Čtvrtek 5. prosince 1991

Poslanec Petr Lom: Děkuji za otevření prostoru. Budu velmi stručný.

Vážené poslankyně, vážení poslanci, hlasováním k bodu 40 k návrhu poslance Ortmana jsme schválili, že zůstává doplněno písmeno e) f) g) v odstavci 1 k § 17. To je úder střelnou zbraní. Já jsem si vědom, že bohužel tento úder střelnou zbraní je dovolen v zákoně o velké policii. Ale současně chci všechny upozornit na důsledky takového úderu. My ho vidíme v televizi a ve filmu zcela běžně a domníváme se, že to je lehký úder, něco jako pohlavek, protože hrdinovi se většinou nic nestane. Úder se vede v zápase zblízka, je to úder typu kladivo a vždy drtí lebku. Zvažme, zda je to ten donucovací prostředek, který chceme vložit do rukou obecního strážníka. Já si dovoluji navrhnout, abychom tento úder střelnou zbraní z toho vyloučili. Je to prakticky smrtelný úder.

Další návrh k revokaci se týká bodu 47, tedy § 9. Rovněž ho navrhl pan poslanec Ortman. Týká se § 19 odstavce b). Pracovník obecní policie (strážník) je oprávněn použít služební zbraň, aby zamezil útěku nebezpečného pachatele. Jak však pozná, že je to nebezpečný pachatel. Samozřejmě, že to potom prohlásí, že to byl nebezpečný pachatel. Může se stát, že postřelí nedospělého mládence, který byl někde na hruškách. Považuji za velmi nebezpečné, abychom dovolili strážníkům střílet po lidech jenom z toho důvodu, že je považují za nebezpečné pachatele. Uzavírám - navrhuji revokaci pracovní pomůcky - bodu 40 a 47 a hlasovat znovu tak, abychom vyloučili úder zbraní a vyloučili použití střelné zbraně proti unikajícímu pachateli. Něco jiného je to u pracovníka velké policie, který je pod inspekcí, má dokonalejší školení a je pod stálou kontrolou.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Lomovi. Slovo má pan poslanec Výborný. Připraví se pan poslanec Čech, poslankyně Röschová, poslanec Chromý, poslankyně Vorlová.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane místopředsedo, dámy a pánové, především si nejsem jist, zda všechny přítomné dámy a pánové, kteří se přihlásili do rozpravy, se skutečně té rozpravy budou moci zúčastnit. Tím bych zároveň chtěl uklidnit pana ministra, protože v souladu s jednacím řádem on rozpravu nezahájil. Nezahájil, protože promluvil až po skončení rozpravy v průběhu hlasování. Rozprava není zahájena. (Potlesk.) Kdo by chtěl, tomu můžu citovat jednací řád. To však nevylučuje, aby byly podány procesní návrhy, takové, jaké přednesl jednak pan ministr, jednak poslanec Lom. Chtěl bych říci k tomu, co přednesl pan zpravodaj, že totiž ústavně právní výbor zaujal stanovisko, že posouzení, zda "strážník" nebo "obecní policista" je posouzením věcným, to byla správná informace. Ale jen do té míry, že to je věcné posouzení, pokud se zákon bude jmenovat o obecní stráži, pak je jedno, že bude strážník. Ale jestliže zákon zůstal v názvu o obecní policii, tak už je i právním problémem a právním nedostatkem, že se nám tam objevili strážníci jako legislativní zkratka. To už není věcné. Je to i právní. Tento právní nedostatek toho, co bylo schváleno, můžeme nahradit buď revokací našeho rozhodnutí o názvu zákona, anebo revokací našeho rozhodnutí o legislativní zkratce, nahrazení "obecního policisty" "obecním strážníkem". Já se přimlouvám za revokaci druhou. A i když rozprava není zahájena, revokační návrh mohu přednést. Dámy a pánové, předesílám, že nemám na věci žádný osobní zájem, ani žádná osoba mně blízká nemá na té věci zájem, navrhuji revokovat také naše rozhodnutí o bodu 12 - pracovní pomůcce. Já chápu, že imkompatibilita poslance se možná řadě kolegů líbila, ale chtěl bych upozornit, že poslanec může být ministrem vnitra a tímto rozhodnutím jsme zakázali, aby byl tím, kdo řídí obecní policii v malém místě. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Výbornému. Prosím pana poslance Čecha s faktickou poznámkou.

Poslanec Vladimír Čech: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, obávám se, že do toho vnesu trochu zmatek, ale přesto přednesu to, co jsem přednést chtěl. Já jsem souhlasil a hlasoval jsem pro to, aby se nazýval ten příslušný činitel obecní strážník. Tím pádem beru to, co říkal pan ministr na sebe a vznáším to jako návrh, abychom revokovali bod 1, jeho druhou část a znovu hlasovali o tom, změnit název zákona na zákon o obecní stráži. Protože si myslím, že když dojde k rozlišení strážníka a policisty, bude to jenom ku prospěchu věci. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Čechovi. Prosím paní poslankyni Röschovou, připraví se poslanec Chromý, všichni s faktickými poznámkami.

Poslankyně Anna Röschová: Dámy a pánové, navrhuji revokaci našeho usnesení týkajícího se bodu 4, kdy jsme změnili obecního policistu na strážníka. Odůvodňuji to tím, jestliže změníme název zákona, dostaneme se do rozporu se zákonem o obecním zřízení.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji paní poslankyni Röschové. Prosím pana poslance Chromého, připraví se paní poslankyně Vorlová, pan poslanec Němeček a pan poslanec Kužílek.

Poslanec Heřman Chromý: Podporuji návrh paní poslankyně Röschové i poslance Výborného, zejména v bodě 12, pracovní pomůcka. Domnívám se, že pokud jsme nepřijali nebo nemáme kompatibilitu řešenou zákonem o střetu zájmů, neměli bychom své hlasování řešit čistě účelově.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Chromému. Prosím paní poslankyni Vorlovou. (Poslankyně Vorlová se vzdává slova s tím, že to, co chtěla říci, již bylo řečeno.) Promluví poslanec Němeček, připraví se poslanec Kužílek.

Poslanec Rudolf Němeček: Vážený pane místopředsedo, vážená sněmovno, dovolte mi upozornit v tomto revokačním martyriu, že je tam návrh odznaku, aby nám nezůstalo to, že budeme mít strážníky a přitom obecní policii.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Prosím pana poslance Kužílka.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, to, co říkal předřečník, je řešeno jiným způsobem. Není v tom problém. Chtěl bych reagovat na to, co říkal pan poslanec Výborný. Je to možná otázka právních hádek. Já se domnívám, že rozprava byla otevřena dle § 23 jednacího řádu. K návrhům, které po otevření rozpravy zazněly, bych se chtěl vyslovit tak, že podporuji návrh pana ministra, považuji ho za velmi konstruktivní. Myslím si, že se mýlí paní poslankyně Röschová v tom, že bychom byli v rozporu se zákonem o obecním zřízení. Ona má na mysli zmocňovací odkaz zákonu o obecním zřízení, kde se obcím dovoluje zřídit obecní policii s malým "o" a tím se myslí výkon určité správy v určitém smyslu. Ten název, jak se výkon obecní policie bude jmenovat, tím není nijak dopředu stanoven, upraven, může se jmenovat jakkoli. Stejně tak se domnívám, že není správné tvrdit, že tím, že se zákon jmenuje o obecní policii a ten pracovník se pak jmenuje strážník, by docházelo k jakémukoli právnímu střetu. (Potlesk.) Nikde není řečeno, že by to tak být nemohlo. Myslím si, že to tak být může. K tomu, co navrhoval pan poslanec Lom - úder střelnou zbraní, bych si dovolil jenom připomenout, že tak, jak jsme to odhlasovali v tuto chvíli jestli se nemýlím, je to vázáno stejným režimem jako použití střelné zbraně ve smyslu výstřelu proti pachateli. Jsou to situace, kdy opravdu jde o život, i když je to složité. Je to upraveno velmi přísně a nemělo by to být předmětem takových obav. Ale je to jeho názor.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. Prosím pana poslance Kozla, připraví se pan poslanec Nedbálek.

Poslanec František Kozel: Já bych do toho strážnického sporu vnesl jenom takovou informaci: jestliže v české policii mohou sloužit strážmistři, nevím, proč by v obecní policii nemohli být strážníci.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Kozlovi. Prosím pana poslance Nedbálka. Hlásí se ještě pan poslanec Nerad.

Poslanec Lubomír Nedbálek: Vážený pane místopředsedo, paní předsedkyně, dámy a pánové, omlouvám se, že budu pokračovat v revokacích, ale navrhuji, aby se revokoval bod 23. Domnívám se, jestliže bude zakročovat obecní strážník nebo obecní policista v civilu, mimo služební dobu, mimo pracovní dobu, tak se toho dá kdykoli zneužít, protože to může dělat. Nezakrývejme si tuto podstatu.

Jestliže bude mimo služební dobu a bude sloužit třeba v noci, tak ve dne může pracovat v civilu, bude mimo službu. Domnívám se, že když mu to nepovolíme v zákonu, děláme něco, co není dobré, protože ho nutíme, aby obcházel zákon.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Nedbálkovi. Hlásí se pan poslanec Nerad. Potom pan poslanec Payne.

Poslanec František Nerad: Pane předsedající, vážení přítomní, domnívám se, že tímto zákonem tady tvoříme veřejně činnou osobu, které bychom měli vymyslet důstojný název, mám dojem, že oslovovat někoho "pane obecní policajte" nebo "pane obecní policisto" není vhodné. Proto doporučuji, abychom se sjednotili na strážníkovi.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Neradovi. Slovo má pan poslanec Payne, připraví se pan místopředseda Kalvoda.

Poslanec Jiří Payne: Vážené poslankyně a poslanci, to, co se tady stalo, že v podstatě ke všem projednávaným bodům tady padají revokační návrhy, signalizuje, že celý zákon je ve své podstatě špatný. Proto navrhuji, abychom tento zákon neschválili.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Slovo má pan místopředseda Kalvoda.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Dámy a pánové, po skončení tohoto bodu mám v úmyslu vám navrhnout ještě další bod. Protože vím, že mnozí z vás ctíte dny pracovního volna a pracovního klidu s velkou vehemencí, tak to předesílám k tomuto svému návrhu v této věci.

To, co se stalo u zákona o obecní policii, je poměrně neblahá věc, je to něco podobného, jako když kočička a pejsek pekli dort. To, co se děje teď (myslím, že už bylo šest návrhů na revokaci schváleného usnesení), signalizuje něco ještě možná horšího, tedy naši jakousi vzájemnou nevázanou úctu k parlamentní tradici. Výsledek může být katastrofa. Proto navrhuji, aby se projednávání tohoto bodu přerušilo a schůze pokračovala buď po hodinové přestávce na večeři, nebo zítra. Děkuji. /Potlesk./

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji. Ještě je do rozpravy přihlášen pan poslanec Bereza. Nicméně se domnívám, že zde zazněl návrh na procedurální změnu jednání, takže bych skoro byl v pokušení o něm dát hlasovat. Ale protože pan poslanec už nastoupil, myslím, že pro společného zpravodaje a pro navrhovatele bude vhodné si vyslechnout pozměňovací příp. doplňovací návrh, čímž bych potom rozpravu v této chvíli ukončil a dal hlasovat o procedurálním návrhu pana místopředsedy Kalvody.

Poslanec Rudolf Bereza: Dámy a pánové, chtěl bych reagovat na připomínku pana poslance Loma. Nejde rozlišovat mezi velkou a malou policií nebo zelenýma a černýma. Jak jsem ve své řeči již včera uvedl, u republikové policie chybí na přímý výkon na ulicích 8 tisíc lidí. A jsem přesvědčen, že městská policie bude na ulicích teď v převaze. Bude se dostávat do styku s pachateli těch nejtěžších zločinů. Nejde rozlišovat mezi první a druhou policií.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu poslanci Berezovi. Nyní dám hlasovat o procedurálním návrhu pana místopředsedy Kalvody.

Dámy a pánové, kdo souhlasí s tím, aby v této chvíli bylo projednávání tohoto bodu přerušeno do zítřka, kdy bychom pokračovali v projednávání zákona o obecní policii a navázali bodem, který pan místopředseda Kalvoda ve svém vystoupení sliboval. Hlásí se s faktickou pan poslanec Čech.

Poslanec Vladimír Čech: Pan místopředseda nám navrhl dvě možnosti - jedna byla za hodinu a druhá byla zítra. Měli bychom hlasovat o obou možnostech.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Já samozřejmě toto registruji, technická poznámka - pan místopředseda Kalvoda.

Místopředseda ČNR Jan Kalvoda: Omlouvám se, technické poznámky jsou vyloučené, už jsem to několikrát říkal, ale přesto technicky podotýkám, že jsem udělal tento alternativní návrh: navrhuji jako první alternativu zítra od 9.00 hodin, pokud neprojde, jako další alternativu za hodinu.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Takže pan místopředseda Kalvoda věc dostatečným způsobem objasnil, dávám hlasovat o jeho prvním návrhu.

Kdo souhlasí s tím, abychom pokračovali v projednávání zítra v 9.00 h., ať zvedne ruku. 42

Kdo je proti? 52

První návrh kolegy Kalvody neprošel. Dávám v úvahu jeho druhý návrh.

Kdo souhlasí s tím, abychom nyní přerušili projednávání tohoto bodu na 60 minut, tzn., abychom ve 21.30 h pokračovali. Prosím, pan Dudešek.

Poslanec Petr Dudešek: Velice se omlouvám, jestli porušuji snad jednací řád, ale, vážení kolegové a kolegyně, byl bych strašně rád, abyste si konečně někteří z vás uvědomili, že jsme tady také z oblastí, do kterých musíme sedm až deset hodin jet vlakem. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Paní poslankyně Čechová s faktickou.

Poslankyně Heda Čechová: Ráda bych připomněla, že snad jde o věc a ne o cestu domů.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Budeme pokračovat v hlasování.

Kdo souhlasí s tím, aby v této chvíli byla schůze přerušena na 60 minut, ať zvedne ruku. 50

Kdo je proti? 58

Ani tento návrh pana místopředsedy Kalvody nebyl přijat. Rozprava je tímto uzavřena.

Ptám se pana společného zpravodaje, zda můžeme na základě pozměňovacích návrhů a připomínek pokračovat v projednávání hned nebo zda-li si přeje čas na přípravu.

Poslanec Vladimír Šuman: Domnívám se, že to není složité, pouze mi není jasné pořadí vystupujících. Návrhy na revokace jsou však zřejmé, takže můžeme pokračovat hned. Záleží na tom, jak rozhodne sněmovna. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Prosím pana společného zpravodaje, aby zůstal u řečnického pultu.

První vystoupil pan ministr Sokol, který nemůže podávat pozměňující návrhy.

Dovolil bych si připomenout poslancům, že je vážné nebezpečí, že pokud začnou opouštět sněmovnu, dostaneme se do situace, ze které nebude jiné východisko než vyhlásit, že se sejdeme zítra ráno.

První návrh zazněl z úst pana poslance Loma. Týkal se bodů 40 a 47.

Poslanec Vladimír Šuman: Ano, myslím však, že byl přednesen v opačném pořadí, a to nejdříve k bodu 47 a potom k bodu 40.

Návrh revokace se týká návrhu poslance Ortmana. Jde o znění vládního návrhu § 19, odst. 1, písm. b), který poslanec Ortman navrhuje vypustit. Dodávám, že původní hlasování bylo 48 pro, 22 proti a nevím, kolik poslanců se hlasování zdrželo.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Původní návrh nebyl přijat, musím proto dát hlasovat o revokaci našeho předchozího hlasování. (Šum v sále.)

Pokud nedokážeme udržet klid, doporučuji přerušit naše jednání.

Z vaší reakce vidím, že klid udržet dokážeme, takže budeme pokračovat v jednání.

Doporučuji hlasovat o návrhu pana poslance Loma na revokaci bodu 47.

Kdo souhlasí s tím, abychom revokovali naše předchozí hlasování, nechť zvedne ruku. 60

Kdo je proti? 52

Kdo se zdržel hlasování? 11

Konstatuji, že v platnosti zůstává naše původní stanovisko. (Šum v sále.) O této věci není třeba vést spor, není v tom nic závadného. Můžeme pokračovat dále.

Poslanec Vladimír Šuman: Dalším návrhem byla revokace bodu 40, to znamená návrh poslance Ortmana a Fiedora. (Pouze poslance Ortmana.)

To není pravda, poslanec Fiedor se k tomuto návrhu později přidal v rozpravě. Tento návrh se týká § 17, odst. 1 ve znění společné zprávy, a to vypustit změny navržené ve společné zprávě. Ve svých důsledcích by to znamenalo vypustit všechny tři navržené donucovací prostředky, to znamená úder střelnou zbraní, hrozba střelnou zbraní a varovný výstřel. Toto revokujeme.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Kdo souhlasí s revokací našeho předchozího hlasování, nechť zvedne ruku. (Námitky z pléna.)

Poslanec Vladimír Šuman: Přiznávám, že jsem špatně formuloval, protože skutečně při revokaci kolega Lom navrhl, aby se revokovalo jenom hlasování o bodu e), protože jsme hlasovali o této záležitosti odděleně. Je to moje chyba, za kterou se omlouvám.

Prosím, abyste nechal hlasovat jenom o revokaci o bodu e) úder zbraní.

Místopředseda ČNR Jan Kasal: Děkuji panu zpravodaji. Dávám v tomto smyslu hlasovat.

Kdo souhlasí s revokací usnesení, týkajícího se bodu e), nechť zvedne ruku. 42

Kdo je proti? 53

Konstatuji, že návrh na revokaci nebyl přijat.

Dále vystoupil v rozpravě pan poslanec Výborný, který upozornil na to, že tím, že se pan ministr Sokol ujal slova, nebyla rozprava zahájena. Obavám se, že podle § 23 si lze vyložit větu "Ujme-li se před hlasováním slova člen vlády České republiky, je tím rozprava znovu zahájena" tak, že rozprava byla zahájena, protože jsme byli při projednávání tohoto zákona před hlasováním.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP