovními směnami, nemají různá jiná práva a nároky. Pro ty, kteří nejsou dnes překvapeni tím, že kandidovali do státního orgánu, který má sídlo v Praze, bych chtěl teď navrhnout další bod programu, kterým je Zpráva o činnosti předsednictva ČNR, a to v té části, která nebyla projednána. Navrhuji ovšem současně pro atmosféru, která zde panuje, aby tato schůze byla dnes přerušena a zahájena opět zítra v 9.00 hod. dopoledne.

Pro případ, že tato sněmovna můj návrh nepřijme, navrhuji poslancům, kteří považují za nutné v těchto dnech projednat některé zásadní státoprávní otázky, aby mi adresovali své žádosti o svolání mimořádné schůze, neboť podle § 12 Jednacího řádu požádá-li aspoň jedna třetina o mimořádnou schůzi, musí být svolána.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Kalvodovi. O slovo se přihlásil pan místopředseda Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážený pane předsedající, nejsem si jist, hlásím se s faktickým procedurálním návrhem, ale asi jsem měl počkat, až bude rozhodnuto o návrhu pana kolegy Kalvody. Žádám o toleranci. Pro případ, že by nebyl návrh kolegy Kalvody přijat, abychom se zabývali určitým stanoviskem ke stanovisku slovenské strany ke klíčovým záležitostem tohoto státu zítra v 9.00 hod. ráno, dovolím si navrhnout jako alternativu zabývat se tím ještě dnes večer po krátké přestávce.

Krátké zdůvodnění tohoto návrhu. Byla by to určitá sumarizace toho, co se stalo a jaké informace jsme obdrželi. Myslím, že tím, že slovenská strana byla požádána o schůzku k projednávání záležitostí souvisejících s rozpočtem a se slovenskými kompetencemi atd., slovenská strana má neodkladné záležitosti - cesty do zahraničí, takže je ochotna se s námi sejít ať již s užší skupinkou nebo s předsednictvem nejdříve začátkem ledna.

Včera, nevím kdo z vás měl šanci si sesumarizovat to, co se odehrálo v SNR, kde při projednávání stanoviska k tzv. stanovisku 12:8, tedy stanoviska slovenské vlády z 19. 11. ke kompetencím, premiér Čarnogurský uvedl, že nevidí důvody - že je to historií překonáno - se tím zabývat z několika příčin. Jednou z příčin je, že se koaliční partneři na Slovensku sešli a dohodli se o jiných stanoviscích ke kompetencím. Druhým důvodem je to, že mechanismus rozpočtu a rozpočet byl schválen. Třetím důvodem je, že o žádné stanovisko, které by vyžadovalo vyjádření k názoru na setrvání ve federaci nebo k profederálnímu nebo k neprofederálnímu postoji, česká strana nežádá.

Dále jsme měli možnost si opatřit stanovisko pěti ministrů KDH a tří členů předsednictva atd. Je to asi dlouhé zdůvodnění, v rozporování kompetencí a popření.

Dále se pan Čarnogurský vyjádřil v tom smyslu, že KDH je pro samostatný stát, ale dojít k němu ústavní cestou a že nechápe, proč s nimi úžeji nespolupracuje SNS, když mají společné cíle.

Omlouvám se, bylo to příliš dlouhé, děkuji za toleranci.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi. O slovo se přihlásil pan poslanec Štindl.

Poslanec Karel Štindl: Předem se omlouvám, že použiji technické poznámky podobným způsobem jako pan místopředseda Vlach. Je pouze k tomu, abych podpořil návrh místopředsedy Kalvody, a to z tohoto důvodu.

To, co jsme tady zažili na konci projednávání zákona se už mírně podobalo hysterii. Máme-li tak závažnou věc jako je to, co je navrženo do programu projednávat teď, počínáme si nezodpovědně. Návrh, který přednesl místopředseda Kalvoda - jednat o tomto bodu po přerušení schůze zítra v 9.00 hod. je jediná možná cesta.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Dovoluji si upozornit, že byly zde procedurální návrhy a rozprava k nim je nepřípustná.

Poslanec Jiří Müller: Byl bych pro to, aby sněmovna nepodpořila návrh pana místopředsedy Vlacha, protože to, co říkal, tím bychom se mohli vážně zabývat teprve tehdy, když by nám doložil, že to vše je oficiální slovenské stanovisko.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Müllerovi. Hlásí se poslanec Žák.

Poslanec Václav Žák: Mám ještě jeden procedurální návrh. Jednou z možností je zabývat se problematikou státoprávního uspořádání na zítřejší schůzi. Předpokládám, že to bude znamenat schůzi klubů, podrobné jednání a vypracování stanoviska. Upozorňuji, že ve hře jsou nyní prezidentovy návrhy, že se situace na politické scéně Slovenska vyvinula. Nemáme poslední informace. Z toho důvodu si myslím, že nejsme schopni zodpovědně bod projednat.

Navrhl bych, abychom tento bod odložili buď až na další schůzi, nebo v případě, že zjistíme další informace, svolali mimořádnou schůzi během příštího týdne a v této schůzi situaci projednali.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji za tento návrh. Budeme pokračovat v dalších procedurálních návrzích. Prosím poslance Kužílka.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážená paní předsedkyně, vážený pane předsedající, dámy a pánové, obávám se, že se trochu pohybujeme ne na úplně správné půdě, neboť svolávání schůzí ČNR i jejich ukončování, případně návrh programu patří předsednictvu, ale svolávání patří předsedkyni ČNR. Chápu, že jsou někdy chvíle, kdy je potřeba obracet jako k potvrzení k plénu. Myslím, že jsme volili předsednictvo, místopředsedy i předsedkyni zejména pro tyto věci, pro posouzení některých základních politických rozhodování v tom smyslu, kdy je potřeba se svolat, a že tudíž tato odpovědnost by nemusela až tak být přesouvána na nás všechny, byť se tomu nechci bránit. Ale v takovémto plénu debatovat, zda se sejít tak nebo tak mi nepřipadá to nejlepší. Odkazoval bych odpovědnost tam, kam patří.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: S faktickou poznámkou se přihlásil pan místopředseda Jan Kalvoda.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Přesto, že nemám právo na přednesení faktické poznámky, mohu konstatovat, že jsem jen navrhl další bod programu této schůze, přerušení dnešního jednání a pokračování zítra. Nenavrhl jsem svolání schůze. Pro případ, že tato sněmovna nebude pociťovat potřebu se k některým věcem vyjádřit, vyzval jsem poslance, kteří to cítí jako potřebu, aby adresovali paní předsedkyni nebo do sídla sněmovny žádost o svolání mimořádné schůze.

Situace nejen na Slovensku, ale kdekoliv se bude vždy vyvíjet a vždy bude argument, že nemáme poslední informace. Odmítám, že by český parlament neměl právo se usnést na tak podstatné věci.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu místopředsedovi Kalvodovi. Budeme pokračovat v hlasování, jak zazněly jednotlivé návrhy.

Jako první vystoupil pan místopředseda Kalvoda s tím, že navrhuje rozšíření programu schůze o projednávání bodu Zpráva o činnosti předsednictva ČNR v tom bodu, kde se pojednává o jednáních mezi předsednictvy ČNR a SNR.

Navrhuji, abyste projednávání tohoto bodu započali zítra v 9 hodin ráno. Oddělené hlasování, poslanec Sedláček. Dávám hlasovat.

Kdo se domnívá, že by měl být program schůze doplněn o ten bod, který jsem se před chvilkou snažil tady odrecitovat, ať zvedne ruku. 52

Kdo je proti? 42

Kdo se zdržel hlasování? 36

Dámy a pánové, první návrh pana místopředsedy Kalvody přijat nebyl, z čehož vyplývá, že je naprosto zbytečné dávat hlasovat o dalších návrzích, zda bychom tento bod měli projednávat dnes nebo zítra.

Připomínám, že pan místopředseda Kalvoda učinil výzvu k nám poslancům, abychom my, nebo vy, kteří cítíte potřebu svolat schůzi, jste tak učinili v souladu s jednacím řádem (tuším § 12) a obrátili se na předsedkyni ČNR se žádostí o svolání mimořádné schůze ČNR.

S faktickými poznámkami se hlásí pan poslanec Payna a místopředseda Vlach.

Poslanec Jiří Payne: Já bych jenom těm kolegům, kteří si uvědomují vážnost situace, ve které se ocitá náš federativní stát, doporučil, aby žádost o svolání mimořádné schůze datovali tím, že by schůze byla svolána na zítřejší den. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Hlásí se pan místopředseda Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dovolte mi z tohoto místa mluvit, abych vás neokrádal o čas. Hlasoval jsem pro návrh, který jsme neschválili. Já se naprosto ztotožňuji s argumentem pana poslance Štindla. Možná, že jsem se vyjádřil neobratně. Já považuji situaci za tak vážnou, že navrhuji zařadit ten bod nyní a projednat ho nyní. To je něco trochu jiného.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Slovo mají poslanci Dudešek a Janeček.

Poslanec Petr Dudešek: Vážené kolegyně, vážení kolegové, pravděpodobně neřeknu nic nového. Ale před chvílí paní Čechová řekla, že snad jde o věc. Já se právě domnívám, že můj návrh před několika minutami nebyl od věci, a jsem rád, že jsme zákon o obecní policii schválili ještě na této schůzi.

Za druhé chci říci, že jsem velice pro, abychom pokračovali v diskusi dále a zabývali se tak vážným problémem, jaký byl nanášen, ihned.

Dále jsem chtěl říci, že sám tady zítra budu, protože máme výbor.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Dudeškovi, slovo má pan poslanec Janeček.

Poslanec Josef Janeček: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, tady jsou velice silné protipólné názory. Navrhuji, aby se sešly poslanecké kluby.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Slovo má pan poslanec Ježek a pak zřejmě vyhovím návrhu pana poslance Janečka.

Poslanec Josef Ježek: Paní předsedkyně, dámy a pánové, dávám tento návrh: abychom hlasovali o usnesení, které zaváže paní předsedkyni, aby svolala mimořádnou schůzi ČNR na zítra na 9 hodin. Třetina hlasů pro to stačí.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Ježkovi, hlásí se pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Vážená sněmovno, já navrhuji, abychom se zkusili sejít v úterý ve 2 hodiny po klubech, které mohou věc projednat. Můžeme se k tomu vyjádřit. Asi zde není ochota zde zítra zůstat. V té sněmovně je to vidět. Můžeme tedy o tom nyní hlasovat, aby to paní předsedkyně svolala na úterý na druhou hodinu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Dámy a pánové, já mám obavu, že jsme pozapomněli, že jsme neschválili zařazení toho bodu, který pan místopředseda Kalvoda navrhl. Program této schůze je prakticky vyčerpán. Pokud tedy chceme projednat záležitosti týkající se státoprávního uspořádání, je nezbytně nutné navrhnout zařazení bodu, který bude mít alespoň zčásti jiný obsah, než navrhoval pan místopředseda Kalvoda.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP